Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Thermografie; een vrouwvriendelijk alternatief voor mammografie?

Thermografie; een vrouwvriendelijk alternatief voor mammografie?

Ik ben persoonlijk geen voorstander van mammografie als middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Ik heb het één keer ondergaan, maar het laten pletten van mijn borsten tot de dikte van een pannekoek voelde zó vrouwonvriendelijk (om niet te zeggen agressief) dat ik de tweede keer bedankte voor deze uitnodiging van onze overheid.

Ik controleer mijn borsten maandelijks zelf en laat nu ieder jaar een thermografie maken. Lees hier waarom ik dat doe. 

Thermografie: het vergeten alternatief

Vanaf het ontstaan van thermografie in 1956 tot medio jaren tachtig was thermografie ofwel digitale infraroodthermografie, een alternatief voor mammografie. Radiologen zagen het toen als aanvulling op de mammografie en gebruikten de twee methodes vaak in combinatie om tot een juiste conclusie te komen.

In 1981 verschenen de resultaten van een twaalf jaar durend onderzoek onder 58.000 vrouwen, waarvan er 1245 intensief werden gevolgd vanwege een afwijkend thermogram aan het begin. De eindconclusie van het onderzoek was niet alleen dat thermografie waardevol is als goede voorspeller van de risicofactor op toekomstige, kwaadaardige borstkanker, maar ook dat thermografie, acht tot tien jaar éérder dan mammografie, inzicht geeft in snel groeiend of onrustig weefsel dat zich mogelijk  kan ontwikkelen tot borstkanker (M. Gautherie, PhD, Breast Thermography and Cancer Risk Prediction). 

Wat is thermografie?

Thermografie is een meetmethode waarbij men temperatuur in kaart brengt door middel van een thermografische camera. Het resultaat van een thermografische opname is een foto waarbij lage temperaturen doorgaans een donkere kleur hebben en hogere temperaturen een lichte kleur. Thermografie als meetinstrument wordt onder andere ingezet in de industrie, elektrotechniek, de bouw en ook in de medische wereld.

Artsen en therapeuten gebruiken medische thermografie vaak als ondersteuning bij het vaststellen van een diagnose en/of prognose. Het is een methode waarmee ziekten en lichamelijk letsel kunnen worden opgespoord. Ook onbegrepen pijnklachten kunnen op een thermografische foto soms worden gezien.

Voor wie is thermografie geschikt?

Het ondergaan van een medisch thermografisch onderzoek is net zo pijnloos en onschuldig als het maken van een gewone foto. Ik spreek uit eigen ervaring. Met ontbloot bovenlijf neem je plaats op een draaikrukje, je strekt je handen boven je hoofd en er worden vanuit verschillende hoeken foto’s gemaakt. Het is in 5 minuten gedaan, waarna je je weer kunt aankleden. Er komt geen straling bij kijken en de therapeut hoeft je niet eens aan te raken. Thermografie is een volkomen veilig onderzoek.  Ik ontving de schriftelijke uitslag per mail binnen een week.

Thermografie is geschikt voor alle vrouwen vanaf 20 jaar. Mammografie wordt pas ingezet vanaf 50 jaar, omdat enerzijds de kans op borstkanker toeneemt naarmate we ouder worden, maar anderzijds omdat mammografie niet geschikt is om afwijkingen waar te nemen in het dichte borstweefsel van jongere vrouwen. Het is dus geschikt voor jonge vrouwen met een hoog risicoprofiel omdat er borstkanker in de familie voorkomt. Ook vrouwen wiens borsten moeilijk of niet te scannen zijn met mammografie kunnen gebruik maken van thermografie. Denk hierbij aan heel kleine of juist heel grote borsten. Het is ook geschikt voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan of een borstprothese of implantaat hebben.

Tenslotte is thermografie ook geschikt om de situatie te monitoren bij vrouwen bij wie helaas borstkanker is geconstateerd. Het grote voordeel is natuurlijk dat het zonder straling, pijn en extra ongemak gebeurt en het zo vaak kan worden herhaald als wenselijk is. Alleen bij zwangere of zogende vrouwen is een thermografische foto niet geschikt, omdat het dan geen goed beeld geeft.

Wat valt er te zien op een thermografie?

Een thermografische foto geeft een warmtebeeld van je borsten, het is een “temperatuurfoto”. Waarom is dit interessant? Kankercellen hebben voeding nodig om zich te kunnen handhaven en groeien. Om deze voeding bij de kankercellen te krijgen worden inactieve adertjes weer actief, of ontwikkelen zich nieuwe adertjes om het bloed waarin de voedingsstoffen zitten toe te voeren. Dit proces heet angiogenese. Dit proces geeft warmte af en dit kan worden gezien op de foto. Het ontstaan van nieuwe bloedvaten kan wijzen op tumorvorming.

Ook ontstekingen in het lichaam geven warmte af en worden dus gesignaleerd. Een ontsteking kan onschuldig zijn maar ook een voorbode van een ontwikkeling van kanker. Een thermografie kijkt dus niet alleen naar kankercellen maar kan je een algeheel beeld geven van de gezondheid van je borsten. Ook is te zien of het lymfesysteem goed werkt en dus de afvalstoffen die opgeslagen worden in het vetweefsel van de borsten goed afgevoerd kunnen worden.

