Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Wat als je lichaam je dan tóch in de steek laat?

Wat als je lichaam je dan tóch in de steek laat?

Afgelopen week ontving ik een mail van Anita, een mail die me raakte. Ze schreef dat ze altijd mijn nieuwsbrieven leest en met voeding heel gezond bezig is. Ze rookt niet, drinkt slechts af en toe een wijntje, gebruikt geen suiker, heeft geen overgewicht en sport regelmatig. Eigenlijk dus zoals ik het ook doe.

En toch kreeg ze onlangs te horen dat ze borstkanker heeft. Ze schreef me dat ze erg teleurgesteld is in haar lichaam en helemaal de weg kwijt is. Wie of wat moet ze nu nog geloven? Lees hier wat ik haar terug schreef. 

Heeft het zin om nog te lezen over gezondheid?

Beste Anita, ik kan niet voelen wat jij nu voelt omdat ik niet in jouw schoenen sta, maar ik begrijp wel je frustratie, je verwarring en de teleurstelling in je lijf. Dat ken ik wel. Is er iets méér frustrerend dan weten dat je jezelf goed hebt geïnformeerd, dat je je best doet, dat je je op allerlei vlakken inzet voor je gezondheid en dat je hiervoor toch niet beloond wordt? In tegendeel, je wordt “gestraft”. En niet zomaar een beetje want het gaat bij jou niet om een ontsteking of een infectie die makkelijk te verhelpen valt, maar om borstkanker. Een ziekte die iedere vrouw vreest. Je vraagt je af of het allemaal nog wel zin heeft om gezond bezig te zijn en je vitamines te nemen. Je voelt je onmachtig en vraagt je af of het nog zin heeft om te lezen over gezondheid.

Ja, het heeft absoluut zin!

Om met dit laatste te beginnen: ja, naar mijn mening heeft het absoluut zin om te blijven lezen en je te blijven verdiepen in je gezondheid. Juist nu zou ik zeggen! Maar let op, laat ik even je verwachtingen bijstellen: verwacht niet dat er een goeroe is die je een eenduidig, helder antwoord zal kunnen geven op de vraag wat nu het beste is voor jou om te doen. En al helemaal niemand kan jou garanties geven.

We leven in een wereld waarin we geleerd hebben om te verwachten dat de wetenschap met het juiste antwoord zal komen: wat we moeten eten en wat niet; welke behandeling goed voor ons is; welke stappen we moeten zetten op weg naar gezondheid. De wetenschappers hebben ervoor gestudeerd dus die zullen het wel weten.

Wetenschappers kunnen recht tegenover elkaar staan!

De grote fout die we echter maken is dat we denken dat de wetenschappers het altijd met elkaar eens zijn. Dit gaat misschien op voor exacte vakgebieden als wiskunde of sterrenkunde maar niet op het gebied van geneeskunde of voeding. Als in deze vakgebieden een groepje wetenschappers in Oxford met een “bewijs” wat goed voor ons is naar buiten komt, kan het goed zijn dat een groepje wetenschappers uit Harvard tegelijkertijd het tegenovergestelde “bewijs” publiceert. Dit komt heel vaak voor! Er is niet zoiets als maar één stellige waarheid als het gaat om gezondheid en voeding. Dit komt omdat ieder mens uniek is en dat zelfs iedere appel uniek is. Zo complex is het mysterie van het leven nu eenmaal. In het leven is één plus één niet altijd twee.

Er is maar één persoon op wie je moet leren vertrouwen

Er is er maar één naar wie het goed is om te leren luisteren en op wie je zult moeten leren vertrouwen en dat ben je zelf. Als je op dit moment je lichaam niet meer vertrouwt (daarover straks meer), vertrouw dan in ieder geval op je gezonde verstand en informeer jezelf goed over alle onderwerpen waar je de komende periode een beslissing over moet gaan nemen. Juist borstkanker is de laatste jaren in een ander daglicht komen te staan dan de reguliere geneeskunde ons vaak wil doen geloven. Dit is een veel positiever en optimistischer daglicht, omdat het ons niet hulpeloos en machteloos met lege handen achterlaat, maar ons juist méér eigen verantwoordelijkheid geeft voor ons eigen lichaam en onze geest. We kunnen zelf zoveel méér dan onze artsen en wetenschappers ons willen doen geloven.

