Siliconen borstimplantaten. Word je er jonger of juist snel ouder van?
Afgelopen week sprak ik met Francine van Broekhoven van De Groene Zuster. Ze vertelde me dat ze afgelopen zomer een interessant gesprek had met dr. Rita Kappel. Dr. Kappel is explantatie-chirurg. Ik had geen idee wat dit was, ik had er nog nooit eerder van gehoord en dan ben ik altijd geboeid!
Lees hieronder het gastblog van Francine en je leert er alles over. Dr Kappel heeft er haar passie van gemaakt om vrouwen te informeren en begeleiden die ooit de keuze maakten om siliconen borstimplantaten te nemen.
Mooi en jonger lijken of juist eerder beginnen aan je veroudering?
Op een aangenaam warme zomerdag meldde ik me in Zwolle aan het kantoor van Dr. Rita Kappel. Ik was wat vroeg voor de afspraak maar werd zeer hartelijk begroet. Met een kop koffie zitten we in de prachtige ruime wachtkamer waar dr. Kappel met een stapel rapporten bezig was. Het gesprek gaat al gauw over vrouwen en waarom ze bij dr. Kappel aankloppen.
Cellulaire ontstekingen
Dr. Kappel is een gecertificeerd arts in de preventieve geneeskunde en plastisch chirurg. Ze is de specialisatie plastische chirurgie ingerold via een congres in Florida eind jaren ‘90, toen ze al werkte als plastisch chirurg. Ze had zich daarvoor al eens verdiept in het vraagstuk van siliconen borstimplantaten. Toen ze op dit congres luisterde naar voordrachten hierover raakte ze zo geboeid dat het onderwerp haar daarna niet meer heeft losgelaten.
Dr. Kappel vertelt: Ik leerde vanuit een andere invalshoek te kijken naar gezondheid, namelijk vanuit preventie van ziekte. Je kijkt dan hoe je je gezondheid zo optimaal mogelijk kan krijgen, om daarmee vitale jaren aan je leven te kunnen toevoegen. Veel factoren spelen een rol als het gaat om gezondheid: wonen, werken, hoe je genetisch in elkaar zit, je leefstijl, wat je eet, op je huid smeert, inademt en drinkt. Om maar wat te noemen. Ik ben zelf op al deze vlakken gezonder gaan leven en dat heeft me heel erg goed gedaan. Ik leerde ook over cellulaire ontstekingen; dé oorzaak waardoor we (vroeg) verouderen.
Als je cellulaire ontstekingen de baas kan blijven voel je je veel energiek en gezond. Je kunt het makkelijk meten. Met een vingerprikje weet je hoe je ervoor staat.
Een beetje ontsteking mag er wel zijn, maar langdurige, chronische ontstekingen zijn zeer ongezond, want dan ben je aan het voorsorteren op chronische ziektes. Wil je een optimale gezondheid bereiken, dan is het nodig om die chronische, stille ontstekingen te verminderen.
Breast Implant Illness ofwel siliconenvergiftiging
Als ik de ontstekingsgraad meet bij cliënten met siliconen borstimplantaten dan is die erg hoog. Dat is dus niet gezond. Door mijn interesse in een gezonde leefstijl en preventie aan de ene kant en de kennis over de gezondheid van vrouwen met siliconen implantaten aan de andere kant kreeg ik een steeds helderder inzicht in wat er aan de hand was met deze vrouwen: ze hadden Breast Implant Illness, ofwel siliconenvergiftiging. Inmiddels zijn hier duizenden onderzoeken naar gedaan.
Helaas zien veel plastisch chirurgen dit nog niet zo; volgens de meesten zijn siliconen implantaten geen probleem. Ook de fabrikanten van implantaten beweren dat je er gewoon gezond oud mee kunt worden. Dit komt omdat er geen consensus is over de ernst van het gevaar van de weglekkende siliconen. Bij alle implantaten komt de zogenaamde gel-bleed voor.
Siliconen moleculen nestelen zich ergens in het lichaam
Dit wordt ook wel het lekken of zweten genoemd van de implantaten. Die siliconen moleculen lekken weg uit de implantaten en blijven ergens in het lichaam achter. Ze kunnen zich nestelen in vetweefsel, in organen en zelfs in de hersenen. Het lichaam tolereert dit niet en reageert daarop door de siliconen in te kapselen en te zorgen voor een continue graad van chronische ontstekingen.
De klachten die kunnen ontstaan zijn heel divers. Iedere vrouw is uniek en reageert hier anders op. Chronische vermoeidheid, gewrichtspijnen, watten in het hoofd, allerlei auto-immuunziektes maar ook een bepaalde vorm van lymfeklierkanker komt veel voor bij vrouwen met siliconen implantaten. Het RIVM heeft dit in 2017 onderzocht en kwam met een lijst met wel veertig klachten.
