Lactose-intolerantie; zuivel en darmen zijn geen dikke maatjes

Nederland staat in de top van een hele rij landen als het gaat om consumptie van melk. Wist je dat we ook heel hoog scoren als het gaat om landen met botontkalking? Zuivel hoef je niet te gebruiken als je goed voor je botten wilt zorgen. En je kunt het ook beter laten staan als je goed voor je darmen en dus je gezondheid wilt zorgen. Zeker als jouw familie oorspronkelijk niet uit Nederland komt.

Steeds meer mensen worden ziek van zuivel. Dat kan liggen aan de lactose of de caseïne die erin zit, maar ook aan andere factoren.

Onze darmen zijn niet gebouwd op melk

Ik drink al heel lang geen melk meer. Als kind vond ik het slijmerige gevoel ervan in mijn mond niet lekker. Jakkie. Nu weet ik dat ik intuïtief daarmee intussen een goede keuze heb gemaakt want dezelfde slijmerige substantie ontstaat ook in je darmen als je melk drinkt. Melk bevat ongeveer 5% lactose (ook melksuikers genoemd) dat door onze darmen alleen kan worden verwerkt door middel van het enzym lactase. Zo’n 90% van de Nederlanders maakt lactase aan dus die hebben geen probleem met het gebruiken van zuivel. Maar 10% wel, dit noemen we mensen met een lactose-intolerantie. Kom je oorspronkelijk uit Afrika dan is de kans echter wel 75% dat je lactose-intolerant bent en dus niet tegen melk kan. Kom je uit Azië dan ligt dit zelfs rond de 100%.

Lactose-intolerantie; aanval op je darmen

De slijmlaag die ik voelde bij het drinken van melk ontstaat dus ook in je darmen. Als je deze slijmlaag herkent in je mond moet je dus oppassen. Maak je wél voldoende lactase aan in je dunne darm dan wordt de lactose omgezet in glucose en galactose. Deze twee kunnen worden opgenomen in je bloed. Als je een lactose-intolerantie hebt betekent dit dat de lactose in je dunne darmen niet kan worden afgebroken door lactase. Doordat de lactose niet goed wordt afgebroken ontstaat er een kleverige massa die aan de darmwand blijft kleven. Hierdoor kunnen voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen niet goed worden opgenomen in je bloed. Je poept/plast ze ongebruikt uit. Dit betekent te weinig bouwstoffen in je lichaam en dat wil je natuurlijk niet. Komt de lactose na je dunne darm in je dikke darm, dan kan het daar gaan gisten met de darmflora die daar aanwezig is. Dit kan leiden tot klachten als buikpijn, winderigheid, krampen, diarree en een opgeblazen gevoel.

Niet alleen lactose is het probleem

Even een klein stukje geschiedenis. Oorspronkelijk produceerden koeien melk met caseïne-eiwit genaamd bèta-caseïne A2. Deze koeien produceerden echter niet zoveel melk. Door kruising, migratie en domesticering van koeien werd daarom uiteindelijk in Europa een koeienras gekweekt dat wel veel melk produceerde, maar in deze melk zat het eiwit bèta-caseïne A1. Deze koeien produceerden tot wel 55 liter melk per dag, dus werd dit ras steeds meer ingezet vanwege de hoge productiviteit. Nu bevat melk met bèta-caseïne A1 echter helaas ook een morfineachtig stofje, genaamd bèta-casamorfine-7 (BMC-7) dat allerlei problemen kan veroorzaken bij mensen. Het wordt in verband gebracht met bijvoorbeeld astma, allergieën en de ziekte van Crohn.

Overigens bestaat melk van koeien voor wel 80% uit caseïne-eiwit en slechts voor 20% uit wei-eiwit. Zoveel caseïne is voor een mensenlichaam sowieso niet gezond. Moedermelk is heel anders samengesteld: 60% wie en 40% caseïne. Dit hoge caseïne gehalte maakt koeienmelk moeilijker verteerbaar voor mensen.

Zuivel is gewoon niet zo gezond

Ook al heb je geen lactose-intolerantie en ondervind je voor zover je weet geen problemen van de caseïne : je darmen zijn niet gebouwd op het verwerken van zuivel. Ik heb hier eerder een blog over geschreven:  Joris Driepinter heeft flinke botontkalking en een snotneus. Door de vorming van de slijmlaag in je darmen is de kans groot dat je onvoldoende bouwstoffen opneemt in je bloed. Dit is al een belangrijke reden om te stoppen met melk drinken. Daarnaast is de kans groot dat het je darmen beschadigd en zorgt voor een lekkende darm. Dan ben je nog verder van huis want dan komen er stoffen in je bloed en dus je lichaam die daar niet in thuis horen. Dit kan leidden tot een heel scala aan gezondheidsklachten.

Botontkalking

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de consumptie van melk en gezondheid met name de relatie melk en botontkalking. Zo bleek uit een onderzoek Amerikaanse vrouwen die 30 keer meer melk dronken dan vrouwen in Nieuw-Guinea 47 keer meer kans te hebben op heupfracturen. het is gebleken dat melk van koeien tegenwoordig veel fosfor bevat wat ervoor zorgt dat calcium juist wordt onttrokken aan je botten. Er hoort 2 keer zoveel calcium als fosfor in melk te zitten (net als moedermelk), maar in koeienmelk zit bijna evenveel fosfor als calcium. Om de balans te herstellen haalt het lichaam daarom calcium uit de eigen lichaamsvoorraad: je botten. Stop dus met melk drinken en start met het eten van groenten als je botten je lief zijn. Daar zit volop gezonde calcium in die goed opneembaar is in je lichaam.

Verder is er o.a. onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van melk en (drink) yoghurt de kans verhoogt op parkinson, prostaat- en borstkanker. Als ik iets kan doen om mijn kans om borstkanker te verkleinen (kan van 1 op 9) dan grijp ik het aan. Jij?

Zuivel zit in heel veel producten

Wees je ervan bewust dat melkzuren uit zuivel in heel veel voedingsproducten worden verwerkt. Denk hierbij aan brood, koeken, cakes, ijs, kant-en klaarmaaltijden en natuurlijk alle zuivelproducten die we in het schap kunnen vinden. Herken je de bovengenoemde klachten begin dan eens een maand met het schrappen van melk en alle melkproducten zoals yoghurt en kazen en kijk wat dit voor je doet. Als de klachten verdwijnen is de kans groot dat je een lactose-intolerantie hebt. Luister naar je lichaam is het beste advies dat ik je kan geven.

Wat zijn gezonde alternatieven?

Wil je eens een tijdje stoppen of minderen met zuivel? Je kunt overwegen om koeienproducten te vervangen door zuivel van geit of schaap. Deze zuivel is voor onze darmen makkelijker te verteren. De eiwitstructuur hiervan is namelijk anders en past beter bij ons. Begin met melk en yoghurt. Kaas is minder schadelijk voor je darmen.

Een prima alternatief voor melk is amandelmelk of havermelk. Af en toe sojamelk kan ook alhoewel ik niet echt een fan ben van soja met uitzondering van gefermenteerde soja. Maar voor de afwisseling kan het prima. Hetzelfde geldt voor sojayoghurt. De plantaardige eiwitten hiervan zijn beter te verteren dan dierlijke eiwitten. Zie voor meer informatie over soja mijn blog Soja of Sonee? 

Wat je ook probeert met je voeding: blijf vooral goed voelen en alert op wat het doet met je gezondheid en energieniveau. En leg je meetlat vooral hoog wat deze twee laatste betreft!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.