Suikervervangers; wat zijn de vijf beste opties?

Een vraag die ik regelmatig in mijn mailbox tegenkom, is wat ik nou toch een goede, gezonde suikervervanger vind. Zo langzamerhand dringt het bij veel vrouwen door dat geraffineerde suiker in ieder geval niet gezond is maar wat dan wel? Agavesiroop? Honing? Maisstroop? Isomalt? En wat vind ik eigenlijk van stevia en de nieuwe Cola Life?

Ik zal je vertellen wat mijn top vijf van suikervervangers is en natuurlijk ook waarom.

We zijn niet gebouwd op veel suikers

Voordat ik inga op mijn top vijf, is het misschien goed om je vertellen hoe de natuur suikers voor ons heeft bedoeld. In de natuur komen de meeste suikers voor in de nazomer en begin van de herfst. In die periode kwam het zoete fruit aan struiken, bomen en de zetmeelrijke knollen (ook een vorm van suikers) voor de oermens beschikbaar.

Een prima tijdstip, want suikers betekenen voor ons lichaam vetopslag en een laagje vet kon de oermens wel gebruiken gedurende de schrale periode die voor de deur stond.

Vetopslag betekende een grotere overlevingskans. De natuur heeft het zó goed voor ons bedacht!

Suiker zit verstopt als naalden in een hooiberg

Het probleem is dat we niet zijn gebouwd op de enorme hoeveelheden suikers die we nu 365 dagen per jaar binnen krijgen. Dat heeft de natuur niet voorzien. Vergis je niet, suiker is niet alleen dat goedje in je suikerpot. Het overgrote deel, 90% van de suikers, zit verborgen in allerlei voedingsmiddelen waarin we suikers niet eens verwachten. Natuurlijk zit het in zoete dingen als koek, snoepgoed en frisdrank, maar denk ook aan brood, soepen, sauzen, vleeswaren, diepvriesproducten, pindakaas en zuivel.

Lees je etiketten maar eens en wees je er ook van bewust dat er wel 50 verschillende benamingen voor vormen van suikers zijn.

Als je het overgrote deel van deze verborgen suikers gaat vermijden dan heb je de grootste winst te pakken.

Wil je méér energie? Stop dan eens met suikers

Er zijn duizenden onderzoeken die hebben aangetoond dat een overmaat van suikers slecht voor je is en overmaat heb je al erg snel. Suikers verstoren allerlei processen in je brein en lichaam. Voel je je vaak moe en ben je op zoek naar meer energie? Verminder dan drastisch je inname van suikers en er kunnen wonderen gebeuren.

Het herstellen van de balans in je lichaam wat nodig is na de inname van suikers, kost je lichaam bakken met energie.

Niet alle suikers zijn even ongezond

Laten we de conclusie trekken dat we zeer spaarzaam zouden moeten omgaan met suikers en dat afkicken van zoet het allerbeste is. Maar als je dan toch met mate wat zoetigheid zou willen gebruiken, wat is dan de minst slechte variant? Om een antwoord te krijgen op deze vraag heb ik suikers ingedeeld in drie overzichtelijke groepen:

1. Geraffineerde suikers; alle benamingen die eindigen op -ose.

2. Ongeraffineerde suikers; onbewerkte suikers uit de natuur zoals honing, agave en rijststroop.

3. (Semi) synthetische zoetstoffen; alles wat synthetisch in een fabriek is gemaakt.

Er zijn verschillende manieren om naar deze drie groepen van suikers te kijken en ze hebben alle drie hun eigen voor- en nadelen. Als ik specifiek kijk naar de gezondheid van vrouwen heb ik echter wel duidelijk mijn voorkeur.

Wees zuinig op je botten en tanden

Een groot nadeel van het eten van alle vormen van suikers is dat ze ons lichaam beroven van nogal wat vitamines en mineralen, met name de B-vitamines en magnesium. Het lichaam heeft deze vitamines en mineralen nodig om de suikers als energie in ons lichaam op te slaan en het later weer beschikbaar te maken. B-vitamines zijn nou juist de vitamines die ons energie geven en magnesium is een mineraal dat nodig is voor heel veel processen in ons lichaam.

Veel vrouwen die klagen over vermoeidheid komen vaak magnesium en vitamine B tekort.

Overigens verbruikt het verbranden van suiker in je lichaam ook mineralen als chroom, koper, zink en mangaan, dus het gaat niet alleen om magnesium.

