Superfood nr 1: onze eigen, magische groenten

Afgelopen week las ik een interessant boek over de rol van voeding in relatie tot kanker. Hieruit leerde ik dat onze eigen groenten stofjes aanmaken om zich te beschermen tegen hun vijanden. Ze kunnen immers niet hard weglopen of vechten.

Precies deze stofjes kunnen ons beschermen tegen allerlei akelige ziektes, waaronder zelfs kanker. De farmaceutische industrie gebruikt deze stoffen volop. Zelfs in chemokuren! We kunnen deze stoffen echter ook zelf dagelijks op ons bord scheppen. Ik weet wel hoe ik ze het liefste binnenkrijg! Jij?

Groenten maken bepaalde stofjes aan om zichzelf te beschermen maar die ook voor ons heel gezond zijn

Voeding als levenskunst

Leven we om te eten of eten we om te leven? Alle dieren eten om te leven. De mens is het enige zoogdier dat er ook toe neigt om regelmatig te leven om te eten. In een goede sfeer samen eten kan ook zeker een bijdrage leveren aan ons welzijn en daarmee aan onze gezondheid.

De Griekse herkomst van het woord dieet is ‘diata’ dat levenskunst betekent.

Bedenk hierbij dat de Grieken het woord ‘dieet’ niet gebruikten zoals wij, niemand was daar op dieet, maar meer in de zin van ‘dagelijks menu’. Levenskunst zou dan het punt zijn waarop ‘eten om te leven’ in balans is met ‘leven om te eten’. Ofwel onze gezondheid en ons genieten van voedsel vullen elkaar mooi aan.

Helaas weten we als we om ons heen kijken, of als we onszelf eerlijk in de spiegel aankijken, dat deze balans soms ver te zoeken is. Onszelf voeden is voor veel mensen geen zaak van gezonde levenskunst meer. Dit komt naar mijn mening mede doordat veel mensen ondervoed zijn.

Overgewicht en toch ondervoed?

Ik beweer dat veel mensen in onze huidige tijd ondervoed zijn. En hoe méér sprake er is van overgewicht, hoe groter de kans naar mijn mening  dat er juist sprake is van ondervoeding. Ieder lichaam heeft bouwstoffen nodig om zichzelf iedere dag weer opnieuw, cel voor cel voor cel, op te kunnen bouwen. Deze bouwstoffen moeten voor een groot deel worden gehaald uit onze voeding. Gezonde voeding die door ons lichaam wordt herkend als voeding.

Als het lichaam onvoldoende gezonde voeding krijgt zal het blijven roepen om voeding. Je voelt je dan voortdurend ‘hongerig’.

Helaas verstaan wij deze taal van ons lichaam steeds minder. Ons lichaam roept om water en we geven het frisdrank. Het schreeuwt om verse tomaten en we geven het pizza. Het verlangt hevig naar de stofjes in een appel en we geven het chocola. Omdat we ons lichaam onvoldoende bouwstoffen geven, blijft het schreeuwen om voeding en ligt overgewicht op de loer. Onze wilskracht legt het altijd af tegen een lichaam dat wil overleven.

Als je je lichaam onvoldoende bouwstoffen geeft, ligt overgewicht op de loer.

De kwaliteit van onze voeding is de afgelopen tientallen jaren schrikbarend achteruit gehold. Om het even simpel te stellen: bijna alle gezonde bouwstoffen worden er in de voedingsfabriek uitgehaald en heel veel ongezonde (goedkope) stoffen worden erin gestopt. Aardbeien eruit, smaakstoffen en suikers erin. Roomboter eruit, margarine erin. Kruiden eruit, jozo-zout erin. Prei eruit, chemische E-nummers erin. Bijna alles wat uit een fabriek komt is vulling, het is geen voeding meer. Hiermee sluipen ziektes waaronder kanker binnen en verdwijnt er méér en méér levenskunst uit ons leven.

