Winterse zuurkoolstamppot met bataat en venkelzaad
Ben jij niet zo'n fan van zuurkool? Te zuur voor jou? Probeer dan zeker dit recept eens. Het zoete van de bataat en appel passen perfect bij de zurige smaak van de kool. Het geroosterde venkelzaad geeft er een verrassende smaak aan. Een lekker verwarmend recept op donkere winterdagen. Geïnspireerd op een recept van Fit for the Future lid Lidwien van Velsen.
Dit heb je nodig voor 2-3 personen
500 gram zuurkool
500 gram bataat (zoete aardappelen), in grove stukken
1 appel
150 gram spekjes (biologisch, grasgevoerd)
2 el venkelzaad, kort geroosterd
Zo maak je het
Stoom de zoete aardappelen of kook ze in een klein laagje water. Snijd de zuurkool fijn, doe in een aparte pan en laat 10 minuten zachtjes koken. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan, voeg de laatste paar minuten de appeltjes erbij. Ze mogen nog een bite hebben. Giet de zuurkool af en schep de spekjes, venkelzaad en appel erdoor.
Stamp de zoete aardappel tot een grove stamppot met het kookvocht en een klontje roomboter. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en (een snufje) zout. Schep de zuurkool door de aardappelpuree of serveer apart van elkaar.
Tip: Eet je geen (varkens)vlees? Vervang de spekjes dan door rundergehakt, tempé of gerookte tofu
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.