Groep 1 zijn de geraffineerde, korte suikers;  loze suikers zonder vitamines en mineralen erin. Als je deze eet haalt je lichaam de mineralen die nodig zijn om de balans te herstellen o.a. uit je botten en tanden. Daar kunnen we naar mijn mening als vrouwen niet zuinig genoeg op zijn. Wat mij betreft valt groep 1 daarom af.

Synthetische zoetstoffen maken je dik

Laten we kijken naar groep 3. Er is een verschil tussen semi-synthetische zoetstoffen (alle benamingen die eindigen op -tol plus isomalt) en synthetische zoetstoffen. De eerste groep heeft hetzelfde nadeel als groep 1 want het zijn geraffineerde suikers; ze bevatten dus geen mineralen meer. Deze groep valt wat mij betreft dus ook af.

De synthetische zoetstoffen zijn in een fabriek in elkaar geknutseld en worden daarom door ons lichaam niet herkend. Het zijn de kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt in lightproducten.

Synthetische zoetstoffen zijn lichaamsvreemd en hebben hierdoor veel nadelige lichamelijke maar ook geestelijke effecten.

Gebruik je ze om af te vallen, bedenk dan dat ze je lichaam voor de gek houden en je er nog meer trek van krijgt in zoetigheid. Uit een 14-jarig onderzoek onder 66.000 vrouwen is gebleken dat vrouwen die lightproducten gebruikten zwaarder en zieker waren geworden dan vrouwen die producten gebruikten zonder zoetstoffen, maar met suiker. Wat mij betreft valt alles in deze groep absoluut af.

Pas ook op met (producten gezoet met) stevia!

Stevia is een plantje waarvan de groene blaadjes een sterk zoete smaak bevatten. Steeds meer producten, zoals ook Coca Cola Life, worden gezoet met stevia, waardoor wij als consumenten de indruk krijgen dat het gezond is. Dit staat dan ook op de verpakking: ‘Groene keuze’ of ‘Natuurlijk gezoet’. Niets is echter minder waar.

Vrijwel alle fabrieken, ook Coca Cola, gebruiken geen natuurlijke stevia maar stevia glycosiden ofwel E960. Dit is voor 98% maltodextrine met een heel klein beetje geraffineerde stevia. Maltodextrine is een stof die bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker. Dan kan je nog beter wat gewone suiker gebruiken!

Als je dan toch een keer een cola wilt drinken, drink dan liever een normale cola; alle andere varianten zijn slechter voor je.

Gebruik jij stevia in de vorm van druppeltjes, pilletjes of wit poeder? Stevia is een groen plantje. Zodra het wit is of druppeltjes zijn geworden heeft een fabriek eraan gesleuteld en heeft het weinig natuurlijks meer. Lees op het etiket wat het werkelijk is en laat je niet misleiden!

De natuurlijke zoetstoffen dan?

Er is al een hoop afgevallen. Dat ruimt lekker op! Wat we nog over hebben zijn producten uit groep 2: de ongeraffineerde suikers uit de natuur. Dit zijn de suikers zoals de oermens ze ook af en toe kon vinden. Denk aan fruit, ahornsiroop, agave, kokosbloesemsuiker, stropen gemaakt van granen (zoals bruine rijst of gerststroop), oerzoet of ongeraffineerde suikerbietenstroop, palmsuiker, honing en het groene steviaplantje.

Het voordeel is dat deze groep nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevat en door ons lichaam wordt herkend als voedingsstof. Het nadeel is dat de meeste hiervan aardig wat fructose en sucrose bevatten, wat niet goed is voor respectievelijk je lever en je bloedsuikerspiegel.

Ik ben erg zuinig op je lever en je bloedsuikerspiegel!

Fruit is natuurlijk prima zolang je er geen bergen van eet en ook de vezels erbij neemt. Liever niet uitpersen dus, maar als geheel eten. Laten we nog even verder kijken naar deze zoetstoffen.

Agavesiroop

Agavesiroop is afkomstig van een soort cactus; de agave. De nectar daarvan is een natuurlijk product, maar helaas is dat niet wat we in de winkels krijgen aangeboden. De agavesiroop die wij kunnen kopen is ontstaan na een proces van filteren en bewerken, waarbij veel mineralen en enzymen verloren zijn gegaan. Verder bevat agavesiroop erg veel fructose. Onthoud: fructose is slecht voor je lever. Deze valt dus af.

