De ziekte van Parkinson te lijf met voeding als medicijn

Voeding als medicijn is een onderwerp dat me mateloos intrigeert. Zolang artsen ons niet vragen wat we zoal in onze koelkast en keukenkastjes hebben staan zullen we hier zelf onze weg in moeten zien te vinden. Dat is maar goed ook, want ieder lichaam is uniek en heeft maatwerk nodig. Jouw maatwerk!

Ik verzamel verhalen van vrouwen die hebben ervaren hoe indrukwekkend de rol van voeding op hun gezondheid is. Vandaag het verhaal van Marleen, een jonge vrouw met Parkinson. Ze heeft haar voedingscoach Hilda gevraagd haar verhaal voor ons op papier te zetten. 

Parkinson te lijf met voeding als medicijn

Het is mei 2013 als ik gebeld word door Marleen (52). Ze belt mij, Hilda Mossink, omdat ik een praktijk heb als voedingscoach voor met name 40+ vrouwen. Vrouwen die, net als ik, aan de slag willen met Echt Eten als basis voor hun gezondheid. Marleen is een belezen vrouw met twee opgroeiende kinderen, een prettige humor en verschillende talenten. Jarenlang gaf zij op inspirerende wijze les aan studenten en leerde hen hoe zij wetenschappelijk onderzoek moesten doen. Dit was haar grote passie.

Al tien jaar aan de medicijnen

Zij vertelt mij dat ze al tien jaar de ziekte van Parkinson heeft en daarvoor sinds tien jaar medicijnen gebruikt. Lesgeven lukt haar helaas al jaren niet meer. Ook vertelt ze dat ze een tijdje terug darmklachten had gekregen en op internet op zoek is gegaan naar informatie over wat zij daar aan zou kunnen doen.

Marleen: “Ik ben een bepaald voedingspatroon gaan volgen om mijn darmklachten aan te pakken. Na enkele weken merkte ik echter ook opvallende veranderingen in mijn Parkinsonklachten. Dus ik wil zeker doorgaan met deze wijze van eten, maar ik vraag me af of ik met dit dieet wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijg. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een voedingscoach en terechtgekomen bij Hilda.”

Marleen gebruikt sinds ze het dieet volgt geen suiker, geen koolhydraten uit granen, geen gluten en vrijwel geen zuivel meer. Deze leefwijze zorgde ervoor dat de rust in haar darmen terugkeerde en haar darmklachten verdwenen. Als mooie bijkomstigheid viel ze ook nog eens 20 kilo af.

Jarenlange vermoeidheid verdwijnt met voeding

Marleen vertelt verder: “Naast allerlei lichamelijk klachten was vermoeidheid lange tijd een grote belemmering in mijn leven. Na een week anders eten merkte ik al dat ik minder moe was. In de weken erna trok de mist in mijn hoofd langzaam op, ging ik helderder denken en kreeg ik veel meer energie. Ik was heel blij met mijn veranderde eetpatroon en natuurlijk zeer gemotiveerd om dit vol te houden. In het verleden had ik me, als ik wilde afvallen, nooit aan enig dieet kunnen houden. Nu viel ik bijna teveel en te snel af. Het leek me daarom goed om bij een deskundige te rade te gaan.”

Begeleiding bij koken

Marleen: “Samen met Hilda maakte ik een lijst van alles wat ik wilde eten. Op basis hiervan bedachten we een gezond en evenwichtig voedingspatroon met voldoende variatie. Hilda heeft stapsgewijs meegekeken en zo hebben we nu een mooi evenwicht bereikt. Twee keer per week kookt Hilda voor mij en dat gaat heel goed. Mijn voeding vul ik aan met supplementen op advies van een natuurarts.

We hebben samen een leidraad ontwikkeld met suggesties voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast gebruik ik heerlijke tussendoortjes op basis van noten, dadels en pure chocolade. Of kokoskoekjes, perentaart en laatst met mijn verjaardag een heerlijke chocoladetaart.

Ik heb nu een vast voedingspatroon waarbij ik geen tarwe eet, weinig koolhydraten uit granen, weinig suiker, weinig zuivel en juist veel zaden, noten en plantaardige olie, veel (blad)groenten en fruit. Daarnaast eet ik wat goede kwaliteit vis, vlees en ei, en soms wat zachte geitenkaas.”

De genezende kracht van voeding

Marleen is door de jaren heen haar eigen onderzoeksobject geworden. Getraind als wetenschapper weet zij als geen ander hoe haar medicijnen werken, en welk effect omgevingsfactoren hebben op de werking van de medicijnen. Ze heeft enkele keren geprobeerd met haar neuroloog over haar ervaringen te praten. Tot op heden is dat niet gelukt. De consulten zijn daarvoor te kort en de nadruk ligt tijdens het consult vooral op het gebruik van de medicatie. Door mijn kookbegeleiding, georganiseerd vanuit een Persoons Gebonden Budget (PGB), vindt zij alsnog de informatie die voor haar werkt.

Actief werken aan mijn gezondheid voelt zo goed

Marleen: “Ik val niet meer af, mijn darmen functioneren echt beter en ik eet heerlijk en gezond. Vergeleken met twee jaar geleden gebruik ik nog de helft van mijn medicijnen, een stuk minder dus. Naast intensief bewegen elke week, werkt deze manier van eten voor mij echt als een soort medicijn. Ik geniet weer van lezen, ben meer geconcentreerd bij gesprekken en voel me veel minder moe. Met gemak wandel ik weer een uur door het bos! Mijn ziekte blijft, maar ik werk actief aan mijn gezondheid en dat voelt uitstekend!”

Als voedingscoach heb ik de afgelopen jaren bij cliënten én bij mezelf ervaren hoe krachtig voeding kan zijn. Door het begeleiden van en samen koken met Marleen is het vertrouwen in het zelfherstellend vermogen van ons lichaam opnieuw bevestigd. Dat zelfs neurologische functies herstelbaar blijken, is natuurlijk fantastisch en een bijzondere ervaring.

Hilda Mossink

http://www.eet-echt-eten.nl

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.