Een thermografie kijkt naar de ontwikkeling in je borsten

Een thermografische foto is een momentopname. Kwaadaardige cellen verdubbelen zich ongeveer per 90 dagen, daarom is het belangrijk om drie maanden na de eerste scan een tweede foto te maken.

Aan de hand van deze twee gemaakte foto’s kan een speciaal hiervoor opgeleide arts zien of er sprake is van onrustige cellen in de borst. Ook worden de twee borsten met elkaar vergeleken. Iedere vrouw heeft haar eigen warmtepatroon. Door de twee scans met elkaar te vergelijken kan worden bekeken of er sprake is van een afwijkend patroon in de tweede scan ten opzichte van de eerste scan.

Voordelen van thermografie ten opzichte van mammografie

Er komen steeds meer bewijzen dat ontstekingen in de borst de sleutel zijn tot de ontwikkeling van borstkanker. Deze ontstekingen in de borst worden het meest gezien bij jonge vrouwen en de prognose is dan vaak niet goed. Deze zogenaamde inflammatoire borstaandoeningen kunnen NIET worden gedetecteerd met een mammografie. Deze ziet ze dus over het hoofd.

Daarentegen worden twee veelvoorkomende maar onschuldige afwijkingen van het borstweefsel door een mammografie wel als verdacht gezien; namelijk microcalcificaties en fibrotisch borstweefsel. Dit is altijd reden voor nader onderzoek, zoals een punctie of erger. Aangezien de mammografische apparatuur steeds verfijnder wordt, krijgen steeds méér vrouwen te horen dat er mogelijk iets aan de hand is. Twee Deense onderzoekers berekenden dat als een vrouw ieder jaar een mammografie laat doen, ze na tien jaar 50% kans heeft dat ze een keer te horen heeft gekregen dat er mogelijk iets aan de hand is en dus nader onderzoek heeft gehad. 50% kans dus op slapeloze nachten, zorgen en stress. Met thermografie kunnen microcalcificaties en fibrotisch borstweefsel worden waargenomen, geïdentificeerd en gemonitord. Hierdoor worden heel wat zorgen weggenomen zonder straling, pijnlijke onderzoeken en andere extra belasting.

Het is belangrijk om hier aan te geven dat met een thermografische foto NIET de diagnose kanker kan worden gesteld, net zo min als een mammografie dat kan. Ook niet als er een belangrijke afwijking wordt gevonden. Is er reden tot nader onderzoek, dan word je doorverwezen naar je huisarts en kom je in het reguliere circuit terecht. Wil je meer weten over mammografie lees, dan mijn blog hierover. 

Thermografie kan al op jongere leeftijd

Zoals gezegd kan een thermografie zelfs tien jaar voordat kanker zichtbaar wordt in een mammografie, al zien of er een kans is op mogelijk een toekomstige tumor. Dit is mijns inziens het grote voordeel van thermografie: thermografie ziet veel eerder dan een mammografie afwijkingen in het borstweefsel; dat wil zeggen onbedoelde celdelingen en de bijbehorende aanmaak van extra bloedvaten. Er is dan nog geen sprake van een tumor maar van onrustige cellen of ontstekingen. En in dit stadium is er nog van alles preventief te doen om te voorkomen dat deze onrustige cellen uitgroeien tot een tumor. En is dat nou niet precies de bedoeling van screenen op borstkanker? Dat we een vróeg signaal krijgen dat er iets aan de hand is en dat we daar zélf iets aan kunnen doen?

Dat kan het voordeel zijn van op jonge leeftijd te beginnen met thermografie. Een afwijking betekent niet alleen dat er iets aan de hand is met je borsten maar dat je hele lichaam uit balans is. Dat is een mooie waarschuwing. Je bent er dan op tijd bij en er is nog alle tijd om het proces te keren.

Voeding en leefstijl hebben grote invloed op kanker

We hebben geleerd om kanker te zien als “de vijand”  die met “man en macht bestreden moet worden”.  Toen mijn vader darmkanker bleek te hebben kreeg hij letterlijk te horen: “We gaan dit met grof geschut bestrijden meneer Dubbers”. De hele taal die in het reguliere circuit wordt gebruikt rondom kanker lijkt op taal die gebruikt wordt bij het oorlog voeren. Helaas heeft mijn vader deze oorlog niet kunnen winnen. Weinig mensen weten dat kankercellen voortdurend komen en gaan in ons lichaam. We kunnen kankercellen hebben zonder het te weten en het kan overgaan zonder dat we weten dat we het hebben gehad. De vraag is of ons afweersysteem in ons lichaam sterk genoeg is om de kankercellen af te voeren.

In 2007 publiceerde het World Cancer Research Fund International (WCRF) een interessant rapport. Dit rapport, waar vijf jaar aan was gewerkt, was samengesteld uit conclusies van duizenden gepubliceerde onderzoeken. Het rapport bevatte aanbevelingen van tien wereldexperts in samenwerking met 234 oncologen en andere wetenschappers. Hun eindconclusie was opmerkelijk: als je niet rookt, bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker. Voeding is veel belangrijker dan genen! Als je in de hoog-risicogroep valt voor borstkanker kan je dus met je voeding en leefstijl nog veel zelf bepalen. Toen ik dit las dacht ik: “waarom heeft geen enkele arts of oncoloog met mijn vader, in die zeven jaar van behandelingen, gesproken over zijn voeding?”

