Begin het nieuwe jaar met nieuwe darmen
Ik ben overgevoelig (sensitief) voor gluten. Hier ben ik zelf achter gekomen want de reguliere geneeskunde kent dit verschijnsel niet. Ik ben jaren geleden op van alles getest maar er kwam nooit iets uit. Ik moest maar leren leven met onder andere veel buikpijn, opgeblazen gevoel, obstipatie afgewisseld met diarree, stemmingswisselingen en gebrek aan energie. Rond mijn veertigste werden de klachten erger. Door mijn lichaam goed te voelen kwam ik erachter dat de klachten verdwenen als ik geen gluten at. Het heeft een tijdje geduurd voor mijn kapotte darmen hersteld waren na zoveel jaren “mishandeling”.
Overgevoeligheden zijn lastiger om te meten
Het probleem is dat een intolerantie (net als een allergie) wél goed kan worden getest maar een sensitiviteit (gevoeligheid) ligt lastiger. De meeste ziekenhuizen testen dit niet. Bij het laboratorium Prohealth in Weert hebben ze testen die wél overgevoeligheden voor vele voedingsmiddelen kunnen uitwijzen.
Glutenintolerantie is wél bekend in de reguliere geneeskunde, dit heet coeliakie (hoewel sommigen juist glutenintolerantie zeggen als het om niet-coeliakie gevoeligheid gaat). Dit is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen of stoffen aanvalt en er antistoffen worden aangemaakt tegen de eigen weefsels. Sommige mensen lopen jarenlang rond met klachten zonder dat die diagnose wordt gesteld, omdat ze denken dat de klachten die ze hebben nu eenmaal bij ze horen. Het kan dus voorkomen dat je uiteindelijk toch echt coeliakie blijkt te hebben, of dat je er net als ik achter komt dat je het beter doet op voeding zonder gluten, ook al heb je geen coeliakie. Enfin, ik heb ervan geleerd dat ik zelf een zeer deskundige autoriteit ben als het gaat om mijn lichaam en mijn gezondheid.
Wat is gluten?
Granen bevatten eiwitten genaamd gluten. Met name het gluteneiwit gliadine in tarwe roept een agressieve reactie op in ons lichaam. Gluten zit in tarwe maar ook in rogge, gerst, spelt en kamut. De gluteneiwitten die de laatste vier granen bevatten zijn milder dan het gliadine van tarwe. Ook in haver zit gluten, dit is het eiwit avenine, maar dit is de mildste vorm. Ik eet zelf geen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut, maar wel haver. Ik doe het daar prima op.
De mens eet pas zo’n 15.000 jaar granen. In onze miljoenen jaren van evolutie is dit een periode van niks. Net zomin als leeuwen gras eten of zebra’s knagen aan gazelles, zijn wij als mens gebouwd op een grote hoeveelheid granen. En dat is precies wat de doorsnee mens heden ten dage op zijn/haar bordje krijgt. Of neemt.
Gluten is voor iederéén moeilijk te verteren
Gluten is voor iedereen een moeilijk te verteren eiwit. Het probleem is dat wij als mens niet de juiste enzymen hebben om gluten af te breken tot de moleculen die wel verteerbaar zijn. Als gevolg hiervan blijven de lange eiwitketens in de darm hangen, waardoor enerzijds de gezonde darmflora wordt verstoord en anderzijds vaak ook een zogenaamde lekkende darm ontstaat. Een lekkende darm betekent de start van een lange reeks gezondheidsproblemen, onder andere als gevolg van voedingstekorten die ontstaan omdat er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen uit de darm. Daarbij komen bij een lekkende darm ook nog eens (afval)stoffen in het bloed die daar niet in thuishoren, wat kan leiden tot beschadigingen en ontstekingen overal in het lichaam. Een immuunreactie tegen gluten kan daarom op den duur leiden tot een heel scala aan ziektebeelden, variërend van afbrekende nagels tot kanker en van leerproblemen tot depressies.
