Nederland is ondervoed en artsen adviseren M&M's? Hè?
Er is onlangs veel ophef over geweest en het raakt me zó diep dat ik er niet omheen kan: de voedingsadviezen die ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen krijgen van artsen. Word wakker en trek je eigen conclusies.
Nederland is ondervoed
Ik roep al jaren dat de meeste mensen in Nederland ondervoed zijn: waarschijnlijk rond de 95%. Niet in calorieën maar in voedingsstoffen. Ik ben niet de enige die dit vind, zelfs het Nederlands Voedingscentrum is het met me eens. Volgens hun rapport uit 2011 kom je, zelfs als je precies volgens hun Schijf van Vijf zou eten, zes belangrijke voedingsstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Zonder deze essentiële voedingsstoffen is het onmogelijk om op langere termijn gezond en vitaal te blijven.
Nee, Nederland is zwáár ondervoed
Ik denk dat ik voortaan ga roepen dat Nederland zwáár ondervoed is. 95% van de Nederlanders eet namelijk slechter dan de Schijf van Vijf en heeft dus waarschijnlijk nog veel méér tekorten dan de bovengenoemde zes voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt, dat van de volwassen vrouwen tot 69 jaar, slechts 10% twee stuks fruit per dag eet en slechts 5% de aanbevolen 250 gram groenten. De kans is groot dat hun lichaam in de loop der jaren een tekort aan voedingsstoffen heeft opgebouwd.
Ondervoeding leidt al eeuwenlang tot ziektes
We hoeven alleen maar naar de geschiedenis te kijken om te weten dat ondervoeding leidt tot ziektes.
Scheurbuik was de belangrijkste doodsoorzaak van de bemanning op zeilschepen. In 1747 ontdekte een Britse marinearts dat zieke mannen binnen zes dagen genazen als ze twee sinaasappels en een citroen kregen. Men had echter geen idee waarom. In de medische wereld bleef men lang geloven dat scheurbuik een probleem was van de bloedcirculatie, veroorzaakt door een tekort aan beweging op de schepen. Nu weten we dat de mannen een vitamine C-tekort hadden.
In Nederlands-Indië stierven eind negentiende eeuw duizenden arme mensen aan een vreselijke ziekte die men beriberi noemde. Artsen dachten aan een infectieziekte. Nu weten we dat het een tekort aan vitamine B1 was. Doordat men rijst machinaal was gaan bewerken en pellen, miste een groot deel van de arme bevolking deze essentiële voedingstof, die in het vliesje om de korrel zit. Mensen die rijk genoeg waren om gevarieerder te eten kregen geen beriberi.
In de zuidelijke staten van Amerika stierven tussen 1900 en 1940 meer dan honderdduizend mensen aan wat men pellagra noemde. Ook nu weer dachten artsen aan een infectieziekte, maar ook hier bleek het uiteindelijk te gaan om een voedingstekort, namelijk om het stofje niacine ofwel vitamine B3. De oorzaak was dat mais, een stevige maagvuller, het hoofdvoedsel was geworden van de arme bevolking. Mais bevat geen vitamine B3. Ook nu weer ging het alleen om de arme bevolking die hoofdzakelijk mais at om de maag te vullen en dus andere voedingsmiddelen miste.
Maagvulling is nog geen voeding
Van verhalen uit ons verleden kunnen we belangrijke lessen leren. Als we er iets mee doen zijn onze voorouders niet voor niets gestorven.
- De belangrijkste les die uit deze verhalen, is dat delen van bevolkingsgroepen chronisch ziek kunnen worden en na een bepaalde tijd zullen sterven, als ze bepaalde essentiële voedingsstoffen gedurende lange tijd niet binnen krijgen. Tevens leren we dat de ziekte zal verdwijnen zodra deze voedingsstoffen worden toegevoegd aan het menu. Zo simpel is het.
- Een tweede les is dat dagelijks het eten van een grote variatie van gezonde voeding belangrijk is, zeker zolang we nog niet precies weten welke stoffen er allemaal in voedingsmiddelen zitten. De voedingswetenschap is een hele jonge wetenschap die nog in de kinderschoenen staat en iedere dag worden er in de laboratoria van de voedingswetenschap weer nieuwe stoffen ontdekt.
- Een derde les is dat maagvulling iets heel anders is dan voeding en dat eenzijdige maagvulling zich op de langere termijn kan uiten in ziektes en de dood.
