Hoe staat het eigenlijk met ons drinkwater?
Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik het drinken van voldoende water belangrijk vind voor je gezondheid. Veel vrouwen lopen ongemerkt rond met uitdrogingsverschijnselen die zich op allerlei manieren kunnen uiten: van chronische- of overgangsklachten tot moeilijk gewicht kunnen verliezen of artrose zoals bij mij. Als ik te weinig water drink voel ik dat soms aan het eind van de dag aan de kootjes van mijn vingers; ze zijn stijf en het buigen ervan doet een beetje zeer. Ik zorg er dus wel voor dat ik minstens twee liter water drink per dag. Maar hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van ons drinkwater?
Waar komt ons drinkwater eigenlijk vandaan?
In het midden en oosten van Nederland wordt drinkwater bereid uit grondwater. Het westen van ons land is afhankelijk van oppervlaktewater. Grondwater schijnt beter te zijn als bron voor drinkwater omdat de kwaliteit doorgaans constant is en weinig vervuild is. Als bepaalde verontreinigingen echter eenmaal in het grondwater terecht zijn gekomen, zijn ze vaak moeilijk of alleen tegen hoge kosten te verwijderen. (Bron: Grip op bodemverontreinigingen bij drinkwaterwinning, publicatie RIVM (1)).
RIVM: zorg over kwaliteit bronnen van drinkwater
De zorg voor ons drinkwater valt onder verantwoordelijkheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij doen voortdurend onderzoek naar de kwaliteit van de diverse bronnen van drinkwater. Zij constateerden vorig jaar dat de kwaliteit van de helft van de grondwatervoorzieningen, net als de kwaliteit van het oppervlaktewater, onvoldoende is. De kwaliteit van het grondwater is achteruit gegaan als gevolg van landbouw, rioleringen, industrie en oude bodemverontreinigingen. De kwaliteit van het oppervlaktewater gaat achteruit door toegenomen resten van geneesmiddelen, insecticiden, biociden, cosmetica, brandvertragers en nanodeeltjes. Let wel: ik heb het hier over de bronnen van ons drinkwater, niet ons drinkwater zelf.
Chemische stoffen geen gevaar voor onze gezondheid?
Ik citeer uit het rapport Zorg voor Kwaliteit van bronnen van drinkwater van het RIVM (2): “Het RIVM-onderzoek geeft aan dat het aantal chemische stoffen in het grondwater veel groter is dan de reguliere monitorprogramma’s aangeven. Weliswaar vormen de concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid maar het is volgens de onderzoekers van het RIVM wel belangrijk dat de concentraties in de gaten worden gehouden”.
De vraag die dan gelijk bij me opkomt is: waar zijn dan in hemelsnaam die monitorprogramma’s voor bedoeld? Blijkbaar monitoren zij wel deze chemische stoffen maar blijken zij dit niet op de juiste manier te meten, want de werkelijke concentraties zijn veel hoger. Hè? En wat ook bij me opkomt is: misschien dat deze concentraties geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, maar wij krijgen als Nederlanders nog veel méér chemische stoffen binnen uit zaken als plastics, kleding, cosmetica en niet te vergeten onze voeding. We staan de hele dag bloot aan dit soort stoffen. Wie meet het totaal plaatje aan chemische, hormoonverstorende stoffen waar we in Nederland aan worden blootgesteld? “Wie meet dat, minister Edith Schippers?”
Hoe staat het met ons drinkwater?
De kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater – grondwater en oppervlaktewater – neemt dus af. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als de waterzuiveringsinstallaties, waar dit water natuurlijk nog doorheen gaat, alle schadelijke stoffen eruit zou halen. Maar lukt dat? Het RIVM geeft toe dat de rioolwaterzuiveringsinstallaties deze stoffen niet goed kunnen verwijderen, zodat ze dus ook deels in ons drinkwater terecht komen.
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat er zo’n 290 schadelijke stoffen in ons drinkwater zijn gevonden. Ondanks steeds geavanceerdere technieken bij de waterzuiveringsinstallaties lukt hetniet om deze stoffen helemaal te verwijderen. In ieder geval niet op een manier waarop ons drinkwater goedkoop blijft. Ook nu zegt het RIVM uiteraard dat deze lage concentraties geen gevaar vormen voor onze gezondheid, maar het spreekt wel zijn zorg uit over het toenemende medicijngebruik dat de komende jaren in Nederland zal gaan plaatsvinden door de vergrijzing van de bevolking.
