Detoxen met kruiden; afvalstoffen afvoeren met dagelijkse kruiden uit je keuken
Detoxen. Ik wil je in dit artikel meenemen in de wereld van het detoxen ofwel ontgiften. Dit is een heel breed begrip met evenveel toepassingen. Ontgiften is het zuiveren en ontdoen van ongewenste of voor het lichaam vreemde stoffen. Dit kan zowel uitwendig als inwendig zijn. Het uitwendig reinigen doen we natuurlijk allemaal door onszelf te wassen. Dit artikel gaat over onze inwendige reiniging: het opruimen van afvalstoffen.
Detoxen wordt ook wel ontgiften genoemd: het afvoeren van ongewenste stoffen uit ons lichaam.
Natuurlijk detoxen met kruiden
De do’s en don’ts rond dit onderwerp zijn te uitgebreid om in één artikel aan bod te laten komen. Daarom heb ik er een uitgebreide masterclass over gemaakt; de masterclass Veilig Detoxen. Klik hier als je daar wat meer over wilt weten.
Toch is er een bijzonder waardevolle manier om je lichaam hierin te ondersteunen die ik je niet wil onthouden. Eentje die heel simpel is en ook nog eens grotendeels gedragen wordt door de wetenschap. En dat is door kruiden in te zetten. En natuurlijk krijg je gelijk een paar lekkere smoothierecepten van me om vandaag nog mee aan de slag te gaan!
Kruiden worden al eeuwenlang gegeten en ingezet als heilzaam middel bij allerlei kwalen. Maar ook bij lever- en darmreinigingen; rituelen die in verband staan met detoxen.
Deze kruidenrecepten waren vroeger vaak afkomstig van zogeheten ‘kruidenvrouwtjes’. Of beter gezegd: wijze, slimme vrouwen met kennis van de medicinale werking van kruiden. Toch is de wetenschap al heel lang geïnteresseerd in de uitwerking hiervan en wordt er ook degelijk onderzoek naar gedaan.
Detoxen; je lichaam weet prima wat het moet doen.
Detoxen klinkt alsof je jouw lichaam moet helpen bij het verwijderen van afvalstoffen. Omdat het daar zelf niet toe in staat zou zijn. Dit is een misverstand. Een gezond lijf is heel goed in staat zich te ontdoen van onnodige stoffen. Het is er zelfs een groot gedeelte van een etmaal standaard mee bezig.
Belangrijke organen hiervoor zijn je lever, je nieren en je lymfevatenstelsel. Maar ook je darmen, huid en longen behoren tot de zogenaamde uitscheidingsorganen. Je darmen doormiddel van ontlasting, je huid vanwege het vermogen tot transpireren en je longen scheiden koolstofdioxide, ammoniak en alcohol uit. Klinkt als een goed werkend team toch? En dat is het ook. Je lichaam is prima in staat om als een geoliede machine te lopen.
Een gezond lijf is heel goed in staat gif- en afvalstoffen te verwijderen.
Maar we maken het ons lichaam niet makkelijk
Grote kanttekening hierbij is dat we het ons lichaam een stukje moeilijker hebben gemaakt om het van ballast te ontdoen. Lang geleden leefden we in een tijd dat we het grootste gedeelte van de dag rondscharrelden om ons eigen onbespoten eten bij elkaar te rapen. Toen waren er nog geen fastfoodrestaurants en afhaalchinezen. Niemand had ooit gehoord had van een apotheek. Auto’s en vliegtuigen waren nog niet uitgevonden. En we hingen zeker niet aan de Netflix gekluisterd om series te binge-watchen.
Ons lichaam is nauwelijks veranderd door evolutie, maar de omstandigheden wel. Zo krijgen we nu een veel grotere dosis aan onherkenbare stoffen binnen zoals uitlaatgassen en fijnstof, bewerkt en geraffineerd voedsel, medicijnen(resten), alcohol en ga zo maar door. We bewegen minder, we eten de hele dag door. Dat doet het ontgiftingsproces allemaal geen goed.
Detoxen want ook je lichaam zelf produceert afvalstoffen
Het ondersteunen van het afvoeren van afvalstoffen waar dat kan, is dus niet zo’n gekke gedachte. Overigens produceert ook ons lichaam zelf de nodige afvalstoffen die moeten worden afgevoerd. Het verbranden van de energie die we dagelijks nodig hebben om in leven te blijven, zorgt ook voor de nodige afvalstoffen en dan heb ik het niet alleen over onze ontlasting.
Tegenwoordig gebeurt detoxen vaak door middel van sapkuren, vasten, klisma’s etc. Maar in dit artikel heb ik het dus over de functie van kruiden in het detoxen. Het mooie daarvan is dat je dit in het dagelijkse leven eenvoudig kunt verweven en er geen rigoureuze stappen voor hoeft te ondernemen. Want kruiden komen in een prachtig pakketje: vol met vitamines, mineralen en gezonde plantenstoffen. Voor een flinke detoxboost!
Ons lichaam is nauwelijks veranderd door evolutie, maar de wereld waarin we leven wel
Chlorofyl om te detoxen van zware metalen
Kruiden zijn hardgroen van kleur. Groene groenten en kruiden betekenen zonder twijfel dat ze interessant zijn voor je gezondheid. Een van die bijzondere stoffen is chlorofyl. Een groen kleurpigment wat is terug te vinden in allerlei groene groenten en kruiden. Hoe donkerder groen het blad, hoe meer chlorofyl erin zit. Ook chlorella en spirulina (algen) zitten er vol mee. Ook deze kan je dus meerekenen als krachtige ontgiftigers.
Hoe donkerder het blad, hoe meer chlorofyl erin zit.
