Vijf signalen dat je hormonen uit balans zijn (plus vijf tips)
7 min. leestijd

Vijf signalen dat je hormonen uit balans zijn (plus vijf tips)

“Ik eet gezond, slaap goed, beweeg voldoende en drink volop water. Waarom voel ik me toch vaak zo beroerd?” Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. De reden dat veel vrouwen zich niet vitaal voelen, hangt bijna altijd samen met hun hormoonbalans. Als onze hormonen uit balans zijn dan gaat er vroeg of laat ergens iets mis en liggen klachten op de loer. Hoe weet je of jouw hormonen uit balans zijn?

Begin op tijd aan de menopauze

meno pause

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen aan de menopauze”, zeg ik wel eens voor de grap.

Wat ik daarmee bedoel is dat het als vrouw goed is om zo vroeg mogelijk aandacht te hebben voor het in balans brengen en houden van je hormoonhuishouding. In de menopauze zullen onze belangrijkste hormonen oestrogeen en progesteron afnemen, wat gepaard kan gaan met schommelingen en (tijdelijke) disbalansen. Deze disbalansen kunnen in combinatie met andere factoren, zoals het vertragen van je stofwisseling, voor allerlei vervelende (overgangs)klachten zorgen.

Mannen hebben een schuifknop, vrouwen een schakelkast

Veel klachten die bij de overgang horen, kunnen bij vrouwen van alle leeftijden voorkomen. We zien dit steeds vaker gebeuren. Hoe eerder je leert hoe je je hormonen een beetje in balans houdt, hoe beter het is. Op deze manier vergroot je de kans om zonder noemenswaardige problemen door de overgang te zeilen.

Wat hormonen betreft hebben mannen het makkelijk: bij hen speelt het hormoon testosteron de belangrijkste rol. Dat is net een schuifknop: het gaat in de puberteit vrij snel van laag naar hoog en zo vanaf hun 40ste gaat het heel langzaam weer van hoog naar lager. Vrouwen zitten hormonaal veel ingewikkelder in elkaar. Voor het bijzondere wonder dat wij nieuw leven in ons kunnen laten groeien is een hele schakelkast nodig, waarbij alles met alles verbonden is. Onze hormonen hangen als het ware als een spinnenweb met elkaar samen. Wat zijn nu signalen dat je hormonen uit balans zijn? Er zijn er meer maar ik noem hier vijf belangrijke.

1. Je hebt onbeheersbare eetbuien

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan onbeheersbare eetbuien. We onderschatten doorgaans de effecten die voedselverslaving op ons kan hebben. Veel voedsel uit een fabriek is dusdanig bewerkt met zout, zoet en vet dat het een opium-achtige invloed heeft op onze hersenen. We verlangen hierdoor steeds vaker naar méér. Eetbuien kunnen ook tijdelijk troostend voor ons zijn; we eten terwijl we eigenlijk verlangen naar een knuffel, een compliment, aandacht of simpelweg rust. Hier liggen allemaal hormonale disbalansen aan ten grondslag. Te veel cortisol of insuline kan ons doen snakken naar zoetigheid of wijn en een disbalans in bijnierschorshormonen kan zorgen voor een slechte vochthuishouding, waardoor we behoefte krijgen aan zout. Te weinig serotonine en oxytocine kan ons doen snakken naar troosteten. Of knuffels!

2. Je kunt moeilijk gewicht verliezen

Je gewicht is naar mijn mening veel meer een gevolg van de (dis)balans van je hormonen dan van wat je eet of hoeveel je beweegt. Natuurlijk heeft voeding en beweging ook invloed, maar als je hormonen uit balans zijn dan kan je dik worden van de lucht. Of dik blijven. Teveel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet kunt verbranden. Teveel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag. Een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.

3. Je hebt last van stemmingswisselingen

Veel vrouwen ervaren dat hun humeur afhankelijk is van hun cyclus: de dagen voorafgaand aan de menstruatie kunnen sommige vrouwen zo’n kort lontje hebben dat ze zichzelf niet meer herkennen. Ze balen er zelf van maar hebben het gevoel dat ze er weinig invloed op uit kunnen oefenen. Deze stemmingswisselingen zijn eveneens het gevolg van hormonen die ten opzichte van elkaar uit balans zijn geraakt. Pre Menstrueel Syndroom of PMS is niets anders dan een hormonale disbalans. Het zijn je hormonen!

4. Je voelt je opgefokt en opgebrand tegelijkertijd

In dit geval is het hormoon cortisol uit balans. Chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus van cortisol in je lichaam, je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Dit hoge niveau van cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Cortisol is een dominant hormoon dat andere hormonen verdringt, waardoor deze minder worden aangemaakt. Het gaat o.a. om de hormonen progesteron, melatonine, insuline en DHEA. In dit artikel over de bijnieren kun je hierover meer lezen. Door deze verstoringen in je hormoonbalans kun je het gevoel krijgen dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avond laat maar niet in bed komen maar ’s morgens vroeg ben je uitgeput.