Is ons drinkwater nog goed genoeg voor jou?
Kortom: het RIVM zegt dat we ons nergens druk over hoeven te maken maar de vraag is of we daarmee genoegen nemen. Natuurlijk zal het RIVM nooit zeggen dat de kwaliteit van ons drinkwater niet goed genoeg meer is. Dan zouden zij hun werk niet goed hebben gedaan. En ik heb zo’n beetje het vermoeden dat ze pas zullen toegeven dat de concentraties te hoog zijn als er doden gaan vallen, rechtstreeks als gevolg van het drinken van kraanwater. Nogal laat dus.
Waar het werkelijk om draait is: is ons drinkwater (nog) goed genoeg voor jou? Als jij voldoende water drinkt en je voelt je uitstekend en hebt géén last van klachten of ongemakken (hardnekkig overgewicht is ook een ongemak) dan kan jouw lichaam de concentraties van chemische stoffen blijkbaar nog prima afvoeren. Want daar is ons lichaam op zich prima op gebouwd: het afvoeren van stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. Alleen nogmaals: we zijn behoorlijk omringd door allerlei stoffen die niet in ons lichaam thuishoren. Wanneer is teveel echt teveel?
Wil jij ook je kraanwater verbeteren?
Ik drink zeker twee liter water per dag (plus nog een liter kruidenthee) en vind daarom de kwaliteit van mijn drinkwater belangrijk. Ik ben van mening dat ik hier mijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Er zijn veel hormoonverstorende stoffen in mijn omgeving die ik niet kan vermijden, maar in mijn drinkwater thuis kan ik ze wél vermijden. Ik wil ook geen grote bedragen kwijt zijn aan flessen mineraalwater, dat bovendien vaak in plastic verpakt zit.
Daarom heb ik ervoor gekozen om thuis een waterfilter te gebruiken. Goede waterfilters halen niet alleen vervuilende stoffen uit het water maar zullen je water ook vitaliseren, waardoor je lichaam het beter kan opnemen en in sommige gevallen voegen ze zelfs mineralen toe. Naast het feit dat het water veel gezonder voor je is, is het naar mijn ervaring ook veel lekkerder.
Er zijn waterfilters en waterfilters
De markt van waterfilters is zich enorm aan het ontwikkelen en je weet nu waarom. De komende jaren zullen steeds méér mensen thuis hun water gaan filteren. Er zijn veel manieren om je kraanwater te verbeteren, zoals mineraliseren, vitaliseren en filteren en ieder merk ontwikkelt zo zijn eigen methode. Er zijn twee soorten filters waar ik enthousiast over ben en die breng ik graag bij je onder de aandacht.
AquaTru Waterfilter
De Aqua Tru waterfilter verwijdert tot meer dan 99% van alle schadelijke stoffen uit je kraanwater, dankzij een uniek 4 fasen filtratie systeem. Daarnaast is het apparaat makkelijk in het gebruik. Wil je meer informatie klik dan hier.
EWO Gourmet Premium
Dit systeem wordt onder je aanrecht gemonteerd en je krijgt een apart kraantje naast je hoofdkraan óf een nieuwe driewegs-hoofdkraan. (Voor 100 euro extra wordt het bij je thuis geïnstalleerd.) Ook hier wordt het water uiteraard gevitaliseerd. Voor meer informatie klik hier.
(NB: De verschillende prijzen van de EWO Gourmet Premium worden veroorzaakt door de keuze die je maakt voor de nieuwe kraan: een extra kraantje (type Single) of een nieuwe hoofdkraan (type Elegance).
EWO Vitality Filter
Vergeet thuis vooral ook niet je huisdieren, planten en bloemen te laten meegenieten van je gefilterde en lekkere water! Je ziet echt het verschil!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Bronnen
2 https://www.rivm.nl/nieuws/zorg-over-kwaliteit-van-bronnen-voor-drinkwater