Fruit: te veel suikers of onmisbare bron van gezondheid en vitaliteit?

Steeds vaker krijg ik vragen over de hoeveelheden suikers in fruit en of fruit eigenlijk wel zo gezond is. Ik hoor zelfs van vrouwen die de diagnose kanker te horen hebben gekregen dat ze alle fruit van hun menu schrappen vanwege de fruitsuikers, omdat ze gelezen hebben dat kanker zich voedt met suikers. Hoog tijd dus voor een analyse en wat helderheid voordat we onszelf massaal in de voet schieten met het schrappen van al dat prachtige fruit in ons leven.

Veel vormen van suikers bedreigen onze gezondheid

Is ieder huis hetzelfde? Nee. Is iedere auto hetzelfde? Nee. Is iedere suiker hetzelfde? Ook niet. Huizen, auto’s en de grootste hoeveelheid suikers komen niet uit de natuur maar worden door mensenhanden gemaakt. Zodra wij ergens met ons brein en onze vingers aankomen kunnen er eindeloos veel varianten ontstaan. De mens is nu eenmaal een scheppend wezen. Ook op het gebied van suikers. Kortom: de ene vorm van suiker is de andere niet. Je kunt net zo min zeggen dat alle suikers goed of slecht zijn als dat je kunt zeggen dat alle auto’s rood zijn. Beetje simpele vergelijking maar je begrijpt wat ik bedoel.

Veel vormen van suikers zijn een bedreiging voor onze gezondheid. Dit komt enerzijds omdat er zoveel vormen van suikers, zoetigheid, gemaakt worden in een fabriek. Deze soorten suikers komen niet uit de natuur en worden daarom door ons lichaam niet herkend als voedsel. De tweede reden waarom suikers zo’n bedreiging vormen voor onze gezondheid is dat zoetigheid sterk verslavend is en stiekem in ongelooflijk veel (ca 80%) bewerkte producten wordt verstopt. Zelfs als je bewust met suiker omgaat maar wel bewerkte voeding eet, krijg toch nog snel 40 kilo suiker per jaar binnen. Dát is ongezond ja.

Gooi niet alle suikers op één hoop

Ondertussen worden steeds meer mensen zich bewust van de grote hoeveelheden suikers en zoetigheid om ons heen en leren we dat dat niet gezond is. We proeven ook dat veel fruit zoet is. Dus zijn we gaan denken dat fruit niet gezond voor ons is. Ik heb zelfs een diëtiste horen zeggen dat fruit bijdraagt aan diabetes en hier en daar lees je dat mensen met overgewicht beter geen fruit kunnen eten vanwege de fruitsuikers. Op televisie zien we geen wervende reclame voor het eten van bananen, sinaasappels of kiwi’s. Verwarring alom dus.

Gebruik je gezonde verstand. Wat denk je dat gezonder voor je is: iets wat rechtstreeks uit de natuur komt of iets dat in een fabriek is gemaakt? Een banaan of bananenvla? Een sinaasappel of sinaasappelsap uit een pak? Een aardbei of aardbeienyoghurt?

Een appel doet iets anders in je lichaam dan appeltaart

We stevenen in Nederland, een van de meest welvarende landen ter wereld, af op 8 miljoen chronisch zieke mensen. Ik vind dit cijfer ongelooflijk. 8 miljoen mensen die dagelijks 1 of meerdere medicijnen gebruiken. Dit is bijna de helft van de bevolking en het zijn beslist niet alleen maar ouderen. 95% van deze ziektes zijn gerelateerd aan onze voeding en leefstijl. Dit beginnen ook steeds meer artsen ons te vertellen. Er is iets ernstig mis met ons voedingspatroon.

Dankzij al het verleidelijke en daarmee verslavende bewerkte voedsel dat in de schappen van de supermarkten ligt zijn we de afgelopen jaren steeds minder verse producten gaan eten. We denken dat we tomaten eten als we kant-en-klare tomatensoep kopen en dat we appel eten als we van appeltaart genieten. Niets is minder waar. Een appel doet in je lichaam iets heel anders dan een appeltaart.

Glucose of fructose: fruit is niet het probleem

Ons lichaam heeft suiker in de vorm van glucose nodig. Vooral je hersenen draaien voor een groot deel op glucose en kunnen niet zonder. De allerbeste vorm waarin deze glucose ‘verpakt’ zit is in de ongeraffineerde korte suikers van vers fruit. Fruit bevat altijd een combinatie van (met name) glucose en fructose. Afhankelijk van de fruitsoort meer glucose of meer fructose.