Thermografie kan je een vroege waarschuwing geven

Dit is de reden waarom ik ieder jaar een thermografie laat doen: ik wil vroegtijdig een waarschuwing krijgen dat er iets mis aan het gaan is, zodat ik zelf nog iets kan veranderen aan mijn voeding- en leefpatroon. Ik wil horen dat er een potentieel risico is op kanker, niet dat ik al kanker heb. Ik wil zelf nog iets kunnen doen. Overigens weet ik dat er een kans is dat de thermografie een kanker over het hoofd ziet maar dit geldt ook voor een mammografie.

Thermografie wordt in veel landen al volop gebruikt naast mammografie. Zwitserland overweegt zelfs om mammografie af te schaffen. Vrouwen kunnen in veel landen zelf beslissen waar ze voor kiezen. Nederland loopt hier ver bij achter. Wat ik belangrijk vind is dat we zelf kunnen kiezen. Als jij je goed/veilig voelt bij een jaarlijkse mammografie doe dat dan vooral. Ik voel me persoonlijk beter bij een thermografie.

Waar kan je terecht?

Het aantal mogelijkheden voor thermografie in Nederland begint zich uit te breiden. Ik heb mijn thermografie laten doen bij Birgitte Brouwer van Thermografie Amsterdam.  Je kunt bij haar ook terecht in Bussum, Gouda en Gorredijk.  Vanaf 2017 kan je ook terecht bij de Praktijk voor Medische Thermografie van Marij Nuij in de Veldhoven. De Groene Zuster heeft inmiddels 11 locaties in Nederland, klik daarvoor hier. En ook het Thermografie Centrum gaat zo te zien beginnen met het consult borstgezondheid.  Woon je in de grensstreek met Duitsland informeer dan vooral ook daar, ze zijn daar verder dan wij.

Helaas worden deze behandelingen (nog) niet vergoed door onze ziektekostenverzekeraars. We hebben nog een lange weg te gaan dames!

Wil je weten wat gerespecteerd vrouwenarts, gynaecologe en auteur Dr. Christiane Northrup vindt van thermografie, klik dan hier.

Tot slot ter informatie dit filmpje ter introductie van een film die eraan staat te komen, kijk, luister en vorm je eigen oordeel:

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

131 reacties op “Thermografie; een vrouwvriendelijk alternatief voor mammografie?


Door Paulette op 15 februari 2017

Wordt het niet tijd dat we een petitie beginnen zodat dit op de agenda van de 2e kamer komt? Misschien onder de noemer mensenrechten? Tenslotte is vrouwvriendelijkheid een mensenrecht nietwaar!


Door Marian op 15 februari 2017

Ja het wordt hoog tijd dat de 2e kamer hier aandacht aan besteed. Ik zal zeker een petitie ondertekenen. MarianDoor Rina Oaks-Boonzajer op 14 februari 2017

Interessant.
Ik kende het niet.
Wel mammografie en ik was aan de beurt afgelopen september.
Kon gelukkig borstbesparend worden weggehaald, maar ik moest wel 21 bestralingen. Ik was behoorlijk verbrand en mijn borst wordt nu steeds kleiner.
Ik wilde eigenlijk IORT maar de tumor was te agressief helaas.
Maar het is nu weg dus ik ben een blij mens.


Door Monique op 14 februari 2017

Afgelopen jaar heb ik wederom mijn 2- jaarlijkse oproep voor een mammografie retour gestuurd. Het is voor mij te pijnlijk en op deze manier, lomp en respectloos, voelde het niet goed. Maar het hield mij wel bezig. Wat nu als er wel iets fout is? Per toeval kwam ik op de 50+ beurs in contact met Marjolein de Jong van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis in Bilthoven. Je kunt daar namelijk ook terecht voor een mammografie. Ik heb een afspraak gemaakt (kon snel terecht) en heb gemerkt dat het ook anders kan. De borst hoeft namelijk helemaal niet volledig platgedrukt te worden. Men kijkt tot hoe ver het nodig is op een respectvolle manier. ik heb dit onderzoek niet als pijnlijk ervaren. Je krijgt binnen 10 minuten de uitslag en hoort of er direct aanvullend onderzoek nodig is. Dat kan dan ook direct uitgevoerd worden. Mocht er iets niet goed zijn ben je meteen op het juiste adres. De kosten worden, afhankelijk hoe je verzekerd bent, deels vergoed door de ziektekostenverzekering. Je kunt hier meer informatie over krijgen bij de telefoniste. Zeker een aanrader in plaats van de welbekende bus.


Door Marieke op 13 februari 2017

Ik heb eerder eens een borst echo gehad. Kun je hier ook onrustige cellen/weefsels mee opsporen?


Door Marjolein Dubbers op 16 februari 2017

Een echo is soms een goede vervanging voor een mammografie, vooral als je jonger bent dan 30 (dan is een mammografie sowieso al minder geschikt vanwege het actieve klierweefsel) maar in hoeverre hele kleine afwijkingen daarmee beter of juist minder goed gevonden kunnen worden weet ik niet.


