Waar is ons vertrouwen in het zelfhelend vermogen van ons lichaam gebleven?

De afgelopen maanden hoopte ik dat het hele corona-gedoe in de zomer zou overwaaien. Dat dit virus zich zou gedragen als een normaal griepvirus en dus in mei zou verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat daarmee alle ongekend extreme maatregelen die ons zouden moeten beschermen tegen dit virus ook zouden verdwijnen. Helaas.

Angst is de grootste bedreiging voor ons immuunsysteem

Inmiddels zitten we in oktober en in plaats van dat we ‘terug zijn gegaan naar normaal’ is de angst voor dit virus tot ongekende hoogte opgelopen. En dat is niet gezond voor ons.

Als er iets slecht is voor ons immuunsysteem, dat ons beschermt tegen virussen, dan is het angst en onzekerheid.

Angst is een raar fenomeen. Angst maakt je wereld kleiner. Angst ontneemt je je kracht. Angst blokkeert je gezonde verstand. Angst kan leiden tot eenzaamheid en depressie.

Ik wil in dit artikel proberen een stukje van je angst weg te nemen en je weer in je kracht te zetten. Ten eerste zijn onze lichamen veel intelligenter en krachtiger dan we denken dat ze zijn. Ten tweede is het nog maar de vraag hoe gevaarlijk dit virus werkelijk is.  En ten derde zie ik ook een mooie kant aan alles wat er op dit moment aan het gebeuren is. Lees dit artikel vooral tot het einde!

Wat is een wonder?

Wat is er toch gebeurd met het vertrouwen in het zelfhelend vermogen van ons lichaam? Als we in de keuken met een scherp mes een flinke snee in een vinger snijden dan vertrouwen we er allemaal op dat dat vanzelf heelt. Ons lichaam weet heel goed hoe dat moet.

Zelfs bij een gebroken been: je wordt in het gips gezet maar het is uiteindelijk je lichaam dat zorgt voor heling. Niet het gips.

Denk jij dat water in wijn veranderen een wonder is? Wat denk je van appels omzetten in hartcellen, kokosolie in levercellen en spruitjes in gezonde cellen in je longen? Dat is (ongeveer) wat je lichaam continu voor je doet! Is dat geen wonder? Ons lichaam is oneindig wijs en intelligent. Daar kunnen we met ons verstand gewoon niet bij.

De beste bescherming is een effectief immuunsysteem

Ook als het gaat om besmetting met een bacterie of virus weet je lichaam héél goed wat het moet doen. We lopen allemaal rond met miljarden bacteriën en virussen in ons lichaam. We leven sinds mensenheugenis met ze samen op onze mooie planeet. Zolang ze nuttig of onschuldig zijn, verreweg de meeste daarvan, is er niets aan de hand. En als ze niet onschuldig zijn komt ons immuunsysteem in actie om ze op te ruimen.

We zijn allemaal continu ‘besmet’ met virussen, bacteriën, schimmels en andere microben. Zij zijn de bouwstenen van ons immuunsysteem.

Waar wij zelf voor moeten zorgen, is dat we ons immuunsysteem zo goed mogelijk ondersteunen. Zodat we ofwel niet ziek worden van een virus, ofwel er snel van zullen herstellen. Onszelf gezond houden dus. En dat is echt niet zo moeilijk. Verhoog de kwaliteit van je voeding, eet onbewerkt, gebruik supplementen, vermijd toxische stoffen, ga veel naar buiten, slaap voldoende, probeer stress buiten de deur te houden, lach veel en wees vooral lief voor jezelf en de mensen om je heen. Voilà! Dan doe je het al heel goed.

Dus waarom wordt er op dit moment zo weinig gesproken over hoe we onszelf weerbaar en gezond kunnen houden?

Waarom geen adviezen om onze weerbaarheid te vergroten?

Waarom krijgen we van de overheid geen adviezen om onze weerbaarheid te vergroten? Ik zie alleen maar maatregelen die angst enorm aanwakkeren en daarmee juist ons immuunsysteem ondermijnen. Zo heeft een gezond immuunsysteem baat bij het hebben van een groot sociaal netwerk.

Uit een onderzoek onder 276 gezonde vrijwilligers bleek dat de mensen die in contact stonden met een divers sociaal netwerk een betere weerstand hadden tegen een met opzet verspreid verkoudheidsvirus dan mensen met een minder divers sociaal netwerk (1).

We hebben contact met elkaar zó nodig om onszelf zowel fysiek als mentaal gezond te houden! Overmatig gebruik van desinfectiemiddelen, anderhalve meter afstand, mondkapjes en een klein sociaal netwerk ondermijnen ons immuunsysteem. Om het nog maar even niet te hebben over een leven in angst en onzekerheid. Waarom wordt die angst zo aangewakkerd?

Ja, venijnige griepvirussen kunnen dodelijk zijn

Ik zou het allemaal begrijpen als we te maken zouden hebben met een killervirus dat bijna iedereen die ermee in contact komt ernstig ziek zou maken of zou zorgen voor veel sterfgevallen. Dit is echter niet het geval. Wat de media ons ook willen doen geloven. De officiële cijfers vertellen een ander verhaal.