5. Je hebt een lager libido dan ooit

Een laag libido bij vrouwen kan absoluut als oorzaak hebben dat je hormonen uit balans zijn. Maar liefst 70% van de klachten over een laag libido heeft een hormonale oorzaak. Ook wij vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in vrijen. Normaal gesproken maken we dat ook in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan mannen uiteraard. Een teveel aan oestrogeen of juist ook een te weinig aan oestrogeen kan de oorzaak zijn van een te laag testosteron.  Maar ook ons schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben hier invloed op. Begrijp je inmiddels hoe ingewikkeld ons hormonale systeem in elkaar zit en hoe alles met elkaar samenhangt?

Vijf manieren om je hormonen weer in balans te krijgen

Als je een plant die er wat slapjes of ongezond uitziet weer gezond wilt maken, is het beste wat je kan doen deze in goede grond zetten. Zorgen voor gezonde voeding is altijd de basis. Maar voeding is meer dan alleen wat je in je mond stopt. Wat zijn vijf goede manieren om ervoor te zorgen dat je hormonen weer in balans komen?

1. Eet zoveel mogelijk natuurlijke (groene!) voeding

groene voeding hormoonbalans

Ons lichaam komt uit de natuur en herkent alleen natuurlijke, onbewerkte voeding. Voeding dus die niet uit een fabriek komt: dit werkt het beste voor je lichaam, en dus ook voor je hormonen. Natuurlijke voeding eten valt in onze samenleving niet altijd mee, de verleidingen liggen overal op de loer. Vooral suikers zijn een enorme verstoorder van je hormoonbalans. Het is een kwestie van langzaamaan wennen.

Je lichaam is een langzaam organisme dat het niet fijn vindt als je je voedingspatroon van vandaag op morgen helemaal omgooit.

Begin met het in huis halen van meer verse groenten en fruit. Vooral groene groenten helpen mee je hormonen in balans te krijgen. Het bladgroen hebben we namelijk nodig voor onze lever, die een teveel aan hormonen moet afbreken.

Hoe je met voeding je hormonen kunt beïnvloeden kun je lezen in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas. Klik daarvoor hier. 

2. Zorg voor goede en voldoende slaap

Er is waarschijnlijk niets beters wat je kunt doen voor je gezondheid en hormoonbalans dan goed en voldoende slapen. Veel vrouwen komen echter ’s avond laat pas een beetje aan zichzelf toe. Daarom vinden ze het moeilijk om bijtijds naar bed te gaan en te zorgen voor voldoende slaap.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen.

Acht uur slaap per dag is voor veel vrouwen optimaal. Maak van het naar bed gaan een rustgevend ritueel: zet je televisie of computer bijtijds uit, neem een heerlijk bad of lekkere douche, verwen jezelf, zorg voor een fijne slaapkamer en zorg vooral dat je tot rust komt. Slaap jij slecht? Misschien dat een van deze 10 tips je kunnen helpen?

3. Drink voldoende vitaal water

De basis van een gezonde hormoonhuishouding is een gezonde vochthuishouding. Een goede vochthuishouding zorgt ervoor dat alle herstelprocessen in je lichaam zo goed en snel mogelijk kunnen verlopen. Ook het afvoeren van afvalstoffen is van essentieel belang en dat wordt door je vochthuishouding geregeld.

Veel vrouwen lopen ongemerkt uitgedroogd rond.

Het kan zijn dat ze te weinig vitaal water drinken. Het kan ook gebeuren dat ze teveel dranken drinken die hun vochthuishouding juist uit balans gooien. In sommige gevallen is hun lichaam al zó uit balans dat de cellen in hun lichaam het kraanwater niet goed meer kunnen opnemen.

4. Smeer alleen op je huid wat je in je mond durft te stoppen

Vrouwen smeren en spuiten doorgaans veel méér op hun huid dan mannen. Als het gaat om kokosolie als lotion of citroensap als deodorant dan zou er niets aan de hand zijn. Helaas absorberen wij doorgaans met onze cosmetica en verzorgingsproducten in de loop der tijd een hele soep aan chemische stoffen. Lees de etiketten in je badkamer er maar eens op na. De basis van deze chemische stoffen is bijna altijd aardolie: van oorsprong een natuurproduct, net als wij. Ondanks alle bewerkingen van aardolie tot gezichtslotion worden deze stoffen nog steeds door ons lichaam herkend want ze lijken erg op ons vrouwelijke hormoon oestrogeen. Omdat ons lichaam ze herkent kunnen deze chemische stoffen onze hormoonhuishouding danig in de war schoppen. Ze kunnen een sterk oestrogene werking hebben waardoor de balans met progesteron zoek raakt. Daarom is het belangrijk te stoppen met het smeren van chemische stoffen op je huid. Wil je meer lezen hierover? Lees dan mijn blog: welke lekkere voeding kies jij voor je huid? 

5. Zorg voor voldoende ontspanning

hormoonbalans ontspanning

De grootste verstoorder van je hele hormoonhuishouding is cortisol: het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij teveel en te langdurige stress. Cortisol is een sloophamer voor je lichaam; het kan letterlijk de eiwitten van je haren, nagels, huid en spieren opeten, want het heeft die eiwitten nodig als grondstof. Je lichaam zal er alles aan doen om je te laten overleven: met een rimpelige huid en brokkelige nagels kan je nog prima overleven denkt het. En terecht. De beste remedie tegen stress is om er iets tegenover te zetten: meestal is dit ontspanning. Ontspanning is voor iedereen verschillend. Zoek en vind een gezonde vorm van ontspanning waardoor je echt kan voelen dat de stress uit je lichaam trekt. Gebruik deze vorm van ontspanning vaker en maak er tijd en ruimte voor in je leven. Al denk je dat jij het niet zo nodig hebt, je lichaam heeft het wél heel hard nodig.

