Vitamine D3; ook als bescherming tegen Covid-19

Jaren geleden schreef ik al eens een artikel over het belang van suppletie van vitamine D3; de vitamine die we met onze voeding alleen nooit genoeg binnen kunnen krijgen. Zelfs gezond eten biedt onvoldoende vitamine D. Wat we daarvoor nodig hebben zijn vooral flinke porties zonlicht. Als we onszelf blootstellen aan zonlicht wordt in onze huid vitamine D aangemaakt. Helaas schijnt de zon in Nederland te weinig.

Zelfs als je gezond eet krijg je te weinig vitamine D binnen

Vitamine D3 en Covid-19

Vitamine D3 speelt onder andere een belangrijke rol bij het effectief laten werken van ons immuunsysteem. Ik vind het dan ook niet verbazingwekkend dat er steeds meer onderzoek naar buiten komt dat aangeeft dat er een relatie is tussen de vitamine D-status van mensen en het verloop van Covid-19. Hoe ziek je wordt van dit virus hangt immers voor een groot deel af van hoe je immuunsysteem werkt.

Zouden we werkelijk met vitamine D3 suppletie zo’n grote invloed kunnen hebben op hoe ziek we worden van dit virus?  Het lijkt er wel op, veel onderzoek wijst in deze richting.

Of en hoe ernstig ziek we worden van besmetting met Covid-19 lijkt samen te hangen met de hoeveelheid vitamine D3 in ons bloed.

Gezond maar toch flink ziek geworden? Vitamine D3 gecheckt?

We kennen allemaal wel een verhaal van iemand die aan de buitenkant erg gezond leek maar toch behoorlijk ziek is geworden van Covid-19. Ook kennen we verhalen van mensen die het gehad hebben maar er nauwelijks of helemaal niet ziek van zijn geworden, of mensen bij wie het volledig herstel lang op zich laat wachten. Ook weten we dat mannen meer getroffen worden door dit virus dan vrouwen.

Dit soort dingen fascineert mij altijd. Waar zit het hem dan in? Het begint er steeds meer op te lijken dat we een (deel van het) antwoord onder andere moeten zoeken in de richting van vitamine D3.

Vitamine D en ons immuunsysteem

Gebrek aan vitamine D lijkt, naast allerlei andere ziektes, geassocieerd met ziekten waarbij het immuunsysteem niet optimaal functioneert, zoals auto-immuunziektes.  Vitamine D heeft namelijk een belangrijke, regulerende werking op ons immuunsysteem.

Als een virus of andere ziekteverwekker ons lichaam binnendringt moet deze door ons immuunsysteem onschadelijk worden gemaakt. Hierbij spelen verschillende immuuncellen een belangrijke rol. Ze gaan allemaal, vol gas, over in de aanval. Die aanval moet echter niet te lang duren en ook niet te hevig zijn; de aanval moet ook weer op tijd stoppen.

De schade van een overactief immuunsysteem kan vele malen groter zijn dan de schade van een virus of ziekteverwekker zelf.

Met andere woorden: er moet op tijd gas worden teruggenomen, ofwel iets of iemand moet op de rem trappen.  Vitamine D3 is de uiterst noodzakelijke rem van ons immuunsysteem.

Vitamine D zorgt voor de rem op het gaspedaal

Een op hol geslagen immuunsysteem dat té lang en té fanatiek zijn best blijft doen is als een brandweer die nog 24 uur voluit water op een huis blijft spuiten terwijl het brandende gordijn allang verdronken is. De schade in huis van al dat water is vele malen groter dan die van het binnenbrandje. 

Bij het in bedwang houden van het immuunsysteem spelen de zogenaamde regulatoire T-cellen (Tregs genoemd) een essentiële rol. Deze cellen moeten het lichaam beschermen tegen incorrecte immuunreacties zoals allergieën, cytokinenstormen, auto-immuunziektes en chronische ontstekingen. Mensen met voldoende Tregs blijken minder ziek te worden van corona dan mensen met weinig Tregs. Wetenschappers trekken de conclusie dat het hebben van voldoende Tregs dus een beschermend effect kan hebben (1) (2).

