Goede voornemens werken niet. Dappere dromen wel.
Ik doe niet aan goede voornemens. Ik hoorde altijd bij de 98% van de mensen die op 1 februari moesten concluderen dat het wéér niet was gelukt om me eraan te houden. Ik heb gelukkig iets anders gevonden dat wel heel goed voor me werkt. Wil je weten wat dat is?
Je lichaam heeft zo haar eigen wijsheid
We denken veel te vaak dat we met ons hoofd ons leven kunnen besturen. We nemen een beslissing en dan voeren we die gewoon uit. Toch? Helaas blijkt dit te simpel gedacht in veel situaties. Je lichaam kent haar eigen wijsheid. Je kunt nog zo bedenken dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen, maar je lichaam schrikt zich toch wezenloos als er opeens zo’n dikke onder de bank vandaan kruipt. Als je tenminste bang bent voor spinnen. Ondanks dat je weet dat jij veel groter en sterker bent en de spin geen bedreiging voor je is, vraag je waarschijnlijk iemand anders om de spin te verwijderen, terwijl jij met het klamme zweet in je handen en je benen opgetrokken op de bank zit. Niet bang voor spinnen? Misschien heb jij dan andere, niet levensbedreigende, zaken waar het zweet je van uitbreekt: hoogtevrees, een sollicitatiegesprek voeren of een presentatie geven misschien?
Je lichaam houdt niet zo van veranderingen
Ons hoofd ofwel ons bewustzijn bepaalt maar voor een klein deel hoe ons lichaam reageert. Moeder natuur heeft goed voor ons gezorgd door onze belangrijkste lichaamsfuncties zoals onze bloeddruk, onze hartslag, onze ademhaling, onze spijsvertering en meer van deze processen niet aan ons hoofd over te laten. Anders waren we als mensheid waarschijnlijk al lang geleden uitgestorven. Ons lichaam functioneert voor een heel groot deel zonder tussenkomst van onze ratio. Hoe komt het dan toch dat we alsmaar blijven denken dat we ons lichaam met ons hoofd kunnen besturen? Dat we denken, dat als we ons maar voornemen om niet meer te snoepen of te stoppen met roken, ons lichaam dan braaf zal luisteren en doen wat we zeggen dat het moet doen? Hoe vaak moet jij nog je neus stoten voordat je je realiseert dat het anders werkt?
Weg willen van pijn motiveert meestal niet genoeg
Veel goede voornemens zijn gebaseerd op het willen achterlaten van iets wat we niet meer willen. Of het nu 10 kilo overgewicht is, lastige lichamelijke klachten of die sigaretten. We willen ervan weg omdat de pijn die het ons geeft te groot is geworden. Weggaan van pijn is echter nooit een motivator die groot genoeg is om je op het juiste pad te houden. Als de pijn minder wordt (je valt 5 kilo af of de klacht wordt minder) dan gaat de oude gewoonte weer aan je trekken. Als dit een nicotine- of suikerverslaving is, kan dit erg sterk aan je blijven trekken. Met alleen wilskracht red je het dan niet. Het wordt vaak steeds moeilijker het vol te houden en op een zwak moment geef je het op. Totdat de pijn weer zo groot is dat je opnieuw een poging waagt. Dit patroon kan zich je leven lang blijven herhalen.
Zonder eigen doel ben je niet op weg
Weg willen van de pijn helpt meestal onvoldoende om je goede voornemen blijvend uit te voeren. Wat beter helpt is het hebben van een doel waar je naartoe wilt. Wat heb je voor ogen als je voortaan twee keer per week naar de sportschool wilt of minder wilt snoepen? Welk doel wil je daarmee bereiken? Vitaal en gezond zijn is een mooi doel op zich maar niemand zegt op zijn/haar sterfbed: “Mijn leven is geslaagd want ik was zo vitaal en gezond!” Wat wil je doen met die vitaliteit en gezondheid? Wat is je achterliggende doel? Zonder eigen doel voor ogen ben je makkelijk van je pad af te brengen. Zonder eigen doel werk je waarschijnlijk ook heel vaak aan doelen van anderen. Wij vrouwen hebben daar nogal eens een handje van. Om ’s morgens vroeg met energie je bed voor uit te komen heb je echter eigen doelen nodig.
Je hormonen zijn er om je te helpen!
Welk dappere dromen heb je voor jezelf? Als je een vrouw van begin 40 bent, ben je waarschijnlijk pas op de helft van je leven: wat wil je met deze tweede helft? De twee zorghormonen oxytocine en oestrogeen (ik noem ze ook wel de ‘laat-me-je-helpen’-hormonen) nemen vanaf je 40ste langzaam af en relatief gezien krijg je daar meer testosteron voor in de plaats. Testosteron is het hormoon dat in actie wil komen, dat dingen wil doen. Ook geeft je lichaam je voor de rest van je leven hogere niveaus van LH en FSH: twee hormonen die je helpen om creatief te zijn, de wereld in te stappen, interactie op te zoeken en je stem te laten horen. Kortom: wij vrouwen worden in de overgang door onze hormonen gestimuleerd om in actie te komen en te veranderen. Ik zeg ook wel dat het geheim van energieke vrouwen 40+ de bereidheid is om te veranderen. Hoe zien jouw dappere dromen eruit?
