Alcoholallergie; kan je opeens allergisch worden voor alcohol?
De afgelopen twee weken ontving ik enkele mails van vrouwen die me vertelden dat het leek alsof ze opeens allergisch waren geworden voor een glas alcohol. Zo kreeg Annemieke van één glas wijn opeens last van maagzuur en Marja een rood aangelopen gezicht alsof ze een hevige opvlieger had. Ingeborg schreef dat ze er een loopneus van kreeg; ze had zoiets nog nooit meegemaakt.
De vraag is dus: kan je opeens allergisch worden voor alcohol?
En, zo las ik tussen de regels door, is het tijdelijk of gaat het over?
Een geruststelling: echte alcoholallergie komt weinig voor
Laat ik beginnen met je gerust te stellen; een echte alcoholallergie komt weinig voor.
Slechts 2% van de mensen die denken ergens allergisch voor te zijn, hebben een echte allergie te pakken.
Meestal is er sprake van een intolerantie. Een allergie is een heftige reactie van je immuunsysteem, op een in principe onschadelijke stof van buitenaf, waar je lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. Hierdoor kan er een ontstekingsreactie in het lichaam ontstaan. De symptomen van een alcoholallergie kunnen echt ernstig zijn; denk aan een verhoogde hartslag en moeilijk ademen. Het is belangrijk hiermee naar de huisarts te gaan en dit te laten testen.
Bij intolerantie speelt je immuunsysteem geen of een minder belangrijke rol. Een intolerantie kan (geleidelijk) ontstaan door een tekort van een enzym om een bepaald voedingsmiddel af te breken, waardoor je vergelijkbare klachten kunt krijgen als bij een allergie. Zowel een intolerantie als een allergie kan je in de loop der tijd ontwikkelen maar nogmaals, een alcoholallergie is zeldzaam. Maar je kunt dus wel opeens intolerant worden voor alcohol. Een belangrijk signaal van je lichaam zoals alle klachten.
Veel voorkomende klachten bij een alcoholintoleratie
Er is een reeks van klachten die zich kunnen voordoen. Ieder mens is uniek. Veel voorkomende klachten zijn:
- Jeuk aan je neus, ogen of mond
- Huiduitslag en jeukende huid
- Opzwellen van het gezicht en/of keel
- Rood worden in het gezicht
- Een rode of lopende neus of een verstopte neus
- Erger worden van astmatische klachten
- Verhoogde hartslag
- Buikpijn
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Lage bloeddruk
- Migraine
- Misselijkheid en overgeven
- Diarree
Vrouwen hebben aanzienlijk minder enzymen om alcohol af te breken
Er wordt vaak gezegd dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen omdat we doorgaans minder gewicht hebben dan mannen. Dit is echter niet de reden. Alcohol op zich is giftig voor ons, maar we kunnen het verdragen als we voldoende enzymen aanmaken die het afbreken. Bij afbraak van alcohol zijn verschillende enzymen betrokken, waaronder ADH (alcoholdehydrogenase). Dit enzym wordt aangemaakt in ons maag- en darmslijmvlies en in de lever.
Dit enzym wordt echter bij vrouwen 70% minder aangemaakt in ons maagslijmvlies, waardoor wij veel meer alcohol in ons bloed krijgen.
Ons rode wijntje passeert namelijk eerst de maag, komt dan in de darm terecht en vervolgens in ons bloed. Minder afbraak in de maag betekent meer alcohol in ons bloed.
De alcohol die in ons bloed terecht komt wordt naar de lever gebracht, waar het restant van de alcohol wordt afgebroken door ADH tot aceetaldehyde. (Ook in onze lever hebben we minder ADH dan mannen.) Dit is nog steeds een giftig stofje dat onder andere verantwoordelijk is voor de kater. Een ander enzym, ALDH (aldehydedehydrogenase) zet dit vervolgens om in azijnzuur, wat weer wordt afgebroken tot water en kooldioxide. Dit laatste plassen en ademen we uit.
Is het de alcohol of is het iets anders?
Je lichaam is een voortdurend bouwwerk dat altijd in ontwikkeling is. Het kan dus zijn, om wat voor reden dan ook, dat je lichaam opeens minder van deze benodigde enzymen aanmaakt, waardoor je een heftige reactie krijgt na het drinken van een glas wijn. Zoals je ook opeens pukkeltjes kunt krijgen van het eten van een aardbei.