Door Mariska op 12 augustus 2016

Eerder had ik ergens gelezen dat het pletten van borsten schadelijk voor de borsten is en bij een tumor het risico op uitzaaiing door het pletten vergroot wordt. Dat is voor mij een reden om niet te gaan naar de mammografie. Echt erg om te ondergaan vind ik het zelf niet, dat onderzoek. Maar op deze site heb ik dat nog niet gevonden. Is het nou waar of niet?
Verder wil ik natuurlijk geen onnodige behandeling die je snel krijgt na een mammografie. Maar of je er nou gerust van wordt wetende dat er al iets in aantocht is over een aantal jaren, betwijfel ik. Je kan beter ook zonder dat vooruitzicht je gewoontes veranderen zoals gezond eten, niet roken, veel bewegen, geen BH dragen, etc. Je kan ook sneller andere vormen van kanker krijgen als je niet gezond leeft, dus waarom wachten op een niet al te beste uitslag van de thermografie?


Door Marjolein Dubbers op 16 augustus 2016

Beste Mariska, in mijn artikel geef ik een link naar mijn blog over mammografie en daarin wordt een onderzoek uit de Lancet aangehaald dat hierover gaat, o.a. over de eventuele uitzaaiing door het samendrukken van het borstweefsel (X-ray mammography and breast compression). Het staat jou natuurlijk helemaal vrij om te beslissen dat je liever helemaal niet meedoet aan dit soort preventieve onderzoeken en gewoon gezond te leven. Daar is zeker niets mis mee! Deze manier van ermee omgaan zal echter niet voor iedereen gelden en daarom geef ik zoveel mogelijk voorlichting, naar beste weten en met zoveel mogelijk onderbouwing, over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van de onderzoeken.


Door hilde op 18 mei 2016

En hoe zit het met een echografie t.o.v. een thermografie?


Door Monique op 2 mei 2016

Paar weken geleden voor het eerst dus een mammografie ondergaan omdat ik dit jaar 50 wordt. Vond het vrouw onvriendelijk en pijnlijk en had er een heel slecht gevoel over. Kan niet goed zijn. Ben overtuigd, in woon bij de Duitse grens dus zal over 2 jaar kijken waar ik terecht kan voor thermografie.


Door mirjam op 24 maart 2016

Hallo, stel n.a.v. thermografieconsult krijg je een verwijzing om naar je huisarts te gaan omdat op de thermografie na 2x een onrustig beeld te zien was. Wat is dan de volgende stap want de huisarts zegt dan alsnog dat er dan maar een mammografie moet worden gemaakt(maar dat wil je natuurlijk niet) en als je vraagt of er dan een scan/echo kan worden gemaakt ipv een mammo dan is dat niet mogelijk want dat is niet volgens het protocol van het ziekenhuis/huisarts.
Wat ga je dan doen? Je bent natuurlijk wel ongerust geworden door deze mededeling.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Mirjam


Door Thea op 5 februari 2016

Ik hoop echt dat de thermografie de toekomst word, ik heb nu voor de tweede keer een mammografie laten doen, en heb er zelfs een borstontsteking aan over gehouden, dus nog meer pijn, hopenlijk word dit gauw vergoed door de zorgverzekeraars, dit is niet leuk en zeer vrouw onvriendelijk..


Door Nina op 31 januari 2016

In Amsterdam is inmiddels een wachttijd van 4-8 maanden! :O


Door Carla Trappenburg op 4 januari 2016

Hallo Marjolein,
Allereerst veel dank voor je informatieve artikel! Ik lees hier en daar dat de thermografie alleen de temperatuur meet van de huid (lijkt me niet voldoende?) en kan nergens het tegendeel vinden. Wat zijn jouw ervaringen daarmee?
Hartelijke groet, Carla


Door Marjolein Dubbers op 4 januari 2016

Ha Carla, thermografie meet zeker niet alleen de temperatuur van je huid. Mijn ervaringen hiermee zijn heel goed, het is absoluut pijnloos.Ik ga ieder jaar een keer langs bij
Birgitte Brouwer van thermografie-amsterdam.nl Zij kan je er alles over vertellen.


Door Gina Decock op 8 december 2015

beste,
ik wil graag weten waar men een thermografisch borstonderzoek kan laten doen in België ?


Door Miriam op 9 november 2015

Hoi Marjolein,
Ik woon in het zuiden van Nederland en heb gezocht naar een praktijk in de buurt, waar ik terecht kan voor thermografie. Nu heb ik Meditherm gevonden. Zij zitten o.a. in Zoetermeer, Rotterdam, Den Bosch maar ook in Kerkrade. Dat is voor mij redelijk in de buurt. Ik vraag me wel of of deze instantie “betrouwbaar” is aangezien dit voor een leek redelijk moeilijk in te schatten is.
Kun jij me hierin adviseren?


Door Marjolein Dubbers op 20 november 2015

Ik durf het je niet precies te zeggen. Ik ga altijd naar Birgitte in Amsterdam. Ik begrijp dat dat voor jou een hele reis is. Iemand anders ervaringen met Meditherm in Nederland?


