Recept: koude komkommersoep voor tropische dagen
Het wordt een tropisch weekend! Heb jij zin in een heerlijk, verkoelend en gezond soepje?
Soep is gemakkelijk en snel te maken, maar een koude soep van rauwe ingrediënten is helemaal vlug klaar. Een ander voordeel van onverhitte soep met rauwe ingrediënten is dat de voedingsstoffen optimaal bewaard blijven en ze volop enzymen zitten. Enzymen zijn nodig om voedingsdeeltjes af te breken zodat ze kunnen worden opgenomen door je lichaam.
Koude soep van rauwe ingrediënten bevat volop voedingsstoffen en enzymen
Komkommer bevat veel EZ-water
Naast dat dit soepje behoorlijk verzadigend is, dankzij de gezonde vetten van de avocado en olijfolie, zorgt het tegelijkertijd voor hydratatie door de komkommer. Komkommer bevat op zich niet zoveel voedingsstoffen maar het bevat iets heel bijzonders: EZ-water.
EZ-water of Exclusion Zone Water is een vierde vorm van water naast vloeibaar, waterdamp of vast (ijs).
Je kunt dit EZ-water zien als een soort gel. Het water dat we drinken wordt in ons lichaam omgezet in deze lichaamseigen vorm van water. Als je cellen niet genoeg EZ-water bevatten drogen ze uit en functioneren ze niet meer optimaal.
Vocht uit groenten en fruit bevat dit EZ-water en komkommer zit er vol mee.
Met wat rauwe knoflook en citroensap krijgt je weerstand ook nog eens een extra boost en de groene plantenstoffen in de spinazie geven je energie!
Het enige wat je nodig hebt voor dit recept is een goede blender.
Ingrediënten voor 750 ml soep
500 gram komkommer, zaadlijsten verwijderd
1 kleine avocado
1 lente-uitje
1 klein teentje knoflook
Een flinke hand verse spinazie (is ongeveer 30 gram)
20 ml olijfolie + extra
Uitgeperst sap van 1 kleine citroen
6 takjes basilicum, blad en steel
4 takjes dille, blad en steel
Peper en (ongeraffineerd) zout naar smaak
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten met een scheut water in de blender en laat het geheel draaien tot er een egale massa ontstaat. Zet de machine stil, proef en breng verder op smaak met peper en zout. Schenk in kleine kommetjes of glazen. Lekker met wat extra olijfolie.
Variatie & tips:
- Houd je van pittig? Voeg dan wat cayennepeper aan de soep toe
- Heeft jouw blender moeite om de stukken komkommer klein te krijgen? Voeg dan wat meer water toe.
- Vervang de spinazie door courgette
- Hou je niet van rauwe knoflook? Blancheer het teentje dan eerst in kokend water. Dit voorkomt ook dat je naar knoflook gaat ruiken 🙂
Printen of opslaan (pdf)?
Lijkt het je fijn om dit recept te printen of bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.
Lijkt dit recept je lekker en heb je zin om ermee aan de slag te gaan?
Deel dit recept en laat ons en anderen weten dat je het gaat maken.