Wees lief voor je lichaam en het zal lief voor jou zijn!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Ineke
Door

Ineke

op 31 Oct 2014

Beste Eva, Hartelijk dank voor deze informatie! ook al is niet alles 'nieuws' , dan toch goed om het even weer te lezen. Omdat mijn hormonen al vele jaren uit balans zijn, is het me niet gelukt om het op de 'natuurlijke 'manier weer op peil te krijgen. Sinds kort gebruik ik Fem Estroplex ( Metagenics) en heb daar veel baat bij. Misschien een tip voor andere 'hopeloze gevallen'zoals ik :). hart.gr. Ineke

jacqueline bakker
Door

jacqueline bakker

op 29 Aug 2015

waar kun je dit kopen? op internet beland ik op buitenlandse pagina's grt Jacqueline

Helma
Door

Helma

op 31 Oct 2014

Fijn om je nieuwsbrief te ontvangen, er zit altijd wel waardevolle informatie bij waar ik persoonlijk iets aan heb. Bedankt

Annemarie van Andel
Door

Annemarie van Andel

op 01 Nov 2014

Dit is zooo waar! Je weet't en toch was ik 't weer vergeten. Ik ga weer aan de groene groenten!

Jolanda
Door

Jolanda

op 01 Nov 2014

Beste Marjolein, Wat is het artikel "hormonen in balans" waardevol. Ik heb geen klagen hoor, ben 52 jaar, weeg 65 kg heb een baan van 4 dagen waarbij ik dagelijks een uur moet fietsen en dat het hele jaar door. Daarbij heb ik een groentetuin en we gaan, ook voor mijn gezin, redelijk bewust met voeding om. Maar ik herken uit je artikel veel bij vriendinnen die echt tobben, ik zet met veel genoegen je artikel door en hoop dat ze net zo'n enthousiaste dankbare lezer worden als dat ik ben. Groet en nog veel succes met je site.

marleen
Door

marleen

op 01 Nov 2014

Ben blij dat dit onderwerp weer eens aan de orde komt.....Onze dochter is bevallen van haar 2 de kindje.... Haar hele hormoonhuishouding ligt uit balans.... Vind het jammer dat verloskundige niet iets meer aandacht hier aan geven tijdens de zwangerschap.....De meeste vrouwen kunnen dan niet genieten van hun baby... Terwijl het antwoord voor de hand ligt...DE HORMONEN.......Alleen weten de meeste jonge moeders hier niks van af..... Ik als oma ben er nu wel achter.... Zit zelf in de overgang..... Hormonen zijn zo belangrijk En ook het eten van de juiste voeding.......Bedankt voor dit onderwerp marjolein.....

anita
Door

anita

op 30 Aug 2015

Hai Marleen Het komt idd bij veel moeders voor en dat kan div klachten geven Helaas plakken de meeste artsen en mensen er een psychisch label aan Ik nodig je graag uit een kijkje te nemen op mijn website Healthy Mama ook na de bevalling en hoor evt graag welke onderwerpen jij en of je dochter daar zouden willen vinden Gr Anita

Eveline
Door

Eveline

op 01 Nov 2014

Beste Marjolein,In het voorjaar stopte ik na meer dan 20 jaar met de anticonceptiepil. Nu enkel maanden later wordt ik geplaagd door veel acné in mijn gezicht. De natuurarts/homeopaat verzekerde mij na bloedonderzoek dat mijn hormonen in balans zijn. Ik ging ook een tijdje naar de accupunctuur daarvoor. Ik word helemaal niet meer blij van mijn gezicht! Hopelijk heb jij voor mij de gouden tip want terug aan de pil gaan om er weer van verlost te raken is voor 't moment zeer verleidelijk!Mvg, Vilez Eveline

Helga
Door

Helga

op 28 Aug 2015

Probeer eens glutenvrij! Ik ben op m'n 50e eindelijk van m'n acné af!

Kitty Olij
Door

Kitty Olij

op 01 Nov 2014

Wat een opluchting is dit boek. Nu kan ik wat aan mijn menopause doen, want ik wil hier nodig van af. Als ik dit 30 jaar terug had geweten dan had ik volgens mij nog bij mijn ex gewoond, waar onze kinderen hoofdzakelijk zijn. Dus zou ik niet willen scheiden van hem. Maar dit is jammergenoeg wel het geval geweest.Heel erg bedankt voor deze informatie. Ik ga mijn eetwijze ZEKER veranderen in positieve zin.Een gelukkige (nu nog gelukkiger) vrouw

Maria
Door

Maria

op 01 Nov 2014

Heel interessant!

wendela
Door

wendela

op 01 Nov 2014

Hi Marjolein, weer een interessante blog! Je geeft me elke weer een boost om op de gezonde weg te blijven. En het resultaat merk ik zeker! Ben nog erg benieuwd naar je blog over welke voeding je smeert, alleen de link lijkt niet te werken. Ik zie er naar uit, want op dat vlak kan ik vast nog iets verbeteren! :-)Dank en vitaal weekend! Wendela

