Heb jij nog pannen met zo'n grijze anti-aanbaklaag?

Heb jij nog pannen met zo'n grijze anti-aanbaklaag?

Het eten van gezonde voeding is belangrijk voor je gezondheid, maar de manier waarop je deze voeding klaar maakt is minstens zo belangrijk; je kunt gezonde voeding verpesten door de manier waarop je het bereidt. Het blijkt dat de populaire pannen met de grijze anti-aanbaklaag schade kunnen toebrengen aan ons spijsverteringsstelsel, onze lever en onze schildklier en ook is er een relatie met kanker. Hoogste tijd dus  om de anti-aanbaklaag te vervangen door een gezondere optie!

Wat waren onze moeders blij met hun teflon pannen!

De teflonpan kwam in 1954 voor het eerst op de markt. Teflon is de merknaam voor de stof PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Om ervoor te zorgen dat PTFE zich kon hechten aan de pan zit er ook PFOA (PerFluorOctaanzuur) in, een soort plakmiddel dus. Beide chemische stoffen zitten dus in dat zwarte anti-aanbaklaagje.

Dankzij deze anti-aanbaklaag werd het veel makkelijker om voedsel flink te verhitten zonder dat het aanbakte. Het werd dan ook al snel niet alleen gebruikt in allerlei merken koekenpannen maar ook in tosti-ijzers, ovenschalen, taart- en cakevormen en rijstkokers. Omdat er niet snel een bruin korstje ontstond werd het vuur onder een anti-aanbakpan vaak nogal hoog opgestookt. En daar zit hem nou juist het gevaar!

Die anti-aanbaklaag kan giftige dampen afgeven

Bij verhitting boven de 260 graden kunnen er giftige fluorwaterstofdampen vrijkomen uit deze coating met PFOA. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden maar het materiaal verandert al van structuur rond de 150 graden. Een beetje enthousiaste ‘kok’ die snel een paar biefstukjes wil dichtschroeien of wil wokken heeft de pan al snel op 300 graden. Uit onderzoek blijkt dat een koekenpan met een teflonlaag op een elektrisch kookplaatje in 3,5 minuut 391 graden wordt. Dat is dus nog veel heter! Deze dampen die dan vrijkomen bevatten een zuur dat de binnenbekleding van de longen kan beschadigen.

Is jouw anti-aanbaklaag nog helemaal onbeschadigd?

Maar het probleem van deze PFOA is niet alleen de dampen bij hoge temperaturen. Dit stofje kan ook in het eten terechtkomen en daarmee in ons lichaam. Kijk eens goed naar deze koekenpannen als je ze nog hebt. Is het anti-aanbaklaagje niet een beetje beschadigd door een scherpe spatel, een mes of een vleesvork? Al deze kleine brokjes PFOA zijn samen met het eten ooit in een lichaam terechtgekomen.

Uit testen met proefdieren is gebleken is PFOA kankerverwekkend is. De stof PFOA kan niet door ons lichaam worden afgebroken en kan jarenlang in het bloed en de lever blijven zitten. Meer dan 90% van de Amerikanen blijkt sporen van PFOA in het bloed te hebben. Het slechte nieuws is ook nog dat het via de moedermelk kan worden doorgegeven aan een baby en via de placenta zelfs aan het ongeboren kindje.

Zijn teflon pannen nu wel of niet verboden?

Er is verwarring over het feit of het produceren van teflon pannen per 2015 nu wel of niet verboden is vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Ik las dat het verboden was maar ik zie die pannen overal nog in de winkels liggen. Hoe zit het nou precies?

Er schijnt helaas niets verboden te zijn dus de pannen worden nog volop gemaakt. Wel zijn er in 2006 vrijblijvende afspraken gemaakt tussen acht grote chemische bedrijven om het gebruik van PFOA en andere gerelateerde chemische stoffen in producten terug te brengen. De aanleiding hiervoor was dat bij het produceren van PFOA veel schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Dit had moeten leiden tot een gehele productiestop in 2015. Helaas was dit een vrijwillige afspraak en is er ook geen goede controle op. Enkele bedrijven hebben de productie inderdaad fors teruggebracht maar anderen ook niet. De eindconclusie is dat er met name uit China, waar men het tot nu toe niet zo nauw neemt, nog volop producten met PFOA ons land inkomen.

