Koekenpannen met een plantaardige anti-aanbaklaag
in Kanker
5 min. leestijd

Koekenpannen met een plantaardige anti-aanbaklaag

Koekenpannen van een uitstekende kwaliteit. Het is zó belangrijk om die te hebben in je keuken. Ze kunnen het werk in je keuken makkelijk en dus aangenaam maken. We willen allemaal goede anti-aanbak koekenpannen maar die zijn lang niet allemaal gezond voor ons.
Het is oppassen geblazen met koekenpannen. Wat voor anti-aanbak koekenpannen heb jij in huis?
Het schijnt dat 70% van de Nederlanders nog bakken en braden in teflon pannen. Inmiddels blijkt dat deze pannen met de grijze anti-aanbaklaag schade kunnen toebrengen aan ons spijsverteringsstelsel, onze lever en schildklier en ook is er een relatie met kanker. Hoogste tijd dus  om deze anti-aanbaklaag te vervangen door een gezondere optie. Ik vertel je zo over mijn nieuwste ontdekking waar ik heel blij van ben geworden.

Maar eerst nog even iets over die teflonpannen. De teflonpan kwam in 1954 voor het eerst op de markt. Teflon is de merknaam voor de stof PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Om ervoor te zorgen dat PTFE zich kon hechten aan de pan zit er ook PFOA (PerFluorOctaanzuur) in, een soort plakmiddel dus. Beide chemische stoffen zitten dus in dat zwarte anti-aanbaklaagje.

keramische pannenset

Dankzij deze anti-aanbaklaag werd het veel makkelijker om voedsel flink te verhitten zonder dat het aanbakte. Het werd dan ook al snel niet alleen gebruikt in allerlei merken koekenpannen maar ook in tosti-ijzers, ovenschalen, taart- en cakevormen en rijstkokers. Omdat er niet snel een bruin korstje ontstond werd het vuur onder een anti-aanbakpan vaak nogal hoog opgestookt. En daar zit hem nou juist het gevaar!

Bij verhitting boven de 260 graden kunnen er giftige fluorwaterstofdampen vrijkomen uit deze coating met PFOA. Het smeltpunt van teflon ligt op 327 graden maar het materiaal verandert al van structuur rond de 150 graden. Een beetje enthousiaste ‘kok’ die snel een paar biefstukjes wil dichtschroeien of wil wokken heeft de pan al snel op 300 graden. Uit onderzoek blijkt dat een koekenpan met een teflonlaag op een elektrisch kookplaatje in 3,5 minuut 391 graden wordt. Dat is dus nog veel heter! Deze dampen die dan vrijkomen bevatten een zuur dat de binnenbekleding van longen kan beschadigen.

De Teflonpan is op de markt gebracht door een medewerker van Dupont. Dupont zelf durfde het niet aan in verband met het risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen bij verhitting.

Maar het probleem van deze PFOA is niet alleen de dampen bij hoge temperaturen. Dit stofje kan ook in het eten terechtkomen en daarmee in ons lichaam. Kijk eens goed naar deze grijze koekenpannen als je ze nog hebt. Is het anti-aanbaklaagje niet een beetje beschadigd door een scherpe spatel, een mes of een vleesvork? Al deze kleine brokjes PFOA zijn samen met het eten ooit in een lichaam terechtgekomen.

Uit testen met proefdieren is gebleken is PFOA kankerverwekkend is. De stof PFOA kan niet door ons lichaam worden afgebroken en kan jarenlang in het bloed en de lever blijven zitten. Meer dan 90% van de Amerikanen blijkt sporen van PFOA in het bloed te hebben.

De giftige, onzichtbare dampen van teflon hebben waarschijnlijk veel huisdieren, vooral vogels die gevoelig zijn hiervoor, het leven gekost.

natura pannen

Er is verwarring over het feit of het produceren van teflon pannen per 2015 nu wel of niet verboden is vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Ik las dat het verboden was maar ik zie die pannen nog wel in winkels liggen. Hoe zit het nou precies?

In 2006 zijn er vrijblijvende afspraken gemaakt tussen acht grote chemische bedrijven om het gebruik van PFOA en andere gerelateerde chemische stoffen in producten terug te brengen. De aanleiding hiervoor was dat bij het produceren van PFOA veel schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Dit had moeten leiden tot een gehele productiestop in 2015. Helaas was dit een vrijwillige afspraak en is er ook geen goede controle op.

