arrow_drop_up arrow_drop_down

De kunst van het genieten in 2017. Doe je mee?

We zijn weer aan een nieuw jaar begonnen. 80% van de mensen schijnt het jaar met goede voornemens te beginnen omdat ze denken dat deze nieuwe gewoontes hen gelukkig gaan maken. Het overgrote deel, 90%, van deze goede voornemens ligt echter op 1 februari al in de prullenbak. Want wat we werkelijk willen zijn geen nieuwe gewoontes, maar simpelweg ons goed voelen en genieten van onszelf en het leven zoals het is. Maar wat is dat vaak moeilijk! Vandaag een gastblog van coach Bianca over de kunst van het genieten. Om het jaar 2017 een goede start te geven!

De kunst van het genieten

Genieten heeft een positief effect op je energiehuishouding en je mentale en fysieke gezondheid. Genoeg redenen dus om meer te genieten, als je wilt werken aan je gezondheid. Maar hoe doe je dat en wat is genieten eigenlijk? Onderzoek ( TNS NIPO 2007) toont aan dat de meeste mensen ‘genieten’ associëren met tijd doorbrengen met familie en vrienden, eten en drinken, muziek, ontspanning in de natuur en zo nog wat zaken, waarvan we doorgaans denken dat we ervan genieten.

In hetzelfde onderzoek werd mensen gevraagd wat hen belemmerde om te kunnen genieten. Gebrek aan tijd en geld werd als meest belemmerend ervaren, met daaropvolgend zorgen en stress. Maar heeft genieten nu echt zoveel te maken met het budget dat je te besteden hebt, of met de hoeveelheid beschikbare tijd die je hebt?

Genieten is een levensinstelling

In mijn ogen is genieten veel meer een levensinstelling. Het gaat vooral over waar je aandacht zit en hoe je die verdeelt. Kun je genieten van een samenzijn met familie en vrienden, wanneer je met je aandacht ergens anders bent? Bijvoorbeeld bij de dingen die je nog gedaan moet krijgen, of bij dat conflict op je werk? Het antwoord is nee. Genieten vraagt om gerichte aandacht voor jezelf, voor de ander of voor de dingen om je heen. Genieten doe je door in het moment te blijven, door echt aanwezig te zijn waar je op dat moment bent en je niet door je gedachten mee te laten nemen naar iets anders. Hoeveel tijd neem je om te genieten? Of nog beter, hoeveel geniet je binnen de tijd die je hebt?

De levensgenieter

Over de levensgenieter zegt de Dikke van Dale: ‘iemand die geniet van de goede dingen van het leven’. De Nederlandse encyclopedie zegt: ‘iemand die ervoor zorgt dat hij veel prettige dingen meemaakt en daar plezier aan beleeft’. Is een levensgenieter nu iemand die ervoor zorgt dat hij veel prettige dingen meemaakt en geniet van de goede dingen? Of is een levensgenieter juist iemand die geniet van het feit dat hij uit alle dingen in het leven iets goeds weet te halen; ook uit de mindere ervaringen? Als je ervan uit gaat dat genieten een levensinstelling is en dat het te maken heeft met gerichte aandacht, dan zijn beiden waar. Een levensgenieter heeft aandacht. Aandacht voor het goede maar ook aandacht als het minder goed gaat.

Genieten; ook als het je tegen zit

Maar hoe doe je dat dan? Want hoe kun je nu bijvoorbeeld het goede zien in het feit dat bijvoorbeeld een dierbare overlijdt? Of dat je kind iets aangedaan is? Dat je niet gezond bent of financiële tegenslag hebt?

Natuurlijk zijn er ervaringen in je leven waarvan je onmogelijk kunt genieten. In ieder geval op een bepaald moment. Maar een levensgenieter vindt hoe dan ook een weg om uit een dergelijk ervaring toch iets te halen wat hem of haar kracht geeft, en zoekt vervolgens om zich heen naar iets anders waarvan hij of zij wél kan genieten. De mens die weet te genieten heeft gerichte aandacht voor het goede, in het moment zelf, of op een later moment. Een mooi voorbeeld is dat van de jongeman die aan het eind van zijn leven, waarvan hij het laatste jaar ernstig ziek was geweest, zei:  “Het laatste jaar was het mooiste jaar van mijn leven”. Henk Venema was 31, had een Hodgkin tumor en wist toch te genieten.

Hoe leer je genieten?

De levensgenieters; we zijn er allemaal wel eens stiekem jaloers op. Hoe doen ze dat toch? Er zijn een aantal zaken te benoemen die levensgenieters goed onder de knie hebben gekregen. Ik deel ze hier met je.

Laat los waar je geen invloed op hebt

Sommige dingen zijn nu eenmaal niet te beïnvloeden, hoe graag je dat ook wilt. Misschien zijn ze alleen op dat moment niet te beïnvloeden of misschien ook helemaal niet. Het heeft dan ook geen zin om je aandacht daarop te blijven richten. Het is als trekken aan het gras om het sneller te laten groeien. Maar het gras groeit zoals het groeit. Je kunt hoogstens de omstandigheden beïnvloeden en hopen dat het daardoor sneller groeit, maar je hebt geen enkele zekerheid dat het ook gebeurt. En alle tijd dat je focust op het groeien van het gras vergeet je te genieten van de bloemen die om je heen groeien. Of van de zon die schijnt en de vogels die fluiten. Simpelweg omdat je aandacht opgeslokt wordt door iets wat je niet kunt beïnvloeden. Nu kan ik me nauwelijks voorstellen dat iemand in zijn tuin aan het gras staat te trekken, maar er zijn waarschijnlijk veel situaties waarin je aandacht gericht is op iets waar je geen of slechts weinig invloed op hebt en wat je belemmert om te genieten. Laat het los en richt je aandacht op iets anders, hoe moeilijk dat misschien soms ook is.

