Elke week een energietip ontvangen?
Ontvang mijn veel gelezen nieuwsbrief en ontdek mijn meest favoriete recepten.
Bestel nu mijn tweede boek en krijg een Masterclass van 57 euro cadeau!
Lees meer

Page content

Boekentip: De Gelukkige Eter | Carola van Bemmelen

Boekentip: De Gelukkige Eter | Carola van Bemmelen

Afgelopen week las ik De Gelukkig Eter van de auteur van de serie Sugar Challenge boeken: Carola van Bemmelen. Als er iemand is die zich heeft verdiept in de verslavende werking van voeding dan is het Carola wel. Als er iemand is die hier zelf ook de nodige worstelingen mee heeft doorgemaakt en daar ook open en eerlijk over praat en schrijft  is het ook Carola. Worstel jij met oncontroleerbare snaaibuien en alles wat we scharen onder de noemer emotie-eten? Dan is dit boek voor jou geschreven.

Voor een relaxte relatie met eten

Veel gezondheidsboeken rondom voeding vertellen ons alleen wát goed en gezond is om te eten en, misschien nog wel belangrijker, wat we beter kunnen laten staan. Ik heb er zelf tientallen in mijn kast staan. Er zijn echter maar weinig boeken die het probleem oplossen waar zovelen tegenaan lopen: “Ik weet ondertussen wel wat gezond voor me is en wat niet, maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Ik ben verslaafd aan ongezond eten, vooral als het even niet zo goed met me gaat.”  Carola heeft het aangedurfd om deze problematiek aan te kaarten. Hoe krijg je een relaxte relatie met eten? Dat is waar dit boek antwoord op geeft.

Verslaafd aan suiker en wilskracht helpt niet

Deel 1 van het boek informeert jou als toekomstige Gelukkige Eter over hoe het nou toch eigenlijk werkt in dat brein van ons. Je besluit op maandagochtend te stoppen met zoetigheid en ongezond eten maar op woensdag zijn je goede voornemens al gesneuveld. Carola legt uit hoe dit kan en hoe je brein werkt.

Ons oerbrein raakt heel makkelijk verslaafd aan suikers en zoetigheid: het ziet dit als een beloning. Onze beschikbare wilskracht om dit brein de baas te blijven is maar beperkt beschikbaar. In de ochtend lukt het nog wel maar ’s avonds vaak niet meer.

Blijf je oerbrein de baas

We worden continu blootgesteld aan allerlei verleidingen in ons luilekkerlandje. Carola wijst op de verleidingstrucs in de supermarkt zoals het steeds groter worden van de verpakkingen. Ons oerbrein wordt continu gemanipuleerd en krijgt steeds subtiele signalen dat het tijd is om te eten. Een leuke quote uit boek vind ik:

“Heel veel eetproblemen zijn in de kern geen eetprobleem, maar een overgevoeligheid voor listige manipulatietrucs op het gebied van voeding”

Carola wijst je op de saboteurs in je hoofd, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze de minste kans geeft om de leiding over te te nemen. Een stabiele bloedsuikerspiegel is hierbij een belangrijkste strategie: suikers en snelle koolhydraten kapen letterlijk je brein.

Wat De Gelukkig Eter eet en wat hij/zij weet

Dit is echter geen pleidooi om op dieet te gaan want Gelukkige Eters doen niet aan de lijn maar eten wat hun lichaam nodig heeft. Carola geeft ons de vijf voedingsbasics voor een gelukkige eetrelatie. Uiteraard komt hier uiteindelijk dan toch aan bod wat gezond voor ons is om te eten. Niet vullen maar voeden, maar er ook voor zorgen dat je eet als je ontspannen bent. En hoe belangrijk het is om gifstoffen in voeding te vermijden en je lever te helpen bij het ontgiften van je lichaam.

Als je begrijpt hoe iets werkt dan is het makkelijker om iets te veranderen in je leven. Zo werkt het bij mij in ieder geval. Als ik weet dat mijn lichaam geen voorraadje eiwitten kan aanleggen, dan begrijp ik dat ik dus beter iedere dag wat eiwitten kan eten. En als ik nu een man zie zonder billen in zijn broek dan weet ik dat hij het boek van Carola niet heeft gelezen want anders zou hij vast wat meer eiwitten eten. En misschien gaan sporten 😉

Een encyclopedie die leest als een roman

Ik ben dol op dit soort weetjes, zoals dat mannen die te weinig eiwitten eten hun bilspieren opeten die vol zitten met de nodige eiwitten. Carola’s boek staat vol met dit soort interessante maar ook belangrijke wetenswaardigheden. Natuurlijk was veel mij al bekend, maar toch las ik weer echt nieuwe dingen in haar boek. Zoals het feit dat de primaire taak van de lever is om ervoor te zorgen dat de hersenen voldoende brandstof krijgen en een testje om te kijken hoe het staat met mijn ontgiftingscapaciteit.

Wat inhoud betreft lijkt Carola’s boek op een rijke encyclopedie maar door haar losse en uitnodigende schrijfstijl en eigen, eerlijke verhalen leest het als een roman. Kan ik een groter compliment geven?

Wat De Gelukkige Eter doet en kiest

De laatste twee hoofdstukken van het boek gaan weer in op dat overheersende oerbrein. En over hoe je gezonde gewoonten kunt creëren, die geen wilskracht kosten maar wel weerstand bieden tegen verleidingen. Hoe werk je samen met je oerbrein zodat jullie samen niet terugvallen in oude gedragspatronen? Want alleen wanneer je jezelf geeft wat je echt nodig hebt, kun je jezelf bevrijden van alle stress, schaamte en schuldgevoel rondom eetgedrag. En daardoor weer een relaxte relatie krijgen met eten.

Op Carola’s website De Gelukkige Eter kan je een breintest doen waardoor je een beter beeld krijgt hoe gelukkig jouw brein wordt van eten zodat je beter weet welke eetstructuur en eetregels jouw breintype nodig heeft. Klik hier voor de breintest. 

Wil je het boek lezen? Je kunt het boek De Gelukkig Eter bij bol.com hier bestellen. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb je dit boek gelezen? Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Comment Section

2 reacties op “Boekentip: De Gelukkige Eter | Carola van Bemmelen


Door Ria op 17 juni 2018

Ik ben een gelukkige winnaar van dit boek, heb het nog niet gelezen, heb net jouw boek uit en vond dat ook heel interessant.


Door Maris op 20 april 2018

Heb het besteld, ben benieuwd !

Plaats een reactie


*


Interessante topics voor Energieke Vrouwen