Laat je lichaam je werkelijk in de steek?

Ik kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent in je lichaam. Maar laat je lichaam je nu werkelijk in de steek? Bedenk dat de belangrijkste functies in je lichaam om jou in leven te houden, nog steeds voor je worden geregeld. Daar hoef je niets voor te doen en niet over na te denken. Je hartslag, je bloeddruk, je ademhaling, je spijsvertering; ze werken allemaal gewoon door. Ook als je je vandaag in je vinger snijdt, zal deze wond zich helen. We staan er vaak niet bij stil, maar bedenk eens wat een wonder dat eigenlijk is! Een kras in je auto heelt niet. Jouw vinger wel. Dit noemen we levenskracht of levensenergie, de energie die jij met je geboorte hebt meegekregen.

Ieder lichaam probeert er het beste van te maken

Ieder lichaam, zolang het deze levensenergie bevat, probeert er altijd het beste van te maken in de omstandigheden waar het in terecht komt. Ieder lichaam is namelijk geprogrammeerd om te overleven, dat is het eerste wat het doet. Op het moment dat een lichaam het moeilijk krijgt, uit balans raakt, zal het een symptoom gaan vertonen dat het uit balans is. Dit noemen we dan een ziekte of een klacht. In onze Westerse geneeskunde bestrijden we dit met medicijnen of operaties.

Dit is echter slechts symptoombestrijding als we ons niet afvragen is waar de klacht vandaan komt en proberen de klacht bij de bron aan te pakken. In een acute situatie kan dat de beste oplossing zijn. Maar wat we daarmee vaak over het hoofd zien is het zelfhelend vermogen, waar we altijd op vertrouwen als we ons in onze vinger snijden, maar dat we blijkbaar steeds weer vergeten als het gaat om chronische ziektes. Is het gezond om tientallen jaren bloeddruk- of cholesterolverlagers te slikken? Of slaapmedicatie, antidepressiva of insuline te spuiten?

Menopauze /overgang

Borstkanker als signaal dat je lichaam uit balans is?

Hoe zou het zijn als je je borstkanker kan zien als een noodsignaal van je lichaam dat er iets uit balans is? Als een rode lamp die is gaan branden op je dashboard. Je wordt hiermee opgeroepen om goed naar je leven te kijken. Wat kan je doen om het zelfhelend vermogen van je lichaam zo groot mogelijk te maken?

Wat doe je met een plant die je dierbaar is en die er opeens ziek uitziet? Die geef je verse goede aarde in een grotere pot, misschien wat extra mest, misschien een ander plekje in de zon of juist uit de zon. En misschien spreek je de plant zelfs bemoedigend toe. Ook dit laatste kan je met jezelf doen.

De helende kracht van onze gedachten

Je hebt vast wel eens gehoord van placebo medicijnen. Normaal gesproken genezen een op de drie mensen die een suikerpil hebben gekregen. Het is dan niet de suiker die ze geneest maar hun eigen gedachten. Er zijn zelf placebo-knieoperaties gedaan waarbij men de patiënten ervan wist te overtuigen dat er werkelijk een operatie had plaatsgevonden. De placebogroep had daarna zelfs minder klachten dan de groep die echt was geopereerd! Onze gedachten hebben ongelooflijke helende krachten. We hebben niet geleerd om hierop te vertrouwen en deze in te zetten, maar onze levensenergie doet er alles aan om ons in leven te houden, ook door middel van onze gedachten.

Voed jezelf met positieve overtuigingen

Beste Anita, voed jezelf, naast gezonde voeding, vooral met positieve overtuigingen. Er is een rijke wereld aan mensen en bronnen om je heen die niets liever willen dan je hiermee voeden.

Iedere beslissing die je neemt is goed

Beste Anita, ik sta niet in jouw schoenen en voel niet wat jij kan voelen, maar dit is wat ik zou doen als ik morgen te horen zou krijgen dat ik borstkanker had: ik zou mezelf voeden met gezonde voeding, waardevolle en positieve informatie in combinatie met rust, natuur en mensen die me dierbaar zijn. En als ik in verwarring zou zijn zou ik de stilte opzoeken en  luisteren naar de wijsheid van mijn lichaam en erop vertrouwen dat de uiteindelijke beslissing die ik neem, welke dan ook, altijd de juiste is. Maar ik ben ik en jij bent jij. Vertrouw erop dat, wát je ook doet, het goed is voor jou.

