Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans

Eén plus één is altijd twee. Toch? Nee hoor, niet altijd. Soms kan één plus één een uitkomst geven van wel twintig. Wat ik daarmee bedoel, is dat als je twee dingen bij elkaar brengt, de uitkomst veel méér kan zijn dan de optelsom van de twee afzonderlijke delen. Kiemen zijn gezond; dat is één. Broccoli is ook gezond; dat is twee. Maar broccolikiemen zijn wondertjes van gezondheid, vooral voor je hormoonbalans. Laat me je dit uitleggen.

Kiemen; het krachtige begin van nieuw leven

Kiemen of sprouts zijn de uitlopers van zaden, die uitlopen omdat ze vochtig worden gehouden. De combinatie met water doet het zaad ontkiemen. De kiem is het begin van een nieuw plantje. Zijn voeding haalt de kiem nog uit het zaad en daardoor bevat hij waardevolle voedingsstoffen die voor ons makkelijk opneembaar zijn. In een wat later stadium krijgt de kiem worteltjes en kan hij in aarde worden gezet, dan is het een jong plantje geworden.

Het gebruik van kiemen als aanvulling op voeding is al duizenden jaren oud. Ze werden in het oude China vooral gebruikt om hun medicinale eigenschappen; tarwegras en gerstegras stonden toen al bekend om hun geneeskrachtige werking!

Kiemen zitten vol met levenskracht

Ik let heel erg op de vitaliteit van mijn voeding. Ik geloof dat als mijn voeding geen of weinig vitaliteit bevat, ik er zelf weinig vitaliteit van kan krijgen. Van bewerkt voedsel met chemische E-nummers, gefrituurd eten, gepasteuriseerde vruchtensappen of sufgekookte groenten verwacht ik dan ook weinig tot niets. Daarom eet ik het liever niet. Kiemen daarentegen zitten juist vol met levenskracht!

Wist je dat op lange scheepsreizen vroeger bonen werden meegenomen om te laten ontkiemen op het moment dat de eerste scheurbuik uitbrak? Scheurbuik was een ziekte waar veel bemanningsleden aan zijn overleden. De scheuten van de bonen bevatten onder andere een heel hoog gehalte vitamine C en gebrek aan vitamine C was de belangrijkste oorzaak van scheurbuik. Nu weten we dat kiemen ook grote hoeveelheden andere vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen en antioxidanten bevatten. Tot zover deel één van ons sommetje.

Kruisbloemigen bieden bescherming tegen kanker

Deel twee gaat over broccoli. Broccoli behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Ze worden zo genoemd omdat hun bloemen met vier blaadjes in een kruisvorm staan. Andere kruisbloemigen zijn alle soorten kolen, zoals witte, rode en groene kool, spitskool, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Ook radijs hoort bij deze familie.

Uit honderden wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat alléén deze groentefamilie opvallend veel glucosinolaten bevat; natuurlijke gifstoffen die de plant beschermen tegen insecten en larven.

Opvallend genoeg blijken deze gifstoffen tegen insecten voor ons juist krachtige kankerwerende stoffen te zijn!

Hoe mooi is dat? Glucosinolaten kunnen kankerverwekkende stoffen in ons lichaam uitschakelen, doordat ze enerzijds op celniveau actief zijn en anderzijds ons eigen ontgiftingssysteem ondersteunen. Een krachtige werking van ons eigen ontgiftingssysteem, ook detoxificatiesysteem genoemd, is essentieel om kanker te voorkomen.

Glucosinolaten, isothiocyanaten, sulforafaan of Indol-3-carbinol?

Als je leest over de beschermende werking van de kruisbloemigen kom je bovengenoemde stofjes allemaal tegen. Ik heb eens uitgezocht hoe het nu precies zit.

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten glucosinolaten bekend.

Een bekende soort is glucorafanine. Als een plant bedreigd of beschadigd wordt, wordt met behulp van een enzym van glucosinolaat een isothiocyanaat gevormd. Er zijn ook weer verschillende soorten isothiocyanaten, afhankelijk van de koolsoort, waaronder sulforafaan en Indol-3-carbinol. Het zijn allemaal werkzame stofjes in ons lichaam.