Laten we onze eigen verantwoordelijkheid maar nemen

Door het streven om de productie van PFOA terug te brengen, in combinatie met het steeds slechter wordende imago van de teflon pannen, zijn er gelukkig inmiddels mooie alternatieven op de markt gekomen.

Er zijn RVS pannen (pas wel op dat er geen gebruik is gemaakt van nikkel), emaille pannen, gietijzeren pannen, glazen pannen, pannen met Thermolon en keramische pannen.

Zelf gebruik ik sinds een jaar alleen nog maar keramische pannen en ik ben er super enthousiast over. Ze zijn echt veel fijner dan mijn oude anti-aanbakpannen (ja, ik had ze vorig jaar ook nog!  Het lijkt wel of mijn keramische pannen een afstotende werking hebben, er koekt werkelijk helemaal niks aan! Je kunt er zelfs een ei in bakken zonder olie te gebruiken. Ze zijn daardoor ook heel makkelijk schoon te maken. Daarbij houden ze de warmte lang vast. Dit is wel een nadeel bij het afspoelen onder de kraan; pas op dat je je vingers niet verbrandt want de pan blijft lang heet. Ik kook zelf op gas maar je kunt de pannen op alle warmtebronnen gebruiken. Ik zou echt niet anders meer willen. Ik kan ze je van hart aanbevelen.  Je kunt ze hier bestellen. 

Een laatste tip: bruine randjes aan onze voeding en het sterk verhitten van voedsel is helemaal niet zo gezond voor ons. Gebruik dus geen hoog vuur en neem liever de tijd om wat langzamer iets op te warmen, of te garen, stoven, wokken bij een wat lager vuur. Gezond voor je pan en gezonder voor jezelf!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Door

Sheila

op 1 May 2015

Jammer! Ik wilde de driedelige pannenset bestellen, maar las dat ze ongeschikt zijn voor inductie!

Door

Sheila

op 1 May 2015

Tips voor andere gezonde koekenpannen die wel inductieproof zijn?

Door

Elly

op 1 May 2015

Als leek is het best lastig om door de bomen het bos te zien. Het vertrouwen in de informatie die op de verpakking van de pannen staat is bij niet groot. Ik heb bv keramische pannen van GREEN PAN gemaakt met thermolon. Zijn die pannen dan wel goed? Waar moet je specifiek op letten?

Door

Paula

op 1 May 2015

ik heb mijn eerste keramische pan gekocht bij de Lidl, die vertoont nu toch beschadigingen van een vork, kan ik hem dan toch nog gebruiken?? Hij koste ook maar iets van €10.00. Mogen we die hele goedkope wel vertrouwen, hoe weet je of het de goede zijn?? Daarom ben ik nu aan het sparen voor de hele set van Julgen, dan weet ik zeker dat ik goede heb, maar ja wat doe ik ondertussen?? Dus deze pan zou wel heel goed terecht komen!!

Door

Marja Tuinstra

op 1 May 2015

Ik ga gelijk mijn twee pannen wegdoen, bedankt

Door

Natasja

op 1 May 2015

emaille is ook zeer schadelijk. Met name de stukjes die in je eten terecht komen. En emaille butst snel, dus grote kans op stukjes emaille in je eten......

Door

Desiree

op 1 May 2015

Ik lees elke week je blog en eet heel gezond, maar dit van de pannen wist ik nog niet. Kijken of ik win en anders maar aanschaffen.

