Bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit: de Dutch Dirty Dozen

Bestrijdingsmiddelen vermijden willen we allemaal. Dat onze gezondheid heel erg gebaat is bij het eten van veel groenten en fruit is iets wat iedereen wel weet. Ook weten de meesten van ons wel dat je het best biologische producten kunt kopen, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen namelijk allerlei nare gevolgen hebben voor onze gezondheid maar ook voor die van onze planeet.

Hoe krijg je minder bestrijdingsmiddelen binnen?

Maar ja, biologische producten zijn meestal duurder en dat kan niet iedereen altijd betalen. Maar betekent dat dan dat je maar minder groenten en fruit moet eten? Dat dacht ik toch niet….maar hoe dan wel? Welke niet-biologische groenten en fruit kun je beter echt vermijden en hoe kun je er anders voor zorgen dat de meeste resten van bestrijdingsmiddelen van je groenten en fruit worden verwijderd? Hieronder ga ik op deze vragen in.

Hoe zorg je ervoor dat je minder bestrijdingsmiddelen binnen krijgt?

Dirty Dozen …

In Amerika komt elk voorjaar een rapport uit van de EWG (Environmental Working Group) waarin de ‘Dirty Dozen’ (de 12 meest vervuilde groenten en fruit) en de ‘Clean Fifteen’ (de producten met de minste bestrijdingsmiddelen) voor dat jaar op een rijtje worden gezet.

In Nederland is er geen soortgelijke lijst waarop je snel kunt checken hoe het zit. Globaal gezien kunnen we wel een beetje afgaan op de Amerikaanse lijst, omdat tegenwoordig voeding van over de hele wereld overal wordt verkocht. Hieronder zie je de nieuwste Amerikaanse lijst voor de Dirty Dozen voor 2020:

  1. Aardbeien
  2. Spinazie
  3. Boerenkool
  4. Nectarines
  5. Appels
  6. Druiven
  7. Perziken
  8. Kersen
  9. Peren
  10. Tomaten
  11. Selderij
  12. Aardappels

Let wel: de Dirty Dozen is een lijst van groenten en fruit met de hoogste concentraties aan pesticiden nádat ze al gewassen zijn!

… en de Clean Fifteen

Dit zijn de Amerikaanse ‘clean 15’:

  1. Avocado’s
  2. Suikermais
  3. Ananas
  4. Uien
  5. Papaja’s
  6. (diepvries) doperwten
  7. Aubergines
  8. Asperges
  9. Bloemkool
  10. Cantaloupe-meloen
  11. Broccoli
  12. Champignons
  13. Witte kool
  14. Honingmeloen
  15. Kiwi’s

Helaas kunnen we deze lijsten niet zomaar een-op-een toepassen op Nederland, want in de EU gelden andere regels. Daarbij, sommige producten komen ook uit andere landen of regio’s dan waar de VS ze vandaan haalt. Maar wat kunnen we wél zeggen over de situatie in Nederland?

Hormoonverstoorders

Volgens een artikel uit Trouw van 10 december 2019 zitten er op sommige voedingsmiddelen in Nederland veel bestrijdingsmiddelen die kunnen leiden tot medische problemen. Het gaat om hormoonverstorende pesticiden die je echt niet in je lichaam wilt hebben; ze worden onder andere in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, diabetes, overgewicht, ADHD en autisme.

Eigenlijk mogen mensen volgens de EU-regels helemaal niet blootgesteld worden aan deze stoffen maar volgens milieuorganisatie Pan Europe (Pesticide Action Network) worden die regels niet nageleefd of gehandhaafd in de praktijk. Trouw baseerde het artikel op onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) uit 2017.

Glyfosaat (van Monsanto) is de meest gebruikte maar ook de meest omstreden onkruidverdelger ter wereld. Het mag ook in Europa worden gebruikt.

Bestrijdingsmiddelen; de grootste overschrijdingen

De grootste overschrijdingen werden gevonden in ingevoerde producten van buiten de EU. Landen als de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia, Turkije, Colombia, Suriname en Mexico scoren slecht. Echte gifbommetjes zijn onder andere ramboetans uit Thailand, papaja’s uit Brazilië en kousenband uit de Dominicaanse Republiek. Dat zijn echter wel producten die wat minder vaak in Nederland worden gegeten.

Het valt op dat papaja’s op de Amerikaanse lijst van Clean Fifteen staan terwijl hier blijkbaar papaja’s, in ieder geval die uit Brazilië, tot de slechtste producten behoren!

De grootste overschrijdingen van normen voor pesticiden worden gevonden in producten van buiten de EU, zoals de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia

Meerdere bestrijdingsmiddelen op één product

Het komt ook veel voor dat er op één product meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk gevonden worden, wat natuurlijk ook zeer schadelijk kan zijn. Het gaat bijvoorbeeld om gojibessen, waarop soms wel 4 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden worden, of Spaanse nectarines en perziken, met 2 verschillende bestrijdingsmiddelen. Zo’n cocktail van dit soort chemicaliën op elkaar gestapeld betekent voor de gezondheid niet veel goeds.

Op niet-biologische gojibessen zitten soms wel 4 verschillende bestrijdingsmiddelen

Spanje scoort slecht

Het valt vooral op dat EU-lidstaat Spanje het heel slecht doet: in de lijst van alle landen met de meeste producten met hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen staat Spanje op de dertiende plaats, met vooral veel bestrijdingsmiddelen op onder meer perziken, druiven, pruimen, meloenen en courgettes. Nederland doet het dan verhoudingsgewijs nog goed, hoewel op bijvoorbeeld Nederlandse komkommers, kersen en aardbeien soms ook wel aardig wat bestrijdingsmiddelen bleken te zitten.

