Kanker als boodschap om anders te gaan leven

Mooie ontmoetingen vind ik echte cadeautjes in het leven. Twee jaar geleden had ik zo’n mooie ontmoeting met Jeannette Moors. Jeanette is voor mij het levende en inspirerende voorbeeld dat je met een positieve levenshouding, het nemen van eigen verantwoordelijkheid plús het veranderen van je leefstijl het zelfgenezend vermogen van je lichaam tot op grote hoogte kunt herstellen. Vandaag geef ik haar graag het woord. Een inspirerende blog, vooral ook voor vrouwen die worstelen met overgewicht als gevolg van hormoontherapie bij borstkanker.

Kanker als boodschap om anders te gaan leven

Op 20 april jl. nam topkok Paul Fagel het eerste exemplaar in ontvangst van het nieuwe kookboek ‘De Natuurrijke keuken”. Ik vertel in één van de interviews in dit boek hoe ik, toen bij mij in 2005 borstkanker met uitzaaiingen werd geconstateerd, voor een rigoureus andere eet- en leefstij l k oos. Ook vond ik afgelopen jaren een oplossing voor mijn overgewicht, ontstaan door de aanvullende hormoontherapie die ik moest volgen: Tamoxifen-40 mg.

Ik ben ervan overtuigd dat gezonde voeding een logische aanvulling is op de reguliere geneeskunst. Hippocrates vatte dit 2500 jaren geleden al zo treffend samen: ‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’.

Het kookboek De Natuurrijke Keuken, uitgegeven door de Moermanvereniging (MMV), maakt het onder andere kankerpatiënten ‘makkelijk’ om de switch naar gezonde voeding te maken. Maar het mooie van dit kookboek is dat alle 65 recepten geschikt zijn voor iedereen die ook preventief gezond wil eten. Naast recepten biedt ‘De Natuurrijke Keuken’ veel informatie over het hoe en waarom van gezonde voeding. Ik vind het zelf dan ook een mooi, informatief boek over gezond eten.

Eind mei jl. heb ik het kookboek ‘De Natuurrijke Keuken’ mogen overhandigen aan mijn chirurg-oncoloog, waar ik 8 jaar geleden onder behandeling ben geweest. Hij is ontzettend blij met het kookboek. Hij is ervan overtuigd dat goede voeding een onderdeel is voor een goede gezondheid.

Van snelle maaltijden naar gezond eten en ontspanning

Voordat ik volgens de artsen ‘ongeneeslijk ziek’ was, leidde ik een druk leven. Ik had redelijk veel stress en at ongezond. Ik maakte bijvoorbeeld snelle maaltijden uit pakjes. Het moment dat ik in 2005 hoorde dat ik borstkanker had met metastase (uitzaaiingen) in de lever, was voor mij een keerpunt in mijn leven.

Vanaf dat moment:

  • Ben ik gezond gaan eten en leven en gebruik ik veel vitaminen en mineralen
  • Ben ik me gaan verdiepen in natuurvoeding
  • Volgde ik een vegetarische kookcursus
  • Ben ik op yoga gegaan
  • Zorg ik ervoor dat ik voldoende ontspanning heb
  • Laat ik een paar keer per jaar een darmspoeling doen, waar ik veel baat bij blijk te hebben
  • Heb ik ‘De helende reis’ van Brandon Bays gedaan, NEI-therapie gevolgd en veel boeken gelezen over gezond leven

Het heeft allemaal een functie gehad in het grotere geheel

Al die dingen bij elkaar deden hun helende werk. In 2009 kreeg ik een PET-scan in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar ik te horen kreeg dat ze helemaal niets meer konden vinden dat op kanker leek. Van top tot teen was er geen enkel plekje meer in mijn lichaam te vinden.

Overgewicht door de hormoontherapie

Je begrijpt dat ik heel blij ben met mijn genezing. Toch kwam er nog een ander probleem op mijn pad: overgewicht. Na de chemotherapie kreeg ik hormoontherapie voorgeschreven (Tamoxifen-40 mg) en kwam ik binnen 6 jaar tijd 20 kilo aan, ondanks mijn gezonde voeding. Dat vond ik heel erg. In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik ermee moest leren leven: ‘Het gaat er toch om dat je beter bent’, zeiden ze dan. Dat is natuurlijk ook zo, maar toch vond ik dat steeds dikker worden heel erg vervelend. Op internet las ik dat veel vrouwen die hormoontherapie volgden last hebben van gewichtstoename.

Ik wilde me er niet bij neerleggen en ben op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Ik vond de oplossing, die uit onverwachte hoek kwam: van Ralph Moorman van  ‘De Hormoonfactor’.

Mijn gezonde gewicht bereikt door hormoonbalans

Ik ben de opleiding Natuurvoedingsadviseur gaan volgen plus de opleiding -Trainer Hormoonfactor- bij Ralph Moorman. De boeken van Ralph Moorman, De Hormoonfactor en Het Hormoonbalansdieet en De boodschappencoach bevatten veel adviezen over gezondheid en onze voeding. Ik kan ze iedereen aanraden. Door het in balans brengen van de belangrijkste hormonen in het lichaam kunnen de meest uiteenlopende klachten worden opgelost. Ik ben het op mezelf gaan toepassen en viel in 6 maanden tijd 18 kilo af. Wat was ik daar blij mee!

Ik at al heel gezond, maar de belangrijkste dingen die ik anders deed dan voorheen zijn:

  • Geen brood eten (geen gluten dus)
  • Heel erg letten op E-nummers (Vooral E621, de smaakversterker)
  • Erop letten of er ergens gistextract in zit. Gistextract lijkt een onschuldige smaakmaker maar is dat niet.

Ik heb volgens protocol vijf jaar lang Tamoxifen-40 mg gebruikt. Daarna en nog steeds gebruik ik Tamoxifen-20 mg, de helft dus. Deze beslissing heb ik zelf genomen want volgens de artsen moest ik Tamoxifen-40 mg blijven gebruiken. Ik zou nu heel graag helemaal willen stoppen met Tamoxifen maar mijn gevoel zegt nu nog even niet. Maar wie weet in de toekomst.

Bewuster leven

Kanker is voor mij een boodschap geweest dat ik anders moest gaan leven. Het is een avontuur maar ook een mooie reis om een goede balans te vinden tussen lichaam en geest. Door alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en gelezen over gezondheid, ben ik een stuk bewuster gaan leven. Ik combineer het Moermandieet (1) met andere waardevolle inzichten over gezondheid.

Eigenlijk ben ik het levende bewijs van wat gezond leven kan doen: geen kanker meer, ik bruis van de energie, ben enorm fit, voel me stralend en in balans. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld! Ik ben blij dat ik dit aan mijn kinderen en mijn omgeving kan doorgeven. Het zijn als kringen in het water die zich steeds verder verspreiden.

Jeanette Moors

Heb jij borstkanker? Neem dan vooral eens een kijkje op de site van Noadin; klik daarvoor hier.  Noadin is opgezet door vrouwen en biedt professionele begeleiding en advies en kunnen je doorverwijzen naar hun expertise netwerk van (medisch) specialisten.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.mmv.nl/moermantherapie