Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer

Page content

Feiten en fabels over cholesterol | Dr. Uffe Ravnskov

Feiten en fabels over cholesterol | Dr Uffe RavnskovDr Uffe Ravnkov (bekijk hier zijn indrukwekkende CV) werd geboren in Denemarken in 1934. Hij heeft het grootste deel van zijn leven als clinicus en onderzoeker in Zweden gewerkt. Hij vond dat het na vele jaren studie hoogste tijd was om de feiten en fabels over cholesterol naar buiten te brengen.

Cholesterolverlagers top 1 op de lijst van medicijnen

Cholesterolverlagers zijn het nummer één medicijn in de wereld. De farmaceutische industrie verdient er miljarden aan. Geen probleem als we het ook echt nodig zouden hebben en goed voor ons zou zijn. Dr. Uffe stelt echter dat miljoenen mensen ten onrechte cholesterolverlagers slikken en wil dit doorbreken met zijn boek. Het is namelijk niet alleen niet nodig, maar ook ronduit slecht voor je gezondheid om dit te doen.

We worden al jaren bang gemaakt voor het eten van vetten en een te hoog cholesterol. Feit is dat geraffineerde koolhydraten en suikers slecht voor ons zijn en dat we juist daar dik van worden. Niet van gezonde vetten.

Een te hoog cholesterol zou onschuldig zijn

In dit makkelijk leesbaar boek beschrijft Dr Uffe Ravnskov hoe vele onderzoeken worden verdraaid. Hij stelt dat een te hoog cholesterol geen gezondheidsprobleem hoeft te zijn en zelfs onschuldig is. Hij staaft zijn beweringen met vele, vele onderzoeken. Hij stelt ook veel “wist-je-dat vragen die voor de consument angstvallig worden weggehouden door de industrie. Zoals: wist je dat oudere mensen met een hoog cholesterol het langst leven? Wist je dat cholesterolverlagende medicijnen een eindeloze reeks bijwerkingen hebben zoals spierzwakte, verstopping, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, jeuk, gewichtstoename, leverontstekingen en tientallen andere aandoeningen?

Informeer je goed

Ik vond het schokkend om te lezen. We worden blijkbaar al tientallen jaren voor de gek gehouden. Zelfs als er maar 10% van waar zou zijn (wat ik niet geloof helaas) is het nog schokkend. Het is een kijkje achter de schermen van de farmaceutische industrie. Daar word je niet blij van. Gelukkig kunnen we ons tegenwoordig heel goed informeren en op basis hiervan zelf onze verantwoordelijkheid nemen en onze keuzes maken. Informeer je goed over cholesterol als dit een onderwerp is wat je bezig houdt. Lees in ieder geval dan ook dit boek. 

Wil je Feiten en fabels over cholesterol lezen?

Je kunt Feiten en fabels over cholesterol hier bestellen. 

Heb je dit boek al gelezen?

Laat dan hier achter wat je ervan vond. Dat is fijn voor anderen om te lezen. Dank je wel!

  Comment Section

  20 reacties op “Feiten en fabels over cholesterol | Dr. Uffe Ravnskov


  Door Welly op 21 september 2015

  De site vind ik super en prettig te lezen. Ook de reacties van de mensen heb ik gelezen.
  Afgelopen 3 maanden heb ik Atorvastatine geslikt en tevens gelet op mijn voeding en “tussendoortjes!” (Ik hou van “zoet”.
  Mijn LDL is van 6.9 naar 3.4 gezakt, mijn HDL van 1.5 naar1.3
  Nu stop ik met mijn medicijnen en blijf op voeding etc. letten.
  Ook deed ik al de MIRmethode (te vinden op internet) dus dat blijf ik nu ook volhouden. (Vrij eenvoudig te doen en goede reacties). Kost niets en je hoeft niets in te nemen! Een aanrader, de moeite waard om even op te zoeken.