Help je lever een handje
Chlorofyl is in staat om gifstoffen te verwijderen, met name zware metalen. Een helpende hand voor de lever dus, die deze taak op zich heeft genomen. Zware metalen zijn piepkleine schadelijke deeltjes die in onze voeding kunnen voorkomen. Denk aan kwik, lood en cadmium De celwand van chlorofyl bindt deze stoffen aan zich. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden afgevoerd. Zware metalen kunnen we o.a. binnen krijgen door het eten van wilde vis, het drinken van kraanwater of (niet biologische) groenten uit de volle grond. Maar ook door middel van simpelweg ademhalen kunnen we zware metalen binnen krijgen.
Chlorofyl is in staat om gifstoffen te verwijderen, met name zware metalen.
Groene planten bevatten volop chlorofyl
Alle kruiden bevatten een groot gehalte aan chlorofyl. Dit maakt ze krachtige ontgifters. Maar dan heb ik het niet over een takje hier of een sprietje daar. Om ze goed hun werk te kunnen laten doen moet je er flink wat van binnen krijgen. Een grote bos peterselie op je bord is natuurlijk niet te doen. Maar door kruiden te vermalen blijft er van zo’n enorme hoeveelheid weinig meer over. Doe ze dus vooral in je blender en maak vandaag nog een heerlijke groene kruidensmoothie. Verwerk er dan vooral onderstaande kruiden in, want dat zijn de toppers van het ontgiften.
Peterselie
Dit kruid bevordert onder andere een effectieve werking van de nieren. Het remt nierstenen en nierzwellingen en kan helpen bij de genezing van urineweginfecties. Omdat de nieren zo’n belangrijke rol spelen bij de interne reiniging en ontgifting van het lichaam is peterselie een ideaal voedingsmiddel dat een helpende hand kan bieden.
Het kruid heeft daarnaast een vochtafdrijvende werking. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat je wel genoeg drinkt. Water bedoel ik dan hè :-)!
Koriander
Koriander helpt ook zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Vooral metalen als lood en kwik binden zich aan de koriander en kunnen het lichaam via het spijsverteringskanaal verlaten.
Koriander wordt ook wel “chelatietherapie voor de armen” genoemd. Chelatietherapie is een ingewikkelde en dure behandelmethode waarbij zware metalen uit het bloed verwijderd worden. Omdat verse koriander overal verkrijgbaar en goedkoop is, kan iedereen van de voordelen van dit krachtige kruid genieten.
Paardenbloem
Het voorjaar is dé tijd om er op uit te gaan en de verse toppen van paardenbloemen te plukken. Een nog goedkopere optie dan koriander om je lichaam te helpen om zware metalen af te voeren. Net als peterselie heeft ook paardenbloem een vochtafdrijvende werking.
Geen voorjaar wanneer je dit leest (1)? Niet getreurd, want paardenbloem wordt ook als extract verkocht. Deze supplementen werken zelfs nog effectiever.
Mariadistel
Mariadistel is in dit rijtje een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat het veel minder bekend is dan de andere kruidensoorten in dit artikel. Toch mag dit kruid er niet in ontbreken. Het heeft namelijk veel invloed op de werking van de lever.
Uit onderzoek is gebleken dat mariadistel in staat is om de externe laag van de levercellen te wijzigen met als gevolg dat eventuele giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen (2). Daarnaast bevordert mariadistel de aanmaak van nieuwe levercellen en neutraliseert het allerlei gifstoffen. Wist je dat in de natuurgeneeskunde mariadistel zelfs wordt ingezet om leververvetting te voorkomen na een teveel aan alcohol, medicatie en narcose?
Mariadistel is een krachtig kruid als het gaat om het ondersteunen van je lever.
Kruidentuintje
Verse kruiden mogen dus van mij op een voetstuk staan! Probeer ze zo vaak mogelijk in, op of bij je gerechten te verwerken. Alle beetjes helpen. Verwarm verse kruiden niet, dan gaat er een groot deel van de smaak en voedingsstoffen verloren.
Wanneer je beschikt over een tuin of balkon vind je het misschien leuk om zelf verse kruiden te kweken. Dit kan ook prima in potten. Vooral peterselie doet het altijd goed. Probeer het maar eens. Geen groene vingers? In de supermarkt kan je tegenwoordig potten biologische kruiden kopen.
Hieronder vind je twee inspiratierecepten om meer met kruiden te doen, met de smoothie als uitgangspunt. Lekker en extra effectief!
Peterseliesmoothie met ananas en komkommer (zoet)
1 volle hand verse peterselie
½ komkommer, in blokjes
1 schijf verse ananas, in blokjes
1 el citroensap
Scheut kokosmelk
Eventueel: wat gebroken lijnzaad
Koriandersmoothie met avocado (fris)
1 avocado, ontpit
100 gram verse spinazie
1 hand verse koriander
½ hand verse basilicum
Sap van ½ limoen
250 ml kokoswater
Voor wie durft: ½ rode peper, in stukjes
Zo maak je het
Kies een van de recepten uit en doe alle ingrediënten in een blender. Mix tot een glad geheel. Voeg voor een dunnere smoothie wat extra kokosmelk- of water toe.
Detoxen betekent hard werken voor je lichaam. Als je lichaam over onvoldoende voedingsstoffen beschikt kunnen gifstoffen niet goed worden afgevoerd en kan detoxen zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Wil je meer weten over veilig detoxen bekijk dan de Masterclass Veilig Detoxen.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij een lekker recept van een kruidensmoothie? Deel je dit met ons?
Bronnen:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22946853/?from_term=dandelion&from_pos=3
- https://www.orthokennis.nl/nieuws/mariadistel-fytotherapeuticum-voor-leveraandoeningen-en-diabetes-type-2