Is hooikoorts echt zo makkelijk te verhelpen met bijenpollen?

Een aantal jaren geleden had ik een collega die ieder voorjaar weer kampte met een stevige hooikoorts. Wat had ik met haar te doen! Ze zag er weken uit alsof ze snipverkouden was en voelde zich behoorlijk beroerd. Ze had al van alles geprobeerd maar niets hielp echt goed en langdurig.

Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had ik haar misschien kunnen helpen. Want het lijkt erop alsof er genoeg gezonde mogelijkheden zijn om hooikoorts definitief te verdrijven. Bijenpollen zijn dan zeker interessant om eens naar te kijken. Ik stuur haar in ieder geval dit artikel toe!


Wat is hooikoorts eigenlijk?


Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. In Nederland betekent dit dus, dat mensen met een gevoeligheid hiervoor er behoorlijk last van kunnen krijgen tussen half april en eind juni.

Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd.

De meeste mensen kennen klachten zoals een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus, last van niezen en branderige ogen en hoesten of een pijnlijke keel. Het lijkt dus inderdaad op een stevige verkoudheid! Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.

Een overdreven actie van het immuunsysteem

Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, in dit geval op het stuifmeel van o.a. grassen, bomen en planten. Stoffen die in principe ongevaarlijk voor ons zijn want legio mensen ondervinden er geen schade van. We noemen dit ook een allergische reactie. Mensen kunnen voor allerlei stoffen allergisch zijn zoals kattenharen, bepaalde voedingsmiddelen en huisstofmijt. Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem eigenlijk overactief is.

Een allergie kan gelukkig ook weer verdwijnen

Ik heb in mijn praktijk en vriendenkring al vele keren meegemaakt dat allergische reacties kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon als mensen anders/gezonder gaan eten. Een mooi verhaal is dat van een klant die op een feestje een bakje met notenmix oppakte om er wat van te eten, toen opeens haar moeder uit de hoek kwam gevlogen om haar het bakje bijna uit haar te handen slaan. “Je weet toch dat je daar allergisch voor bent” riep ze bijna in paniek. “O ja, dat ben ik je vergeten te vertellen mam, dat is niet meer zo” zei ze gemoedelijk. Haar moeder wist niet beter dan dat ze daar als kind doodziek van werd. Doordat ze gestopt was met het eten van suikers, zuivel en gluten reageerde haar lichaam nu heel anders op noten en kon ze ze ongestraft eten. Haar moeder wist niet wat ze hoorde!

Je immuunsysteem versterken

Het lijkt er dus op dat een gezond lichaam en dus een gezond immuunsysteem beter reageert op lichaamsvreemde stoffen, zodat het dus niet (meer) in actie komt als het niet nodig is.

Zoals bij noten of stuifmeel.

Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem té heftig en eigenlijk overdreven reageert. In zo’n geval is het dus zaak om ons immuunsysteem dusdanig te versterken, dat het weer ‘weet’ dat het niet zo heftig hoeft te reageren. Het lijkt me zoiets als je waakhond leren dat de buurvrouw ‘goed volk’ is en hij dus niet agressief hoeft te gaan blaffen als zij voor de deur staat.

Je immuunsysteem = je darmen

Je immuunsysteem zit in je darmen, dus het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen.

Je gezondheid begint in je darmen zeg ik altijd. Hoe doe je dat? Vermijd (een tijdlang) alle stoffen die je darmwand kunnen irriteren. Dit zijn gluten (dus brood, pasta en alles wat gemaakt is van met name tarwe), melk en melkproducten. Het kunnen echter ook andere voedingsmiddelen zijn, zoals de planten van de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine, rode pepers, aardappelen en gojibessen) en peulvruchten (vanwege de saponinen). Probeer eens wat het weglaten van deze voedingsmiddelen doet met je hooikoorts of andere allergische reacties.

Eet vooral wat wel goed is voor je darmen

Gezonde voeding in het algemeen is natuurlijk altijd goed voor je darmen: verse, onbewerkte en natuurlijke voeding helpt altijd mee om je darmen te versterken.

Maar wat helpt om de darmwand te herstellen? Het blijkt dat alle allium-achtigen meehelpen om je darmwand weer dicht te krijgen. Denk dus aan ui, knoflook, prei, bieslook, lente-uitjes, bosuitjes ed. Samen wat met kokosolie, peper en kerriepoeder kan je hier een heerlijk uiensoepje van maken. Dit staat regelmatig bij mij op tafel omdat het zo lekker en vooral ook makkelijk is (én goedkoop!)

Suiker roept een reactie op van je immuunsysteem

Natuurlijk is het eten van suiker in al haar vormen sowieso niet gezond voor je en dus ook niet voor je immuunsysteem. Door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel (die ook piekt als je eet wat zich in je lichaam gedraagt als suiker, dus bijvoorbeeld de zetmelen in brood, aardappelen, pasta, rijst) wordt je immuunsysteem geactiveerd. Heb je veel last van hooikoorts laat dan in de komende maanden zoveel mogelijk zoetigheid staan. Misschien een goede periode om eens te wennen aan een suikervrij of in ieder geval suikerarm bestaan?

Bijenpollen tegen de hooikoorts?

Je leest verschillende verhalen op internet dat mensen baat hadden bij het gebruiken van bijenpollen tegen hooikoorts. Hoe zit dat nu eigenlijk?

De hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Quercetine is een stofje dat werkt als een natuurlijk histamineremmer en in bijenpollen zit veel quercetine.

Ik heb gelezen dat mensen al binnen een paar minuten na het gebruik van bijenpollen verlichting kregen van hun hooikoortsklachten.

Overigens zit quercetine ook in rode en paarse groenten en fruitsoorten. Zet deze dus ook op je menu zou ik zeggen.

Hoe gebruik je bijenpollen?

Hoe gebruik je bijenpollen? Net als met alle superfoods: begin voorzichtig en bouw het langzaam op. Begin met enkele korreltjes en bouw het op naar een theelepel per dag tijdens de hooikoortsperiode of zoveel als jij nodig hebt. Je kunt ze zo puur eten maar de smaak verschilt nogal per leverancier. Sommige zijn echt vies, anderen zijn zoetig. Je kunt ze natuurlijk ook in je havermout of smoothie verwerken. Wil je ze bestellen klik dan hier, de smaak van deze vind ik prima.

Ik ben nog steeds van plan om een lokale imker bij mij in de buurt te bezoeken om ze daar eens te proeven. Het schijnt dat hoe verser ze zijn, hoe beter ze smaken. Overigens brengen we geen schade toe aan de kwetsbare bijenvolken door het eten van bijenpollen. De imker zal er altijd voor zorgen dat er genoeg overblijft voor de bijen zelf.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.