Vijf goede redenen om alle paprika's eens in het zonnetje te zetten!

Ik hoef je niet te vragen of je wel eens paprika hebt gegeten. Vast wel. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat deze doodnormale groente meehelpt je immuunsysteem krachtig en effectief te houden?

Een paprika bevat veel verschillende stoffen die je weerstand een echte oppepper kunnen geven.

Sla ‘m dus gerust wat vaker in, zeker in deze tijd! Lees hieronder waarom en natuurlijk sluit ik af met een lekker recept om optimaal te profiteren van al het goede wat paprika ons te bieden heeft.

Fruit of een groente?

Laten we beginnen met wat paprika eigenlijk is. Is het een fruit of een groente? Om eerlijk te zijn een beetje van allebei: een vruchtgroente dus. Fruit is de verzamelnaam voor (suikerhoudende) eetbare vruchten. Groente is de verzamelnaam voor alle andere eetbare delen van een plant.

Van de paprikaplant eten we alleen de vrucht, daarmee gezien valt het onder de fruitsoorten. Maar toch wordt de paprika als groente beschouwd. Dat komt vooral vanwege de smaak en bereiding. Een paprika bevat weinig suikers en wordt vaak in hartige gerechten verwerkt.

Eigenlijk valt paprika in de categorie vruchten

Het stoplichteffect

Daar sta je dan in de supermarkt te staren naar de stoplicht-kleuren geel, groen en rood. Welke zal je kiezen? Eigenlijk zijn het allemaal dezelfde soorten paprika, maar worden ze op een ander moment geoogst.

Wist je dat een groene paprika eigenlijk een onrijpe rode paprika is?

Hij wordt zo vroeg geplukt vanwege de bittere smaak die een onrijpe paprika van nature heeft. Dit is in sommige gerechten juist heel lekker. Denk aan recepten op basis van tomatensaus, zoals shakshuka. De gele en oranje variant zit een beetje tussen de rode en groene in. Qua smaak en ook qua voedingswaarde. Daarover straks nog wat meer.

Paprika voor een sterke weerstand!

In deze tijd mag de paprika wel eens in het zonnetje worden gezet. Want er zitten veel boeiende stofjes in die heel belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem. Zet dus gerust wat vaker paprika op het menu. Rauw, gestoomd, geroosterd, gegrild, gepureerd… je kunt er alle kanten mee op! Wanneer je onderstaande punten leest zal het je opvallen dat één kleur paprika toch een beetje de voorkeur geniet. Dus let op!

De voordelen op een rijtje:

1. Paprika zit vol met vitamine C

Zeg maar dag tegen dat sinaasappeltje, want paprika stoot deze fruitsoort – die zo bekend staat om het hoge gehalte aan vitamine C – met gemak van de troon. Er zit maar liefst 150 mg vitamine C per 100 gram in een rode paprika. Ter vergelijking: in die sinaasappel zit ‘maar’ 50 mg.

In de andere kleuren zit ook een behoorlijke hoeveelheid: een groene paprika bevat zo’n 70 mg vitamine C per 100 gram en een gele zo’n 115 mg (1). Vitamine C is belangrijk voor het sterk houden van het immuunsysteem omdat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert en deze gezond houdt. Deze zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van ongewenste indringers zoals een virus.

Paprika’s zijn echte vitamine C-bommetjes!

2. Krachtig duo voor de weerstand: vitamine A en C

Paprika is dus een echt vitamine C-bommetje. Daarnaast heeft het de mooie eigenschap dat het ook een andere belangrijke vitamine voor een sterk immuunsysteem bevat: vitamine A. Rode paprika heeft het hoogste gehalte aan vitamine A en C van alle soorten paprika. (1)

Vitamine A zien we in groenten terug als voorloper, bètacaroteen genoemd. Je kunt dit zien als een soort plantaardige pigmentstof die fruit en groenten geel, oranje en rood kleuren. In het lichaam wordt bètacaroteen omgezet naar vitamine A. Het zorgt voor de aanmaak van zogenaamde T-lymfocyten: een bepaald type witte bloedcellen die belangrijk zijn voor een krachtige afweer.