Hoe komen we aan voldoende Tregs? Inderdaad; onder andere zorgen voor voldoende vitamine D3.  Overigens lijken ook omega 3, vitamine E en zink hier een positieve bijdrage aan te leveren. (3)

Regulatoire T-cellen (Tregs), die ons lijken ons te beschermen tegen een overactief immuunsysteem, kunnen worden gestimuleerd met o.a. vitamine D3.

Vitamine D-tekort lijkt oorzaak van ernstiger ziekteverloop

Een grootschalige studie van de Northwestern University (4) onderzocht in 20 landen de dagelijkse opname-, herstel- en overlijdensgegevens van coronapatiënten. Het viel de onderzoekers op dat landen waar gemiddeld een ernstig vitamine D tekort voorkomt, meer mensen  ziek werden en er sprake was van een hoger sterftecijfer door Covid-19.

Uit een andere bron (5) bleek dat van de 212 coronapatiënten, iedereen die (zeer) ernstig ziek werd, te weinig vitamine D in het bloed had (minder dan 75 nmol/L). Andersom bleek dat het ziektebeeld juist mild was bij 93% van de mensen die meer dan 75 nmol/L in het bloed hadden.

Een ander, recent onderzoek (6)  suggereert dat coronapatiënten met een vitamine D-tekort twee keer zoveel kans hebben hieraan te overlijden als mensen met een voldoende vitamine D-status.

Ook twee Nederlandse huisartsen schrijven dat veel coronadoden hadden kunnen worden voorkomen met voldoende vitamine D-suppletie.

Die 75 nmol/L lijkt cruciaal. Volgens verschillende vitamine D-deskundigen (7) (8) is minimaal een bloedwaarde van 75 nmol/L nodig om te kunnen beschermen tegen Covid-19. 100 tot 150 nmol/L schijnt optimaal te zijn. (9). Helaas betekent dit dat wereldwijd heel veel mensen er zwak voorstaan.

Een minimale vitamine D-status van 75 nmol/L lijkt bescherming te bieden tegen een ernstig ziekteverloop bij besmetting met Covid-19

Cytokinestorm, ademhalingsproblemen en vitamine D

Een nieuw woord dat ik leerde tijdens het schrijven van mijn boek Voeding en Immuunsysteem is cytokinestorm. Cytokines zijn ontstekingseiwitten die een cruciale rol spelen bij een immuunreactie.

Een cytokinestorm betekent een te heftige opleving van ontstekingen. Dit is het gevolg van een overactief immuunsysteem zoals hierboven beschreven: de brandweer stopt niet op tijd met blussen. Een cytokinestorm kan de longen ernstig beschadigen en acute ademnood veroorzaken. Dit zijn twee symptomen die gerelateerd zijn aan een Covid-19 besmetting maar dus niet direct veroorzaakt worden door het virus zelf. 

Acute ademnood en beschadigde longen worden niet veroorzaakt door het virus zelf maar door een niet effectief werkend immuunsysteem als reactie op het virus.

Uit een recent onderzoek (6) lijkt een voldoende vitamine D3-status bescherming te bieden tegen ernstige complicaties, waaronder ook de cytokinestorm.

Al in veel eerder grootschalig onderzoek (10) is er een relatie gelegd tussen ademhalingsproblemen en mensen met een lagere vitamine D-spiegel. Waarom vitamine D hierbij betrokken is, is nog onbekend. Aangezien vitamine D een rol speelt bij de groei van verschillende celtypen, speelt het waarschijnlijk ook een rol bij het herstel van longweefsel.

Vitamine D-status wereldwijd te laag

Het hebben van een voldoende vitamine D-spiegel lijkt dus meer dan ooit essentieel. Helaas, wereldwijd, zelfs in zonnige landen als Spanje en Italië, komt een tekort aan vitamine D veelvuldig voor. (11) In Nederland is dit tekort nog groter omdat we onze huid maandenlang niet of nauwelijks blootstellen aan de zon.

Vooral bij ouderen, mensen met een donkere huidskleur, mensen met overgewicht en zwangere vrouwen komt een tekort aan vitamine D veelvuldig voor.

Ons lichaam kan in de zomer wel wat vitamine D opslaan maar als er te weinig is aangemaakt, is die voorraad in oktober doorgaans al opgebruikt.  Precies het moment dat de eerste mensen alweer last beginnen te krijgen van griepvirussen! Dat is geen toeval.

