Candida? Blijf zelf de baas in je darmen!

Meer weten over Candida? Zo blijf je het in de darmen de baas! Afgelopen dinsdag moest ik weer starten met een antibioticakuur tegen een hardnekkige, foute bacterie in mijn mond. Daar was ik niet blij mee. Een antibioticakuur pakt al het “leven” aan, het woord zegt het ook: anti-bio betekent anti-leven. Naast die ene slechte bacterie in mijn mond, doodt het ook alle goede bacteriën, niet alleen in mijn mond maar ook in mijn darmen. Ik ben dus vorige week al begonnen met een probioticakuur die de goede bacteriën moet ondersteunen en het “leven” in mijn darmen terug moet brengen. Anders kan ik wachten op gezondheidsproblemen. Mijn darmen zijn het hart van mijn gezondheid en dat weet ik. Wat zijn de symptomen van Candida en wat kun je er tegen doen met je voeding? Ik deel het met je in dit artikel.

Candida bestrijden? Je darmen zijn het hart van je gezondheid

Candida kan onder andere in je darmen gaan woekeren.


Je darmen vormen een belangrijk onderdeel van je gezondheid.


Ik schreef er eerder al een blog over:  je darmen: hart van je gezondheid. Als je darmen niet gezond zijn is het onmogelijk om zelf gezond te zijn.  Het is als de aarde waarin een plant staat: als de aarde niet gezond en voedend is, dan krijg je nooit een gezonde plant. Een avocadostruik in klapzand levert geen avocado’s op en een cactus in vochtige vijvergrond gaat ook dood. Je darmen zijn de aarde waar je lichaam haar voeding uit moet halen. Ongezonde darmen hebben betekent dat je geen voeding opneemt.


In je darmen bevinden zich ook 70% van je immuuncellen.


Zijn je darmen ziek? Dat betekent dat je immuuncellen ziek zijn en jijzelf dus binnenkort waarschijnlijk ook. In je darmen wordt daarbij ook nog eens 90% van de stof serotonine geproduceerd. Dit is de stof die je een goed gevoel geeft en die klachten van depressie verlicht. Heb je last van depressieve klachten of stemmingswisselingen? Zorg dan vooral ook goed voor je darmen is mijn advies.

Wat is Candida Albicans? Een gist die kan gaan woekeren

Candida is een gist die bij mensen van nature op de slijmvliezen voorkomt zoals in je mond, vagina en darmen. Er zijn meerdere soorten maar Candida Albicans komt het meeste voor. Normaal gesproken leven ze in goede harmonie met je bacteriën. Als je lichaam echter uit balans raakt, en daarmee de verhouding goede en slechte bacteriën verslechtert, kan Candida gaan woekeren en een schimmelinfectie veroorzaken. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen omdat vaginale infecties veroorzaakt door Candida Albicans het meest voorkomen. Naast een infectie in de vagina kan Candida ook gaan woekeren in je mond of keel (dit staat bekend als spruw) en op je huid. Het meest voorkomend en meest gevaarlijke is echter Candida in je darmen. Deze woekering kan jaren stiekem doorgaan en heeft verstrekkende gevolgen voor je gezondheid.

Veel voorkomende oorzaken van een Candida-infectie


Over het algemeen geldt dat een verzwakt immuunsysteem Candida de kans kan geven om te gaan woekeren.


Een Candida-infectie kan ontstaan door een antibioticakuur maar natuurlijk ook door chemokuren of andere behandelingen en/of medicijnen die je krijgt omdat je al ziek bent. Anticonceptiepillen en corticosteroïden staan erom bekend dat ze schimmelgroei kunnen bevorderen. Ziek zijn betekent natuurlijk sowieso al dat je immuunsysteem is verzwakt, let dan dus extra goed op je darmen en zorg er goed voor.

Een verandering in je hormoonbalans, waar veel vrouwen 40+ mee te maken krijgen, kan ook een Candida aanzetten tot woekering als de balans teveel wordt verstoord. Ook als de zuur-basebalans in je maag en darmen uit evenwicht is, kan Candida zijn kans grijpen. Waarschijnlijk weet je wel dat gist suikers nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Onthoud dus dat overmatig gebruik van suikers en geraffineerde koolhydraten Candida extra voeding geven. Over het algemeen geldt natuurlijk dat een slecht voedingspatroon en chronische stress je immuunsysteem verzwakt met alle gevolgen van dien.

