Recept: glutenvrije, hartige broodmuffins voor in je gezonde lunchtrommel

Deze hartige broodmuffins neem je makkelijk mee in je lunchtrommel en smaken heerlijk bij een soepje of salade. Ze zijn lekker stevig maar toch luchtig. Dit komt door de psylliumvezels ook wel vlozaad genoemd.

Naast dat het een fijn ingrediënt is om glutenvrij mee te bakken (psyllium neemt de functie van gluten over), is het ook heel voedzaam voor je darmen. Je vindt het bij biologische winkels, maar tegenwoordig ook in steeds meer supermarkten.

Gebruik voor dit recept kant- en klare havermeel of maal zelf havermout- of vlokken in je keukenmachine. Iets meer werk, maar wel goedkoper. Warm uit de oven met wat roomboter zijn deze muffins het lekkerst. Wat je niet direct gebruikt kan je invriezen.

Dit heb je nodig voor ongeveer 15 muffins

175 gram boekweitmeel
150 gram (glutenvrij) havermeel
75 gram teffmeel
50 ml olijfolie
5 el psylliumvezels
1 eetlepel bakpoeder
50 gram kalamata olijven (met pit), in kleine stukjes gesneden
2 el Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm)
2 tl zeezout
Zaden en pitten naar keuze om te garneren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle droge ingrediënten, behalve de zaden en pitten, bij elkaar in een kom en roer door. Voeg 300-400 ml water en de olijfolie toe en kneed tot een stevige, ietwat vochtige, deegbal. Wanneer het deeg te droog is kan je wat extra water toevoegen. Schep hoopjes in een goed ingevet muffinblik of gebruik muffinvormpjes. Garneer met de zaden en/of pitten. Zet voor ongeveer 30 min de oven. Controleer of de muffins gaar zijn en laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.