Mijn enkele en enige goede voornemen voor 2018
Heb jij goede voornemens voor 2018? Twee keer per week naar de sportschool? Tien kilo afvallen? Minder alcohol en koffie? Stoppen met roken? Ik doe niet aan goede voornemens. Al jaren niet meer. Ik hoorde altijd bij de 98% van de mensen die op 1 februari moesten concluderen dat het wéér niet was gelukt om me eraan te houden. Toch is er één ding dat ik me wel heb voorgenomen voor 2018. Iets leuks en gezonds! Ik hoop dat je met me meedoet.
Alle gedachtes in je hoofd produceren stofjes in je lichaam
Wist je dat alle gedachtes in je hoofd hormonen, neurotransmitters en andere stofjes produceren in je lichaam? Ik denk dat je dit wel eens ervaren hebt. Je hebt volgende week een examen en voelt je nu al gespannen. Het examen duurt nog een week, maar door de gedachte hieraan alleen al produceert je lichaam stresshormonen, waardoor je zweterige handen of bibberende knieën krijgt. Of je bent woest over iets wat een collega tegen je heeft gezegd en uit boosheid lig je hier de hele nacht wakker van. Of je maakt je zorgen om je dochter en kan daardoor niet in slaap komen.
We kennen allemaal situaties waarbij er eigenlijk niets aan de hand is, maar de gedachte alleen aan een (voormalige of toekomstige) gebeurtenis zorgt voor stresshormonen in ons lichaam die daar hun funeste uitwerking hebben. Af en toe stress is prima; dat zet ons op scherp. Je kunt het zien als het trainen en daardoor enigszins overbelasten van spieren. Daar worden ze sterker van. Maar een te grote overbelasting zorgt voor problemen en blessures. Dat geldt ook voor een overmaat aan stress; langdurige en vaak terugkerende stress sloopt je lichaam.
Positieve gedachten produceren ook hormonen en neurotransmitters
Dat negatieve emoties invloed hebben op je lichaam heb je vast wel eens ervaren. Maar wist je dat positieve emoties net zo goed een uitwerking op je lichaam hebben? Veel mensen weten dit niet en dat is een gemiste kans, want positieve emoties hebben juist een positieve, gezonde, uitwerking op ons lichaam. Emoties zoals plezier, waardering, dankbaarheid, empathie, kalmte, vergeving, voldoening, blijheid, optimisme en liefde maken óók hormonen en andere stofjes aan in je lichaam zoals serotonine, dopamine, acetylcholine en oxytocine. Dit zijn stofjes die je een goed gevoel geven en die tegelijkertijd helend zijn voor je lichaam. Dit zijn de tegenhangers van de stresshormonen: ze kunnen je lichaam letterlijk helen.
Vooral liefde, dankbaarheid en plezier zijn krachtige emoties met een helende werking. Hier is volop onderzoek naar gedaan. Robert Emmons, een professor psychologie in Californië (1), heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Wil je hier meer over lezen lees dan dit; Dankbaarheid, ook om je hormonen in balans te brengen.
Een mooi verhaal: zó krachtig is de invloed van onze gedachten
Dit is een goed verhaal om duidelijk te maken hoe krachtig de invloed van gedachten is op ons lichaam. Aan het einde van de tweede wereldoorlog was er in de militaire veldhospitalen een schreeuwend gebrek aan morfine. De Amerikaanse chirurg Henry Beecher stond op het punt een zwaargewonde soldaat te opereren maar hij had geen morfine meer. Hij was bang dat de soldaat daardoor in een fatale shock zou raken. Een van de verpleegkundigen vulde toen een spuit met een simpele zoutoplossing en gaf de soldaat de injectie alsof het morfine was. Ze vertelde hem dat alles oké was en dat alles goed zou komen. De soldaat kalmeerde meteen. Beecher opereerde hem zonder verdoving, maar de soldaat voelde weinig pijn en raakte niet in shock.
Beecher heeft dit nog vaak moeten herhalen en raakte overtuigd van de werking van placebo’s. Na de oorlog terug in Amerika heeft hij er onder andere voor gezorgd dat medicijnen alleen op de markt mogen worden gebracht als ze betere resultaten laten zien dan placebo’s (wat overigens heel vaak niet het geval is). (Uit: Jij bent de placebo van Joe Dispenza.)