Broccoli op zich bevat al buitengewoon veel glucorafanine, dat door kauwen omgezet kan worden in sulforafaan.

Maar in broccolikiemen zit maar liefst twintig keer méér glucorafanine.

Hieruit kan dus twintig keer meer sulforafaan worden gemaakt, wat een helende en preventieve werking heeft bij verschillende kankersoorten. Uit onderzoek blijkt overigens dat je hiervoor wel goed moet kauwen op deze kiemen. Sla deze stap dus vooral niet over.

Broccolikiemen; ook onschadelijk maken van xeno-oestrogenen

Voor een goede hormoonbalans, en dus een goede gezondheid, is het van groot belang dat gebruikte hormonen, of een overschot aan hormonen, snel en makkelijk kunnen worden afgevoerd. Hier gaat het vaak mis. Vooral het afvoeren van lichaamsvreemde xeno-oestrogenen (die je binnen kunt krijgen met je voeding maar ook via niet-natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica) is voor je lichaam lastig. Nog nooit gehoord van xeno-oestogenen? Lees dan vooral dit artikel even. 

Dit ontgiftingsproces is een complex proces voor met name je lever, die hiervoor een grote variatie aan stofjes uit je voeding nodig heeft. Veel groene (blad)groenten eten is belangrijk voor de eerste fase. Voor de tweede fase heeft je lichaam onder andere het stofje di-endolylmethaan (DIM) nodig. Ook DIM vind je volop bij de kruisbloemige groenten, als je ze tenminste kort verwarmt. Rauw komt DIM niet vrij. Wokken, roerbakken en stomen is beter dan koken, anders gooi je dit kostbare DIM met het kookwater weg. Maar ook nu weer zijn broccolikiemen de topleveranciers! Deze mag je wel rauw eten. Wil je meer weten over dit belangrijke ontgiftingsproces lees dan mijn boek (o.a. blz 126 en 127). 

Broccolikiemen; één plus één is twintig!

Broccolikiemen zijn dus heel waardevol als je kanker wilt voorkomen en chemische stoffen waaronder xeno-oestrogenen uit je lichaam wilt verwijderen.

En geloof me, dat wil je! Als je lichaam xeno-oestrogenen niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in je vetcellen. Daar kunnen ze het minste kwaad. Dit kan hardnekkig vet zijn waar je moeilijk vanaf kan komen.

Je lichaam helpen om te ontgiften kan je dus helpen bij afvallen.

Opstapeling van xeno-oestrogenen in je lichaam kan overigens ook leiden tot kanker, het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarbij kunnen deze kiemen je ook helpen om grip te krijgen op je bloedglucosespiegel als je insulineresistent bent. Hierdoor kan je diabetes voorkomen (1).

Een plukje van 10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli!

Dat is wat ik bedoel met één plus één is twintig! Genoeg redenen dus om regelmatig broccolikiemen te eten.

Wil je meer lezen over de geneeskrachtige werking van broccolikiemen lees dan hier Broccoli Sprouts, cancer prevention and detoxification van Geoff D’Arcy. Hierin vind je veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek (2).

Broccolikiemen; makkelijk om zelf te maken.

We hebben niet allemaal een tuin om broccoli te laten groeien maar broccolikiemen kweken kan in de kleinste keuken. Het gaat echt makkelijk. Koop een zakje biologische broccoli-kiemzaden. Dit kan bijvoorbeeld hier.

Op het zakje staat precies wat je moet doen. Je kunt ze in een weckpot kweken of laten ontkiemen op een matje van (liefst biologische) katoenen watten. Deze laatste vind ik de makkelijkste methode. Binnen vier dagen heb je een portie gezonde kiemen. Ik heb op dit moment helaas geen tuin meer, maar zo heb ik toch mijn eigen kleine, voedzaam tuintje bij de hand. Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23631497

https://media-01.imu.nl/wp-content/uploads?url=energiekevrouwenacademie.nl/2017/03/Broccoli-Sprouts_WhitePaper.pdf