Liset
Door

Liset

op 02 Nov 2014

Heel herkenbaar allemaal; maar wat is het moeilijk om opgebouwde patronen te doorbreken! De afgelopen jaren heb ik continue stress gehad, waardoor ik op een punt kwam, dat er echt iets moest gaan gebeuren. Het is mij wel gelukt om meer te bewegen en te zorgen voor een betere slaap (doordat ik meer beweeg, heb ik minder last van mijn onderrug, waardoor ik beter kan liggen) maar afvallen, nog geen onsje. Ik baal, vooral van mijn dikke buik en appelfiguur en het weinig energie hebben. Vooral een ander voedingspatroon aanleren, vind ik zo moeilijk! Een kop koffie in de ochtend, chocoladekoek in de middag en een glas wijn in de avond; het zijn de kurken waar ik op drijf.. Dat gevoel krijg ik niet met een glas water en een stuk komkommer... Hoe krijg ik toch de knop in mijn hoofd om?!

MARLEEN
Door

MARLEEN

op 09 Nov 2014

OCH LISET EEN GLAS WIJN MOET JE JE GUNNEN DRINK RODE... DAAR ZITTEN OXIDANTEN IN.......EN BIJ VAN DER TUINEN HEB JE BEST LEKKERE GEZONDE KOEKJES.. EN REPEN......EN DAT KOPJE KOFFIE GUN JE DAT OOK IN DE OCHTEND...... OVERDAG KUN JE ZOVEEL MOGELIJK WATER DRINKEN......CHOCOLADE IS ZEKER SLECHT ZIT EEN STOFJE IN WAT ONTSTEKINGEN VEROORZAAKT..... VOORAL VOORAL BIJ CHRONISCH ZIEKEN MENSEN ONDER ONS..... VERDER ALLES MET MATE.........

Geralda
Door

Geralda

op 15 Nov 2014

Hallo Marleen, PURE chocolade is juist gezond...werd mij zelfs aangeraden om ontstekingen te voorkómen.

yvonne
Door

yvonne

op 26 Nov 2014

je kunt zelf bonbons maken met kokos olie en rauwe cacao, druppeltje stevia erin voor de zoetigheid, nootje, rozijntje... en je hebt een "schuldvrije" lekkernij

Marianne
Door

Marianne

op 04 Nov 2014

Fijn om dit weer even te lezen, weer even met beide benen op de grond. Ik ging er eigenlijk vanuit dat alle groente goed was, vanaf nu ga ik het "groener" aanpakken.

xtel
Door

xtel

op 06 Nov 2014

Dank voor dit artikel! Ik heb afgelopen tijd al veel geleerd van je artikelen, heel waardevol! Ik ben heel benieuwd wat vrouwen doen of wat raadzaam is ten aanzien van anticonceptie (in de nog vruchtbare periode dus!) Heb zelf mirena spiraal sinds jaren, maar vraag me af dit nog wel goed is als je de overgang in gaat (ben 45). Hiervoor slikte ik de pil maar daarvan had ik echt problemen zoals stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Met de mirena zou dat minder zijn, volgens mijn ha. Klopt maar ben wel altijd moe en verlaagde weerstand. Hormonale disbalans dus. Eruit denk ik dan, maar wat dan? Graag jullie advies.

Liekje
Door

Liekje

op 10 Nov 2014

hallo,Ik weet idd (bloedonderzoek) dat ik al in de overgang zit (ben 47 jr) heb al een half jaar last van duizeligheid en een zweverig gevoel in mijn hoofd. Evenwichtsorgaan is ook ontregeld. Kan dit ook met hormoonschommelingen te maken hebben? Ik beweeg, eet gezond (kan gezonder denk ik)...en heb stress in de ban gedaan...alhoewel dat niet altijd lukt. Iemand ervaring mee? Zou zo graag weer optimaal willen functioneren! Groetjes, Liekje

ana
Door

ana

op 29 Aug 2015

Hi Liekje, ik kan me voorstellen dat je weer optimaal wilt functioneren. Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat ik langere tijd last van duizelingen heb gehad, met wisselende intensiteit. Huisarts en specialisten hebben niet kunnen achterhalen wat de oorzaak was en hebben ook geen remedie(s) kunnen aandragen, wel een osteopaat. Deze osteopaat is werkzaam volgens de holistische 'methode' van Jean Pierre Barral - Signalen van het lichaam, leren luisteren naar de taal van je lichaam. Hij werkt dus niet alleen op lichamelijk niveau, maar ook op psychisch/emotioneel niveau; door het koppelen van de klacht(en) aan een situatie en/of emotie en/of persoon en/of gebeurtenis van nu en vroeger kan een client de klacht(en) in een breder perspectief plaatsen en dat bevordert het helingsproces. Bij mij heeft dat zeker zo gewerkt en ik was erg verrast en verbaasd door de impact en de uitkomst van zijn behandeling. Op mijn dankbetuiging aan de osteopaat antwoordde hij dat ik/mijn lichaam het meeste werk had gedaan, dat hij met zijn behandeling de voorzet had gegeven en dat mijn lichaam zijn behandeling had opgepakt en het zelfgenezingsproces in gang had gezet. Ik zie nu pas dat je bericht van november vorig jaar is en ik hoop dat je ondertussen al iets hebt gevonden dat verbetering voor je heeft gebracht. Hartelijke groet.