Het rapport dat de wereld had kunnen veranderen

In de jaren 50 van de vorige eeuw was de kans op borstkanker één op 22. Momenteel is het één op acht. Het risico voor vrouwen op alle vormen van kanker is één op drie. Ik vind deze cijfers schokkend. Deze cijfers zorgen er mede voor dat ik iedere ochtend opsta om met passie het werk te doen dat ik doe. Zoals dit artikel schrijven.

De relatie tussen kanker en voeding is in 2007 onomstotelijk aangetoond in een rapport van het World Cancer Research Fund International. Dit rapport, waar vijf jaar aan was gewerkt door tien wereldexperts en 234 oncologen en andere wetenschappers, kwam met een overduidelijke conclusie: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker. Voeding blijkt belangrijker dan genen, ook in het geval van borstkanker.

Dit is heel goed nieuws want dit betekent dat we zelf invloed kunnen uitoefenen. Garanties hebben we helaas niet. Je kunt heel gezond eten en leven en toch kanker krijgen. Maar we hebben wel degelijk invloed. Grote invloed! Wat kunnen we dus zelf doen?

Wetenschappelijk bewezen: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker. Voeding en leefstijl samen zijn verantwoordelijk voor 80% van het risico op kanker.

Kanker neemt doorgaans een lange aanlooptijd

Kanker is iets dat in ons eigen lichaam begint. Het is geen agressieve aanvaller van buitenaf, alhoewel het hele oorlogszuchtige taalgebruik rondom kanker dit soms wel doet vermoeden: “We zullen deze vijand gaan bestrijden met grof geschut! We verklaren de oorlog aan deze kanker!”.

We lopen allemaal rond met kankercellen in ons lichaam of we het nu weten of niet. Een derde van alle vrouwen schijnt tussen de 40 en 50 microtumoren in de borsten te hebben. De cruciale vraag is of ons immuunsysteem sterk genoeg is en blijft om deze beginnende kankercellen op te ruimen en af te voeren, of dat ze de kans krijgen om “los” te gaan en zich te blijven vermenigvuldigen.

Voordat een tumor ontdekt wordt zijn er vaak al jaren verstreken waarin deze tumor langzaam heeft kunnen groeien.

Hoe houden we dus ons immuunsysteem zo sterk dat het alle, hele kleine, tumoren in ons lichaam netjes onder de duim kan houden of zelfs kan opruimen?

De natuur bevat rijke bronnen van kankerwerende stoffen

Meer dan 200 epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel plantaardig voedsel eten minder kans hebben om kanker te krijgen dan degenen die dat sporadisch eten. Hoe kan dit?

Mensen die veel planten eten lopen minder risico om kanker te krijgen.

Planten hebben stoffen in zich om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels en insecten. Weglopen kunnen ze immers niet. Als ze deze stoffen niet zouden hebben zouden ze worden opgegeten en vernietigd. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van deze (fytochemische) stoffen de groei van kankercellen in ons lichaam kan belemmeren. Groenten zijn daarbij de voedingsmiddelen met de meeste variatie aan stoffen en die bieden daarom de meeste mogelijkheden om de kans op kanker te verminderen.

Groenten bevatten de grootste variatie aan beschermende stofjes die ons gezond houden

Planten zijn de beste medicijnen

Zo bevatten koolsoorten en knoflookachtige gewassen bepaalde stoffen die in staat zijn om de groei van kankercellen af te remmen. Rood fruit en groene thee bevatten moleculen die kunnen verhinderen dat microtumoren een netwerk van bloedvaten gaan vormen, waardoor hun groei wordt belemmerd.

Een ander deel van de plantenstoffen heeft een geneeskrachtige werking. Gember, kurkuma en lijnzaad bijvoorbeeld kunnen ontstekingen tegengaan, waardoor kanker minder kans krijgt. Dit is maar een hele kleine greep uit de vele voorbeelden.