Door Petra Biegel op 13 februari 2017

Ik heb 2 keer een thermografie bij Meditherm in Kerkrade laten maken, één eerste onderzoek en vervolgens drie maanden later opnieuw een vergelijkend onderzoek. Dit vormt het vergelijkingsmateriaal voor latere herhaalonderzoeken. Ik kreeg en goede indruk van de die meneer die de thermografie deed, goede uitleg en ik voelde mij op mijn gemak.
Korte tijd later ontving ik een uitgebreide analyse van de thermografieen, beoordeeld door artsen.


Door c van brink op 6 november 2015

Ik las net dat dit een HOAX zou zijn op de hoax melding pagina van face book, hoop het niet want BK is geen spel, ben zelf patient en werd al vrolijk van dit art. zeker omdat ik de mammo grafie weiger sinds afgelopen jaar. mvg carlaDoor Marjolein Dubbers op 20 november 2015

Mijn mening kan je lezen in de artikelen over mammografie en thermografie.


Door Geertje op 23 oktober 2015

Vandaag zag ik tot mijn stomme verbazing dat de energieke vrouwen academie bij de hoax-wijzer genoemd word inzake dit stuk.

Ik heb het stuk van de Hoax-wijzer gelezen en daarna nogmaals dit stuk.. Jullie eerlijke en duidelijke uitleg zorgen ervoor dat ik hier voor blijf staan! Top!
In de hoax worden allerlei onderzoeken aangedragen maar ze ‘vergeten’ voor het gemak de onderzoeken die in dit vak gedaan worden..en gaan volledig aan de resultaten/uitkomsten voorbij… Jammer dat ook dit weer een welles-nietes-spel gaat worden.. Voor nu succes voor jullie en vooral..ga zo door!


Door Lenie op 22 oktober 2015

Ik lees dat er berichten dateren van 2013 er is heel weinig bekend hierover.
Dit moet eigenlijk naar radar zodat het bekend wordt en dat er iets aan wordt gedaan aan die pijnlijke behandeling van de mammografie.
Dat we kunnen kiezen voor de thermografie. Ik ga schrijven naar radar lijkt me een goed punt.


Door trijn op 20 oktober 2015

Ook ik moet weer voor mammografie in november. Woon in Overijssel,weet iemand een ziekenhuis in deze omgeving waar ze thermografie doen.


Door MarjoleinNZ op 26 januari 2016

Ik heb begrepen dat ze het doen bij Centrum Vitaal in Hengelo. Schijnt een arts het te doen, maar ik heb er nog geen ervaring mee.


Door adriana op 20 oktober 2015

hallo
waar kan je vinden waar het gedaan wordt bij je in de buurt en heb je verwijzing nodig van huisarts ?Door Francine van Broekhoven op 27 juli 2015

Als medisch thermograaf krijg ik nog wel eens de vraag hoe het zit met zaken die een thermogram niet ziet en een mammogram wel. Zeker als het gaat om kanker. Een kleine uitleg is hier op zijn plaats.
Zoals Marjolein al schrijft dat een DCIS een ingekapselde tumor is en een overdiagnose kan ik dit aanvullen met de volgende informatie waar je misschien meer duidelijkheid uit haalt.
Vals negatief: Dit is een gemiste kanker, hierbij heeft de onderzoeksmethode de echte kanker over het hoofd gezien. Op een mammografie is kanker niet altijd te zien. Eén van de oorzaken is de densiteit van het borstklierweefsel. Screening kan zo tot een vals-negatieve uitslag leiden, met andere woorden, kanker die er wel degelijk is komt niet in beeld. Mammogrammen ‘missen’ zo’n 20 procent van alle kankergevallen. Volgens het US National Cancer Institute zijn dat juist de snelgroeiende, agressieve kankers die wel levensbedreigend kunnen zijn.
Vals positief: Er zou een kanker zijn die er niet is. Hoewel mammografie en echo zeker tumoren ontdekken resulteert dit ook in vele onnodige biopsies. We noemen dit de ‘vals positieven”. Van de ontdekte tumoren blijkt het bij bijna de helft om een DCIS te gaan. Uit gegevens van de National Institutes of Health blijkt dat 90% van de bevindingen bij mammografieën vals positief uitvalt met alle gevolgen van dien waaronder angst, pijn en het ondergaan van onnodige medische behandelingen. Een ander onderzoek waarin 2400 vrouwen tussen de 40 en 69 gevolgd werden liet ons zien dat het aantal vals-positieve uitslagen alleen maar meer werd naarmate een vrouw vaker mammogrammen kreeg. Als een vrouw tien mammogrammen had gehad was de kans daarop maar liefst 64%.
Over-diagnosis: Simpel gezegd, over-diagnose is de diagnose van iets dat niet zou hebben geleid tot een ziekte. Er volgen hierdoor onnodige behandelingen. We hebben het hier dan over een DCIS. Maar als deze eenmaal ontdekt is door mammografie en met punctie of biopsie is onderzocht zegt de reguliere geneeskunde dat ze kanker hebben gevonden, en dat dit een voorstadium is van kanker. In autopsie rapporten is veel geschreven over de DCIS, dat veel vrouwen dit soort knobbels in hun borsten hebben. Dat het nooit tot een ziekte geleid zou hebben. Dat het lichaam de kanker opgelost heeft door het in te kapselen dat is iets waar reguliere geneeskunde anders mee omgegaan wordt. Men zegt dat het een voorstadium van kanker is (wat logisch lijkt als je bedenkt dat met een biopsie het kapsel open is gemaakt, en de kankercellen niet meer veilig opgeborgen in het kapsel blijven) en dus wordt vandaag 30 tot 50% van de vrouwen behandelt voor iets wat (ook regulier) geen kanker is/was.
Bij thermografie komt een DCIS inderdaad niet in beeld, alleen abnormale fysiologie die ons waarschuwt voor ernstige zaken zien we met thermografie. Nadat er in een DCIS is geprikt met punctie of biopsie kan de DCIS in beeld komen. Immers er is een trauma verricht op de knobbel.
Ik hoop dat dit meer duidelijkheid geeft omtrent de vals positief, vals negatief maar ook over wat zien we nu werkelijk met thermografie. Voor meer vragen ben ik bereikbaar via de site van De Groene Zuster


