arrow_drop_up arrow_drop_down

Keramische pannen; had ik ze maar veel eerder ontdekt

Keramische pannen zijn een geweldige uitvinding. Toch schijnt 70% van de Nederlanders nog te bakken en braden in teflon pannen. Inmiddels blijkt dat deze pannen met de grijze anti-aanbaklaag schade kunnen toebrengen aan ons spijsverteringsstelsel, onze lever en schildklier en ook is er een relatie met kanker. Hoogste tijd dus  om deze anti-aanbaklaag te vervangen door een gezondere optie! Ik ben helemaal overgestapt op keramische pannen en zou willen dat ik ze zoveel eerder had ontdekt. Wat een feestje!

Wat waren onze moeders blij met hun teflon pannen

Eerst nog even iets over die teflonpannen. De teflonpan kwam in 1954 voor het eerst op de markt. Teflon is de merknaam voor de stof PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Om ervoor te zorgen dat PTFE zich kon hechten aan de pan zit er ook PFOA (PerFluorOctaanzuur) in, een soort plakmiddel dus. Beide chemische stoffen zitten dus in dat zwarte anti-aanbaklaagje.

keramische pannenset

Dankzij deze anti-aanbaklaag werd het veel makkelijker om voedsel flink te verhitten zonder dat het aanbakte. Het werd dan ook al snel niet alleen gebruikt in allerlei merken koekenpannen maar ook in tosti-ijzers, ovenschalen, taart- en cakevormen en rijstkokers. Omdat er niet snel een bruin korstje ontstond werd het vuur onder een anti-aanbakpan vaak nogal hoog opgestookt. En daar zit hem nou juist het gevaar!

Die anti-aanbaklaag geeft giftige dampen af

Bij verhitting boven de 260 graden kunnen er giftige fluorwaterstofdampen vrijkomen uit deze coating met PFOA. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden maar het materiaal verandert al van structuur rond de 150 graden. Een beetje enthousiaste ‘kok’ die snel een paar biefstukjes wil dichtschroeien of wil wokken heeft de pan al snel op 300 graden. Uit onderzoek blijkt dat een koekenpan met een teflonlaag op een elektrisch kookplaatje in 3,5 minuut 391 graden wordt. Dat is dus nog veel heter! Deze dampen die dan vrijkomen bevatten een zuur dat de binnenbekleding van longen kan beschadigen.

De Teflonpan is op de markt gebracht door een medewerker van Dupont. Dupont zelf durfde het niet aan in verband met het risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen bij verhitting.

Is jouw teflon anti-aanbaklaag nog helemaal onbeschadigd?

Maar het probleem van deze PFOA is niet alleen de dampen bij hoge temperaturen. Dit stofje kan ook in het eten terechtkomen en daarmee in ons lichaam. Kijk eens goed naar deze koekenpannen als je ze nog hebt. Is het anti-aanbaklaagje niet een beetje beschadigd door een scherpe spatel, een mes of een vleesvork? Al deze kleine brokjes PFOA zijn samen met het eten ooit in een lichaam terechtgekomen.

Uit testen met proefdieren is gebleken is PFOA kankerverwekkend is. De stof PFOA kan niet door ons lichaam worden afgebroken en kan jarenlang in het bloed en de lever blijven zitten. Meer dan 90% van de Amerikanen blijkt sporen van PFOA in het bloed te hebben. Het slechte nieuws is ook nog dat het via de moedermelk kan worden doorgegeven aan een baby en via de placenta zelfs aan het ongeboren kindje.

De giftige, onzichtbare dampen van teflon hebben waarschijnlijk veel huisdieren, vooral vogels die gevoelig zijn hiervoor, het leven gekost.

Zijn teflon pannen nu wel of niet verboden?

Er is verwarring over het feit of het produceren van teflon pannen per 2015 nu wel of niet verboden is vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Ik las dat het verboden was maar ik zie die pannen overal nog in de winkels liggen. Hoe zit het nou precies?