Het nadeel van glucose is dat er insuline nodig is om de glucose in je cellen te krijgen. Glucose stimuleert dus de aanmaak van insuline wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Dat is bij grote hoeveelheden een nadeel. Opname van fructose werkt anders. Fructose heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel maar wordt door je lever verwerkt. Bij grote hoeveelheden kan dit leiden tot leververvetting. Daar wordt de laatste jaren flink voor gewaarschuwd vandaar dat fruit in het verdomhoekje terecht is gekomen.

De sleutelwoorden hier zijn –bij grote hoeveelheden-. Het gaat er dus om hoeveel je ervan eet. Wanneer heb jij voor het laatst 5 appels achter elkaar opgegeten?

Fruit bevat ontelbare, onmisbare stoffen voor je lichaam

Fruit is veel meer dan een waterige verpakking van fructose en glucose. Fruit bevat volop vezels die we nodig hebben voor een gezonde darmwerking, een gezond cholesterolniveau en een verzadigd gevoel. Fruit bevat daarbij een oneindig scala aan vitamines, mineralen, antioxidanten en allerlei fytonutriënten. Er zitten voedingsstoffen in fruit die je nergens anders vandaan kunt halen.  Wil je meer weten over de heilzame aspecten ervan dan kan ik je het boek de Voedingswijzer van Juglen Zwaan aanbevelen.  

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het eten van fruit. Daaruit blijkt steeds weer dat eten van meer fruit (en groenten)   het risico op hart- en vaatziektes kan verlagen (1), dat het bij vrouwen het risico op diabetes met maar liefst 46% kan verlagen (2), dat het bloeddruk kan verlagen (3), en zelfs dat het het risico op borstkanker kan verlagen (4). Om maar enkele onderzoeken te noemen voor het geval je hierin geïnteresseerd bent.

Blijkbaar hebben we de wetenschap nodig om ons te vertellen dat het eten van fruit gezond voor ons is. Mijn vraag aan jou is: wat vertelt jouw intuïtie jou?

Voel waar jouw lichaam het goed op doet

De voedingswetenschap breekt iets eetbaars graag af in een optelsom van vitamines, mineralen en andere stoffen. Er zijn echter veel stoffen in de natuur die we nog niet kennen. Laten we eerlijk zijn: we weten gewoon niet precies wat de natuur in een appel heeft gestopt en we weten daarom ook niet precies wat het in ons lichaam doet. En jouw lichaam is dan ook nog eens anders dan mijn lichaam. De belangrijkste vraag is dus: waar vraagt jouw lichaam om?

Nu kan het zijn dat je jouw lichaam steeds hoort vragen om een bak chocolade-ijs of hoort smeken om een zak paprika ribbelchips. Of je hoort gewoon helemaal niks maar eet vanzelf door op de automatische piloot. Dat kan ook. Maar hoor je wel die vragen, dan is het niet jouw lichaam dat je hoort. Het zijn je hersenen die verslaafd zijn geraakt aan de combinatie suiker, zout en vet. Inderdaad, chocolade-ijs bevat een beetje zout en chips bevat een beetje suiker. Dit geeft in je hersenen een verslavende dopaminestoot. Je zult dan dus letterlijk moeten afkicken. Weet je wat je daar heel goed bij kan helpen? Juist, fruit!

Laat fruit je nieuwe snoepgoed worden

Ik ben 25 jaar een suikerjunkie geweest; ik heb containers chocolade-ijs, kubieke meters koekjes en silo’s vol met M&M’s gesnoept. Waarna ik geen zin meer had in avondeten natuurlijk. Inmiddels ben ik helemaal afgekickt maar ik hou nog steeds van zoet. Maar dan wel gezonde zoetigheid want met een M&M maak je me echt niet meer blij. Wat smaakt dat chemisch!

Ik ben de afgelopen jaren steeds beter gaan voelen waar mijn lichaam behoefte aan heeft en waar het het goed op doet. Fruit is mijn nieuwe ‘snoepgoed’ geworden. Ik maak regelmatig ontbijtjes van fruit met kokosroom. Ik snoep vaak een dadel gevuld met een walnoot bij mijn dagelijkse kop koffie. Ik blend soms een avocado met vers sinaasappelsap en wat rozijntjes tegen de 4-uurs dip. En als ik een toetje wil bestrooi ik ananas met geraspte pure chocola. Ik heb nooit het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, ik eet heerlijk en voel me energieker dan ooit.

Wees niet bang voor fruit. Schrap alle bewerkte zoetigheid en kies vaker voor fruit. In alle kleuren van de regenboog want variatie is belangrijk. Vooral rood fruit blijkt volop kankerwerende stoffen te bevatten. Ik zal er binnenkort een blog over schrijven.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ga jij van fruit je nieuwe snoepgoed maken?

Bronnen

https://academic.oup.com/jn/article/136/10/2588/4746701

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743500907722

http://europepmc.org/abstract/MED/12076551

http://europepmc.org/abstract/MED/10738129