Recept: hartige boekweit-teff pannenkoekjes voor een krachtig vrouwenlijf
Pannenkoekjes zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Ze zijn lekker als ontbijt, bij de lunch, als tussendoortje of bij het avondeten. Combineer ze met een gezonde spread, een handje zomerfruit, een salade of een kom dampende soep. Bak een hele stapel en vries in wat je niet gelijk gebruikt.
Een heel gezond basisrecept met teff
Dit basisrecept is voor al deze doeleinden geschikt. Het bestaat uit boekweitmeel en teff. Boekweitmeel ken je misschien wel, teff is wat minder bekend. Maar daar komt nu verandering in, want teff is een oergezond glutenvrij graan. Net als quinoa en haver valt het onder de pseudogranen.
Het zijn minuscule kleine korreltjes en komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Nog steeds vormt het daar de basis van veel bijgerechten waaronder het traditionele platte, gefermenteerde, pannenkoekachtige brood. Het heeft een egale bruine kleur en barst van de voedingsstoffen. Waaronder calcium en zink en flink wat magnesium en ijzer. Allemaal belangrijke hulptroepen voor een gezond en sterk vrouwenlijf.
Teff is een gezond pseudograan dat veel mineralen bevat voor een krachtig vrouwenlichaam
Maak er geen snoepgoed van; hou ze hartig
Uiteraard kan je met dit basisrecept variëren en jouw favoriete smaken toevoegen. Probeer het wel hartig te houden. Italiaanse kruiden, vooral oregano is erg lekker, een geperst teentje knoflook, rozemarijn, kurkuma of kerrie voor een gele gloed. Ook groenten kan je verwerken in het beslag. Bladgroenten zijn daarvoor erg geschikt. Stoom ze vooraf zodat ze wat slinken.
Ben je een echte zoetekauw denk dan aan wat vanille, kaneel of sinaasappelrasp. Ook kun je wat bosbessen door het beslag roeren voor spectaculair paarse pannenkoekjes.
Maak van pannenkoeken geen snoepgoed met suiker of stroop, dan schiet je je gezonde doel voorbij.
De hoeveelheid van dit recept is gebaseerd op kleine exemplaren. Deze zijn gemakkelijk om mee te nemen en handig om onderweg te eten. Maar je kunt met dit beslag ook grote exemplaren bakken.
Ingrediënten voor ca 20 pannenkoekjes
150 gram boekweitmeel
75 gram teff
2 eieren
2 tl wijnsteenbakpoeder
Snuf zout
Om in te bakken: roomboter, ghee of kokosolie
Plantaardige melk naar keuze en/of water
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten, behalve het bakvet, in een kom en voeg net zoveel water of plantaardige melk toe tot er een egaal pannenkoekenbeslag ontstaat. Verwarm een klontje bakvet in een koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel een kleine hoeveelheid beslag over de pan en laat de bovenkant bijna droog worden. Keer om en laat nog een minuutje garen. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt. Zet zo nodig het vuur lager. Herhaal deze stappen tot al het beslag op is. Serveer meteen of laat afkoelen en bewaar in de koelkast of (in de delen) in de vriezer.
Tip:
Je kunt het ei weglaten uit dit recept. De pannenkoekjes lukken dan ook maar zijn niet zo goed houdbaar en worden sneller droog. Meteen opeten is dan het lekkerst. Voeg dan wel een andere eiwitbron toe aan je maaltijd.
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.