“Als ik met vrouwen in gesprek ga over hun gezondheid dan zijn ze er belabberd aan toe, maar ze leggen de link nog niet naar hun implantaten.”
Explantatie-chirurg; een chirurg die implantaten verwijdert
Het verwijderen van implantaten heet ‘explantatie’. Ik ben een explantatie-chirurg. Bij alle explantaties die ik heb uitgevoerd bleken de implantaten rimpelig te zijn, minder gevuld. Ik laat dit ook altijd aan de patiënt zien, om ze bewust te maken van wat er is gebeurd: er zijn siliconen verdwenen uit het implantaat.
Vitale cellen leggen het loodje bij deze giftige substantie en er ontstaan ontstekingen in het lichaam. Jonge vrouwen kunnen dit makkelijker aan dan wat oudere vrouwen. Ziek worden van siliconen implantaten is een langzaam en slopend proces waar je in het begin helemaal geen erg in hebt. Naarmate je dus ouder wordt en de siliconen implantaten langer in je lichaam zitten wordt het een steeds groter probleem.
Het probleem is dat vrouwen wel begrijpen dat ze doodziek zijn, maar dat ze niet inzien dat er een verband is met hun mooie kunst-borsten.
Ervaringen van vrouwen voor vrouwen is nodig
Dr Kappel: Het is ook aan de vrouwen onderling om elkaar hierover te informeren. Door informatie over en hun ervaringen met implantaten door te geven en te delen. Ze moeten elkaar laten weten dat het de foute weg is om implantaten te nemen en de onwetendheid hierover helpen opheffen. Veel vrouwen die kiezen voor borstimplantaten zijn vaak onzeker over hun uiterlijk. De industrie speelt daar gretig op in, zonder op de gevaren te wijzen. Het is daarom van groot belang dat ze geïnformeerd worden door vrouwen met ervaring.
De informatie van ervaringsdeskundige vrouwen is zo belangrijk, want de vraag is niet óf je er ziek van wordt maar wannéer.
Alle implantaten zweten, ook die implantaten die over 10 jaar gemaakt worden, want alle implantaten bevatten siliconen. De vrouwen die op het spreekuur komen voor een explantatie zeggen vaak dat ze er nooit aan zouden zijn begonnen als ze hadden geweten wat voor schade ze kunnen aanrichten aan de gezondheid.
Volgens dr. Kappel knapt 70% van de vrouwen vrij snel op na een explantatie.
Een alternatief; de Kappel-methode
Voortschrijdend inzicht heeft ervoor gezorgd dat dr. Kappel geen implantaten meer plaatst. Geen enkele soort. Gebruikmakend van haar kennis van plastische chirurgie en preventieve geneeskunde heeft dr. Kappel een nieuwe methode ontwikkeld waarbij een borst weer kan worden opgebouwd met eigen weefsel. Dr. Kappel noemt dit ‘tissue engineering’ en ‘the way to go!’. Ik noem het even de Kappel-methode.
Vet uit bijvoorbeeld de buikwand kan worden gebruikt voor de borsten.
Het is dan wel heel belangrijk dat de ontstekingsgraad van het lichaam zeer laag is. Dr. Kappel vertelt enthousiast over deze methode met eigen lichaamsmateriaal van de vrouw.
Dr. Kappel: Bij het opbouwen van de nieuwe borst wordt rekening gehouden met de effecten van de handelingen, en daarbij wordt ook mijn kennis van preventieve geneeskunde ingezet. De handelingen moeten zo weinig mogelijk agressief zijn maar wel hetzelfde doel nastreven, namelijk het vormen van een mooie borst. Liefst met zo weinig mogelijk interventie. En zo komt alle kennis samen tot een mooi doel, de cirkel is rond. Ik wil het lichaam helpen en geen schade aanrichten.
Zou je hiervoor interesse hebben dan kan je met haar contact hierover opnemen. Hier vind je de website van dr. Kappel: het Dr. Kappel Instituut. Dr. Kappel schreef onlangs (2020) een wetenschappelijk artikel over explantatie van siliconen implantaten.
Wil je weten hoe het staat met de ontstekingsgraad van je borsten (of van je hele lichaam) dan kan je contact opnemen met De Groene Zuster voor een thermografie.
Ter aanvulling op dit artikel: De beroepsvereniging van plastisch chirurgen NVPC heeft sinds kort (oktober 2020) de richtlijnen voor borstprothese-chirurgie aangepast. Hierin worden nu ook de nadelen en risico’s benoemd van siliconen implantaten. Maar het huidige beleid wat veiligheid van implantaten betreft is niet aangepast. Er wordt nog steeds vanuit gegaan dat er niets aan de hand is zolang je geen klachten hebt.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij ervaring met siliconen implantaten dat voor andere vrouwen van belang kan zijn?