  Door bert op 18 maart 2015

  Beste Marjolein, je site was voor mij liefde op het eerste gezicht. Eerst was ik opzoek naar gezond en energiek eten en dacht; wat goed voor vrouwen boven de 40 is, is ook goed voor mannen. Inmiddels overweeg ik na bijna een jaar na een by-pass operatie te stoppen met cholesterolverlagers, maar mijn cardioloog wil daar niets van weten ze blijft volhouden dat de statines mijn omleidingen schoonhouden. Moeilijke afweging voor mij, ik heb veel artikelen en boeken gelezen, zoals de cholesterol leugen, maar die geven geen uitsluitsel wat verstandig is na een open hart operatie. Inmiddels is mijn cholesterol terug van 8.1 mmol/l naar een eng lage 3 mmol/l met een LDL van 1.3 en een HDL van 1.3 mmol/l. Ik zou graag in kontakt komen met de cardioloog van Anja, (zie reactie Anja 4 dec. 2014) Ontsteking remmende voeding eten is in ieder geval goed om de bloedvaten gezond te houden.


  Door Anja op 4 december 2014

  In juni 2010 een hartinfarct gehad, kreeg meteen cholesterol verlagers voorgeschreven. Kreeg snel klachten en het bleek dat zelfs dat mijn slechte cholesterol veel te laag was. Kreeg Ezetrol voorgeschreven wat helemaal ellende was. Bij HA langs gegaan en gezegd dat ik geen pillen meer wilde slikken. Ze vond dat een goed idee. Bij de jaarlijkse controle in het ziekenhuis bij de cardioloog heb ik aangegeven dat ik in overleg met de HA gestopt was met de cholesterolverlagers en wat schetste mijn verbazing, de cardioloog zei tegen mij : nou dan heb je een hele wijze huisarts . Dus het verhaal klopt wel wat er vertelt wordt.


  Door Trudy op 23 augustus 2014

  Mijn ouders hadden beide problemen met het hart. Zo’n 20 jaar geleden heeft mijn toenmalige huisarts daarom mijn bloed laten onderzoeken en het bleek dat ik een hoog HDL en ook een hoog LDL had. Daarop heb ik medicijnen gekregen (statines) die ik eerst zonder merkbare problemen heb geslikt. De laatste 10 jaar kreeg ik echter steeds meer problemen, bijwerkingen. Na overleg met met arts werd steeds een ander medicijn voorgeschreven maar de bijwerkingen bleven. Daarom heb ik ca. 2 jaar geleden gezegd dat ik wilde stoppen met de medicijnen. Na elke halfjaarlijkse controle bleek dat mijn HDL zonder medicijnen heel hoog was maar ook mijn LDL. Veertien dagen geleden weer een uitslag van het bloedonderzoek. Het HDL was heel hoog, jammer genoeg niet gevraagd hoe hoog, het LDL was in een half jaar van 6.5 naar 6.4 gegaan. De huisarts vond dit toch veel te hoog en ik heb toegezegd een ander medicijn te proberen nl. modalim 100mg. Helaas na 4 dagen slikken heel misselijk tot kokhalzen toe. Zonder medicijnen voel ik mij prima, wel eens misselijk maar dit gaat weer over zonder medicatie. Ik ben bijna 72 jaar en ben gestopt met de MODALIN. Komende week ga ik dit ook aan de huisarts vertellen en ik slik dan niets meer. Ik weet door alle publicaties ook niet meer wat ik moet geloven. Volgens de voedingswijzer moet je nog steeds halfvolle producten zoals melk, yoghurt en margarine gebruiken. Ik gebruik echter geen light-, halfvol, becel enz., maar roomboter, kokosvet, olijfolie, Griekse yoghurt, fruit, groente, vis, kip, kalkoen en alles vers gemaakt. Zo weinig mogelijk pakjes en kant-en-klaar.