Door

Ben

op 2 May 2015

Dag Marjolein, Wij hebben het hele scala aan 'wonderpannen' inmiddels door-lopen: van aluminium, rvs, teflon, teflon speciaal. De keramische pannen slaan wij nu over: zij kunnen barsten! Wij zijn weer terug bij rvs en de ouderwetse geëmailleerde koekenpan. Vergeet niet de invloed van inductie kookplaten! Straling te over! Dus ..... even compleet wezen. Groet van Ben

Door

Natas

op 4 May 2015

Wat een verfrissende site is dit! Als 40+'er merk ik dat mijn lijf steeds meer vraagt om er extra lief voor te zijn en een site als deze helpt daarbij. Ik houd me al wel langer bezig met gezonde voeding, maar het is wel duidelijk dat er nog veel te leren valt. Soms schrik ik van wat ik lees en wil dan zo snel mogelijk bijsturen. Zoals over de teflon pannen. Die mooie keramische pannen gaan er in ieder geval komen!

Door

Vivienne

op 13 May 2015

Vanavond voor het eerst gekookt in mijn keramische koekenpan én wok! Heel erg tevreden. De oude pan en wok liggen al in de vuilnisbak. Ik vond de wok in de aanbieding wel wat klein voor een gezin met twee opgroeiende zonen en een sportende man. Omdat ik deze niet via jouw link kon bestellen, heb ik ergens anders een grotere besteld.

Door

Gonny van Gogh

op 16 May 2015

De pannenset bij Juglen Zwaan besteld en inmiddels in huis, ben er blij mee

Door

Suchita

op 30 January 2017

Ja Juglen Zwaan van ahealthylife.com does veel research op alle gezondheidsgebied. In zijn laatste blog gaat hij specifiek in op Teflon en wat wel veilig is: inderdaad keramische pannen. Ik ga daar ook op over!

Door

diana

op 16 May 2015

Gietijzeren pannen zijn volgens mij ook zeer goed voor de gezondheid. Echte koks koken op gas; met roestvrij stalen pannen voor het koken en voor het bakken gebruiken ze gietijzeren pannen. Het zou me niet verbazen als over een paar jaar blijkt dat keramische pannen ook niet gezond zijn voor de mens. Wij vinden ze niet ideaal. Er zitten al wat beschadigingen (krasjes) in onze keramische pannen en na eens aankoeken, blijft dat toch weer sneller gebeuren.

Door

José

op 17 May 2015

Ha Marjolein, Bij de alternatieven noem je pannen met thermolon èn keramische pannen. Nu zijn er ook keramische pannen met thermolon. Bedoel je dat er ook keramische pannen zijn zonder thermolon, zit daar een andere coating in? Zo ja, is dat dan beter?

Door

José vdH

op 22 May 2015

Interessant! Ik wist al lang dat de teflon laag schadelijk is voor mijn gezondheid, en ik let er dus ook al lang op dat ik de pan niet te veel verhit en de bodem voorzichtig behandel (dus niet met scherpe voorwerpen erin). Beter is natuurlijk om pannen te gebruiken zonder teflon. Jouw artikel maakt me nieuwsgierig naar de keramische pannen. Ik ga me er zeker in verdiepen! Ook eerder genoemde reactie van Diana vind ik interessant. Wat als de keramische laag beschadigd?

Door

annelies

op 16 June 2015

Hoi marjolein, Hoe zit het met bakvormen met Teflon? Wat is het beste om die te vervangen ?

Door

Marjolein Dubbers

op 17 June 2015

De bakvormen met die oude anti-aanbaklaag van Teflon kan je natuurlijk ook beter vervangen.

Door

Evelyn

op 2 July 2015

Ik ben erg blij met mijn crafond pannen!

Door

Wimke

op 11 July 2015

Ik heb 40 jaar geleden in een winkel gewerkt waar huishoudelijke artikelen werden verkocht met onder andere ook kookpannen, bakspullen enz. De anti-aanbaklaag van onder ander teflon kwam toen in op mars en mijn toenmalige baas heeft mij toen al gewaarschuwd voor de eventuele nadelige gevolgen voor de gezondheid. Deze moest ik dus nooit! gaan kopen maar het laten bij roestvrij stalen kookpannen enz. Hij heeft nu zoveel jaren later dus nogmaals gelijk gekregen!