Ontdek jouw lonkend perspectief
Wil je een andere baan, een (nieuwe) liefdesrelatie, een fietsvakantie met je partner of een nieuwe opleiding volgen? Of misschien vrijwilligerswerk doen met gehandicapte kinderen of je eigen bedrijf beginnen? Wat is jouw lonkend perspectief voor het komend jaar? Waar wil jij graag je bed voor uitkomen? Als je het nu nog niet weet is dat niet erg. Veel vrouwen weten het niet goed. Het gaat er dan om, om iets te vinden waar je hart sneller van gaat slaan, waar jij enthousiast over wordt. Waar het eigenlijk om gaat is inzicht te krijgen in wat belangrijk is voor jou.
Ik maak rond deze periode van het jaar altijd een visionboard. Ik verzamel een stapel tijdschriften met plaatjes die me aanspreken en koop een groot vel papier. Ik plak een foto van mezelf in het midden van dat grote vel papier en plak daaromheen afbeeldingen van dingen die ik graag in mijn leven wil. Mijn partner Rob en zijn kinderen natuurlijk, maar ook plaatjes over yoga, hardlopen, vriendinnen, mijn bedrijf, lekkere en gezonde voeding, een skivakantie, veel zon enzovoorts. Dit jaar zal er ook een foto van een paard bij staan want ik wil ieder jaar iets nieuws leren en het lijkt me héél spannend om komend jaar te leren paardrijden. En een ‘foto’ van mijn eerste boek, dat ik in 2016 wil lanceren. Dat is mijn grootste dappere droom voor 2016.
Laat het universum weten wat je wil
Ik kan je het maken van een visionboard van harte aanbevelen. Wil je meer reizen, zoek dan plaatjes van mooie plekken in de wereld. Wil je je eigen bedrijf beginnen, vind dan daar inspirerende afbeeldingen bij. Wil je een baan in een top-restaurant? Zoek een passend plaatje. Laat je vooral ook verrassen tijdens het maken van je visionboard. Waar blijk je opeens enthousiast over te worden? Denk er niet teveel bij na, trek er een uurtje voor uit en zet lekkere muziek op. Laat vooral je onderbewustzijn meedoen en probeer een beetje uit je hoofd te blijven. Doe dus niet teveel je best. Bespreek je dromen daarna met iemand die je dierbaar is om het nog concreter te maken en hang je visionboard op een plek waar je het regelmatig kunt zien.
Geen goede voornemens, wel energieke gewoontes
Ik ben ervan overtuigd, dat je door het maken van een visionboard je onderbewustzijn laat weten wat je graag wilt en dat het je vervolgens mee gaat helpen. Zoals je ook altijd maar blijft ademhalen zonder dat jij je ermee hoeft te bemoeien. Ik zeg ook wel dat ik door middel van mijn visionboard het universum laat weten wat ik graag wil. Met mijn dappere dromen voor ogen is het veel makkelijker om goed voor mezelf te zorgen en gezonde, energieke gewoontes voor 80% in de praktijk te brengen. Als ik na 17 jaar voor het eerst weer wil gaan skiën is het verstandig om te werken aan sterke botten dus gezond te eten en veel te bewegen en spieren op te bouwen. Als ik wil leren paardrijden zal ik lef en doorzettingsvermogen nodig hebben. En als ik in 2016 mijn eerste boek wil uitbrengen zal ik optimaal voor mijn lichaam en hersenen moeten zorgen. Dit zal me nooit lukken op matige voeding, weinig beweging, teveel suikers en te weinig slaap.
Het uitgangspunt: omarm jezelf zoals je nu bent
Voel je het verschil tussen ‘weg willen van pijn’ en ‘zorgen voor een dappere droom’? Weg willen van pijn betekent vaak ook weg willen van jezelf zoals je nu bent. Dat gaat nooit werken. Het enige gezonde startpunt om veranderingen in je leven door te voeren is vanuit de situatie dat je jezelf omarmt, precies zoals je nu bent. Met alles erop en eraan. Pas dan ligt er een weg open tot verandering. Een verandering die je iedere dag opnieuw weer kunt doorvoeren.
Verander door kleine stapjes te zetten. Ons lichaam is een langzaam organisme, het voelt zich prettig bij kleine veranderingen. Als je toch goede voornemens wilt maken formuleer ze dan in termen van “een beetje meer van dit en een beetje minder van dat” in plaats van “van nu af aan doe ik dit of dat voor 100%”. Het voelt zoveel beter als je jezelf niet op de kop hoeft te zitten omdat er weer iets niet is gelukt! Omarm jezelf zoals je bent en waar je nu staat. Trouwens, ieder moment is een prima startpunt voor een dapper leven vol met leven! Niet alleen 1 januari.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.