Recept: Hele makkelijke en gezonde nori-viskoekjes

Je hebt vast wel eens nori in je handen gehad. Bijvoorbeeld toen je sushi aan het rollen – of aan het eten- was. Dankzij de populaire sushi is nori het bekendste zeewier in Nederland. In dit recept gaan we iets heel anders doen met nori. 

We verwerken de vellen in kleine burgertjes, ook wel viskoekjes genoemd. Gezond en boordevol voedingsstoffen, waaronder jodium: een zeer belangrijk mineraal wat we alleen van nature vinden in voedsel uit de zee. Zeewier combineert natuurlijk heel goed met vis. Ik heb voor zalm gekozen, maar witvis kan ook prima. Doe er dan wel wat minder nori bij.  

Het recept is super makkelijk om te maken. De keukenmachine doet het meeste werk. Eenmaal uit de pan zijn deze koekjes heerlijk op een salade, bij een stamppotje of courgettespaghetti, pesto en gegrilde tomaatjes.

Ingrediënten voor 6 kleine burgertjes

250 gram (liefst wilde) zalm (MSC)
4 norivellen
2 bosuitjes, grof gesneden
1 volle hand verse koriander
1 grote teen knoflook
1 volle tl citroenrasp
Stukje gember (ter grootte van twee dobbelsteentjes)
Zwarte peper
Tamari
Roomboter/ghee
Optioneel: twee eetlepels maisgriesmeel

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, behalve de zalm, maisgriesmeel en norivellen. Doe er een scheutje tamari en wat zwarte peper naar smaak bij. Laat draaien totdat de bosui fijn is. Versnipper of knip vervolgens de nori in de machine en laat nog even kort draaien. Snijd de (ontdooide) zalm in grove stukken en voeg toe aan het mengsel. Hak op de pulseerstand heel kort tot fijne stukjes. Strooi het maisgriesmeel op een plat bord. Verwarm een koekenpan met een klontje boter. Vorm burgertjes ter grootte van een volle eetlepel en haal beide kanten lichtjes door het maisgriesmeel. Bak de burgertjes een paar minuten, keer halverwege om. Ze zijn vrij snel gaar. Serveer ze bij een gerecht of eet ze lekker zo!

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit recept te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?

Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.