Door Carola op 9 juli 2015

Hallo, ik heb onlangs een thermografie laten maken, uitslag was: maak je nog maar geen zorgen, maar wel in de gaten houden, kom over 3 maanden nog maar eens terug, daarna een echo laten maken, uitslag: verdacht, door naar mammo, uitslag: twee tumoren en vergrote lymfe in oksel.
Wees gewaarschuwd, vaar bij borstkanker niet blind op één onderzoeksmethode.
En zonder dat ik aandelen heb bij het Monro borstziekenhuis: ik raad dit ziekenhuis aan alle vrouwen aan die een borstonderzoek moeten ondergaan, zij begrijpen precies dat de patient een mens is en geen puntje op een grafiek oid.
Heel veel sterkte ieder die de onderzoeksmolen ingaat, blijf zelf regie houden. Als je belabbert behandeld wordt door je eigen ziekenhuis, zoek naar een andere oplossing totdat je je in goede handen voelt, vertrouwen is erg belangrijk!


Door Lien op 12 juni 2015

goede morgen ik ben 74 jaar en heb al ongeveer 25 jaar te horen gekregen dat ik actieve melkklieren heb in mijn borsten . Heb jaarlijks mijn borsten laten onderzoeken . Maar na je 70 jaar krijg je geen oproep meer . Heb af en en toe een steek in me linker borst ,wat raad u me nu aan voor een onderzoek te laten doen . Ze hebben me wel gezegd dat ik altijd de eerste foto,s mee te nemen als vergelijking.


Door Annabel op 5 juni 2015

Lect. Sal.
Ja precies zoals ik in het begin las…..artsen proberen ons beter te maken maar het begint bij voeding en daar weten ze volgens mij niets vanaf. Wat zit er thans in ons voedsel……vol met E-NUMMERS, je hebt een paar goed maar de meeste zijn puur chemisch. Dan wordt het gewas de grond uitgekeken met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid en ongedierte te verwijderen. Alle vitaminen worden er door uit het voedsel verwijderd. Koeien en kippen ingespoten met antibiotica mid- delen en waarom ??? allemaal voor het vullen van de zakken van de GROTE bedrijven waar veel te veel producten geproduceerd moeten worden . Kreeg zelf ook borst-ca was er
gelukkig vroeg bij en thans 4 jaar verder maar sinds die tijd ben ik op alle verpakkingen aan het kijken en E-nummers komen er bij mij niet meer in, ook zoveel mogelijk biologisch.
In wat voor tijd leven we !?!?!?!? Een handig boekje van
Corinne Gouget : “wat zit er in uw eten ?” succes .


Door Bianca op 24 mei 2015

Hallo Marjolein,

Super dat je dit onderwerp aangesneden hebt! Ik had al geruime tijd geleden al eens gehoord van deze methode, maar ik kon er maar niet meer op komen!
Mijn moeder heeft borstkanker gehad, is nu ‘gezond’ verklaard, maar ik zag zo verschrikkelijk tegen dat pletten op, omdat ik zelf ook in het verleden geopereerd ben daar. En daarnaast nog de straling. En het stukje tekst over ontstekingen. Ik schrok daarvan! Niemand van de doktoren heeft mij ooit verteld dat dit in kanker kan overslaan! Via de tv moest ik vernemen dat dochters van moeder met borstkanker grotere kans hebben dat zij dit ook krijgen!! Ik ben nog geen 50, maar zie erg tegen dat borstpletten op, daarom heb ik dat ook niet gedaan.

Eigenlijk moeten de verzekeraars in dit (begin)stadium de prijzen vergoeden die normaliter voor de mammografie staan en dan kunnen de mensen toch zelf wel beslissen welke methode ze willen ondergaan.?! Dan is het waarschijnlijk voor meerdere mensen een stuk betaalbaarder….