Volgens de brandbrief (2) die artsen en medische professionals afgelopen augustus aan de Tweede Kamer schreven verloopt bij 98% van de mensen deze infectie mild of zelfs helemaal zonder symptomen. De risicogroepen zijn duidelijk: 80-plussers en mensen met onderliggend lijden, ofwel mensen die niet helemaal gezond waren. Dit percentage is vergelijkbaar met andere venijnige influenzavirussen ofwel de ‘normale’ griepvirussen.

Ook het sterftecijfer van COVID-19 is vergelijkbaar met dat van influenza. Volgens een recent rapport van de WHO (14 oktober) ligt het sterftecijfer op 0,27%: veel lager dan werd voorspeld aan het begin van de pandemie, schrijft de WHO (3). Het sterftecijfer voor griep in een pandemisch jaar ligt iets lager: tussen de 0,17 en 0,20%. (4)

In 2017 – 2018 was er geen paniek

Die influenzavirussen zijn overigens ook geen lieverdjes! In het griepseizoen 2017-2018 (5) overleden volgens het RIVM in Nederland 9500 mensen aan de griep. Er was toen sprake van 16.000 ziekenhuisopnames. De IC’s lagen toen werkelijk overvol.  Toch was er geen sprake van paniek. Bijna niemand schreef daar toen over. Geen lockdowns.  Waarom toen niet en nu wel?

Waarom nu wel deze extreme, wereldwijde maatregelen die zo’n enorme negatieve impact hebben op het leven van zoveel mensen? We stevenen af op tientallen miljoenen werklozen, failliete bedrijven, getraumatiseerde kinderen die hun oma niet durven te knuffelen en jongeren die vereenzamen en elkaar nauwelijks meer durven aan te raken.

Waarom worden we nu zo bang gemaakt?

Waarom worden we nu door de overheid en de media zo buitenproportioneel bang gemaakt voor dit virus? En waarom horen we steeds dezelfde kant van het verhaal?

Waarom is de informatieverstrekking rond corona zo eenzijdig?

En waarom krijgen we niet via televisie of kranten naast alle bangmakerij ook toegang tot de kritische rapporten van inmiddels tienduizenden deskundigen (wetenschappers, artsen, virologen, immunologen) die nu steeds vaker een tegengeluid laten horen? Deskundigen die andere informatie hebben waarmee we zelf een mening kunnen vormen over wat er aan de hand is?

Informatie die ons in verwarring kan brengen, zeker, maar die ons ook dwingt om ons gezonde verstand en intuïtie te gebruiken. Om kritisch te zijn en niet alles klakkeloos aan te nemen wat er in de krant staat of op televisie wordt beweerd.

Steeds meer kritische geluiden van artsen en wetenschappers

Informatie zoals:

1. De brandbrief (6) die in juli door 2600 professionals in de geestelijke gezondheidszorg gestuurd is naar de tweede kamer met het verzoek de coronamaatregelen per direct op te heffen omdat ze buitenproportioneel zijn en de psychische schade vele malen groter is.

2. De oproep van dr. Carla Peeters (7), immunoloog en werkzaam geweest bij het RIVM, om te stoppen met de anderhalve-meter-maatregelen en het verplicht dragen van mondkapjes omdat er onvoldoende bewijs is dat dit beschermt tegen COVID-19 en het niet bijdraagt aan een betere gezondheid.

3. De oproep van verschillende artsen in de artsenkrant (8) die pleiten voor een evidence based aanpak die voorbij cijfers kijkt en de bevolking weer hoop en perspectief geeft.

4. Een grootschalig Deens onderzoek dat onomstotelijk aantoont dat medische mondkapjes niet alleen niet helpen tegen het corona virus maar ook schadelijk zijn voor onze eigen gezondheid en ons immuunsysteem ondermijnen.

Baat het niet dan schaadt het niet gaat niet op voor het dragen van mondkapjes.

5. Wetenschappers waaronder moleculair geneticus Pieter Borger die grote vraagtekens zetten bij de geldigheid van de PCR-test als middel om te bepalen of iemand enerzijds werkelijke corona heeft en anderzijds besmettelijk is.

Ik kan hier een lange lijst opsommen. Ga ik niet doen. Er is op YouTube genoeg tegengeluid van deskundigen te vinden. Kijk maar eens op de kanalen van Blue Tiger Studio, Cafe Weltschmerz, BLCKBX en vele anderen. Of bekijk deze onthullende documentaire van een bezorgde vader en ondernemer. Corona is geen killervirus. Doe je eigen onderzoek maar kijk vooral verder dan wat kranten, televisie of de politici ons vertellen.

Dit is wat mijn gezonde verstand me vertelt

Eigenlijk snap ik heel goed waar we in zitten. Deze pandemie sluit aan bij een veel grotere pandemie die al tientallen jaren aan de gang is.   Zo’n 60% van alle Nederlanders, 10 miljoen, hebben een of meerdere chronische ziektes onder de leden (9). In andere westerse landen is dit percentage hetzelfde. We hebben het over chronisch zieke mensen waarvan het merendeel een betere kwaliteit van leven zou hebben met gezonde voeding, een gezond leefpatroon, wat meer humor en liefde van mensen om hen heen.