Suppletie met vitamine D is mijns inziens dan ook noodzakelijk. Ik pleit hier al jaren voor. Met de komst van het coronavirus wordt mijn pleidooi alleen maar dringender. Je snapt inmiddels waarom.

Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de overheid, geadviseerd door de Gezondheidsraad, ons niet wijst op het belang van een goede vitamine D-status. Ze zeggen dat er te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit beschikbaar is. Dit is absoluut niet het geval, vitamine D is juist heel veel onderzocht.

Werd de aarde rond toen wetenschappers het bewezen hadden of was deze altijd al rond? Laten we de regie over onze gezondheid in eigen handen nemen. Ons lichaam is onze eigen verantwoordelijkheid.

Vitamine D samen met K2, een ijzersterk duo voor vrouwen

Om een vitamine D-bloedwaarde van tussen de 100 en 150 nmol/L te krijgen zal de gemiddelde Nederlander hiervoor zo’n 75 mcg (3.000 IE) per dag moeten gebruiken. Belangrijk hierbij is om deze vitamine ook echt trouw iedere dag in te nemen. Je kunt bij je huisarts of een online laboratorium laten meten hoe je er nu voorstaat.

Als je als vrouw nu toch vitamine D suppleert, combineer dit dan met vitamine K2. Waarom? Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij onze calciumhuishouding. De kwaliteit van onze botten dus. Maar om calcium IN onze botten te krijgen heeft het lichaam K2 nodig. Herinner je je de ouderwetse schoolkrijtjes nog? Die hebben een hoge mineraaldichtheid maar bij een val breken ze zo doormidden. K2 geeft de stevigheid en veerkracht aan je botten.

Zelf gebruik ik de makkelijke druppeltjes van Nutalis. Als je via deze link bestelt, ontvang je bij je bestelling maar liefst 20% EVA korting. 

(Let op: pas op met vitamine K2 als je klassieke antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt zoals de cumarinederivaten ( Acenocoumarol, Marcoumar, Fenprocoumon). Bij enkele druppels vitamine D3 per dag zal de hoeveelheid K2 niet snel een risico zijn, maar bij zo’n 10 druppels is een waarschuwing op zijn plaats. Voor andere typen bloedverdunners geldt dat niet.)

Food for thought over onze mannen

O ja, nog even over waarom mannen gemiddeld zieker worden (en langer klachten houden) van Covid-19.  Mijn ervaring is dat veel vrouwen trouw hun supplementen gebruiken maar als ze deze adviseren aan hun mannen reageren die vaak negatief. Veel mannen schijnen het een beetje ‘verwijfd’ te vinden, die pilletjes of druppeltjes. Ik spreek uit ervaring. Ze ‘vergeten’ ze steeds.

Ik druppel bovengenoemde vitamine D3/K2 dan ook gewoon bovenop zijn eten 😉 .

Ik vraag me af of dit een oorzaak kan zijn van het feit dat mannen, zelfs sportieve mannen, zieker worden van dit virus. Ze hebben een krachtig immuunsysteem, want ze zijn gezond, maar zonder voldoende vitamine D3 kan dit dus tegen ze werken; dat krachtige immuunsysteem slaat dan op hol. 

Ik kan het niet bewijzen, ik vraag het me alleen af. Food for thought.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw favoriete bron van calcium?

Bronnen:

1.   Stephen-Victor, E., e.a. (2020). Potential of regulatory T-cell-based therapies in the management of severe COVID-19. European Respiratory Journal, 56(3).

2. Liu, Y., e.a. (2020). Regulatory T cells: A potential weapon to combat COVID‐19?. MedComm, 1(2), 157-164.

3.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30697214/

4. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v3

5. https://media-01.imu.nl/storage/energiekevrouwenacademie.nl/2851/vitamine-d-suppletie-2020.pdf

6. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v4

7. https://www.vitamindsociety.org/

8. Damien Downing (22 juni, 2020). How we can fix this pandemic in a month. http://orthomolecular.activehosted.com/index.php?action=social&chash=b73ce398c39f506af761d2277d853a92.164&s=b5a4d78a62acf8d7d34cf4c3d0c1905f

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28516265/

10. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012369215496205

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28516265/