Dankbaarheid; ook om je hormonen in balans te brengen
Wij vrouwen weten hoe ons leven kan worden beïnvloed door onze hormonen; wij maken in een maand méér hormonale schommelingen mee dan mannen in hun hele leven. Soms ervaren we deze schommelingen zelfs binnen één dag. Van ‘himmelhoch jauchzend’ bij het ontbijt tot ‘zum Tode betrübt’ bij de lunch. Ik heb er zelf vaak verbaasd over gestaan hoe heftig deze emoties bij mij konden zijn en dat zonder enige aanleiding. Het lijkt alsof we eraan zijn overgeleverd, maar toch kunnen we meer dan we denken. Heb jij wel eens gehoord van het trainen van de spier dankbaarheid?
De duurzame verbinding tussen je hoofd en je lichaam
Ik heb ooit eerder geschreven: zolang je hoofd niet duurzaam gescheiden is van je lichaam mag je ervan uitgaan dat je met je hoofd je lichaam beïnvloedt. Een hoofd dat duurzaam gescheiden is van een lichaam is de enige situatie waarin leken, zijnde niet-artsen, mogen vaststellen dat iemand is overleden. Dat snap ik. Wat ik niet begrijp is dat onze Westerse artsen al eeuwenlang over het hoofd zien dat zolang dat hoofd duurzaam vastzit aan een lichaam, we met ons hoofd ons lichaam kunnen beïnvloeden. Ik heb me wel eens afgevraagd of dit niet te maken heeft met het feit dat veel kennis van onze Westerse geneeskunde is gebaseerd op het snijden in lijken. Daardoor hebben we veel geleerd over hoe het lichaam technisch in elkaar zit. Maar als je eenmaal een lijk bent, dan heeft je hoofd niet veel meer te vertellen en is de invloed van emoties op je lichaam verdwenen. Maar zolang je leeft is deze invloed er wel! En dat zouden we naar mijn mening op ons pad naar gezondheid, vitaliteit, welzijn en geluk veel vaker kunnen inzetten dan we nu doen.
Bevorder je hormoonbalans met je gevoelens
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Als je ook maar 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden beïnvloed, dat pijn kan afnemen en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.
Dankbaarheid leidt tot méér energie en geluk
Robert Emmons, een professor psychologie in Californië (1), heeft hier veel studie naar gedaan. Hij heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Kan je je voorstellen wat er zou gebeuren als je hier een regelmatige, dagelijkse gewoonte van zou maken?
Simpel is helaas niet altijd makkelijk
De voordelen van dankbaarheid op onze vitaliteit en gezondheid vormen een verbazingwekkend voorbeeld van de krachtige verbinding tussen ons hoofd, onze gevoelens en ons lichaam. Toch is het niet zo makkelijk. Het is makkelijk om dankbaarheid te ervaren als je een dikke knuffel krijgt van je partner, de baan krijgt die je zo graag wilt, geniet van een zonnige vakantiedag of een leuke prijs in een loterij op je rekening tegenkomt. Maar hoe beoefen je nu dankbaarheid als je het gevoel hebt dat alles in je leven tegenzit? Je staat vast in een file, je hebt ruzie met je dochter, je voelt je beroerd, je fiets blijkt gestolen en je vraagt je af waar je deze maand je huur van moet betalen. Waar haal je dan die dankbaarheid vandaan?
Het goede nieuws is dat dankbaarheid net als een spier kan worden getraind. En hiervoor hoef je niet naar de sportschool en je krijgt er ook geen spierpijn van! Maar je hebt wél wat wilskracht en discipline nodig.
Ervaar hoe dankbaarheid voelt in je lichaam
Net als met alle training is het goed om te ervaren hoe het voelt en welke voordelen het trainen je geeft, zodat je gemotiveerd raakt om ermee door te gaan. Het grootste verschil kan je voelen op het moment dat je eigenlijk geen enkele reden hebt om dankbaar te zijn.
Stel je bent gefrustreerd, boos, angstig, wanhopig, teleurgesteld of welke negatieve emotie dan ook. Voel eerst eens hoe je lichaam aanvoelt, word je bewust van je lichaam. Wat gebeurt er met je hartslag? Waar zit je ademhaling? Hoe voelen je spieren aan? Hoe gespannen zijn je schouders en nek? Hoe voelt je lichaam aan?