Ik wens je veel sterkte maar vooral veel wijsheid, groei en bovenal liefde toe op jouw pad.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

28 reacties op “Wat als je lichaam je dan tóch in de steek laat?


Door Catharina Havermans op 23 januari 2016

Ik herken mij in bovenstaand verhaal. Drie keer kreeg ik een ziekte waarbij mijn cellen zijn gaan muteren, waaronder borstkanker. Dit jaar kreeg ik hierbij een anurisma in het hoofd. Vier wat had kunnen zijn dodelijke ziektes. Wat deze ziektes mij gebracht hebben is een groot gevoel van dankbaarheid dat ik leef. Ik ben een echte levenskunstenaar geworden die geniet van de kleine dingen in het leven. In het kleine zit het grote. Dit vraagt van mij dat ik goed naar mijn lichaam blijf luisteren. Vooral wat kan ik verteren. Dit zowel wat betreft voeding als activiteiten en sociale contacten. Dit is Leven in aandacht met liefde voor mij en om mij heen. Ik leef puur en gezond. Daarnaast ben ik kind van deze tijd. Levend on overvloed met spullen die ik niet nodig heb. Een van de moeilijke dingen is loslaten van deze hechtingen, ook de hechting aan een gezond lichaam, want wat is gezondheid eigenlijk? Terug kijkend ben ik nog nooit zo in balans geweeest als nu. Ik ben geworden die ik benen dat is goed.


Door Carry op 22 januari 2016

Wauw Marjolein, wat een mooie, liefdevolle reactie!!! Anita, ik wens je heel veel kracht, sterkte positiviteit toe…..XXX


Door Sandra op 20 januari 2016

Hallo.
Ik lees zo weinig over emoties en ziektes. Het is dikwijks emotionele blokkades die ziekten veroorzaken.
Lees boeken over dr.hamer. of boeken die weten waar de rechterborst voor staat en zo ook de linker. Ik ben ooit naar een lezing geweest en hoorde daar dat links staat voor zorg , voeding voor de kinderen. En rechts met de partner te maken heeft.
Dus goede voeding sporten niet roken weinig suiker is zeker goed. Maar het emotionele is van grotere invloed op ons immuunsysteem
En cranio sacraal therapie werkt met de stem van je eigen weefsels. Dus zo kan je je stem geven aan bv je borst etc
STERKTE


Door Natas op 4 mei 2015

Wat een mooie reactie! Nu een jaar later ben ik heel benieuwd hoe Anita die zware tijd is doorgekomen. Wat heeft haar geholpen?


Door Monique op 28 januari 2015

Hoi Marjolein, een prachtige, liefdevolle reactie op het verhaal van Anita. Anita ik wens je veel wijsheid toe in het nemen van beslissingen. Weet dat je lichaam gemaakt is voor natuurlijke dingen en niet voor chemische. God heeft ons wonderbaar geschapen en alles in de natuur gegeven om weer gezond te worden en of te blijven.

Ik ben heel ziek geworden na dat we het roer omdeden ivm voeding. Ik was aan het eind van mijn latijn, had geen kracht, alles deed zeer, vooral mijn gewrichten. De geiten die we hadden genomen omdat die melk zo gezond is, en de zeep ervan zo goed voor de huid, moesten we weg doen, want ik kreeg ze de berg niet meer op en ik kon ze niet meer melken. Heel frustrerend omdat we begonnen waren om alles zo gezond mogelijk te doen en veel zelf te verbouwen.

Mijn bloed laten controleren door een natuurarts en die constateerde bijna kanker. Bijna al mijn rode bloedlichaampjes waren op en die er waren, waren kapot. Dan kun je gezond eten/drinken maar er wordt niets meer opgenomen. Injecties gekregen met vitamine B complex en veel groente/fruit smooties!!! Na een half jaar ging het alweer veel beter!!!Nu nog m’n conditie en overgewicht aanpakken, we gaan de goed kant op!
Zorg dat geest, ziel en lichaam in balans komen.