Accepteer het leven zoals het komt

“Het leven is dat wat je overkomt terwijl jij andere plannen aan het maken bent” schreef John Lennon ooit eens. Vergeet dat het leven maakbaar is. Probeer het goede te zien van wat er gebeurt in je leven. Accepteer dat het leven is wat het is. Je kunt het slechts ten dele sturen. Kies waar je aandacht aan wilt besteden en doe waar je gelukkig van wordt. Accepteer het gegeven van de situatie die zich voordoet en zorg dat je er op een manier naar kijkt die iets je iets oplevert in plaats van kost. Accepteren van het leven is ook acceptatie van jezelf. Wie zichzelf niet accepteert kan nauwelijks genieten. Hoe zit dat bij jou? Heb je daar misschien nog iets te doen?

Zet je hart open

Is het je wel eens opgevallen hoe vaak je iets of iemand veroordeelt op basis van het simpele feit dat hij of zij andere waarden heeft, een andere levensstijl, er anders uit ziet, het niet met je eens is of op basis van wat anderen over hem of haar vertellen? Stel nu eens dat je je hart voor iemand open zet, wat zie je dan? Zie je dan nog steeds alleen de buitenkant, of zie je oneindig veel meer van wie iemand is, wat hem of haar beweegt, of welk verhaal iemand met zich meedraagt? Kan je iemand zien als een mens die ook maar probeert om een beetje gelukkig te zijn in dit leven, ook al doet hij/zij dat op een voor jou onbegrijpelijke manier? “Oordeel niet over een ander als je niet in zijn/haar schoenen hebt gestaan” zei een wijs mens ooit.  Probeer je hart eens open te zetten en een beetje begrip op te brengen.

Stop met rennen

Het antwoord dat ik het vaakst krijg op de vraag hoe het met iemand gaat is: druk! Het lijkt wel alsof we pas iemand zijn wanneer we druk zijn. We rennen van het werk naar school, van school naar de sportclub en dan snel weer naar huis. Ondertussen doen we nog even de boodschappen. In het weekend zijn we vrij en plannen we onze agenda vol met sociale verplichtingen. Het komt vaak voor dat ik met vrienden af wil spreken en dat ik te horen krijg dat ze de eerste twee maanden vol zitten.

Zijn we druk of maken we ons druk? En is het eigenlijk wel fijn om zoveel afspraken te maken en vrienden te hebben dat je geen moment meer hebt om iets spontaans te ondernemen? Ik kom als coach vaak mensen tegen die nooit stilstaan. En het is bijzonder wat er allemaal gezien, gehoord en gevoeld wordt op het moment dat zij dat wel doen. Wanneer het leven op ‘Ren je rot’ gaat lijken, wordt het tijd om eens stil te staan. Sta stil bij wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en beleeft. Dan valt er zoveel meer te genieten.

Leef in het moment

Alles bij elkaar genomen komt het erop neer dat de mens die geniet, in staat is om in het moment te leven. Dat hij of zij in dat moment de zintuigen gebruikt om de goede en plezierige dingen te ontdekken en om daarvan plezier te hebben. Het is te leren door je aandacht te richten, je hart open te zetten, te accepteren wat er is, stil te staan en je zintuigen te gebruiken. Wanneer je dat kunt is genieten geen kunst, dan gaat het helemaal vanzelf. Het geeft je energie en het draagt bij aan een goede gezondheid.

Focus op de ademhaling

Een laatste en misschien wel de belangrijkste tip: focus regelmatig op je ademhaling. Je ademhaling is altijd op dit moment, je kunt niet ademhalen in het verleden of in de toekomst. Je ademhaling helpt je om je aandacht naar het moment van nu te halen. Het helpt je ook om tot rust te komen. Neem een paar keer per dag de tijd om je ogen dicht te doen, voel je voeten op de vloer en haal met je volle bewustzijn enkele malen diep adem. Voel de spanning in je schouders en laat ze zakken. Voel eventueel ook andere spanning in je lichaam en laat het los. Geniet van de rust die dit je geeft. Vanuit deze rust; dat is waar het genieten begint!

Bianca Procee

http://www.people2move.nl

Sybille

Door

Sybille

op 13 January 2017

Helemaal waar. Veel mensen vragen zich af hoe ik het allemaal doe en volhoud. De kunst is om je agenda zo leeg mogelijk te houden. Maak tijd voor jezelf, dan heb je ook tijd om juist met elkaar te delen. Hier in Nederland leven we veel te haastig. Neem de tijd....relax.....dan houd je het langer vol. Geniet vandaag. Maak een plan om naar toe te leven, maar leef vandaag.

Bernadet

Door

Bernadet

op 13 January 2017

Hartelijk bedankt voor dit goede en duidelijke artikel. Ik heb ervan genoten! Ik doe mee!

Anniek

Door

Anniek

op 15 January 2017

Het klinkt zo logisch, waarom lukt het dan niet of bijna niet, toch een kunst het genieten

liesbeth

Door

liesbeth

op 17 January 2017

Wauw prachtig artikel Marjolein! Dit is precies hoe ik in het leven sta, en wat ik 'preach' ;-). Het zou zo mooi zijn als we allemaal onze beste versie proberen te worden, door altijd student van het leven te blijven. Ik vind het prachtig om te zien hoe je inspireert. Ga zo door! Liefs Liesbeth Besamusca

Gretl

Door

Gretl

op 18 January 2017

Heel leuk dat we er nog eens aan herinnerd worden. Ik doe mee!

Reactie plaatsen