Borstgezondheidsmaand: Nederlanders zetten de trend!
Nederland zet de trend en roept september uit tot internationale borstgezondheidsmaand. In mijn boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas schreef ik: ‘Werken aan je gezondheid is een zoveel leuker proces dan strijden tegen ziekte’. Ik ben ervan overtuigd dat als we de focus gaan verleggen van ziekte naar gezondheid de wereld er heel anders uit gaat zien. We hebben tientallen jaren achter de rug met focus op ziekte. De helft van de Nederlandse bevolking lijdt op dit moment aan een chronische ziekte. Het is hoog tijd voor een nieuwe benadering.
De oorsprong van de studie geneeskunde
De huidige studie geneeskunde is gericht op ziekte en het bestrijden daarvan met medicijnen: nog niet zo lang geleden noemde iedereen het dan ook ‘studie medicijnen’. Het is interessant om eens naar de oorsprong hiervan te kijken. In de 19e en vroeg-20ste eeuw was er een groot scala aan geneeswijzen beschikbaar: homeopathie, fytotherapie, allopathie, naturopathie, osteopathie, heilgymnastiek, chiropractie enz. Er bestond een wildgroei aan ‘artsen’ die allemaal zo hun eigen therapie toepasten. Geneesmiddelen werden gemaakt van producten uit de natuur. Pas in 1865 stelde de Nederlandse overheid de Wet op de Uitoefening van de Geneeskunst in en werd er voor het eerst een artsexamen geïntroduceerd.
Ondertussen vergaarde ene John D. Rockefeller in Amerika een gigantisch vermogen door een monopolie van oliemaatschappijen te bouwen.
Olie is de basis van de farmaceutische industrie
Olie was niet alleen de basis van de petrochemische industrie maar ook die van de allopathische geneeskunde. Deze is gebaseerd op farmaceutische grondslag: het maken van synthetische medicijnen. Rockefeller begon daarom zijn imperium uit te bouwen met investeringen in de petrochemische en farmaceutische industrie. Dankzij gerichte, omvangrijke donaties van de General Education Board (GEB), de voorloper van de Rockefeller Foundation, kreeg Rockefeller grip op de medische opleidingen en moesten medische opleidingsinstituten homeopathie, naturopathie en alle andere niet-allopatische opleidingen laten schieten om hun accreditatie niet in gevaar te brengen.
Artsen denken grotendeels in farmaceutische oplossingen
In 1910 was als gevolg hiervan het aantal medische opleidingen in de VS gehalveerd. Tegelijkertijd gingen er honderden miljoenen donatiegeld naar onderzoek en klinische studies met een farmaceutisch karakter. Europa volgde rond 1913 toen de Rockefeller Foundation in 21 landen opnieuw vele miljoenen stak in medische opleidingen die de farmaceutische industrie zouden ondersteunen. Dit was het begin van de studie medicijnen en artsen die grotendeels denken in farmaceutische oplossingen in plaats van zich te baseren op voeding, beweging, stressmanagement, omgevingsfactoren, fysieke en mentale belasting, een luisterend oor en bemoedigende woorden. (Wil je meer lezen over de geschiedenis van onze geneeskunde, lees dan het goed gedocumenteerde boek Dodelijke leugens van C.F. van der Horst)
Borstgezondheidsmaand want er waait een nieuwe wind!
Steeds meer mensen beginnen zich echter te realiseren dat ze niet beter worden van het slikken van medicijnen tegen chronische aandoeningen. Steeds meer mensen zoeken daarom andere manieren, buiten de reguliere gezondheidszorg, om hun gezondheid en vitaliteit te verbeteren. Voeding en beweging blijken uit wetenschappelijk onderzoek heel belangrijk om borstkanker te voorkomen. Complementaire (vroeger ‘alternatief’ genoemde) geneeswijzen vinden hun weg weer terug, zelfs binnen reguliere instituten zoals ziekenhuizen! Waarom? Omdat wij als patiënten of beter gezegd cliënten daarom vragen!
In een onderzoek uit 2015 (1) bleek dat 308 ziekenhuisafdelingen in Nederland 16 verschillende vormen van complementaire zorg aanboden, waaronder acupunctuur, aromatherapie, hypnotherapie, ontspanningsoefeningen, osteopathie, voetreflexmassage en yoga. Deelnemers aan de vragenlijst meldden nog eens 47 andere vormen van complementaire zorg.
Met strijden tegen iets win je het nooit
Oktober is een paar jaar geleden uitgeroepen tot internationale borstkankermaand. Ondanks de miljarden aan onderzoeksgelden gaan we dit jaar van 1 op de 8 naar 1 op de 7 vrouwen die de diagnose ooit een keer in hun leven te horen krijgt. Met een grote groep mensen, vrouwen én mannen, vinden we dat het anders kan. Het lijden, verdriet, de angst, pijn en onzekerheid rondom borstkanker: dit alles kán en móet anders in de toekomst. Met strijd tegen kanker gaan we het niet winnen, dat proberen we al tientallen jaren.
Het is tijd voor preventie en voorlichting over alles wat je wél kan doen om je borsten zo gezond mogelijk te houden. Ook als je de diagnose borstkanker al te horen gekregen hebt. Misschien juist dan wel. Het is hoog tijd voor focus op gezondheid.
September wordt voortaan internationale borstgezondheidsmaand
Tientallen ambassadeurs in Nederland hebben daarom september uitgeroepen tot internationale borstgezondheidsmaand. Wij zijn hierbij de trendsetters zoals we in Nederland wel vaker zijn (wat wonen we toch in een heerlijk landje!). Amerikaanse contacten hebben ons al laten weten dat ze volgend jaar mee gaan doen. Het is onze doelstelling om vooral in september vrouwen te informeren over de mogelijkheden die ze hebben om preventief voor hun borsten te zorgen. We kunnen vaak zoveel meer dan we denken.
Wil je weten wat je zoal kan doen? Ga dan naar de website van de borstgezondheidsmaand en blader eens door de blogs en vlogs van de diverse ambassadeurs. Je zult er heel veel tips en interessante verhalen kunnen vinden. Wist je dat het roze strikje, het symbool van de strijd tegen borstkanker ooit een perzikkleurig strikje was en bedoeld om juist aandacht te vragen voor preventie van borstkanker? Lees hier over de historie van het roze strikje (2). Het is goed om af en toe eens in de geschiedenis te duiken.
Noteer zaterdag 28 september 2019 in je agenda voor een geweldig feest!
Zaterdag 28 september 2019 tussen 11.00 en 15.00 uur gaan we in Soesterberg deze gedenkwaardige maand in stijl afsluiten met een knalfeest en veel positieve energie. Ik kan je alvast vertellen dat we ongelooflijk veel plezier hebben bij het organiseren van dit feest: ik heb in tijden niet zo gelachen en ik voel aan al mijn lichaamscellen dat lachen heel gezond voor me is. Ook voor mijn borsten! Meld je dus aan en noteer zaterdag 29 september 2019 in je agenda. Klik hier en lees meer. Dan maken we er samen een gedenkwaardig feest van! Kom je ook?
Bronnen
1 https://www.nursing.nl/steeds-meer-ziekenhuizen-bieden-complementaire-zorg-1691407w/
2 https://borstgezondheidsmaand.nl/marjolein-dubbers/