Peterselie; schuif het vooral niet naar de rand van je bord!
Peterselie. Natuurlijk ken je dit kruid. Maar misschien vooral nog als een paar gekrulde blaadjes groene garnering bij een omelet, sandwich of een kop soep in een goedkoop restaurant? We vinden het zo gewoontjes dat we het soms, zonder erover na te denken, opzij schuiven. Maar misschien is peterselie wel het gezondste wat er op dat moment voor je neus ligt! Wist je dat het zelfs kan bijdragen aan de gezondheid van je borsten? Lees vooral dus door!
Platte-, krul- of wortelpeterselie?
Peterselie is namelijk een heel voedzaam kruid. Er bestaan drie varianten: de krul-, platte- en wortelpeterselie met alle drie (in grote lijnen) dezelfde gezonde eigenschappen.
Krulpeterselie is de meest bekende en kan het beste rauw gegeten worden. Maar niet iedereen vindt dit lekker.
Sommige vrouwen vinden de smaak van krulpeterselie wat hard en geen lekker mondgevoel geven. Ik vind het zelf eerlijk gezegd ook niet zo lekker. Daarom heb ik jarenlang peterselie vermeden.
Gelukkig biedt platte peterselie tegenwoordig de uitkomst. Dit kruid heeft meer smaak dankzij de hoeveelheid aan etherische oliën en is veel zachter in je mond. Je kunt platte peterselie daarbij prima verwarmen zonder dat de gezonde voedingsstoffen gelijk verloren gaan.
Onderaan dit artikel vind je een makkelijk en lekker receptje.
Wortelpeterselie is minder bekend. Officieel behoort deze soort tot de familie van de peterselie, maar qua vorm en groeiwijze is het een penwortel waar bijvoorbeeld ook wortels, witlof en schorseneren onder vallen. Zie de afbeelding boven dit artikel. Het is een aromatische groente en heeft qua smaak iets weg van knolselderij en pastinaak.
De wonderlijke kracht van peterselie
Wat maakt peterselie zo gezond? Dit zijn vooral de aanwezige voedingsstoffen met ingewikkelde namen als eugenol, apigenin en chlorofyl. Deze hebben een helende werking. Laten we er eens induiken:
Eugenol: ontstekingsremmende eigenschappen
Peterselie bevat een stofje genaamd eugenol. Dit is een etherische olie die ook in kruidnagel ruimschoots aanwezig is.
De typische geur van kruidnagel? Dat is eugenol. Het is een krachtige ontstekingsremmer.
Eugenol bevat ontstekingsremmende eigenschappen wat goed nieuws is voor vrouwen met verborgen ontstekingen, ook wel laaggradige ontstekingen genoemd. (1) De naam zegt het al: ontstekingen die niet zichtbaar of voelbaar zijn, maar wel aanwezig in je lichaam. Ze liggen aan de basis van veel chronische ziektes.
Laat me je dit uitleggen. Je immuunsysteem kan door een interne of externe prikkel gealarmeerd raken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld onopgemerkte voedingsintoleranties, een te hoge inname van omega-6 vetten, sterk bewerkte voeding of stress. Je lichaam maakt hierdoor ontstekingsstoffen aan die circuleren in je bloed. Dit kan uiteindelijk leiden tot een chronische ziekte.
In tegenstelling tot een zichtbare ontstekingsreactie (een wondje op de huid), blijft een verborgen ontsteking in je lichaam vaak lang actief. Dit kan uiteindelijk leiden tot o.a. reuma, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten.
Eugenol in peterselie helpt mee om verborgen, laaggradige ontstekingen tegen te gaan.
IJzer en vitamine C: minder kans op bloedarmoede
Bij bloedarmoede is er te weinig hemoglobine (een onderdeel van de rode bloedcellen) in het bloed aanwezig. IJzer is de belangrijkste bouwsteen van hemoglobine. Laat peterselie daar nou vol mee zitten!
Plantaardig ijzer is wel lastig voor het lichaam om op te nemen, maar met een vitamine C bron erbij gaat dit een stuk makkelijker. Ook vitamine C is in peterselie ruimschoots aanwezig. Twee vliegen in een klap dus.
Een kleine kanttekening: de voedingswaarde van alle voedingsmiddelen is altijd berekend op 100 gram. Er zit dus veel ijzer en vitamine C in 100 gram peterselie. Zoveel peterselie in één keer binnen krijgen is natuurlijk niet zo makkelijk.
Een trucje om er toch veel van binnen te krijgen is door de peterselie fijn te hakken of malen met een scherp mes of in de keukenmachine. Het loof slinkt namelijk behoorlijk. Maak er vooral ook eens een lekkere pesto mee. Peterselie geeft ook een frisse smaak af aan groene smoothies en groentesapjes: ook een prima manier om er veel van binnen te krijgen
Een goede truc om veel peterselie binnen te krijgen is door het kruid heel fijn te hakken.
Apigenin: positieve invloed op de borstgezondheid
Een opmerkelijk onderzoek uit 2011 (2) laat zien dat de stof apigenin, dat voorkomt in peterselie, effectief werkt bij hormoongevoelige borsttumoren. De onderzoeker geeft aan dat deze ontdekking invloed kan hebben op vrouwen met borstkanker die een hormoonbehandeling ondergaan.
Dit vraagt om wat uitleg. Apigenin behoort tot de flavonoïden. Deze stof werkt als antioxidant en geeft groente en fruit kleur. Er zijn heel veel verschillende soorten flavonoïden, met allemaal een verschillende werking.