Zoek vervolgens een rustig plekje en denk 20 seconden aan iets waar je echt heel dankbaar voor bent. Denk aan iemand die je dierbaar is en wat hij/zij laatst heeft gedaan waar je zo blij van werd. Denk aan iets van jezelf waar je supertrots op bent dat je dat voor elkaar hebt gekregen en wees dankbaar voor jezelf. Je kunt ook aan een voorwerp denken waar je dankbaar voor bent dat het in je leven is, maar meestal werkt het denken aan jezelf of een ander sterker. Doe dit voor minimaal 20 seconden en ga echt in het gevoel zitten. Er alleen aan denken werkt niet. Voel die emotie weer toen je die lieve knuffel kreeg van je kleinkind. Voel dat gevoel toen je hoorde dat het geen kanker was maar een onschuldig bultje. Voel dat gevoel tijdens je vakantie toen je op die prachtige plek in de natuur zat. Voel dat moment dat je supertrots op jezelf was. Voel dat speciale warme moment met je beste vriendin.
Voel dan vervolgens opnieuw hoe je lichaam nu aanvoelt. Het zal anders aanvoelen en misschien heb je zelfs een glimlach om je mond? Dit is de kracht van je spier dankbaarheid! Kan je je voorstellen dat dit een krachtige bijdrage kan leveren aan je gezondheid en energieniveau?
Hoe train je nu die spier dankbaarheid?
Er zijn vele manieren waarop je meer dankbaarheid in je leven kunt creëren. Ik heb hieronder enkele suggesties voor je opgeschreven. Zoek er eentje uit die je aanspreekt en oefen deze eens de komende week. Als je de smaak te pakken hebt kan je er nog eentje bij doen. Deze spier kan je niet overtrainen!
- Begin een dankbaarheidsdagboek. Koop een mooi notitieboekje en begin een dankbaarheidsdagboek. Schrijf iedere avond en iedere ochtend drie dingen op waar je op dat moment dankbaar voor bent. Het kunnen kleine dingen zijn: een mooie ontmoeting die je hebt gehad, een vreemde die je hielp met je bagage in de trein, dat de zon volop schijnt of zelfs het feit dat er schoon water uit de douchekraan komt. We beseffen vaak niet hoeveel we hebben om dankbaar voor te zijn. Train die spier en word je meer en meer bewust van de mooie en goede dingen in je leven.
- Verzamel je merkstenen van dankbaarheid. Schrijf je meest favoriete herinneringen of piekervaringen op kaartjes en verzamel deze in een mooie glazen pot. Als je het echt moeilijk hebt kunnen deze herinneringen je helpen om het gevoel van dankbaarheid op te roepen. Vul de pot regelmatig met je nieuwe piekervaringen!
- Waardeer jezelf voor wat je hebt gedaan. Neem iedere maand een moment om even terug te kijken en jezelf te waarderen voor alles wat je de afgelopen maand gedaan hebt. Dit kan je opschrijven in je dankbaarheids-dagboek. Wij vrouwen zijn zo vaak gefocust op wat we nog allemaal moeten doen, dat we heel vaak vergeten om onszelf te waarderen voor alles wat we al hebben gedaan. Sta hier regelmatig even bij stil.
- Zet je hart open voor jezelf. Dit is een hele mooie visualisatie. Stel je voor dat je omringd ben door iedereen uit je leven waar je ooit om hebt gegeven. Zet ze in een cirkel om je heen en kijk wie er allemaal zijn. En laat ze je nu allemaal vertellen hoeveel jij voor hen hebt betekend. Stel je voor dat ze allemaal vanuit hun hart spreken en dat jij het allemaal ontvangt in jouw hart. Voel de emotie die hierbij in je opkomt!
- Zet jezelf als eerste op je “verzorgingslijst”. Vrouwen geven zo vaak zoveel weg en zorgen altijd maar voor anderen. Zet jezelf op het lijstje van mensen waar jij voor wilt zorgen en zet jezelf als eerste. En spreek met jezelf af om dit met een open hart te ontvangen van jezelf. Dit is niet egoïstisch, dit is ervoor zorgen dat jij nog lange tijd voor anderen kunt blijven zorgen. Dit is werken aan je eigen gezondheid en vitaliteit.
Dankbaarheid als je eigen batterijoplader!
Ik beken dat ik het werken met dankbaarheid pas sinds kort heb “ontdekt”, maar ik ben ervan overtuigd dat ik iets heel krachtigs aan het ervaren ben. Ik ervaar niet alleen meer rust en gevoel van tevredenheid maar ook méér energie. Alsof ik mijn eigen batterij oplaad. Dat wens ik jou ook toe, want ik wens jou alle energie toe om jouw mooiste dromen waar te maken. Zorg voor een hoog energiepeil door alle positieve voeding die je kunt krijgen, waaronder vooral ook een dagelijks portie dankbaarheid!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social medio knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Bronnen
1 https://greatergood.berkeley.edu/profile/robert_emmons