Candida en een lekkende darm

Wanneer er teveel Candida zit in je darmen dan heeft dit invloed op de beschermende slijmlaag die zich in je darmen bevindt. Candida dringt als het ware deze beschermende slijmlaag binnen en kan zorgen voor een ontsteking van het darmslijmvlies. Het kan er echter ook voor zorgen dat de eiwitten die ervoor zorgen dat de slijmvliescellen bij elkaar blijven zitten, worden afgebroken. Er vindt dan dus een beschadiging van het darmslijmvlies plaats. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in je darmen. Dit wordt ook wel een verhoogde darmdoorlaatbaarheid of een lekkende darm genoemd. De gevolgen van een lekkende darm zijn verstrekkend en kunnen overal in je lichaam ziektesymptomen veroorzaken. Dit komt omdat niet alleen de Candida zelf, maar ook andere afvalstoffen die normaal gesproken op weg zijn naar de “uitgang”, nu door deze kleine gaatjes in het bloed kunnen belanden. Vanuit het bloed kunnen ze overal in het lichaam terecht komen waar ze niet thuishoren. Dit kan de mogelijke oorzaak zijn van langdurige vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen. Ook je huid (eczeem, psoriasis) kan hier het slachtoffer van worden en dit kan het signaal zijn om eens naar je darmen te kijken.

Hoe herken je een Candida-infectie?

Zoals gezegd kan normale Candida voorkomen in een gezonde darmflora en kunnen de symptomen van teveel aan Candida heel divers zijn, afhankelijk van waar jouw “zwakke plekken” zich bevinden in je lichaam. Dat maakt herkenning van een Candida infectie zo lastig. Hieronder deel ik veelvoorkomende symptomen met je en wat je kunt doen als je vermoedt hier last van te hebben.

Candida symtomen

Wat zijn Candida symptomen? Hoe weet je of je er last van hebt? Over het algemeen kun je het herkennen aan de volgende symptomen:

  • Problemen met huid en/of slijmvliezen (vaginale infecties)
  • Verlies van spierkracht
  • Behoefte aan zoetigheid
  • Allergieën
  • Zurige, breiige ontlasting
  • Overgroei op de huid, bij de anus of vagina
  • Buikklachten
  • Langdurige vermoeidheid

Vooral de combinatie van deze laatste twee wijzen vaak op een Candida-infectie. Lees hier meer over de lichamelijke klachten door Candida.

Candida darmen test en andere onderzoeken

Voel je je al lange tijd niet vitaal dan adviseer ik je om eens een (schriftelijke) Candida test te doen. Een goede gratis test vind je hier.  Scoor je hoog en wil je het zeker weten dan kan je een levend-bloed analyse laten doen of ontlastingsonderzoek bij een darmspecialist. Dit is een soort Candida darmen test waarbij het goed in kaart kan worden gebracht. Het is belangrijk voor je gezondheid om zeker te weten of je Candida hebt of niet. Het is soms lastig via je huisarts een test te krijgen voor Candida, sommigen erkennen het niet als ziektebeeld. Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam: zoek dus een alternatief.


Het Candida-dieet

Van oudsher betekent het (tijdelijk) veranderen van je voeding al een verbetering van de schimmelinfectie. Eet wijzer met het Candida dieet. Dit speciale dieet bevat een lijst aan voedingsmiddelen die goed zijn voor de gezondheid in je darmen en ook een aantal producten die je beter maar kunt vermijden. De belangrijkste maatregelen die je met betrekking tot je voeding kunt nemen zijn:

  1. Vermijd alle toegevoegde soorten suikers (ook honing, fructose, melksuikers, siropen ed)
  2. Verhoog de consumptie van vezels (lijnzaad en chiazaad bevatten o.a. goede vezels)
  3. Vermijd gisten, schimmels en gefermenteerde producten (lees etiketten na op gist, vermijd champignons, quornproducten, schimmelkazen e.d.)
  4. Vermijd (tijdelijk) voeding die vaak allergieën of darmirritaties oproept (tarwe, zuivel)
  5. Gebruik supplementen om je gezondheid te ondersteunen (bv. een orthomoleculaire multivitamine, antioxidanten, essentiële vetten)
  6. Gebruik supplementen om je darmflora te ondersteunen (neem een goede Probiotica)
  7. Gebruik supplementen specifiek tegen Candida (bv. caprylzuur, overleg hiervoor met je therapeut of arts)

Wil je meer weten over Candida en echt aan de slag in je keuken dan is het boek Vechten met Gerechten tegen Candida en ME van Titi Koolsbergen& Janneke Vreugdenhil  een aanrader. (Alhoewel ik absoluut tegen het gebruik van kunstmatige zoetstoffen ben zoals aspartaam, wat zij nog wel aanraden.) Wil je een persoonlijk consult dan kun je terecht bij Titi Koolsbergen van de St. Janskliniek in Den Bosch, te bereiken middels  06 53 71 84 08  of 073 -61 49 499 of via info@sintjanskliniek.nl

Pak altijd de oorzaak aan

Als je mijn blogs al langer leest weet je dat ik van mening ben dat je altijd op zoek moet naar de oorzaak van je symptomen. Alleen je voeding aanpassen zal zeker helpen maar als je vervolgens teveel stress op je bordje blijft laden, slecht blijft slapen of op een andere manier je immuunsysteem blijft belasten, bijvoorbeeld door allerlei negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf, dan is het dweilen met de kraan open. Het helpt, maar niet voldoende. Ga op zoek naar de kraan en draai hem dicht. Langzaam maar zeker.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee om om deze te verspreiden onder andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.