Nederland loop altijd met heel veel dingen achter, nu bij dit ook weer……


Door Louise op 1 mei 2015

Hoi,
Pas geleden kreeg mijn zusje te horen dat zij borstkanker heeft met uitzaaiingen in de lymfe. Een aantal jaren geleden heeft zij genetisch onderzoek laten doen en het advies gekregen om elk jaar haar borsten te laten pletten d.m.v. mammografie wat ze dus gedaan heeft en nu zeggen ze in het ziekenhuis dat ze 13% niet kunnen zien op de scan (raar getal overigens). Ik ben daar best wel verdrietig van, ik wist dit niet, jullie wel? Dus aan de ene kant zijn er vrouwen die eigenlijk niets hebben en een doodsangst/behandeling krijgen terwijl er geen kanker is met mammografie en aan de andere kant zien ze de kanker niet met mammografie omdat niet alles te zien is? Er zijn dus helemaal geen garanties met mammografie!


Door Minke op 14 april 2015

Ik heb 1x een mammografie gehad en …nooit meer. Wat was dat pijnlijk. En hoe vrouwonvriendelijk, pletten van je borsten. Kan volgens mij nooit goed zijn. De volgende keer kies ik voor thermografie.


Door Yvonne op 13 april 2015

Half jaar geleden heb ik een mammografie laten doen. Het spparaat schraapte langs mijn ribben en het is nu nog pijnlijk.
Ik laat het niet meer doen.
Dit lijkt mij niet gezond, die kneuzingen.


Door wilma op 13 april 2015

Voor dames die niet onder een mammografie uit komen en vooral het laatste stukje heel onprettig vinden moeten vragen of ze het laatse gdeelte handmatig vast draaien.
normaal doen ze dat namelijk met het voetpedaal, deze tip kreeg ik van mijn geneacoloog , het is nog steeds niet prettig maar gaat wel beter, en heel duidelijk laten weten dat je het een marteling vind!
groeten Wilma


Door Eva op 13 april 2015

Hallo, ik moet morgen 14 april weer voor deze borst controle, al vind ik dat de overheid dat pletten van borsten moet stoppen als het pijnlijk is. Ze kunnen dan toch wat hier beschreven staat toepassen of niet?
Als het niet fijn is voor vrouwen dan weg met het pletten, het doet ook zeer zeker als je wat kleine borsten hebt. We betalen allemaal een zorgverzekering.
Ik moest 2x keer omdat met wat zag , het bleek een kliertje te zijn dus vervelend en niet leuk…

Groetjes,


Door Ellen op 7 april 2015

ik heb borstkanker gehad in 2010. moet elk jaar nog een mamo laten maken. echt niet leuk met een borst die al beschadigd en bestraald is. Zowel aan de chirurg als de bestralingsarts heb ik gevraag d wat ze van thermografie vinden. De eerste zei dat ze die manier van controle niet kon vergelijken met de resultaten van de mamografieeen die zij hebben laten doen. de bestralings- arts zei dat ze er vroeger mee gewerkt hebben maar dat die manier van onderzoeken niet toereikend is. Tja wat moet je dan? de vorige keer had ik me voorgenomen om me alleen handmatig te laten onderzoeken maar heb me toen laten overhalen om een mamo te laten maken. Wat weer veel stress en tranen opleverde. Wie garandeerd dat deze methode wel alles kan opsporen? hartelijke groet Ellen


Door Nancy op 3 april 2015

Deze week naar de dokter geweest omdat ik een knobbeltje in mijn borst had opgemerkt. Ben doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een mammografie. Ik heb dit zelf nog nooit laten doen maar ben er wel heel bang voor. Zit nu te twijfelen of ik dit wel moet doen of ik dat ik voor een thermografie moet gaan.


Door Anneke op 16 maart 2015

Wat is er mis mee om geen onderzoek te doen. Gewoon jezelf goed in de gaten te houden. Waarom is de druk zo hoog.
Ik heb helemaal geen behoefte aan deze onderzoeken.
Je kan overal in je lichaam kanker krijgen.
Het is best vernederend om dit soort onderzoeken te ondergaan. Gezond leven en bewegen.
Er zijn ook mensen die heel ongezond leven en trouw naar deze onderzoeken gaan.
Ik zie er vreselijk tegenop om preventief mijn lichaam bloot te geven. Het is zo van mijzelf.


Door Ingrid op 25 februari 2015

Wat fijn, Marjolein, om jouw artikel over thermografie tegen te komen uit een tijd dat ik nog niet geabonneerd was op je nieuwsbrief. Ik had er jaren geleden al mee kennis gemaakt – door Christiane Northrup – maar toen heb ik er in Nederland niets over kunnen vinden. Toen ik mijn eerste mammografie-oproep kreeg heb ik mijn gevoel gevolgd en ben ik niet op de uitnodiging ingegaan. Inmiddels is zijn er dus meerdere plaatsen waar de borsten thermografisch kunnen worden onderzocht. Wat een bemoedigende ontwikkeling. Ik ga daar nu zeker gebruik van maken.


Door Nicolien op 5 februari 2015

Hier voel ik ook veel meer voor als dat plette, dat is vreselijk, heb er daarna weken last van, lijkt me ook niet gezond.
is er in de buurt van Eindhoven ook een mogelijkheid?


Door Wanda Sluyter op 1 februari 2017

Ja, in Veldhoven via De Groene Zuster – zie het commentaar hierboven van Francine van Broekhoven. Ben er onlangs nog geweest.