Door Karin op 21 december 2014

Ik ben nu bezig aan het lezen in het boek “Alles komt goed” van Louise Hay en Mona Lisa Schulz. Dit is ook een erg goed boek.


Door Indy op 27 november 2014

Dank je wel voor je mooie en ware woorden Marjolein. Ik heb ook in dit schuitje gezeten. Wat je schrijft is zó waar! Met mij gaat het goed nu.
Lieve andere dames: Houd moed en houd vol! En vergeet niet dat er altijd hoop is! X


Door edith op 21 juli 2014

Bedankt Marjolein.
Ik zat in precies het zelfde schuitje als Anita. Ik dacht dat ik gezond bezig was. Ik rook niet , ik drink heel af en toe een wijntje of biertje, ik sportte 3 x per week. En verder at ik gezond (dacht ik) zoals veel groentes, fruit, geen of heel weinig vlees. Toch kreeg ik borstkanker. In het begin weet je je geen raad. Maar nu ik verder in het proces ben, worden me veel dingen duidelijk. Ik zie deze ziekte inderdaad als een waarschuwing. Ik ben over mijn hele leefpatroon gaan nadenken. Naast mijn gezonde leeft]stijl had ik vreselijk veel stress. Ik sliep 2 jaar lang bijna niet door de stress. Het gevolg: mijn immuunsysteem werd ernstig aangetast.
Ik ben veel gaan lezen over de ziekte en over voeding. Ik ben bijv met melk grootgebracht. Alleen melk mochten we drinken. Ik geloof echt dat melk zou kunnen bijdragen aan het krijgen van de ziekte. Dit geldt ook voor het jarenlange pilgebruik.
Anita, er zijn zoveel dingen die ik achteraf gezien toch niet zo goed had gedaan. De ziekte heeft mij nu bewust gemaakt en elke dag leer ik weer iets erbij.
Ik wens je veel sterkte.
EdithDoor cindy op 28 juni 2014

Hallo,ik weet sinds 3 weken dat ik borstkanker heb,op een bijzondere wijze achter gekomen, de tv die spontaan op een zender sprong, over borstkanker en zelfonderzoek,ik terplekke ben gaan voelen, en erachter kwam dat het mis was.Dankbaar voor het teken dat ik kreeg! Ik geloof in kracht van positiviteit en licht, heb vrienden , familie, enz,opgeroepen kaarsjes op te steken voor een goede afloop. Gisteren gehoord dat ik geen uitzaaiingen heb,ik heb 4 heftige tumoren in mijn rechterborst, mijn rechterborst gaat er woensdag in het geheel af,ook volgt er chemo. Vanuit mijn gevoel met een vriendin die fotografeert mooie foto’s van mijn borst gemaakt,liefdevol met bloemen en sjaaltjes, om terug tekijken wanneer ik dat zou willen.Het voelde als een begrafenis, maar dan mooi ! Ik weet dat er een zware tijd aankomt, ik ben 39 en moeder van 3 kinderen, mijn leven begint bij 40! Dat voelt zo! Ik leef grotendeels vanuit mijn gevoel, en dat heeft me al zoveel gebracht, de kracht van liefde, positiviteit, en kaarsjes, mensen die aan je denken, zijn helend. Ik steek een kaarsje op voor iedereen die het nodig heeft,en hoop ik de kracht mag vinden die ik gevonden heb in dit proces, dat ik dankbaar ben,zal raar klinken, maar zo voelt het wel.Dankbaar voor het teken dat ik kreeg, de kaarsjes en positiviteit van anderen, de mooie foto’s die ik mag koesteren, de fotografe die op mn pad kwam,enz enz .De dokter die me gisteren vertelde dat er geen uitzaaiingen zijn,het zwaar wordt, ik het niet mag onderschatten, maar uiteindelijk met mn leven verder kan gaan,genezen van kanker! Dat was gisteren voor mij een Mooi kado.


Door Marjolein Dubbers op 29 juni 2014

Wauw Cindy, heel veel kracht en wijsheid gewenst de komend periode. Prachtig zoals jij de positieve kant blijft zien! Ik heb diep respect voor jou!