Rode paprika heeft het hoogste gehalte aan vitamine A en C van alle soorten paprika; belangrijk voor een krachtige afweer.

3. Capsanthine; heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Dit is het stofje waar paprika haar rode kleur aan heeft te danken. Alleen de rode variant bevat het dus. Dat maakt de rode paprika nóg interessanter dan de andere kleuren. Capsanthine werkt in het lichaam namelijk als antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen (3). Een antioxidant neutraliseert de werking van vrije radicalen, agressieve en schadelijke stoffen die schade kunnen toebrengen aan weefsels en cellen. In feite zijn antioxidanten dus de ‘dikste maatjes’ van je immuunsysteem.

Alleen de rode paprika bevat het stofje capsanthine

4. Lycopeen

Lycopeen is een stofje wat valt onder de carotenoïden. Zij geven een oranje, groene of rode kleur aan groenten en fruit. Dus ook aan paprika’s!

Vooral rode vruchten en groenten bevatten veel lycopeen. Tomaten zijn de echte toppers, maar ook rode paprika’s bevatten het. Ook lycopeen werkt als antioxidant in het lichaam. Hoe roder de paprika, hoe meer er in zit. Ga dus voor die felgekleurde, rijpe exemplaren!

Nog een tip: verwarmde paprika in combinatie met een bron van vet zorgt voor een optimale opname van lycopeen door het lichaam.

Capsanthine en lycopeen zijn twee gezonde stoffen die we alleen terugvinden in rode paprika’s.

5. Hydraterend

De rol van hydratatie wordt nog wel eens vergeten in het verhaal rondom het sterk maken van de weerstand. Maar ons vochtgehalte op peil houden is ontzettend belangrijk voor het actief houden van het immuunsysteem. Je afweermechanisme is afhankelijk van je bloedbaan om cellen goed door het lichaam te kunnen transporteren. Als je te weinig drinkt bent werkt dit proces niet goed.

Daarnaast heeft vocht de eigenschap dat het bacteriën gemakkelijk wegspoelt op plekken waar ze zich kunnen gaan nestelen en vermenigvuldigen. Denk aan het mond- en keelgebied. Drink dus voldoende water, zo simpel kan het soms zijn. Het eten van groente en fruit helpt daarbij een flink handje, omdat ze veel vocht bevatten. Vooral de rauwe varianten hiervan. Een rauwe paprika bestaat zelfs voor meer dan 90% bestaat uit water (1)

Rauw of in de pan?

Rauwe paprika bevat meer vitamine C dan wanneer het verwerkt is in een warm gerecht. Toch bevat gegaarde paprika nog altijd twee keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. (1). Lycopeen is gemakkelijker opneembaar wanneer de paprika verwarmd is. Bijvoorbeeld in een soep of saus. Voor beide eetwijzen is dus wat te zeggen. Pas ze allebei toe en je eet het beste van twee werelden!

En de winnaar is …..

De rode paprika komt op veel vlakken als winnaar uit de bus. Meer vitamine C, A en lycopeen dan de andere kleuren. Daarnaast heeft rode paprika als enige die interessante kleurstof capsanthine. Toch blijkt uit onderzoek dat groene paprika’s in totaliteit meer antioxidanten bevatten, zoals luteïne. (3). De gele paprika zit qua voedingswaarde tussen de kleuren groen en rood in maar bevat wel weer veel alfa-caroteen: het broertje van bètacaroteen.

Zoals voor eigenlijk alles geldt: variatie is het sleutelwoord tot een sterke weerstand! Eet dus alle kleuren van de regenboog.

Ben je op zoek naar een lekker recept voor een multi inzetbare rode paprikasaus? Te gebruiken als pastasaus, rauwkostdip, broodbeleg en met wat water erbij als soep?  Klik dan hier. 

Wil jij weten hoe je met je voedingspatroon je immuunsysteem krachtig en effectief maakt?  Wil jij meer lekkere recepten? Koop dan mijn nieuwe boek Voeding en Immuunsysteem. Klik daarvoor hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

  1. https://nevo-online.rivm.nl/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15186108/
  3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559120902956141