  Door Marjolein Dubbers op 23 augustus 2014

  Misschien eens een second opinion vragen bij een andere huisarts, liefst natuurarts of orthomoleculair arts Trudy? Ik kan je de vrouwenpoli van Barbara Havenith van harte aanbevelen.


  Door diny van derzanden op 6 juli 2014

  graag zou ik willen wetenhoe ik mijn cholesterol nog verder naar beneden krijg. Ik heb een cholesterol van 8.5 als ik geen medicijnen gebruik.
  Door goede voeding (via natuurarts) is hij wel wat gezakt en is mijn medicatie gezakt naar 10 mg crestor.
  mijn huisarts staat erop dat ik die blijf gebruiken


  Door Gerrie op 4 mei 2014

  Met een bloedonderzoek bleek dat mijn Cholesterol te hoog was, ik was van mening, naar de verhalen van mensen om me heen, dat ook ik medicijnen hiervoor zou moeten gaan slikken.
  Maar dat bleek na de informatie van mijn huisarts niet nodig, maar als ik zelf wel een cholesterol verlagend medicijn wilde, zou mijn huisarts het ook goed vinden, ik heb dat een aantal maanden ingenomen, en had veel last van de bijwerkingen, waardoor ik gestopt ben met het medicijn.
  Nu ben ik blij met het lezen van dit artikel, en ben nu geen 100% maar 200% overtuigd, dat ik een vakbekwame huisarts heb.


  Door inge op 14 november 2013

  Hoe zit dit in combinatie met een hoge bloeddruk? Er lagen vier dozen voor me klaar ik heb niks geslikt:)


  Door Tineke Onneweer op 12 augustus 2014

  hallo Inge
  mag ik vragen hoe je de bloeddruk omlaag gekregen hebt zonder pillen?

  Tineke


  Door gerrie op 12 november 2013

  Ik heb een vraag er is mij aan bevolen om rode gist rijst te gaan slikken maar ik vraag mij eigenlijk af is dit eigenlijk niet het zelfde als cholesterol verlagende midddeln


  Door Petra de Lange op 15 juni 2013

  Onvoorstelbaar dat dit mogelijk is….!?!


  Door Mirjam op 10 juni 2013

  Heb het boek gelezen en ook andere boeken. Ik heb de boeken echt bestudeerd op zoek naar onwaarheden, onlogica fouten enz. Dus erg kritisch. Het klopt helemaal. Wil je echt precies weten hoe het allemaal werkt lees dan het boek van Uffe Ravnskov, maar ook van Prof Dr. Walter Hartenbach en Malcolm Kendrick.


  Door Sterre op 27 december 2012

  Wat zeg je tegen iemand waarvan haar kinderen al vanaf hun 8e cholesterolverlagend gebruiken en het nu inmiddels 20 jaar gebruiken, maar niet openstaat voor deze informatie?? Kinderen lopen al 20 jaar bij een professor en ja het is een professor, dus wekt veel vertrouwen!? Ze vindt dat ze er heel veel van weet, alleen is dit achterhaalde informatie. Moeilijk dilemma!
  Verder ben ik doktersassistente en de huisartsen weten ook niet wat ze hier mee moeten. Het is niet wat ze geleerd is, dus adviseren zoals alle artsen, maar ook alle cardiologen, schrijven grif staties voor. specialisten schrijven altijd het origineel voor, omdat ze wellicht ook een graantje meepikken van verdiensten van cholesterolmaffia?
  De wereld is verziekt, omdat geld verdienen blijkbaar belangrijker is dan de gezondheid van onwetende patiënten, voor zover het patiënten zijn, als het om Cholesterol gaat?