Door Melanie op 30 juli 2014

Lieve Cindy, je verhaal raakte me enorm. Je houding en je kracht zijn motiverend en inspirerend. Ik ga voor jou een kaarsje opsteken. Lieve groet, Mélanie


Door Belinda Christiaans op 18 juni 2014

Wat heb je dat goed en mooi opgeschreven Marjolein!, ja, we kunnen zelf zoveel meer als we denken te kunnen en met name onze mindset is daarin heel erg belangrijk zo niet het belangrijkste, weet ik uit eigen ervaring, en ook van anderen mensen om mij heen. Ongeveer 20 jaar geleden kwam ik in aanraking met een boek van Louise Hay wat mij zeer raakte, ik ging ermee aan het werk wat mij heel veel heeft opgeleverd, nu werk ik er zelf ook veel mee in mijn praktijk.
In haar boek ‘je kunt je leven helen’ omschrijft Louise Hay haar eigen verhaal waarin zij kanker kreeg en zichzelf daarvan genezen heeft. Zij was toen zij kanker kreeg in de 40 en is nu 86 jaar en staat nog steeds op podia om mensen dit allemaal te vertellen. Door te lezen in haar boek gebeurt er al van alles, zij omschrijft wat onze emoties en overtuigingen met ons doen, ook kun je opdrachten uit het boek doen, (of in combinatie met een coach) waardoor er meestal mooie processen ontstaan, niet altijd even makkelijk maar wel heel waardevol voor ons zelf, lijf en gezondheid. Ik wens jou Anita dan ook heel veel Liefde, sterkte, kracht en MOED in je proces! GO FOR IT! Anita!


Door Marian van der Meer op 6 juni 2014

Heel herkenbaar deze teleurstelling bij Anita. Gelukkig niet bij mijzelf, maar bij een collega van mij, Adèle Schmidt. Zij is orthomoleculair diëtist en verdiept zich als geen ander in wat een gezonde leefwijze is. Toch overkwam het haar ook begin dit jaar. Zij houd sindsdien een blog bij. Heel mooi schrijft ze over haar aanpak, haar angsten en zwaktes, maar vooral ook haar kracht. Ik heb enorm veel bewondering voor haar moed. Misschien heeft Anita er iets aan met Adèle mee te lezen? http://adeleschmidt.nl/


Door Naantje op 3 juni 2014

Zou het veroorzaakt kunnen worden door oestrogeendominantie? Oestrogenen blijven we altijd aanmaken, terwijl de productie van progesteron met het ouder worden sterk afneemt. Een tekort aan progesteron wordt gelinkt aan onder andere borst, baarmoeder, eierstok en prostaat kanker. Maar ook aan migraine, ouderdomssuiker, zwaarlijvigheid, artritis, auto immuun ziekten enz. Dit alles staat beschreven in het boek the hormone revolution van de Amerikaanse internist Michael Platt. Het aanraden waard!


Door Marian op 29 mei 2014

Ik kan me voorstellen dat het erg ontmoedigend is voor iemand die altijd gezond probeert te leven en dan zo’n diagnose krijgt. Mag ik hier echter aan toevoegen dat het krijgen van kanker niet alleen met voeding te maken heeft maar dat er zoveel andere factoren een rol kunnen spelen? Zoals bv pesticiden op voedsel (daarom beter om biologisch te eten), gif in plastic, chemicalien in lichaamsproducten, tekort aan vitamine D en een hele belangrijke: kwik in de oude tandenvullingen. Er is onderzoek gedaan en het blijkt dat deze vullingen (de donkere vullingen) kwik in het lichaam lekken. Er wordt beweert dat het merendeel van kankergevallen een link heeft hiernaar. Het is het waard om te onderzoeken. Ik ben er van overtuigd dat gezond eten (de juiste dingen echter, niet alles wat we denken dat gezond is is gezond – bv melkprodukten, tarwe – en de juiste supplementen, niet te veel stress, bewegen en het vermijden van chemicalien, bijdraagt aan herstel van kanker. Alle succes voor Anita!


