Boekentip: Je hormonen in het gareel | Sara Gottfried

Wat was ik blij toen ik hoorde dat Succesboeken dit belangrijke boek zou gaan vertalen in het Nederlands. Dit boek is al jaren mijn “bijbel” als het gaat om vrouwen en hormonen. Ik breng het heel graag onder je aandacht. Lees hier waarom en maak kans op een gratis exemplaar! 

Je hormonen in het gareel

De auteur, Sara Gottfried, is opgeleid als arts en gynaecologe aan Harvard. Ondanks dat deze opleiding hoog staat aangeschreven leerde ze er weinig over hormonen in relatie tot haar eigen, vrouwelijke lichaam.

Rond haar dertigste kreeg ze allerlei klachten die maar niet over wilden gaan. Ze besloot zichzelf te verdiepen in haar eigen gezondheid en ontdekte het belang van hormonen en hormoonbalans. Toen ze zichzelf had genezen besloot ze dit verhaal verder de wereld in te brengen, onder andere door middel van dit boek.

Veel teveel vrouwen worden niet geholpen

Heel veel vrouwen lopen rond met klachten die niet kunnen worden opgelost met onze reguliere geneeskunde. Medicijnen zijn niet de juiste oplossing. Vaak krijgen vrouwen van artsen dan te horen dat het tussen hun oren zit of dat ze er maar mee moeten zien te leven. Je zou bijna geloven dat de natuur een foutje heeft gemaakt bij het ontwerpen van ons vrouwenlichaam. Sara leert ons dat dit niet het geval is en dat het belangrijk is om je te verdiepen in je eigen hormoonhuishouding. Daar zou wel eens de oplossing kunnen liggen.

Verschillende hormonale disbalansen

Het boek begint met een uitgebreide vragenlijst, zodat je een indruk kunt krijgen van wat er mogelijk met je aan de hand kan zijn. Vervolgens komen verschillende hormonale disbalansen aan de orde: te veel of te weinig cortisol, te weinig progesteron, te veel of te weinig oestrogeen, te veel androgenen, te weinig schildklierhormoon en veel voorkomende combinaties. Ze beschrijft diverse voorbeelden van vrouwen uit haar praktijk. Terecht wijst ze op het feit dat veel hormonen met elkaar samenhangen en er meestal geen sprake is van maar één disbalans. Het is dus meestal niet zo makkelijk om erachter te komen wat er precies aan de hand is.

Geen makkelijke en snelle oplossing

Het is geen makkelijk “leesboek”.  Je moet dit dikke boek, 500 pagina’s, meer zien als een naslagwerk om nieuwsgierig in te bladeren en veel van te leren over je vrouwelijke hormoonhuishouding. Per hormonale disbalans krijg je een lange lijst met allerlei aanbevelingen die je zou kunnen proberen, zowel op het gebied van voeding als bewegen, ontspanning en supplementen/kruiden. Of de juiste middelen er voor jou tussen zitten zal je moeten uitproberen: ieder lichaam is uniek.

Helaas is de humor van Sara bij het vertalen van dit boek verloren gegaan en heb ik veel beter vertaalde boeken gelezen. Lees je makkelijk Engels lees het dan in het Engels.

Wil je dit boek lezen?

Wil je dit boek lezen je kunt het bij de uitgever Succesboeken bestellen, klik daarvoor hier. 

Bestel je liever bij bol.com klik dan hier. 

Heb je dit boek al gelezen?

Laat dan hieronder je bevindingen achter, dat is altijd fijn voor andere vrouwen om te lezen.