  Door Marianne op 30 november 2012

  Wat was ik blij dat wij dit al wisten toen er bij toeval bij een algemeen bloedonderzoek bij mijn vriend een te hoog cholesterol werd geconstateerd. Hij moest meteen aan de pillen,zonder eerst voeding aan te passen of wat dan ook. Toen hij zei dit niet te willen en dat die pillen zo wie zo ziekmakend en zelfs gevaarlijk kunnen zijn werd de dokter erg boos en zei dat hij met zijn leven speelde en dat als hij er dood aan zou gaan dit zijn eigen verantwoording zou zijn. Opeens verkondigde hij zelfs dat mijn vriend het ook al aan de nieren had….. Wat dus helemaal niet zo is, uit het onderzoek was gebleken dat die goed waren.
  Ik ben zo blij dat wij dus 1 van de gelukkige waren die dit dus wisten anders had hij ze voor zijn leven geslikt (want dat moest van de dokter en voor de meeste mensen geld toch …. een arts weet het het beste) en wie weet hoe ziek een gezond mens dan was geworden.  Door Henriette Das op 31 oktober 2012

  Helaas is het bovenstaande waar en al lang bekend. Echter de Farmaceutische industrie doet er alles aan dit vooral niet bekend te maken.
  Melchior Meijer, wetenschappelijk journalist zou hier al jaren geleden over publiceren. Hij zond zijn stuk voor publicatie naar Unilever (Becel producent) die ook informatie had geleverd. Van hen kreeg hij geen antwoord. Wel werd de redactie van het tijdschrift gebeld door de Nederlandse Hartstichting en het voorlichtingsbureau van de voeding: dit artikel mag niet geplaatst worden. (Want dan zou bekend worden dat we ons jaren een oor hebben laten aannaaien denk ik dan maar )
  Heeft het er misschien iets mee te maken dat de Nederlandse Hartstichting jaarlijks een leuk sommetje gelds ontvangt van Unilever als subsidie? Nu stopt Unilever ineens omega 3 in zijn producten.
  Onverzadigde vetzuren: vaak wordt zonnebloemolie gebruikt om margarines van te maken, en laat nou bij het uitharden hiervan transvetzuren ontstaan, een oorzaak van hart en vaatziekten. Nu mag dit officieel niet meer voorkomen in margarines, maar je treft het nog in veel kant enklaar producten aan.
  Bovendien krijg je met al die zonnebloem afgeleide producten veel meer omega 6 binnen dan zou moeten, wat ontsteking bevorderend werkt. Ook in je vaten. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat als je cholesterol 2 punten daalt, de kans op een hartinfarct met 20% toeneemt. Je hebt cholesterol nodig voor de aanmaak van hormonen, o.a. Testosteron en voor je immuunsysteem en het geleidings systeem van de zenuwen. Gooi Becel de deur uit, pas je dieet aan: eet zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten in en gebruik geen suiker. Daarmee alleen al daalt je cholesterol gehalte. Goed dat dit wat meer bekend wordt!


  Door Anousha op 29 oktober 2013

  Dit lees ik de laatste tijd dus vaak, ik geloof het want het klinkt logisch maar helaas kan ik geen goede en betrouwbare onderzoeken hierover vinden!?
  Ken jij een goede bron? Aan 1 arts wil ik niet alles laten afhangen. Thanks


  Door Marjolein Dubbers op 31 oktober 2013

  Lees de boeken die ik noem. Daarin wordt weer gewezen naar vele onderzoeken. Of kijk zelf op pubmed maar verdrink er niet in! Vele onderzoeken te vinden.


  Door Corrie op 23 november 2013

  meer info;

  Cholesterol en vethypofyse”
  Feiten en fabels over cholesterol”
  dr Uffe Ravnskov

  de leugen van de cholesterol” dr Walter Hartenbach

  Voeding en fysieke degeneratie” de Weston A.Price

  Wat gebeurt er als je te weinig vet eet” dr mary Enig

  Het gouden boekje voor het hart”dr Gert Schuitemaker

  Boter versus margarine”

  Becelmythe”

  “Wij worden wakker.org / Transvetten, suiker, cholesterol,zoetstoffen,

  Ik hoop je me deze info een beetje hebt geholpen.

  Plaats een reactie


  *