De vraag is echter of je allergisch of intolerant bent voor de alcohol zelf, of iets wat er in je drankje zat.
Alcoholische drankjes zijn vaak complexe brouwsels waar van alles in wordt verwerkt.
In veel alcoholische dranken zit tarwe, rogge, gerst, hop, mais, gist, druiven, sulfiet, histamine, chemische kleurstoffen en/of conserveringsmiddelen. Een aantal van deze stoffen staat bekend als allergenen; stoffen waar je immuunsysteem heftig op kan reageren. Het kan dus ook zo zijn dat je lichaam niet reageert op de alcohol maar op stofjes die in je drankje zitten.
Weet je dat je intolerant of allergisch bent voor deze stoffen (denk aan gluten in granen) dan is het oppassen met alcohol. Het kan dan zijn dat je niet goed reageert op bier maar geen problemen hebt met wijn of andersom. Dit is een kwestie van uitproberen. Wees je ervan bewust dat niet alle ingrediënten altijd op het label worden vermeld. Denk ook aan een mogelijke interactie tussen gebruik van medicijnen en alcohol. Lees bijsluiters van medicijnen!
Allergieën en intoleranties nemen wereldwijd steeds meer toe
Ik ken geen exacte cijfers in Nederland maar wereldwijd is er een sterke toename van allergieën en intoleranties. Men spreekt over een verdubbeling in de afgelopen 20 jaar. Volgens de WHO staan allergieën inmiddels op de vierde plaats van de chronische ziekten wereldwijd en de schatting is dat rond 2050 de helft van de wereldbevolking ergens allergisch voor blijkt te zijn. In onze Westerse wereld komt het meer voor dan in ontwikkelingslanden en in steden meer dan op het platteland.
De basis voor een goede gezondheid begint in onze darmen met een gezonde, diverse darmflora.
Daar zit ons immuunsysteem en tevens de oorzaak van dit probleem. Door onze steriele leefstijl en sterk toegenomen hygiëne krijgen onze darmen vanaf onze geboorte een minder ‘rijke’ darmflora mee. Het eten van bewerkt voedsel en veel suikers houdt een te eenzijdige darmflora in stand. Allergieën komen minder voor in samenlevingen waar men vers, natuurlijk voedsel eet dan daar waar bewerkte voedingsmiddelen worden gebruikt. Een overdreven makkelijk gebruik van antibiotica doet er tot slot nog een flinke schep bovenop en we zitten met een kwetsbare darmflora en een immuunsysteem dat makkelijk ten prooi valt aan allergieën.
Het goede nieuws is dat je, als je zorgt voor een gezonde darmflora, je immuunsysteem sterker maakt zodat intoleranties en zelfs (jarenlange) allergieën weer kunnen verdwijnen. Klik hier en lees meer over gezonde darmen.
Alcohol; stop eens een maandje om te kijken wie er de baas is in ‘huis’
Laten we eerlijk zijn: alcohol is niet goed voor je gezondheid. Alcohol bevat bovendien veel suiker, dus als je denkt dat je suikervrij eet en drinkt maar ’s avonds wel een wijntje neemt, mmmmmmm …… Zodra er alcohol je in je lichaam komt, moet je lever aan de slag om dit onschadelijk te maken en krijgen andere belangrijke functies van je lever minder aandacht. Een glas wijn belast je lever en daarmee je hormoonbalans met 30% gedurende de volgende 24 uur. Daarbij; alcohol is flink verslavend en alles waar we verslaafd aan zijn, of het nu alcohol, werken, suiker of gamen is, doet iets met ons dat niet gezond is.
Ik hou van een glas wijn maar af en toe stop ik bewust een week of vier, ook om te voelen of ik er moeite mee heb. Ik geef toe dat ik het bij gezellige etentjes dan soms best lastig vind om water te drinken in plaats van een lekker glaasje Chardonnay. Dus echt zeggen dat het niks met me doet zou ik niet durven zeggen. Eerlijk is eerlijk. Maar het voelt erg goed om een tijdje geen wijn te drinken. Ik ben namelijk erg graag de baas in mijn ‘eigen huis’. Dat geef ik niet uit handen aan een fles Chardonnay.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Stop jij af en toe bewust met het drinken van alcohol?