De pandemie die ik al jaren zie is dat we de focus van gezondheid en vitaal leven hebben verlegd naar ziekte en angst voor de dood.

Waar zijn de geriatrische artsen die kennis hebben van vitaliteit en gezondheid bij ouderen?

Artsen worden niet opgeleid om ons met voeding en leefstijl beter te maken, laat staan dat ze leren hoe te voorkomen dat we ziek worden. Zij hebben veelal alleen medicijnen, operaties en vaccinaties tot hun beschikking. Deze kunnen levens redden, inderdaad. Maar als deze worden ingezet daar waar voeding en leefstijl veel betere manieren zijn om ons te helen, dan doen medicijnen en operaties meer kwaad dan goed. Gelukkig komen er steeds meer artsen die dit inzien en tegen de stroom in durven te roeien. Ik maak een diepe buiging voor ze!

Je lichaam vraagt niet om een vaccinatie tegen een griepvirus. Je lichaam vraagt om een sterk immuunsysteem.

Wij hebben ook zelf een verantwoordelijkheid hierin. We zijn langzaam in een wereld gerold waarin veel mensen verwachten van artsen en medicijnen dat zij ons beter maken. We zijn vergeten dat ons lichaam een bron van intelligentie is dat zichzelf kan helen. Maar ook dat er een moment komt dat dit niet meer het geval is. We zijn vergeten dat de dood niet de vijand is, maar een onderdeel van het leven.

Het zou goed zijn als we met wijsheid naar ons lichaam en leven zouden kijken en vaak ons gezonde verstand en ons hart zouden raadplegen. Dáár liggen de werkelijke oplossingen.

Ik zie dit als een transitiefase op weg naar iets beters

Ik zie deze periode als een transitiefase, eigenlijk ook als een boeiende tijd. Ik zie het als een tijd vol inspiratie om oude dingen achter ons te laten en nieuwe dingen te creëren.  Niet ‘terug naar normaal’ maar samen een ‘beter normaal’ creëren.

De bestaande wereld is in chaos. Machtssystemen, oorlogen, uitputting van onze planeet, beschuldigingen, wantrouwen, welvaartsziektes, overmatig consumeren, focus op de buitenkant, gebrek aan zelfliefde en zorg voor elkaar; we waren op weg naar het randje van de klif. Nu staan we even stil.

Go home! Letterlijk en figuurlijk

Ik zie het als een tijd om naar binnen te keren. We worden letterlijk onze huizen in gestuurd! Ik zie het als een uitnodiging om ook figuurlijk naar binnen te keren. Om verbinding te maken met mijn lichaam (wat heeft het nodig?) en mijn hart en dit verder open te zetten. Dáár ligt onze werkelijke kracht. Niet in angst, boosheid, beschuldigingen of wantrouwen.

Dit virus leert ons dat we allemaal met elkaar in verbinding staan en hoe we elkaar nodig hebben. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Ik zie deze tijd als een uitnodiging om te veranderen. Ons bewustzijn, ons gedrag en onze relatie met onszelf, anderen en onze planeet. We zijn geen slachtoffers, we zijn scheppers. Er zit een co-creator in ons die geboren wil worden.

Het nieuwe moet nog gecreëerd worden. Ik heb geen idee hoe dit eruit gaat zien, maar ik ben daar positief over. Ik geloof namelijk in het goede van mensen. Laten we elkaar hierbij helpen, laten we het samen doen, we hebben elkaar zo nodig. We zijn samen zoveel krachtiger dan we denken dat we zijn.

Als je wereld in elkaar stort, zet dan je hart open, voor jezelf en voor anderen, vertrouw erop dat je de juiste inspiratie en steun zult krijgen. Dat we samen iets beters aan het creëren zijn.

Het ergste dat we kunnen verliezen is niet ons leven, het is onze liefde, ons vertrouwen in elkaar en onze medemenselijkheid

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/417085
  2. https://opendebat.info/artsenbrief-aan-de-kamer-in-het-kort/
  3. https://www.who.int/bulletin/online_first/BLT.20.265892.pdf
  4. https://www.artsenkrant.com/actueel/waar-is-de-evidence-based-aanpak-bij-covid-19/article-opinion-49643.html
  5. https://media-01.imu.nl/storage/energiekevrouwenacademie.nl/2851/griepinbeeld-2017-2018.pdf
  6. https://brandbriefggz.nl/brandbrief/
  7. https://www.goodcarefeelsbetter.com/nl/2020/08/21/strengere-maatregelen-voor-mondkapjes-helpen-juist-niet-tegen-corona/
  8. https://www.artsenkrant.com/actueel/waar-is-de-evidence-based-aanpak-bij-covid-19/article-opinion-49643.html
  9. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/cijfers-context/huidige-situatie?ck_subscriber_id=238115393&fbclid=IwAR2klvjSW1b2fevGHR6XN58Du-fTWL_TEclTBsNPGnm2otCEGg_gUyThVp8#!node-aantal-mensen-met-chronische-aandoening-bekend-bij-de-huisarts