- De laatste les is dat door de eeuwen heen artsen en medische wetenschappers graag vasthouden aan hun bestaande overtuigingen en in behoorlijke mate lijden aan een hardnekkige vorm van nieuwe-ideeën-resistentie als het gaat om de rol die voeding speelt bij onze gezondheid.
Hoezo kan voeding niet genezen?
Artsen en onderzoekers hebben steeds over het hoofd gezien dat het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen was, waardoor grote groepen mensen ziek werden. Het is mij een raadsel hoe artsen en wetenschappers vandaag de dag nog kunnen zeggen dat voeding niet kan genezen omdat dat nog niet wetenschappelijk bewezen is.
Als je ziek kan worden door gebrek aan voedingsstoffen, dan kan je beter worden door deze weer toe te voegen aan je menu. Je hoeft geen arts te zijn om deze conclusie te kunnen trekken. Was de aarde altijd al rond of werd hij pas rond nadat wetenschappers dit hadden bewezen?
Is kanker mede het gevolg van een voedingstekort?
Op dit moment krijgt 1 op de 8 vrouwen te maken met borstkanker. Rond 1950 was dit nog 1 op 22. De relatie tussen kanker en voeding is in 2007 onomstotelijk aangetoond in een rapport van het World Cancer Research Fund International. Dit rapport, waar vijf jaar aan was gewerkt door tien wereldexperts, 234 oncologen en andere wetenschappers, kwam met een overduidelijke conclusie: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker.
Voeding blijkt belangrijker dan genen, ook in het geval van borstkanker. Ook het KWF (1) brengt tegenwoordig onder de aandacht dat voeding en leefstijl belangrijke factoren zijn bij het ontstaan van kanker. Waarbij uiteraard nooit sprake is van ‘eigen schuld’, want er zijn nog meer risicofactoren waar we zelf weinig invloed op hebben.
Voeding is informatie voor al je cellen
Je lichaam bouwt zich 24 uur per dag, 7 dagen in de week, op uit de voeding die je het geeft. De vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen en al die nog onbekende stoffen in voeding geven je lichaam de informatie die het nodig heeft om jou gezond te houden: nieuwe cellen opbouwen, oude cellen afvoeren, stofjes aanmaken, stofjes doorgeven enz. Je lichaam kan dit alleen op een gezonde manier doen, als je het gezonde voeding geeft: voeding met volop vitamines en mineralen. Voeding met levenskracht. Voeding die voedt en niet alleen maar vult.
Er bestaan geen loze calorieën
Ik was dan ook werkelijk geschokt toen ik las dat artsen in het Rijnstate kinderziekenhuis in Arnhem (2) zieke kinderen adviseren om tussendoortjes te eten als snickers, bifiworstjes, broodjes frikadel, gevulde koeken en M&M’s met pinda’s. Lees hier de brochure (3). Allemaal volop bewerkt voedsel waar nauwelijks vitamines en mineralen inzitten, laat staan levenskracht. Waar moeten de cellen van de lichamen van die toch al zieke kinderen zich uit opbouwen? Uit suikers, glucosesiroop, chemische kleurstoffen, synthetische smaakmakers en ongezonde transvetten?
Hallo artsen, word wakker! Dit zijn tussendoortjes waar kinderen niet van aansterken! Om suikers uit een lichaam te krijgen heeft het volop B-vitamines en magnesium nodig. Dat kost het lichaam energie in plaats van dat het energie geeft! En voor het afvoeren van chemische stoffen moet een lever overuren draaien terwijl deze kinderen waarschijnlijk medicijnen krijgen en de lever dus toch al overbelast is.
Het zijn nooit de artsen die jou beter maken
Het zijn nooit de artsen die je beter maken, het is uiteindelijk altijd je eigen lichaam dat dit doet. Zelfs als je na een akelig ongeluk deskundig door chirurgen in elkaar bent gezet, is het nog steeds je eigen lichaam dat zichzelf zal moeten genezen. Wat het daarvoor nodig heeft is voeding waarmee het zichzelf kan herstellen en opbouwen. Iedere cel in je lichaam weet precies wat hij moet doen, als hij maar de juiste voedingsstoffen krijgt met de juiste informatie erin.
We hebben nog een lange weg te gaan als artsen snoepgoed en junkfood zien als voedsel. Ik verwacht dat artsen over 50 jaar meewarig hun hoofd zullen schudden over zoveel ondeskundigheid bij hun voorgangers, zoals we nu doen over artsen die dachten dat scheurbuik kwam door gebrek aan beweging en aderlatingen nodig vonden om een ziekte uit een lichaam te verdrijven.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.