In dit specifieke onderzoek werden ratten met een bepaald type borstkanker blootgesteld aan apigenin. Zij ontwikkelden minder tumoren en er was sprake van een vertraging in de bestaande tumorgroei. Dit laatste zou te maken hebben met het feit dat apigenin de vorming van nieuwe bloedvaten blokkeert. Hierdoor wordt de tumor slecht voorzien van de benodigde voedingsstoffen om te groeien en te vermenigvuldigen.
Ratten zijn natuurlijk niet hetzelfde als mensen, maar volgens de onderzoeker zijn de resultaten veelbelovend. Het is nog onduidelijk hoeveel apigenin mensen moeten innemen om het effect te bewerkstelligen. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan. Het lijkt goed om in ieder geval een kleine hoeveelheid apigenin in het bloed te hebben om onrustige cellen te vertragen. (3)
Lekker eten dus die peterselie! Het kankerwerende stofje apigenin is ook te vinden in sinaasappels, broccoli, selderij, uien, olijven en kamillethee.
Chlorofyl: een frisse adem
Peterselie en een frisse adem, deze twee lijken sterk gelinkt aan elkaar. Dat komt niet alleen door de smaak van peterselie, maar ook vanwege het stofje chlorofyl. Dit is een groene plantenstof met een antibacteriële werking. En juist bacteriën in de mond zorgen voor een slechte adem. Een takje peterselie na een maaltijd is dus helemaal niet zo’n slecht idee! Krijgt die garnering op de rand van je bord toch nog een eindbestemming 😉
Chlorofyl werkt, dankzij de antibacteriële werking, goed tegen een slechte adem werken
Ondersteuning voor de nieren
Je nieren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ze filteren het bloed, maken belangrijke hormonen aan, verwijderen afvalstoffen, neutraliseren zuren en zorgen daarnaast ook nog voor urine-aanmaak. En dat 24 uur per dag. Hoe beter je nieren werken, hoe gezonder je bent.
Vooral voor stoffen die niet thuishoren in je lichaam is het belangrijk dat deze vlot en volledig uitgescheiden kunnen worden. Peterselie ondersteunt je nieren dankzij een vochtafdrijvende werking. Belangrijk hierbij is wel dat je genoeg water drinkt.
Vroeger werd peterselie zelfs ingezet bij nierstenen, een akelige kwaal die gepaard kan gaan met een verminderde nierfunctie.
Uit onderzoek blijkt dat urinezuur, afbraakstoffen van je lichaamscellen, versneld wordt uitgescheiden door je nieren door middel van het nuttigen van peterselie (4) Dat is gunstig, want een te hoog urinezuur gehalte gaat op den duur gepaard met ontstekingen in het lichaam. Te hoge niveaus kunnen zorgen voor kristallen die neerslaan op de gewrichten. Hierdoor kan jicht ontstaan.
Er zijn vrouwen die teveel vocht vasthouden. Dit is soms een hardnekkig probleem als gevolg van hormonale schommelingen. Ook hen kan peterselie een steuntje in de rug geven.
Peterselieplantje in de vensterbank
Goed nieuws dus. Goed nieuws is ook dat je het hele jaar door van dit tweejarige plantje kan genieten. Je kunt het zelf kweken in je tuin of in een pot op het balkon. Zaaien kan van februari tot augustus en het plantje staat tot ongeveer november. Zaaien kan ook binnenshuis en dankzij de aangename temperaturen daar blijft peterselie het hele jaar groeien. Gewoon op je vensterbank of een keukenplank.
Als je geen groene vingers hebt, haal het plantje dan bij de Ekoplaza of in de supermarkt, daar is vaak ook een biologische versie te vinden. Helaas groeit dit plantje niet door wanneer je wat takjes afknipt, dus op is op.
Peterselie eet je gemakkelijk het hele jaar door
Wortelpeterselie is minder makkelijk om aan te komen. In biologische winkels liggen ze regelmatig als ze in het seizoen zijn: in de herfst- en wintermaanden. Verwar ze qua uiterlijk niet met pastinaak want ze zijn bijna identiek. Je kunt wortelpeterselie net zo gebruiken als andere knolgroenten.
Zullen we afspreken dat de tijd van het achteloos opzij schuiven van het takje garnering op je bord bij deze dus voorbij is? Snipper lekker veel peterselie over een zelfgemaakte soep of door een salade. Peterselie over? Restjes zijn ideaal voor in je dagelijkse groentesapje en je kunt het ook invriezen. Hieronder vind je een receptje om alvast wat inspiratie mee op te doen.
Maak ook eens peterseliethee. Een flinke hand peterselie en een kop heet water; dat is alles wat je nodig hebt. Dankzij de etherische oliën ruikt het heerlijk en nu weet je dat je er een kop vol gezondheid mee drinkt!
Recept: Peterselie-olie
Dit heb je nodig
1 bosje peterselie, gewassen en evt. een klein stukje harde steel verwijderd
200-250 ml kwalitatief goede extra vierge olijfolie
Sap van een halve citroen
Twee tenen knoflook
Een flinke draai verse zwarte peper en zeezout
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of sterke blender en laat draaien tot een egaal groen geheel. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Heb je wat rucola in de groentenlade liggen? Doe er dan een paar blaadjes bij. Lekker voor een pittig accent! Je kunt ook een half bosje peterselie en 30-40 gram rucola gebruiken.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw favoriete recept met volop peterselie?
Bronnen
- Ogata, M., Hoshi, M., Urano, S., and Endo, T. Antioxidant activity of eugenol and related monomeric and dimeric compounds. 2000.
- Shukla S, Gupta S. Apigenin: a promising molecule for cancer prevention.
- Meyer H. Bioavailability of apigenin from apiin-rich parsley in humans. 2006
- Haidari F. Effects of Parsley and its Flavonol constituents on Serum Uric Acid levels. 2011