Nog een verhaal: de doodzieke man die zichzelf beter lachte
Norman Cousins was een Amerikaans politiek journalist, professor, auteur en pleitbezorger voor wereldvrede. Na een stressvolle reis naar Rusland in 1964 kreeg hij ernstige klachten. De diagnose was een slopende ziekte die ervoor zorgde dat het collageen in zijn lichaam langzaam werd afgebroken. Hij kreeg vreselijke pijn, die met morfine niet te onderdrukken te was. Zijn arts vertelde hem dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Norman legde zich hier echter niet bij neer. Hij had een groot vertrouwen in de kracht van emoties. Hij bedacht dat als hij ziek was geworden van de stress (voor zijn reis naar Rusland was hij oké), hij beter kon worden door positieve emoties zoals lachen.
Tegen het advies van zijn arts in verliet hij het ziekenhuis, boekte een kamer in een hotel tegenover het ziekenhuis en bekeek urenlang lachfilms op televisie. Iedereen die op bezoek kwam kreeg de opdracht hem aan het lachen te maken. Hij beweerde later dat 10 minuten schuddebuiken van het lachen hem 2 uur pijnvrije slaap gaf, iets wat morfine niet voor elkaar kreeg. Een half jaar later liep hij weer rond en twee jaar later was hij weer aan het werk. Zijn boek over deze periode, An Anatomy of An illness, is een klassieker geworden.
Mijn goede voornemen: veel meer plezier in mijn leven!
Wat heeft dit alles nu te maken met mijn goede voornemen voor 2018? Ik weet, en jij weet het nu ook, dat álle positieve emoties een positieve impact hebben op ons lichaam en daarmee ons leven. Met een gezond en energiek lichaam kan ik het leven creëren zoals ik het graag wil. De drie krachtigste emoties zijn liefde, dankbaarheid en plezier. Voor 2018 kies ik, naast liefde en dankbaarheid, bewust voor meer plezier. Ik geloof namelijk dat we op deze wereld zijn om het goed te hebben. Goed met onszelf en goed met anderen.
Ik stel me zo voor dat ik bij alle keuzes die ik gedurende een dag maak mezelf steeds weer de vraag stel: “Is dit leuk?” “Word ik hier vrolijk van?” “Voelt dit goed?” “Geeft dit me plezier?” Zo niet, dan ga ik iets anders doen of maak ik een andere keuze. Als ik voel dat ik zin heb om naar buiten te gaan in plaats van achter mijn computer te zitten, dan ga ik dat doen. Als ik geen plezier heb in een gesprek probeer ik er een positieve draai aan te geven en als dit niet lukt beëindig ik het gesprek. Als mensen roddelen over anderen loop ik weg. Mensen waar ik mee kan lachen zoek ik vaker op. Ik word nooit blij van het nieuws in de krant of televisie, dus die heb ik niet meer in huis. Het gaat erom steeds opnieuw bewuste keuzes maken.
Nee, dat is niet egoïstisch. Ja, het is soms kop in het zand
Nee, méér plezier in mijn leven is niet egoïstisch. Geloof me, het is mijn diepste wens dat meer en meer vrouwen zich veel en veel beter gaan voelen. Dáárvoor kom ik ’s morgens mijn bed uit. Maar pas als ik echt goed voor mezelf zorg kan ik anderen inspireren. Meer plezier in mijn leven hebben betekent goed voor mezelf zorgen. Geen televisie kijken en geen krant lezen kan je zien als de kop in het zand steken voor alle drama’s die zich in de wereld afspelen. Klopt. Ik kan er namelijk bijna nooit iets aan veranderen en waarom zou ik mijn eigen energie en gezondheid onderuit halen als ik er toch niets aan kan veranderen?
Ik weet niet wat 2018 voor mij in petto heeft, maar met dit voornemen in mijn rugzak heb ik er echt heel veel zin in! Doe je mee? Gooi al die andere voornemens overboord en focus op meer plezier in je leven. Denk aan de helende stofjes die je lichaam dan steeds weer aanmaakt. Ik weet zeker dat je je aan het eind van 2018 gezonder en vitaler voelt. En wie weet ook slanker bent. Wat je ook besluit; ik wens je in ieder geval een spetterend, sprankelend en fantastisch mooi en energiek 2018 toe!