Chocolade fudges; een van mijn favoriete chocoladerecepten

Er zijn recepten die je leven veranderen. Als je ze eenmaal hebt gemaakt en geproefd dan wéét je gewoon dat ze de rest van je leven bij je zullen blijven. Ze zijn too good to be true: snel en makkelijk om te maken, supergezond en waanzinnig lekker.  Ontmoet mijn favoriete chocolade fudges!  

Ik beken: ik ben een chocoholic

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik hou van chocola, maar dan wel gezonde chocola. Op een regenachtige zondagmiddag is de kans groot dat je me in de keuken vindt met naast mij mijn grote pot rauwe cacao om iets nieuws te creëren. Regenachtige zondagmiddagen hadden we de laatste tijd genoeg.

Hou jij ook zo van een mond vol met zachte pure chocola maar vind jij een bonbon ook vaak te zoet? Dan heb ik hier het ultieme recept voor je. Maak dit recept en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn! Natuurlijk zijn er veel gezondere recepten te bedenken, dat geef ik onmiddellijk toe. Broccolipuree is echt gezonder dan dit maar ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die zichzelf kon trakteren of troosten met broccolipuree. Vandaar dit recept. Voor die dagen dat je gewoon echt even chocola nodig hebt. Met mate dan.

Chocoladefudges; goed om te weten

Wat kokosolie betreft is er veel meuk op de markt. Dit recept krijg je alleen lekker met de beste kwaliteit kokosolie dus extra vierge, bij voorkeur verpakt in glas. De kokosolie van Royal Green is mijn favoriet, klik daarvoor hier. 

Zet de kokosolie in de herfst/winter even in de buurt van de verwarming om deze de consistentie van zachte boter te geven. Het moet niet te hard maar ook nog niet vloeibaar zijn.

Ik gebruik altijd rauwe cacao, daarin zitten de meeste voedingsstoffen. Je kunt dit qua smaak ook niet zomaar vervangen door gewone cacao. Rauwe cacao vind je o.a. hier. 

Dit heb je nodig   (voor ca 25 fudges)

  • 4 zachte medjouldadels (gewone dadels kan eventueel ook, gebruik er dan 6)
  • 50 gram zachte kokosolie
  • 125 gram witte cashewnotenpasta (amandelpasta kan ook prima)
  • 1 flinke eetlepel rauwe cacao
  • een flinke draai Keltisch zeezout

Dit ga je doen

Verwijder de pitten uit de dadels zet ze in een pannetje met een klein laagje kokend water. Laat ze vijf minuutjes zachtjes koken. Giet ze af en laat goed uitlekken.

Meng ondertussen de zachte kokosolie plus notenpasta in je keukenmachine. Laat even draaien. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed. Je moet een kleverige pasta krijgen. Voeg zo nodig nog wat rauwe cacao toe.

Schep nu de fudge met een theelepel over in kleine siliconenvormpjes of kartonnen muffinbakjes. Ze zijn erg machtig dus ik bedoel die muffinbakjes ter grootte van een bonbon. Bewaar de fudges in de vriezer.

Om ze nog sneller te maken kan je ook een bakvorm bekleden met bakpapier en het mengsel hierin scheppen. Flink aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laat het in de vriezer wat opstijven en snijd ze daarna in kleine blokjes. Doe terug in de vriezer.

Als je behoefte hebt aan troost, haal dan een stukje uit de diepvries. Steek het na enkele minuten in je mond en laat het zachtjes smelten. Ze zijn dus niet geschikt om mee te nemen; je mag ze allemaal zelf opeten. Maar niet allemaal tegelijk!

Hiermee kan je variatie aanbrengen

Voeg voor de variatie kruiden als kaneel, kardemom en/of chilipoeder toe. Een scheutje espresso geeft een mokka fudge. Dat is eerlijk gezegd mijn ultieme favoriet!

Wil je een printbare versie van dit recept klik dan hier. Heb je dit recept gemaakt? Laat dan hieronder je reactie achter. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond en of je nog een nieuwe variant hebt bedacht.