Door Marjo Den Dekker op 25 mei 2014

beste anita,
weet precies hoe je je nu voelt,heb met hetzelfde bijltje gehakt vorig jaar.
het vertrouwen in je lichaam en jezelf is weg,MAAR geef nooit op ga lezen en vechten. ik heb wel heel het pretpakket door lopen van chemo amputatie bestralingen en nu nog hormoontherapie.het is heel zwaar geweest maar heb dat nooit zo ervaren. tijdens de behandelingen heel gezond gegeten,zorgen voor rust natuur en ruimte voor mezelf.en leven van dag tot dag. geniet van elke nieuwe dag en maak er een mooie van hoeveel donder wolken er nu ook boven je leven hangen. blijf positief en trek je eigen plan,iedereen heeft goede adviezen maar doe wat jou goed acht wat goed voelt want alleen jij bent je beste raadgever. ik wens je heel erg veel kracht en liefde voor de tijd die komen gaat


Door A. Groenenboom-Prince op 25 mei 2014

Prachtig verwoord! Het boek van Henk Fransen: Bondgenoot is ook een aanrader!
Ik wens je veel wijsheid, positiviteit en liefde!


Door Liliane op 24 mei 2014

Beste Anita,
Doordat je zo gezond door het leven gaat is je lichaam nu waarschijnlijk veel meer in staat om de strijd aan te gaan. Je lichaam is er klaar voor, door haar algehele goede conditie. Bovendien kan je jezelf geen enkel verwijt maken.
Wees sterk, je lichaam heeft nu je geest meer dan ooit nodig.
Ik wens je alle kracht en wijsheid van de wereld.


Door Elisabeth op 24 mei 2014

Beste Marjolein,
Geweldig dat je ons informeert over alles wat met gezondheid te maken heeft. Maar als er iets met je lijf aan de hand is, is het een strijd die je vaak in je eentje moet voeren. Een tijdje geleden nam ik deel aan een workshop van Henk Fransen. Net als jij kan hij mensen inspireren, steunen en ontdek je je eigen kracht.
Hartelijke groet.Door Ingrid de Geus op 23 mei 2014

Sorry, Fransen ( 1x een s)


Door Ingrid de Geus op 23 mei 2014

Wat een fantastisch antwoord.
Het enige wat ik toe zou kunnen voegen is de naam van een bijzondere arts: Henk Franssen uit Apeldoorn, hij is ook nauw betrokken met Ard Pisa.
Sterkte


Door hanni op 23 mei 2014

Dacht ook dat ik gezond bezig was, niet roken, geen suiker, sporten, lekker bezig zijn. Totdat de diagnose BK op de mat lag. Tijdens mijn behandeling van een ondeskundige, belabberde, traumatische reguliere kwakzalver ben ik me in van alles over (borst)kanker gaan verdiepen. Mijn leven is verandert. Biologisch eten, meer gezonde vetten, etiketten lezen. Een heleboel van wat ons voorgelogen wordt niet meer geloven. Geen mammografien maar thermische onderzoeken. Ik maak nu mijn eigen keuzes zonder inmenging van de wetenschappers. Mijn omgeving is het er niet mee eens maar mijn man steunt mij. Wat zijn er veel mensen die ungenuanceerd roepen wat je wel en niet moet doen zonder te weten waar ze het over hebben.

Anita ik wens je sterkte in dit doolhof. Neem je genezing zelf ter hand en informeer je goed. Er is meer dan operatie, bestraling en chemo.


Door Vj op 16 januari 2017

Ben het helemaal met je eens Hanni. hoe gaat het op dit moment met jou?


Door Fanny op 23 mei 2014

Ik zit wel in je situatie, dacht ook dat ik zo gezond als een vis was en zou blijven.. En zou je precies hetzelfde advies geven als hierboven omschreven! Ben je eigen allerbeste advocaat tijdens het hele genezingsproces!! Komt goed


Door Jeannette op 23 mei 2014

Wat kan ik hier nog aan toevoegen…… dank je wel Marjolein!
Ik wens Anita heel veel kracht en sterkte toe.


Door ans op 23 mei 2014

Zoals mijn vader mij weer met twee voetjes op de grond zette: wanneer ik niet zo gezond was geweest, had ik nooit zo ziek kunnen worden. (dan had ik het nl. niet overleefd)

Plaats een reactie


*