Nel Hoekman
Door

Nel Hoekman

op 10 Nov 2014

Chronisch hyperen en stress heb ik weten te onderdrukken door Solgar Magnesium. Arts zegt dat hormonale stress niet bestaat.....

mo
Door

mo

op 10 Nov 2014

Hoi,Pffff wat een opluchting om te lezen.Ben een vrouw van 38, kindje van 3,5, work-a-holic (was) & perfectionist (was). Leefde alleen voor mijn werk. Rennen-vliegen-haasten-stress. 1,5 Jr geleden burn - out & via ostheopaat er achter gekomen dat lever en bijnieren niet goed functioneerden. Eet gezonder, sport weer, drink veel water, vul vitamines aan en voel me top maar weet dat ik er nog niet ben. Pak mijn rust ook nu.Heeft u ook een praktijk spreekuur & word behandeling vergoed?Fijne dag M

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Nov 2014

Beste Mo, Marjolein geeft geen persoonlijke consulten. Ze geeft altijd het advies om een goede (natuur)arts of coach te zoeken in je omgeving (via google of van zeggen) waardoor je een goed advies op maat krijgen. Ik wens je mede namens Marjolein veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit! Hartelijke groet, Miriam, Assistente

Inge
Door

Inge

op 24 Nov 2014

Hoi Marjolein, geweldig artikel, zal het onder de aandacht brengen van vrouwen om mij heen. Ik ben 56 maar nog niet in de overgang. Ik zoek al wel naar de meest fijne oplossingen voor als....Groetjes, Inge

Sonja
Door

Sonja

op 10 Feb 2015

Beste Inge, je bent al wel in de overgang want je menstrueert waarschijnlijk nog. De overgang begint al voordat je laatste menstruatie is geweest (= menopauze). Daar is vaker verwarring over. Groetjes, Sonja

lia
Door

lia

op 06 Jan 2015

Dank voor de tips. 'Helaas' heb ik ze allemaal al toegepast niets schijnt te helpen tegen mijn opvliegers die ik al meer dan 15 jaar heb. Soms word ik daar hopeloos van maar gelukkig is met mijn humeur niets mis. Word over 6 weken 64 en hoop dat het toch een keer over gaat. Dank voor je fantastische site, lees hem met veel plezier. Daar moet wel heel veel tijd in gaan zitten. Groet Lia

Esther
Door

Esther

op 10 Feb 2015

Beste Marjolein,Ik mis nog een ding! En dat is de Mir methode. Kijk eens op MirMethode.nl. Erg mooie methode om het zelfhelingsvermogen van het lichaam te vergroten. Vooral stap 6 "hormoonstelsel in balans brengen" is van toepassing op dit artikel.Groetjes, Esther

Anja
Door

Anja

op 10 Feb 2015

Dank je wel voor dit heldere verhaal. Ik ben een nachtbraker en ga er weer eens werk van maken regelmatiger 8 uur te slapen. En op tijd een echte pauze te nemen. Dat is dus niet op Facebook kijken ;-) Ik volg jullie werk graag.

ursela
Door

ursela

op 11 Feb 2015

Goeden Morgen!!Wat herkenbaar allemaal!!!Gelukkig kan ik wel goed slapen!!Buiten dat ik 3 tot 4 x eruit moet voor te plassen lukt dat goed!!Kvoel me ook zo beroerd!!Alles komt goed toch?gr Urs

Judith
Door

Judith

op 17 Feb 2015

Ik heb met veel belangstelling op uw website gelezen over: (Bio-identieke) Hormoontherapie in de Overgang Echter wordt er in dit schrijven telkens de werking en relatie besproken bij gebruik hiervan door vrouwen in de overgang. Maar hoe zit het inzetten van deze bio identieke hormonen bij vrouwen van rond de 36 jaar, in hun premenopauze? En met mogelijk pcos en oestrogeen dominantie?

Ann Van de Peer
Door

Ann Van de Peer

op 07 Mar 2015

Masterclass vitaliseer je vochtbalans .... echt een aanrader ... Zoveel dingen geleerd over water en hoe belangrijk water is voor ons lichaam, kleine aanpassingen en weetjes over water met goede gevolgen voor je lichaam en vochtbalans !!! Ik ben blij met deze masterclass info ..... Dat er nog veel masterclass projecten mogen volgen

anita
Door

anita

op 30 Aug 2015

Van wie is die masterclass?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Aug 2015

Van mij Anita!

Annette
Door

Annette

op 18 May 2015

Plus let goed op je vitamine D (werkt ook als hormoon) gehalte en cholesterol. Cholesterol speelt namelijk ook een heel belangrijke regulerende rol voor vitamine D opname en de hormonen. Heb je een te laag totaal cholesterol (minder dan 4.2) dan heeft dit een negatief effect op onder andere alle hormonale processen. Ook het zogenaamde slechte cholesterol heeft een belangrijke taak. Wordt nog totaal onderkend in de medische sector. Dus van geregeld een vet stukje vlees en genoeg eieren eten kunnen mensen met een laag cholesterol veel profijt van hebben (beter in je vel zitten).