Ahornsiroop (maple syrup)

Ahornsiroop (maple syrup) is het sap van de Canadese esdoorn. Deze komt wat beter uit de bus; het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. De kans is ook erg groot dat je suikerstroop koopt met een ahornsmaakje erin.

Echter: de biologische, 100% ahornsiroop graad C (deze is rijker aan mineralen dan graad A) komt wat mij betreft door de screening zolang je deze met mate gebruikt. Dat is dan nummer één.

Graanstropen

Graanstropen bevatten geen fructose dus dat is een pluspunt. Ook deze graanstropen worden echter vaak vermengd met suikerstropen waarin wel fructose zit, goed etiketten lezen dus. Daarbij kunnen ze spijsverteringsproblemen geven omdat je het enzym maltase nodig hebt om ze te kunnen verteren. Ze zijn niet zo zoet, waardoor de kans groot is dat je er te veel van gebruikt. Er zijn beter opties.

Oerzoet, oersuiker

Oerzoet is 96% sucrose; het heeft dus een sterk effect op je bloedsuikerspiegel en valt daarom ook af.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga Palm. Het heeft veel voordelen, maar het nadeel is dat de productie ervan zeer arbeidsintensief is. Het is dan ook van belang om hier een fairtrade product van te kopen om zeker te weten dat de producenten een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Maar er is een beter alternatief, namelijk kokosbloesemsuiker.

Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker

Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose.

Het is tevens uitgeroepen tot de meest duurzame suiker omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en de boom ook gewoon kokosnoten blijft produceren.

Ook hier moet je altijd opletten dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker. Maar kokosbloesemsuiker is dus een goede keuze. Dat was nummer twee!

Honing

Ik heb toen ik in Afrika woonde een imkeropleiding gevolgd dus ik heb een zwak voor honing. Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. Als je rauwe, koud geslingerde, ongefilterde honing kiest dan bevat het nog veel gezonde stoffen. Dus wat mij betreft is dat een redelijke keuze zolang je er kleine beetjes van gebruikt.

Bezoek eens een imker bij jou in de buurt en koop het daar zou ik zeggen. Kan je geen imker vinden, dan is deze ook een heerlijke keuze.

Groene stevia

Tot slot de groene stevia; de gedroogde blaadjes van de steviaplant gemalen tot poeder. Wat mij betreft is dit een prima keuze. Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt.

In een smoothie kan groene stevia een goede optie zijn als je deze iets zoeter wilt zonder al te veel fruit toe te voegen. Dit is dus wat mij betreft nummer drie. Je kunt het hier bestellen.

Amazake

Amazake is een zoetstof in de vorm van een crème die ik pas heb ontdekt. Het wordt gemaakt door gekookte granen te laten fermenteren. Dit kan bruine rijst, gierst of haver zijn. Door het fermentatieproces met een bepaalde schimmel wordt het zetmeel omgezet in eenvoudige suikers. Amazake laat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgen. Kies een gezonde, pure variant zonder toevoegingen. Veel toko’s verkopen ze maar daar zitten additieven in. Het merk Terrasana zijn is erg goed. Je kunt het hier kopen. Dit is dan nummer vier.

Erythritol

Ook erythritol is een natuurlijke zoetstof die via fermentatie wordt gewonnen uit fruit. Het valt onder de zogenaamde ‘polyolen’, zoetstoffen waaronder bijvoorbeeld ook xylitol en mannitol vallen. Erythritol is bijzonder omdat het nagenoeg geen enkele calorie bevat, wel ongeveer 70% van de zoetkracht van suiker bevat maar helemaal geen invloed heeft op onze bloedglucose- en insulinespiegel. Het kan dan ook gewoon gebruikt worden door diabetici.

Vergeleken met andere natuurlijke zoetstoffen is Erythritol dus een topper die zeker in de top vijf thuishoort.

De vijf winnaars en de echte winnaar!

De vijf winnaars wat mij betreft zijn dus erythritol, biologische ahornsiroop graad C, biologische kokosbloesemsuiker, amazake en groene steviapoeder. Daarnaast is een redelijke keuze voor nu en dan koud geslingerde, ongefilterde honing van een imker bij jou uit de buurt. Volgens mij kan je hiermee alle kanten uit.

Gebruik ze echter met mate en zorg vooral dat je steeds minder zoetigheid nodig hebt. Het is en blijft een traktatie. Je kunt echt afkicken van zoetigheid als je dit maar steeds minder gebruikt. Je smaakpapillen gaan je hiermee helpen en dan ben jij pas de echte winnaar!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.