Wat kunnen we dus echt beter vermijden?

De analyse van het NVWA-onderzoek uit 2017 die Trouw heeft uitgevoerd heeft uiteindelijk wel een lijst opgeleverd van de te vermijden producten. Het is een lijst van 32 producten die veel gegeten worden in Nederland. Ze zijn gekozen op basis van de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen per product en het land van herkomst. Zeker kinderen en zwangere vrouwen wordt afgeraden de producten van deze lijst te eten. 

Als je te veel van deze chemicaliën binnenkrijgt kan dat onder andere zorgen voor verstoring van de geslachtshormonen, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan die te maken hebben met vruchtbaarheid, voortplanting en de gezondheid van nakomelingen.

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit worden in verband gebracht met onder andere onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, diabetes, overgewicht, AHDH, autisme, Alzheimer en Parkinson.

De ‘Dutch Dirty Dozen’

Hieronder zie je de ‘Dutch Dirty Dozen’ die ik heb samengesteld aan de hand van de analyse van Trouw. De producten staan genoemd op volgorde van land én product(en). Spanje en Nederland staan bovenaan omdat uit die landen erg veel producten op de Nederlandse markt zijn. Ook staan de producten die hier veel gegeten worden, zoals komkommers, spruitjes, mandarijnen en sinaasappels, hoger in de lijst dan de meer exotische artikelen zoals ramboetan:

  1. Spanje: nectarines, druiven, perziken, meloenen, courgettes, aardbeien, spinazie, mandarijnen, paprika
  2. Nederland: zoete kers, aardbeien, komkommers, appels, spruitjes, wortelen
  3. Zuid-Afrika: pruimen, mandarijnen, sinaasappelen
  4. Egyptische sinaasappelen
  5. Marokkaanse mandarijnen
  6. Grapefruits uit de VS
  7. Meloenen uit Honduras
  8. Gojibessen uit alle landen
  9. Alle landen: conventioneel geteelde druiven
  10. Papaja’s uit Brazilië
  11. Ramboetans uit Thailand
  12. Kousenband uit de Dominicaanse Republiek

Als je de bovenstaande producten zoveel mogelijk vermijdt dan schiet dat al aardig op. Ik raad je aan deze groenten en fruit uit die landen dus niet in huis te halen. Haal ze uit een andere bron of eet ze alleen biologisch.

Vermijd de producten uit de lijst van de Dutch Dirty Dozen

Als alles biologisch kopen niet kan…

Natuurlijk is het altijd nog steeds beter om groenten en fruit uit conventionele teelt te eten dan helemaal geen groenten en fruit omdat je biologisch niet altijd kunt krijgen of betalen. Heb je ook geen eigen biologische moestuin – dat zou leuk zijn maar is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd –  haal dan in ieder geval zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen en uit de buurt, dat is al een stuk duurzamer en bovendien goedkoper.

…dan zijn dit de beste opties

Samenvattend betekent het dus dat je:

  • zoveel mogelijk biologisch koopt
  • van het seizoen en uit de buurt koopt
  • producten vermijdt uit de Amerikaanse Dirty Dozen en de ‘Dutch Dirty Dozen’
  • beter niet-biologische groenten en fruit kunt eten dan helemaal geen groenten en fruit!

Bestrijdingsmiddelen verwijderen

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zoveel mogelijk de bestrijdingsmiddelen verwijdert van de conventionele producten die je in huis haalt? Hieronder noem ik een paar mogelijkheden.

Schil verwijderen. 

Soms kun je het best de schil verwijderen om van het grootste deel van de pesticiden af te komen. Eet bijvoorbeeld een nectarine of perzik die niet biologisch is gewoon niet met schil. Toch is dit jammer, want op zich is juist de schil zo gezond!

Zorgvuldig wassen. 

Goed afspoelen en afborstelen van groente en fruit met koud water helpt al, maar wassen in water met een zuur zoals azijn of een base zoals natriumbicarbonaat haalt nog meer van de schadelijke stoffen weg. Week je groente of fruit ongeveer 15 minuten in 1 liter water met ongeveer 1 dl azijn of met 10 gram natriumbicarbonaat. Hiermee krijg je nog steeds niet alles weg maar het is in ieder geval een stuk beter dan alleen water. Een andere sterke base die je kunt gebruiken is de Terrawash Pesticiden remover, die te koop is bij aHealthylife.

Blancheren of koken. 

Als je groente (of fruit) blancheert, door het heel kort te koken en dan snel onder te dompelen in water, kan dat tot de helft van de bestrijdingsmiddelen verwijderen. Gewoon wat langer koken kan ook, maar dat kan wel weer zorgen voor verlies van vooral vitamine C. Kook liever zo kort mogelijk.

Reinigen met ozon. 

Het best is een nieuwe methode om te reinigen, namelijk met ozon. Daarvoor zijn zogenaamde ozongeneratoren te koop. Dat is wel een hele investering, maar het werkt wel heel goed en niet alleen tegen bestrijdingsmiddelen. Ze zijn te koop bij aHealthylife. Daar vind je ook meer informatie hierover.

Je kunt bestrijdingsmiddelen verwijderen door groenten en fruit goed te wassen met een zuur of een base, te koken of blancheren, of te reinigen met ozon.

Met de keuze van onze voeding hebben we grote invloed op onze planeet. Steeds minder vlees en vis, vooral méér plantaardig en daarbij vooral kiezen voor biologische producten maakt een enorm verschil hoe onze aarde er over 30 jaar uitziet.

Wil je graag een handig overzicht voor op je koelkast van de Dirty Dozen en de Clean 15? Dan kan je deze hier downloaden.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.