Caro
Door

Caro

op 28 Aug 2015

Een toevoeging aan het overigens interessante artikel is dat het hebben van regelmatige, bevredigende seks ook zeker kan helpen. Ikzelf ben bijna vijftig en nog niet geraakt door het menopauze virus. Ik ben van mening dat goede seks (kan voor iedereen weer anders zijn) naast gezonde voeding, absoluut bijdraagt aan minder stress en een beter hormoonhuishouding.

Vivienne
Door

Vivienne

op 28 Aug 2015

Ik ben het ermee eens dat je kritisch moet zijn met wat je op je huid smeert. Zelf had ik veel moeite met het gebruik van deodorants. Je hoort wel verhalen dat dit (borst)kanker kan veroorzaken. Ik ben op zoek gegaan naar een goede, natuurlijke deodorant en heb deze gevonden. Ik gebruik al enige tijd Crystal. Dit is een puur stuk zoutkristal. Het werkt echt fantastisch. Ik kan mijn t-shirts gewoon meerdere dagen dragen zonder zweetlucht terwijl ik elke dag 40 km fiets! Verder kost deze deo slechts een paar euro en je doet er een eeuwigheid mee!

Wil777
Door

Wil777

op 28 Aug 2015

Misschien je B12 eens laten nakijken? Neem een kijkje op de site van Hendrik de Jong en/of Stichting B12 tekort. Doe eerst zelf kennis op via internet over B12 tekort. Artsen weten er (nog steeds) niet veel van!

Mirjam Boerboom
Door

Mirjam Boerboom

op 29 Aug 2015

Fijn dat ik je nieuwsbrieven ontvangen. Ik lees ze met grote interesse. Fijn dat je via FB artikelen post!! Deel het met vriendinnen.

Lida Hoekstra
Door

Lida Hoekstra

op 29 Aug 2015

Altijd weer heerlijk om telezen en mij meer te verrijken.Ik wilde iets toevoegen, over het diepe rimpels krijgen, veel heeft het te maken met toxische vervuiling. Ik vind veel baat en heb erg veel vertrouwen in deze behandeling. Dr.Schussler zouten. Dit zijn celzouten en informatie hierover kunt oa vinden op youtube en bij celzouttherapie Nederland of dick@vita-reform.nlAnder onderwerp ,maar zal veel invloed ook op ons hebben zijn vaccinaties. Geweldige uitleg over voor of tegen prikken heb ik gevonden op :vaccinvrij.nl door Flora Kleynman, een aanrader.Heerlijkere uitwisseling van positieve info, Lida

Ariette
Door

Ariette

op 30 Aug 2015

Ook ik had last van allerlei vage klachten. Watten in mn hoofd, met 10 dingen tegelijk bezig zijn, chaos in mn gedachten, zwetende oksels tijdens een gewoon gesprek, niet kumnen afvallen, zwaar depressief (het hoefde voor mij niet meer...seks? Alsjeblieft niet. En ik kan nog wel even doorgaan. Ondanks dat ik sinds april vorig jaar helemaal suikervrij ben gegaan, zo biologisch mogelijk eet en alles zelf maak tot aan mijn deodorant aan toe voelde ik me waardeloos. Uiteindelijk ben ik een coachingtrajec gestart (want ik liep ook tegen mezelf aan) maar ik heb ook mijn bloed laten controleren op hormonen (Valeo Medica). Hieruit bleek dat mijn progesteron tegen de bodem waarde zat, D3 zat er ver onder en mijn oestrogeen was oké. Mij bijnieren hadden er geen zin meer in. Ik smeer nu bio - identiekehormoon progesteron, slik K2 en D3 en wat een opluchting zeg. Ik kan weer zeggen dat ik de hele wereld weer aan kan. Ik kan weer voelen en genieten. Ik vind dat wij vrouwen niet overgeleverd hoeven te zijn aan de reguliere gezondheidszorg en onkunde van (huis)artsen. Ga zelf op zoek wat voor jou het beste is en vertrouw op je gevoel. Hartelijke groet, Ariëtte

margriet Smit Westerveld
Door

margriet Smit Westerveld

op 01 Sep 2015

Hoi Ariette mag ik vragen waar jij ben geweest ,ik ben kapot heb hashimoto,d3 deficentie ,krijg 2 injecties b12 door dat ik het enzym mis om op te nemen maar voel me nog steeds ...en al 8mnd geen menstruatie meer blehhhh dank je wel xx

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Sep 2015

Ha Margriet, ik kan je de Vrouwenpoli in Boxmeer van Barbara Havenith aanbevelen. Zij werkt zowel regulier als complementair en is zeer deskundig.

CarinV
Door

CarinV

op 07 Jun 2016

Weet je nog meer soortgelijke poli's? Liefst in Noord Brabant. Boxmeer is zo ver weg voor mij..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Jun 2016

Hallo Carin, Nee helaas niet. Het is inderdaad ver weg. Maar ze is wel heel goed. Natuurlijk kan je altijd even via Google zoeken :-).

Marion
Door

Marion

op 01 Sep 2015

Tip voor contactlensdraagsters: kijk eens wat er allemaal in de bewaar-/schoonmaakvloeistof van je contactlenzen zit!! Er zijn vloeistoffen op natuurlijke basis te koop.

