Kerstmenu 2020, een kerstmenu met een bijzondere opdracht
10 min. leestijd

Kerstmenu 2020, een kerstmenu met een bijzondere opdracht

Het kerstdiner is voor veel mensen bijna elk jaar weer een uitdaging. Wat gaan we eten? Wat ga ik voor mijn gasten op tafel zetten? Maar ook: ik ben single, ben ik bij iemand welkom of zit ik alleen met de kerst?

Wat is het allerbelangrijkste?

Kerst 2020 zal een bijzondere kerst worden. Met familie, mogelijk aangevuld met een paar vrienden, in kleine kring bij elkaar zijn is juist nu heel belangrijk.

Genieten van elkaars gezelschap; daar draait het om, nu meer dan ooit.

Wat er op tafel staat lijkt wat minder belangrijk geworden. Zo zou het altijd moeten zijn naar mijn mening. Eva en ik hebben daarom voor dit jaar een bijzonder kerstmenu samengesteld. Een flexibel menu dat je samen met je dierbaren in de keuken kunt klaarmaken en vervolgens in één keer op tafel zet.

Het is zo flexibel dat je op het laatste moment nog rustig een eenzame vriend of vriendin kunt uitnodigen. Om vervolgens urenlang aan tafel te blijven zitten en het samen goed te hebben.

Een kerstmenu met een bijzondere opdracht

Natuurlijk bestaat dit kerstmenu uit allemaal gezonde en heerlijke gerechtjes. Eva en ik hebben hierbij echter een extra aanvulling die er echt bij hoort. Laat dit niet weg. Deze aanvulling is het belangrijkste onderdeel van dit kerstmenu:

Spreek met elkaar af, voordat je aan tafel gaat zitten, dat je allemaal de intentie hebt om veel te lachen met elkaar.

Hoe doe je dat? Haal grappige herinneringen op, deel gênante verhalen of bloopers uit je leven, probeer een lachmeditatie op gang te brengen, doe een wedstrijdje gekke bekken trekken, laat de kinderen aan tafel moppen vertellen of doe een maf spelletje. Alles is toegestaan, van elkaar kietelen en stoeien tot het delen van filmpjes vol jonge-poesjes-leedvermaak. Lachen: dat is de voeding die we nu het meeste nodig hebben. Vergeet het niet!

Het kerstdiner 2020 (4 personen)

De paté van salie-walnoot, het bloemkoolbrood en de kokos panna cotta kan je eventueel een dag van te voren al maken.

Paté met salie en walnoot

Dit heb je nodig

100 gram walnoten
70 gram zongedroogde tomaten (in olie, of gedroogd en thuis geweekt in water)
30 gram kalamata olijven
5 blaadjes salie
Paar draaien verse peper
3 el water

Zo maak je het

Spoel de zongedroogde tomaten (wanneer in olie) kort af. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot een fijne paté. Schep in een schaaltje en serveer bij het bloemkoolbrood.

kerstrecept pate salie en walnoot

Gevulde champignons met amarant en halloumi

Dit heb je nodig

8 grote kastanjechampignons
40 gram amarant of quinoa
50 gram halloumi, in kleine stukjes
2 handjes pijnboompitten, geroosterd
Paar takjes bladpeterselie, fijngesneden
Verse peper

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je het hele kerstmenu maakt, dan kunnen de champignons en de quiche tegelijkertijd in de oven. Kook de amarant volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hol de champignons voorzichtig uit met een klein lepeltje. Gooi het binnenste niet weg, maar bewaar in de koelkast voor een andere maaltijd. Meng de amarant met de halloumi, pijnboompitten en verse peper. Vul de champignons ermee en druk licht aan. Zet op een bakplaat met bakpapier voor 20 min in de oven. Leg op een schaaltje en maak af met de peterselie.

kerst gezond recept gevulde champignons

Bloemkoolbrood

Dit heb je nodig

200 gram bloemkoolrijst
3 eieren
75 gram amandelmeel
1 tl kerriepoeder

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren met een garde in een grote kom schuimig. Voeg de bloemkoolrijst, kerriepoeder, het amandelmeel en flink wat draaien peper en zeezout toe. Zorg voor stevig deeg dat niet meer van je lepel loopt. Voeg zo nodig nog wat extra amandelmeel toe. Vet een klein cakeblik in en stort het deeg erin. Bak in de oven ongeveer 30 minuten tot het gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster. Snijd daarna in plakjes. Lekker met de walnoot-salie paté uit dit menu. Heb je wat over? Bewaar in de koelkast of diepvries.

origineel kerstrecept bloemkoolbrood

 