Ons dagelijks voedsel blijkt tal van kankerwerende en genezende stoffen te bevatten

Als deze stoffen tegen kanker helpen, zou het dan ook niet helpen tegen allerlei andere ziektes, denk ik dan? Dat lijkt me toch logisch. Blijkbaar houden ze ons lichaam gezond. Als ze kanker buiten de deur kunnen houden zullen ze zeker ook andere ziektes buiten sluiten.

Heb je wel eens gehoord van etnofarmacologie?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken waaruit blijkt dat planten kankerwerende stoffen bevatten. Onderzoek onder allerlei volken en bevolkingsgroepen naar (volks)geneeskundige tradities en geneesmiddelen, ofwel de etnofarmacologie, heeft heel wat kennis opgeleverd over het gebruik van geneeskrachtige planten en over de stofjes die daarvoor verantwoordelijk zijn. Dit zijn ook precies de stoffen die gebruikt worden in de farmacie.

De etnofarmacologie heeft veel kennis opgeleverd over geneeskrachtige stoffen in de natuur waarmee nieuwe (synthetische) geneesmiddelen gemaakt kunnen worden.

Ons aspirientje is hier een heel vroeg voorbeeld van. De oude Grieken wisten al dat wilgenbladeren en een extract van wilgenbast goed hielpen tegen koorts en pijn. Eind 1800 kwamen wetenschappers erachter dat het ging om het stofje acetylsalicylzuur in wilgenbast. In een laboratorium werd hier een synthetische variant van gemaakt en ons aspirientje was geboren.

Heel veel van oorsprong plantaardige stoffen worden gebruikt door de farmaceutische industrie in de vorm van medicijnen bij de behandeling van kanker.

Wist je dat meer dan 60% van de gebruikte stoffen bij chemotherapie tegen kanker op een of andere manier afkomstig is uit de natuur?

Alle vrouwen iedere dag een gezonde ‘chemokuur’!

Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die ons risico op kanker bepalen; overmatige stress, straling, gevoelens van onmacht, vervuilde lucht, chemicaliën, bepaalde medicijnen enz. enz., kunnen allemaal een rol spelen. Al deze factoren zijn echter vaak minder makkelijk te beïnvloeden dan wat we ieder dag op ons bord scheppen.

Nogmaals, er zijn duizenden onderzoeken waaruit blijkt dat plantaardig, onbewerkt voedsel en met name groenten, fruit, zaden, pitten, noten, algen en kruiden, een belangrijke rol spelen bij preventie én genezing van kanker en allerlei andere (chronische) ziektes.

Daarom probeer ik dagelijks zeven verschillende soorten (biologische) groenten te eten en daarnaast nog 3 soorten fruit. Ik eet ze in soepen, salades, smoothies, sappen, als snacks en bij het avondeten.

Variatie, variatie, variatie is mijn motto. Daarmee krijg je het grootste arsenaal aan vitale bouwstoffen binnen.

Een warm pleidooi om niet (af) te wachten

Ik hou hier een pleidooi om al deze beschermende stoffen dagelijks op ons bord te scheppen. Om ze preventief tegen kanker en alle andere ziektes en kwalen in te zetten. In overvloed!

Ik hou hier een pleidooi om niet te wachten totdat onze artsen/oncologen ons een portie broccoli met paddenstoelen voorschrijven in de vorm van pillen met namen als Paclitaxel en Vinblastine. Dan zijn we te laat.

Ik hou hier een pleidooi om onszelf én onze dierbaren iedere dag opnieuw een gezonde ‘chemokuur’ te geven door middel van een grote variatie van natuurlijke, plantaardige voeding en met name (biologische) groenten op ons bord.

Kankerpreventie is zo dichtbij. We zoeken naar de heilige graal aan de andere kant van de wereld, maar hij blijkt voor een groot deel gewoon in onze keuken te liggen.

Wil je meer lezen? Lees dan het boek dat ik afgelopen week las:   -Eten tegen Kanker- van Dr R. Beliveau en Dr. D. Gingras. Twee kankerspecialisten die het hebben over voeding. Eindelijk! Waar blijft de rest van onze oncologen?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitalteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.