Joan Kersten
Door

Joan Kersten

op 02 Mar 2016

Een aantal jaren gelden heb ik dit ook meegemaakt met mijn dochter. Voor de 2e maal weggestuurd door de dermatoloog met de mededeling dat het een vorm van mannelijke kaalheid was en niets aan te doen. Na speurwerk op internet kwam ik toevallig een opmerking tegen over lichttherapie centrum Olpodo in Raamsdonkveer. Zij is hier heel goed behandeld door Clasien en heeft hier veel baat bij gehad.

Irma
Door

Irma

op 07 Jun 2016

Ik ben 71 en word nog steeds s'nachts kletsnat wakker. Heeft dat ook met hormonen te maken, dat moet toch zo langzamerhand over zijn.?

Marjolein Dubbers
Teuntje
Door

Teuntje

op 10 Jun 2016

Ik ben heel erg benieuwd, want over t algemeen neem ik alle stappen op t ontspannen na. Die moet ik echt nodig er maar eens bijnemen. *lastig*. Ben al vanaf mijn 16e bezig en t was eindelijk onder controle en mijn chemo therapie is het weer raak. Klaar met chemo en ben herstelt van die piep ziekte, maar hormonen in balans ho maar. Wat wel nare gevolgen heeft voorzowel mijn omgeving als voor mij. Zo klaar mee wil gewoon weer mezelf zijn ondanks de vrouwelijke ellende elke maand!

Monique Bouten
Door

Monique Bouten

op 30 Jun 2016

menstrueer al 2 jaar en 1 maand niet meer. Dus ik zal wel door de overgang heen zijn. Alleen ik kan niet genieten, niet van man, kinderen of wat dan ook. Regelmatig last van huilbuien. Heb gesprekken bij psycholoog maar dat schiet niet op. Volgens hem ben ik licht depressief. Eigenlijk niet genoeg om pillen te slikken. Verder geen last van echte overgangsverschijnselen, wat je zoal van anderen hoort. (opvliegers, nachtelijk transpireren) Wel last van veel denken, rare gedachtes die door mijn hoofd spoken. Word er crimineel van. Voel me niet happy.....Verder ben ik gezond, sinds ik met pil gestopt ben, geen hoge bloeddruk meer, cholesterol mag ik niet over klagen.

Elize
Door

Elize

op 15 Aug 2016

Probeer stress te vermijden, want dat eet als het waren de eiwitten van je haar huid en nagels op, En ik geloof echt dat dat heus allemaal klopt. Maar je wordt toch ook radeloos en gestresst, als je heeeel vroeg uit je bed gaat, omdat je steeds meer tijd moet besteden aan je makeup (vooral in de ochtend als je opstaat met hoofdpijn, en je er vreselijk opgeblazen uitziet) , en aan je haren die steeds meer weg gaan krijgen van een uitgedroogde heidevlakte, , waar werkelijk niets mee te beginnen valt, en elke dag wel erger lijkt te worden. Maar je moet wel de deur uit!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Aug 2016

Hallo Elize, het ziet ernaar uit dat het niet goed met je gaat! Als je je zo voelt als je beschrijft kun je beter eens een goed (bloed)onderzoek laten doen via een arts, al dan niet via een alternatieve arts zoals een natuurgeneeskundige of orthomoleculair arts.

Elke
Door

Elke

op 24 Aug 2016

Hallo Marjolein, Bedankt voor de informatie. Wat ik graag zou weten is wat je zelf kan doen als je een te hoge cortisolspiegel hebt. De arts heeft dit bij mij vastgesteld maar behalve een scan van mijn bijnieren is er niks gebeurd. Hij lijkt het ook niet zo belangrijk te vinden maar ik zit wel met allerlei klachten...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Aug 2016

Beste Elke, om te beginnen kun je eens kijken hoe het met de stress in jouw leven staat. Een hoge cortisolspiegel betekent dat er veel stress is, dat kan lichamelijke en/of psychische stress zijn. Daar zou je iets aan moeten doen voordat je bijnieren zo vermoeid worden (van het alsmaar cortisol aanmaken) dat je een burn-out (bijnieruitputting) krijgt. Lees ook mijn blogs hierover, Bijnieruitputting: wat iedere vermoeide vrouw moet weten (1) en (2).

Anita
Door

Anita

op 07 Feb 2017

Een week voordat ik moet menstrueren merk ik dat mijn lontje korter wordt. Vooral mijn partner kan daar maar geen begrip voor opbrengen. Lichamelijk gebeurt er veel, zere borsten, opgeblazen etc en mijn gedachten gaan alle kanten op, ik wil daar vanaf. De ene maand erger dan de andere. Zijn er misschien geen pilletjes of is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Feb 2017

Nou, ik zou eerst alle tips die ik noem eens uitproberen als ik jou was Anita. Als je regelmatig mijn blogs leest of mijn boek kent, dan weet je dat ik er voorstander van ben om eerst via de voeding en daarna met eventueel wat supplementen de hormonen op orde te krijgen. Juist om te voorkomen dat er weer 'een pilletje' in moet, bijna altijd iets synthetisch dat weer allerlei nadelen kan hebben. Mochten alle leefstijlveranderingen niet helpen dan kun je alsnog zoiets proberen maar mijn ervaring (en die van veel vrouwen) is dat het soms heel snel verbetert als je de genoemde adviezen goed opvolgt.

