Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)

Onlangs zag ik in een winkel een pot kokosyoghurt staan. Helaas bleek het gewone yoghurt met kokosrasp te zijn. Wat een teleurstelling! Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt en ik startte een zoektocht naar een goed recept voor zelfgemaakte kokosyoghurt. Na lang zoeken heb ik het eindelijk gevonden!

Goede darmbacteriën smullen van gefermenteerde producten

Je doet je darmen geen groter plezier dan regelmatig gefermenteerde producten te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen brengen probiotica in je darmen, ofwel goede bacteriën. Je algehele gezondheid hangt af van de gezondheid van je darmen, inclusief je mentale en emotionele gezondheid. En de gezondheid van je darmen hangt af van het feit of jij je goede darmflora goed voedt.

Tempeh, miso, soja, tamari, kombucha, zuurkool en natuurlijk yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Door het bewerkingsproces van yoghurt in een fabriek ontstaat er echter een ander fermentatieproces dan wanneer je het zelf zou doen. De melkzuurbacteriën worden niet gevoed door gist, want gisten worden weggelaten omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Het eindproduct heeft dan ook een andere werking op je darmen. Aangezien ik zuivel van een koe probeer te vermijden maar wel gek ben op kokos, wilde ik al een tijdje zelf kokosyoghurt maken. Dat viel nog niet mee. Mijn zoektocht naar een goed recept heeft lange tijd geduurd.

Hoe maak je zelf kokosyoghurt?

Er zwerven op internet oneindig veel recepten rond, ook recepten om zelf kokosyoghurt te maken. Veel recepten zijn geschreven door Amerikanen die andere ingrediënten kunnen gebruiken dan wij, bijvoorbeeld kokosvruchtvlees uit de diepvries. Voor zover ik weet is dat in Nederland niet te koop. Ook hou ik van praktisch en snel en zie ik mezelf nog geen vier kokosnoten open hakken voor een bak kokosyoghurt. Gelukkig waren er genoeg recepten te vinden die wel makkelijk te doen leken. Ik heb zeker tien recepten geprobeerd, maar niets smaakte zoals ik graag zou willen dat het smaakte. Totdat ik na veel proberen op deze simpele versie uitkwam. Ik vind hem werkelijk heerlijk!

Het heeft de lichtzure smaak van yoghurt maar in een kokosversie. Echt de moeite waard om eens te proberen. Deze yoghurt is zwaarder dan gewone yoghurt, dus niet geschikt om een hele kom vol van te eten. Serveer een flinke eetlepel of twee over vers fruit of bestrooi het met gezonde glutenvrije muesli of zelfgemaakte granola. Het is ook heerlijk en gezond door een smoothie.

Goed om te weten

Gebruik hiervoor een pakje santen van 100% kokos, zonder toevoegingen. Er is veel troep op de markt als het gaat om kokos. Ik kreeg het beste resultaat met deze kokoscreme van Amaizin. Klik hier om het online te bestellen. 

Om te fermenteren heb je bacteriën nodig. Gelukkig zitten die beestjes keurig verpakt in capsules. Ik gebruikte de Probiotica Flora Gold, maar je kunt hier iedere goede probiotica voor gebruiken. Klik hier om deze online te bestellen. 

Gebruik een brandschone, glazen weckpot van minimaal 3/4 liter inclusief rubber ring die je goed kunt afsluiten. Spoel de pot voor het gebruik af met heet water.

Ingrediënten

1 pakje kokoscrème  (200 gram)

Twee probiotica-capsules

350 ml liefst gefilterd water (of gebruik mineraalwater zonder prik)

Zo maak je het

Haal de santen uit de verpakking en doe het in een klein pannetje of bakje. Giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat het 15 minuten rustig staan, de santen zal dan zijn gesmolten. Roer het geheel met een garde goed glad.

Laat het afkoelen tot het lauw is. Open dan 2 probiotica-capsules door ze los te draaien en doe de inhoud hiervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet! Roer nog een keer goed door met een garde en giet dit over in een schone weckpot . Laat dit 24 uur staan op een warme plek in huis. Boven de 20 graden is prima, dus in de zomer ergens in de keuken, in de winter ergens bij een verwarming. Dit is even uitproberen. Schud de pot af en toe even om als je hem ziet, maar open hem niet. Zet de pot na ongeveer 24 uur in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden. Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.

Roer de yoghurt even door en schep eruit wat je nodig hebt. Hij is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.