Gevoeligheid voor gluten neemt steeds meer toe
Gluten is een kleverig goedje dat allerlei soorten deeg elastisch maakt. Het zorgt er ook voor dat producten rijzen in de oven. Omdat gluten veel goede eigenschappen heeft als het gaat om de culinaire mogelijkheden ervan, heeft men granen, met name tarwe, vaak gekruist en veredeld, onder andere om de gluteninhoud te verhogen (ook om een hogere opbrengst te krijgen bij de oogst). Nog meer gluten per boterham/pizza/pasta dus. Dit is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer mensen een niet (goed) tegen gluten kunnen. Natuurlijk zijn er mensen die (nog) gezond rondhuppelen na het eten van hun dagelijkse boterhammen. Het hangt er ook vanaf wat voor kwaliteit brood je eet. Goedkoop tarwebrood uit de supermarkt is een heel ander voedingsmiddel dan biologisch viergranenbrood van de natuurvoedingswinkel. Wees je hiervan bewust. Heb je gezondheidsproblemen, denk dan vooral ook aan je darmen.
Overigens is het ook nog mogelijk om een tarwe-allergie te hebben. Dan reageert het immuunsysteem te heftig op tarwe, niet specifiek op gluten, en treden allergische reacties op (zoals astma, eczeem of hooikoorts). Veel mensen die een tarwe-allergie hebben kunnen wel tegen andere soorten graan (behalve spelt, omdat dit een tarwesoort is).
Je gezondheid begint in je darmen
Zonder een gezonde darmflora en een goed werkend spijsverteringssysteem is een goede gezondheid niet mogelijk. Je kunt dan nog zo gezond en biologisch eten en superfoods toevoegen aan je menu; de voedingsstoffen worden gewoon niet opgenomen. Ik zal hier het komende jaar nog veel over gaan schrijven. Mijn vitaliteit en gezondheid gingen pas met sprongen vooruit toen ik begreep hoe belangrijk mijn darmen waren voor mijn gezondheid én dat gluten mijn darmen ruïneerde.
Het zijn niet alleen gluteneiwitten die je darmen ziek kunnen maken. Andere oorzaken zijn onder andere een ongezond voedingspatroon, te weinig rust en ontspanning, voedselallergieën en -intoleranties, medicijnen, ziektes en over het algeheel een verzwakt immuunsysteem. Naarmate je ouder wordt, is het zaak om de gezondheid van je darmen goed in de gaten te houden.
Begin dit jaar met nieuwe darmen
Waarschijnlijk weet je wel dat iedere seconde miljoenen oude cellen in je lichaam worden vervangen door nieuwe. Je lichaam vernieuwt zich voortdurend. Soms snel, zoals de cellen van je huid, soms langzaam zoals je botcellen. Vergelijk je lichaam dus nooit met een auto die alleen maar slijt. Als daar een kras op komt blijft de kras zitten. Als jij een kras oploopt zal je huid zich helen. Je lichaam heeft de capaciteit zichzelf voortdurend te vernieuwen.
Het goede nieuws is dat de cellen aan de binnenkant van je darmen zich ook kunnen herstellen. Dit gaat redelijk snel. De cellen aan de binnenkant van je darmen kunnen zich in ongeveer 5 dagen herstellen. Dit betekent dat een lekkende darm binnen 5 dagen kan worden gedicht. Wat natuurlijk niet betekent dat je dan gelijk van al je gezondheidsklachten en vermoeidheid af bent. Hier kan wel een half tot een heel jaar overheen gaan. Maar als je darm hersteld is, kan jouw herstel ook beginnen.
Lees vooral ook mijn blog; Darmen: het hart van je gezondheid.
Je hebt méér in de hand dan je denkt
Veel vrouwen met allerlei vage klachten komen bij de huisarts vandaan met het advies: “je moet er maar mee leren leven”. Zelfs als het aantoonbaar vervelende klachten zijn zoals bij mij. In het ergste geval krijgen ze medicijnen mee, die vaak bijwerkingen hebben maar meestal de oorzaak niet aanpakken. Laat het hier niet bij zitten. Informeer jezelf goed, zoek een second opinion en leer vooral luisteren naar je lichaam; je bent zelf de beste autoriteit als het gaat om jouw gezondheid.
Wil je iets meer horen over gluten van een deskundige? Luister dan hieronder naar professor Frits Muskiet
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.