Quiche met asperges en artisjokharten

Dit heb je nodig voor een quichevorm van 26 cm

Voor de bodem
75 gram amandelmeel
175 gram havermeel (gemalen havermout)
20 gram roomboter, zacht + extra voor invetten bakvorm
80 ml water
1 ei
Flinke snuf zout

Voor de vulling
150 gram groene asperges (diepvries)
3-4 artisjokharten (uit glas), in plakjes
75 gram zachte milde geitenkaas, in kleine stukjes
4 eieren
150 ml (plantaardige) room
1 teentje knoflook
Verse zwarte peper

Topping (optioneel)
1 lente-uitje
Handje amandelschaafsel, geroosterd

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak het deeg door alle ingrediënten toe te voegen aan een kom. Kneed met je handen tot een samenhangend, ietwat vochtig geheel. Laat een paar minuten staan. Vet de quichevorm licht in en verdeel het deeg erover. Maak een opstaande rand. Prik de bodem op een paar plaatsen in en bak de bodem 20 minuten voor in de oven.

Haal de bodem uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 180 graden. Klop de eieren los met room, knoflook en flink wat zwarte peper. Giet over de bodem. Verdeel de asperges, artisjokharten en de geitenkaas erover. Zet terug in de oven voor ongeveer 25-30 min. Als je het hele kerstmenu maakt, dan kunnen de champignons en de quiche nu tegelijkertijd in de oven.

Maak de quiche eventueel af met gesneden lente-ui en geroosterd amandelschaafsel. Snijd in punten en serveer. Heb je quiche over? Bewaar maximaal twee dagen in de koelkast. Lekker als lunch de volgende dag.

Tip: gebruik je verse asperges? Neem dan 200 gram als gewicht, snijd de onderkant eraf en stoom of kook een paar minuten (tot beetgaar) voordat je ze in de quiche legt.

kerst quiche recept

Salade met witlof, peer en granaatappelpitjes

Dit heb je nodig

75 gram veldsla
Twee stronkjes witlof, in dunne ringen
100 gram granaatappelpitjes
5 el pistachenoten (in de dop), gedopt en kort geroosterd
1 rijpe peer, in reepjes

Dressing
Sap van 2 kleine mandarijnen
3 el extra vierge olijfolie
1 tl mosterd
1 el appelazijn

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een saladeschaal en verdeel de dressing erover of zet deze er naast in een mooi schenkflesje.

bijgerecht kerst salade

 

Het toetje: Kokos Panna Cotta

Dit heb je nodig

250 ml kokosmelk
250 ml rijstmelk
1 tl vanille extract
3 blaadjes (runder)gelatine of ongeveer 5 gram gelatinepoeder
Optioneel: kokosbloesemsuiker

Voor de topping
Paar blaadjes munt, fijn gesneden
100 gram mango (uit de diepvries), ontdooid
100 gram passievrucht (uit de diepvries), ontdooid
2 el geroosterd kokosrasp

Zo maak je het

Verwarm de kokosmelk samen met de rijstmelk en vanille in een pannetje. Proef en voeg eventueel wat kokosbloesemsuiker toe voor een extra zoetje. Bedenk tijdens het proeven dat de panna cotta gekoeld gegeten wordt en dat daardoor de zoete smaak iets vermindert. Verwerk de gelatine erdoor volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk over in 4 glaasjes en zet voor minimaal 3 uur in de koelkast.
Pureer het fruit kort met een staafmixer. Zorg dat de de pitjes van de passievrucht heel blijven. Verdeel over de glaasjes panna cotta. Maak af met de munt en het geroosterd kokosrasp.

kerst kokos panna cotta

Overig

Om (optioneel) extra bij te serveren

  • Olijven
  • Rauwkost
  • Tamari-amandelen
  • Verse vijgen
  • Gegrilde tomaten met Provençaalse kruiden
  • Reepjes avocado
  • Bol burrata of mozzarella
  • Grasboter (lekker bij het bloemkoolbrood)

Printen of opslaan (pdf)?

Lijkt het je fijn om dit kerstmenu te printen of  bij je favoriete recepten op te slaan? Download het dan hier.

 

Alma Senders
Door

Alma Senders

op 18 Dec 2020

Hele fijne feestdagen en dankjewel voor je berichtjes! Ik lees ze niet allemaal, maar wat ik lees klinkt goed! Lieve groet, Alma 🌟🎄🥂

Jacquelien
Door

Jacquelien

op 19 Dec 2020

Marjolein, dank je wel voor de regelmatige mails die je stuurt. Ik lees ze steeds met plezier. Ik wens jou en je team fijne feestdagen en een goed, gelukkig en gezond nieuw jaar.

Meta
Door

Meta

op 27 Dec 2020

Fijne feestdagen en een gezond 2021 gewenst, dank voor je wekelijkse praatjes en fijne recepten

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten! 

arrow_drop_up arrow_drop_down