Jokuh
Door

Jokuh

op 03 Mar 2017

Hallo, Ik ben een vrouw van 67 jaar. Mijn hele leven had ik dik krullend haar. Na het wassen alleen drogen en mijn haar met krullen zat goed. Nu heb ik sinds een klein jaartje dik stijl haar.......! Mijn kapper zegt dat het aan mijn hormonen ligt??! Ik ben jaren lang veganist, heb in het verleden 2x borstkanker gehad en heb (dom genoeg) preventief mijn eierstokken weg laten halen, een aantal jaren geleden. Heb nooit last gehad van de overgang. Wat kan ik doen om mijn krullen weer terug te krijgen zodat ik het gevoel heb weer mezelf te zijn? Groetjes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Mar 2017

Beste Joke, ik heb geen idee wat je kunt doen om je krullen terug te krijgen! Zo te horen is je haar op zich wel vol en gezond (dunner wordend haar/haaruitval/droog haar zou aan een gebrek aan sommige mineralen en vitamines kunnen liggen, zeker als je veganistisch eet en voorbij de overgangsleeftijd). Maar dat haarverandering met de overgang en de hormonale veranderingen als gevolg daarvan te maken kan hebben, dat klopt wel. Veel vrouwen hebben na de overgang ineens veel minder haar op het hoofd (of zelfs kale plekken) en soms ook op andere plekken juist ongewenste (mannelijke) haargroei. Ook dat komt door hormonale veranderingen.

Marijke Goeman
Door

Marijke Goeman

op 25 Jul 2017

Ben begonnen aan je boek en ik heb het gevoel dat alles op zijn plaats valt. Ik heb nu ruim 15 jaar alopecia. Unne en kale plekken, gelukkig wel wimpers en wenkbrauwen. Mijn leeftijd is 66 jaar en vanaf oktober met pensioen. Kom langzaam tot mzelf, pas een fijne flat betrokken. Ik heb je boek nog niet uit maar heb een en ander al toegepast, zoals de groene smoothie in de ochtend en ook veel fruit en groenten. Je bloemkoolpizza gemaakt. Kortom, ik merk al verbetering. Ik heb wel veel behoefte aan slapen. Ik ben gewoon weer aan het studeren, wat een leerzaam boek!

Linda
Door

Linda

op 16 Oct 2017

Ik neem zowel een DIM supplement als Ashwaganda, zeker het gevoel dat mijn klachten verminderen!

José
Door

José

op 02 Feb 2018

Ik heb het idee dat mijn hormonen ook in disbalans zijn, maar dat dit ook vooral te maken heeft juist met het afvallen in het afgelopen half jaar, kan daar ook een relatie in liggen en zo ja, wat kan ik eraan doen om er weer minder last van te hebben? Ruim 6 kilo afgevallen (10% van lichaamsgewicht), doordat ik in training ben voor mijn eerste marathon. Eet daarbij tamelijk gezond, met veel (groene) groenten, noten, fruit, eiwitten enz. Maar heb sinds twee maanden wel met regelmaat last van stemmingswisselingen en niet alleen tijdens mijn menstruatie en tijdens mijn menstruatie juist meer last van krampen.

Tanja
Door

Tanja

op 20 Mar 2019

Hoe herkenbaar allemaal. Jaren had ik last van stemmingswisselingen, onstabiel humuer, onrustig gevoel met ups en downs. Depressie wilde ik het niet noemen en dacht inderdaad aan hormonen, vervroegde overgang. Ik probeerde van alles, betere voeding, meditatie en melde mij aan voor yoga. Via via hoorde ik over de joyful capsulen van bodyvita, ik was sceptich, puur natuur gemaakt van mamuij seeds, wat serotine verhogend zou werken. Na enkele weken merkte ik toch echt verschil. Een meer stabiel humeur, niet meer van die enorme ups en downs, meer rust. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Lieve groet, Tanja

Miranda
Door

Miranda

op 28 May 2019

Wat je schrijft herken ik helemaal. Al langere tijd loop ik met een waslijst van klachten - allen net niet erg genoeg om naar de dokter te stappen. Ook leken de klachten allemaal anders tot ik mij ben gaan verdiepen in mijn hormoon huishouding. Er ging een wereld voor mij open! Nu lijkt alles een plekje te krijgen en kan ik aan de slag met een nieuw voedingspatroon!

Nancy
Door

Nancy

op 09 Sep 2019

Ik heb dit artikel met veel interesse gelezen en ik heb een vraag. Is er geen (bloed)onderzoek om te kijken als bepaalde hormonen/stoffen in mijn lichaam teveel/te weinig zijn? ik herken bepaalde klachten wel, maar wil toch zekerheid hebben dat het inderdaad daaraan ligt. Ik ben er wel voor te vinden om bepaalde ideeen te proberen, maar aan de andere kant wil ik toch wel weten als het echt de hormonen zijn die ten grondslag liggen aan mijn "klachten". kan dat? Lieve groet. Nancy

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Sep 2019

Natuurlijk kan dat Nancy, je zou dan een orthomoleculair arts of therapeut kunnen bezoeken, er zijn er wel die gespecialiseerd zijn in hormonale problemen en zij kunnen dit soort onderzoeken wel (laten) doen. Je kunt ook naar een Hormoonfactorcoach gaan (opgeleid door Ralph Moorman), die weten hier ook veel over en kunnen eventueel doorverwijzen voor onderzoeken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!