Er schijnt helaas niets verboden te zijn dus de pannen worden nog volop gemaakt. Wel zijn er in 2006 vrijblijvende afspraken gemaakt tussen acht grote chemische bedrijven om het gebruik van PFOA en andere gerelateerde chemische stoffen in producten terug te brengen. De aanleiding hiervoor was dat bij het produceren van PFOA veel schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Dit had moeten leiden tot een gehele productiestop in 2015. Helaas was dit een vrijwillige afspraak en is er ook geen goede controle op. Enkele bedrijven hebben de productie inderdaad fors teruggebracht maar anderen ook niet. De eindconclusie is dat er met name uit China, waar men het tot nu toe niet zo nauw neemt, nog volop producten met PFOA ons land inkomen.

Teflonpannen komen onder andere uit China nog steeds ons land binnen

Laten we onze eigen verantwoordelijkheid maar nemen

Door het streven om de productie van PFOA terug te brengen, in combinatie met het steeds slechter wordende imago van de teflon pannen, zijn er gelukkig inmiddels prachtige alternatieven op de markt gekomen.

Er zijn RVS pannen, emaille pannen, gietijzeren pannen, koperen pannen, glazen pannen en ……………  keramische pannen.

Keramische pannen: gezonde anti-aanbaklaag

Een keramische pan heeft een anti-aanbaklaag gemaakt van keramiek. Je kent keramiek vast van potten, vazen en schalen. Een van de bekende merknamen is het materiaal Thermolon. Keramische pannen zijn eigenlijk gemaakt op basis van zand. Een mengsel van keramiek en titanium, ook een natuurproduct, kan onder hoge druk op een metalen pan worden gespoten. De pan wordt daarna in een oven op 2000 graden gebakken.

Keramiek wordt al duizenden jaren gebruikt voor potten en schalen om in te bakken

Zelf gebruik ik alleen nog maar keramische pannen en ik ben er super enthousiast over. Het lijkt wel of mijn keramische pannen een afstotende werking hebben, er koekt werkelijk helemaal niks aan! Je kunt er zelfs een ei in bakken zonder boter of olie te gebruiken. Ze zijn daardoor ook heel makkelijk schoon te maken. Daarbij houden ze de warmte lang vast, zijn heel licht van gewicht en die van mij zijn stapelbaar.

keramische pannenset

 

Mijn pannen gaan inmiddels al een tijdje mee en zien er nog perfect uit. Ze schijnen echter niet goed tegen sterke verhitting te kunnen; dan kunnen er op termijn scheurtjes ontstaan in de bodem. Nu is het sterk verhitten van voedsel eigenlijk helemaal niet zo gezond voor ons. Die donkerbruine randjes aan voeding bevatten ook stofjes die niet zo gezond zijn. Gebruik dus geen hoog vuur en neem liever de tijd om wat langzamer iets op te warmen, of te garen, stoven, wokken bij een wat lager vuur. Gezond voor je pan en gezonder voor jezelf!

Keramische pannenset: kies de beste keuze

Geloof me; als ik ergens geld kan besparen dan doe ik het. Ik weet dat er goedkopere keramische pannen worden aangeboden maar er is een groot verschil in kwaliteit. Deze Wartmann pannen bevatten een keramische ILAG-coating. Deze Zwitserse ILAG-coatings zijn keramisch versterkt, krasvast en bestaat uit meerder laagjes. Ze worden onder anderen in veel top-restaurants gebruikt. Wat keramische coatings betreft is dit de beste keuze die je kunt maken. Spoel ze even af onder de kraan na gebruik met wat afwasmiddel en je zult er jarenlang plezier van hebben!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Anne
Door

Anne

op 26 August 2019

Maar de pan zelf is toch van alminium? Ik dacht dat je dat moest vermijden bij het koken? De coating zit er wel over, maar het wordt toch mee verhit. Komen er dan geen dampen vanaf?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 3 September 2019

Ja de pan kan van aluminium zijn maar de keramische laag zorgt er nu juist voor dat dat geen kwaad kan. De schadelijke stoffen blijven netjes onder die keramische laag zitten.

Reactie plaatsen