Enkele bedrijven hebben de productie inderdaad fors teruggebracht maar anderen ook niet. Met name uit China, waar men het tot nu toe niet zo nauw neemt, komen er nog producten met PFOA ons land binnen.

Teflonpannen komen onder andere uit China nog steeds ons land binnen

Door het streven om de productie van PFOA terug te brengen, in combinatie met het steeds slechter wordende imago van de teflon pannen, zijn er gelukkig inmiddels prachtige alternatieven op de markt gekomen.

Er zijn RVS pannen, emaille pannen, gietijzeren pannen, koperen pannen, glazen pannen, keramische pannen en ……………  Natura pannen.

Ik ben een paar jaar blij geweest met mijn keramische pannen maar er is iets nieuws op de markt dat ik nog veel beter vind. De Natura pannen. De Italiaanse producent TVS Cookware brengt sinds kort 100% gerecyclede ‘groene’ pannen op de markt. De anti-aanbak laag Vegetek is gemaakt van plantenextracten en de pan is dan ook groen. Letterlijk. Goed voor ons, goed voor het milieu.

Natura anti aanbak pannen zijn  ‘groene’ pannen in meerdere opzichten.

Deze pannen zijn super anti-aanbak. Je hoeft er dus nooit met een scherp voorwerp in, een houten spatel voldoet. Maar zou je dit per ongeluk eens doen: ze zijn absoluut kras bestendig. Het grote voordeel ten opzichte van mijn oude keramische pannen is dat ze veel beter tegen hitte kunnen (stabiel tot wel 260 graden Celsius).

De anti-aanbak laag is vrij van PFOA, nikkel en zware metalen

Zowel de pan zelf als de greep is gemaakt van gerecycled materiaal en geschikt voor alle warmtebronnen: gas, elektrisch, keramisch, halogeen en inductie- kookplaten.  De pan kan in de afwasmachine maar met de hand even wassen is in een handomdraai gebeurd.

Was deze pannen schoon met water en zeep na ieder gebruik. Dat gaat heel makkelijk.

Ik ben langzaam mijn oude pannen aan het vervangen door deze nieuwe. Er zijn drie maten koekenpan, een wokpan, een grilpan, een steelpan, een ovenschaal en zelfs een crèpe-pan.

Klik hier om deze pannen te bekijken.

Onlangs bakte ik socca’s in zo’n groene koekenpan. Socca’s zijn mijn laatste ontdekking. Wil je weten wat socca’s zijn? Ja, dat wil je weten! Ik laat het je in deze video zien:

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Ellen de Lange-Ros
Door

Ellen de Lange-Ros

op 10 Oct 2020

Waarom maak je het deeg een halve dag eerder? Moet het een tijdje trekken voordat je het kunt gebruiken? Of kun je het deeg ook maken en direct de socca bakken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2020

Het is inderdaad beter als je het deeg eerst een tijdje laat rusten zoals dat heet (het best ook op een koele plek of in de koelkast). Dan wordt het wat steviger en loopt minder uit, waardoor het makkelijker te verwerken is en een betere structuur krijgt en houdt bij het bakken. Het hoeft niet heel lang, een uurtje is meestal al genoeg.

Ankie Rood
Door

Ankie Rood

op 10 Oct 2020

Geweldig dat er nieuwe koekenpannen zijn, ik heb ook geen teflon pannen meer en vind het heerlijk vers en gezond te komen met kruiden

Karin
Door

Karin

op 11 Oct 2020

Ik heb recent de wokpan gekocht. Ik ben er ook erg enthousiast over. Enige nadeel vind ik dat de bodem erg glad is, en dat deze dus heel gemakkelijk verschuift op mijn gaspit.

Saskia
Door

Saskia

op 09 Aug 2021

In een andere blog leg je uit dat aluminium pannen schadelijk zijn. Deze VegeTek-pannen hebben een body van gerecycled aluminium (zie filmpje

). Kan dat dan geen kwaad?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Aug 2021

De pannen zijn gemaakt van gerecycled aluminium. Er is dus geen nieuw aluminium voor gebruikt of gemaakt. Het hart van een pan moet n.l. van een gehard materiaal worden gemaakt. Vervolgens is dit aluminium met zoveel laagjes bedekt dat de voeding er absoluut niet mee in aanraking komt. Zolang voeding maar niet in aanraking komt hiermee is het geen probleem.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!