Door

Gré

op 11 October 2015

Ik heb deze week een set "Greenpannen" gekocht. Er wordt beweerd dat dit gezonde anti-kleefpannen zijn. Bij het bakken merkte ik echter dat er een nare geur vrijkwam. Zijn deze Greenpannen dan toch ongezond ? Ik ontdekte dat ze "made in China" zijn... Graag wat meer info over deze pannen. Alvast bedankt

Door

Marjolein Dubbers

op 16 October 2015

Neem even contact op met de leverancier van je pannen Gré. Heel veel pannen (en andere producten) komen uit China trouwens. Voeding uit China vermijd ik maar pannen hoeven niet slecht te zijn.

Door

Janneke

op 23 October 2015

Voorkomen is beter dan aanbakken en een koekepan met antiaanbaklaag kan handig zijn maar het kan ook handig zijn om eens te kijken waardoor dingen aanbakken. Zelf vind ik het niet zo'n probleem als er wat aanbakt trouwens. Als je een koekepan alleen gebruikt voor pannekoeken of een eitje bakken, bakt het minder snel aan dan wanneer je in diezelfde pan andere dingen maakt, zoals dingen opwarmen. Dus één of twee koekenpannen reserveren voor de pannekoeken en daarnaast een hapjespan kan schelen.

Door

Els

op 28 October 2015

Ik heb zelf eerst een goedkope keramische pan gekocht bij Sola. Daarvan sleet de bodem heel snel. Daarna heb ik een dure BK pan gekocht. Dat was de eerste maanden heerlijk bakken, geweldig zelf. Helaas toen was het over, je kunt er geen zelfs geen ei meer in bakken, alles bakt vreselijk aan, ook als je olie gebruikt. Heb van alles geprobeerd, maar niets helpt. Heb nu maar een degelijke roestvrij stalen pan gekocht! Voor mij geen keramische pannen meer.

Door

kelly

op 24 December 2015

Gietijzer blijkt ook niet zo goed te zijn, en aluminium ook niet hoor. Ik koop mijn pannen van glas, dat lijkt mij het beste. Dit is wel alleen in duitsland te koop, maar via www.purenature.de kan je ze gratis laten bezorgen. Deze pannen zijn ook nog mooi! Hier voelt ik me het fijnst bij.

Door

Roos

op 17 May 2016

Ik heb een aantal pannen maar die heb ik in de loop van de tijd verzameld en kado gekregen. Ik kan niet meer achterhalen welke pannen tevlon bevatten. Hoe kom ik daar achter?

Door

Mark

op 22 September 2016

Als alternatief voor alle pannen die ik hier voorbij zie komen gebruik ik sinds kort carbon-steel pannen. De betere restaurants gebruiken deze ook daar ze zeer duurzaam zijn (gaan een leven mee). Ze zijn vergelijkbaar met gietijzeren pannen maar dan net wat lichter. Geen schadelijke materialen in de pan alleen staal. Ze vergen wel een aanpassing in gebruik. Niet wassen met zeep en goed in de olie zetten.

Door

Marion

op 27 August 2018

Dank je voor de info! En ik heb zoveel verschillende soorten pannen nu en slechts 1 is geschikt voor het bakken van eieren. Die heb ik tot mijn vreugde pas geleden gevonden bij de Blokker. En nu ben ik bang dat dat zo'n verborgen teflonpan is. Hoe doen jullie dat met bakken van spiegeleieren in non-teflonpannen? Want eieren kleven aan de pan in mijn stalen en keramische pannen.

Door

Marjolein Dubbers

op 3 September 2018

Het zou toch moeten lukken met een goede keramische pan Marion, zelfs zonder boter of olie. Soms gaan vlees en ei in een keramische pan na een tijdje toch vastkleven, of komt er wat bruine aanslag in. Dat zou je kunnen oplossen door de pan even uit te koken met azijn. Als het goed is doet de pan het daarna weer prima bij het bakken en braden.

Reactie plaatsen