Door Ellen Peeks op 5 september 2014

Hallo Marjolein,

Ik hoop dat je het niet verkeerd opvat dat ik dit hier plaats; maar dit kreeg ik ‘commentaar’ (na het delen van deze link) van een vriendin met een medische achtergrond: http://www.kwakzalverij.nl/1567/Kwakzalvende_infraroodkijkers_zien_beginnende_borsttumoren
Ik wil niks of niemand onderuit halen, maar het lijkt me wel zo eerlijk dat iedereen zijn eigen mening kan vormen.

Verder volg ik alles wat je schrijft met veel interesse en vind dat je veel zaken heel helder en goed weet uit te leggen.

Zonnige groet van Ellen


Door Tonny Adriaens op 4 september 2014

Hallo Marjolein,

is er in Drenthe een mogelijkheid om dit onderzoek te laten doen?
Ik hoorde in Steenwijk? of zo?

Hartelijke groet, Tonny
Door Anita op 25 juni 2014

Ik heb me uit laten schrijven, en krijg geen oproep meer voor een mammografie. Als er een grote groep vrouwen zich uit laten schrijven,
wordt er naar mijn idee snel gewerkt aan een vrouwvriendelijker bevolkingsonderzoek. Van thermografie had ik niet eerder gehoord.
Fijn dat wij als wijze vrouwen elkaar de juiste info aan kunnen reiken.


Door Ikje op 24 juni 2014

Ik heb onregelmatigheden in mijn borst en ben doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Volgens ha geen mammografie, maar dit stond wel vermeld op de verwijsbrief.

Ik wil absoluut geen mammografie, strookt niet met mijn gevoel en levenswijze. Wel zou ik een echo willen, of idd thermografie.

Heb ik het recht om mammografie te weigeren?
En zo ja, waar vind ik daar meer info over?


Door Marjolein Dubbers op 1 juli 2014

Je hebt altijd het recht om zelf te beslissen wat er met je lichaam gebeurd Ikje.


Door Sylvana op 18 juni 2014

Geweldig dat er iemand is die ons hier over informeert! Had er nog nooit over gehoord, ga er gelijk mee aan de slag en een afspraak maken!

Bedankt


Door Katrien van Haaster op 11 juni 2014

Hallo alle vrouwen,
Wat prettig dat er meer vrouwen zijn die de mammografie zo akelig vinden en vernederend en zo hard! Vaak denk ik: waarom geen andere machine bedacht?!Ik vind ook dikwijls dat vrouwen die dit begeleiden dat niet goed/juist doen: sorry! Maar wat een klus ook!
Het is vrijwillig en kosteloos: terecht!
Ik ga kijken wat thermografie op kan leveren: belachelijk dat dit alternatief niet van je verzekering af kan!
Succes!


Door Anja Waltmans op 4 juni 2014

Vorig jaar werd bij mij borstkanker geconstateerd dmv de mammografie…
Ik moet in augustus voor de 1e keer weer foto’s laten maken en zie daar vreselijk tegen op.
Mijn borst doet nog steeds zeer door de operatie en bestralingen.
Kan nog niet eens op mijn buik liggen.
Dus dat pletten zal zeker niet prettig zijn.
Als ik dit zelf zou laten doen, wat gaat mij dat dan kosten? Dit vraag ik omdat de zorgverzekeraar dit dus niet vergoed. Het is wel handig om daar dan rekening mee te kunnen houden.

lieve groetjes AnjaDoor Petra Biegel op 30 mei 2014

Bedankt voor alle informatie.
Ook ik heb t.n.t. elke oproep voor het bevolkingsonderzoek naast mij neergelegd en heb liever een echo laten maken.
Ook mij werd met klem verteld, dat alleen een mammografie vroegtijdig borstkanker kan opsporen.
Dat zoiets als thermografie bestaat kwam ik pas op het spoor
toen ik toevallig een artikel las, dat Zwitserland stopt met het gebruik van mammografie als onderzoeksmethode en overgaat op thermografie. (Hoezo kwakzalverij???)
Omdat ik in Zuid Limburg woon wil ik het liefst in Duitsland naar een therapeut zoeken.
Ik heb even onder de kop ‘Thermographie als Brustkrebsvorsorge’ gegoogeld en kwam daar best veel (Duitstalige) informatie en links tegen, ook adressen.
Echt wijd bekend is het onderwerp thermografie ook in Duitsland niet, maar voor mensen die in Zuid Limburg wonen biedt het toch adressen in Noordrijn Westfalen.
Ik ga in elk geval proberen om er meer van te weten komen.


Door Anke op 17 februari 2014

Dank voor dit artikel! Ik was vanochtend bij mijn zeer vriendelijke huisarts (een jonge vrouw) met pijnklachten aan mijn linkerborst. Ik heb deze al enige tijd en nu maar eens een afspraak gemaakt. Blij als ik ben met de zeer wel gemeende aandacht van mijn huisarts, heeft ze me met klem geadviseerd een mammografie te laten doen en zei ze niet te weten van een goed alternatief. Een tijdje terug had ik dit blog al vluchtig gelezen via Facebook en heb het daarom nu weer opgezocht. Nu ik het goed heb gelezen en ook alle -kritische- reacties van andere vrouwen ga ik er nog een nachtje over slapen. Diep van binnen weet ik volgens mij al dat ik een afspraak ga maken in Gorredijk… Ik ga het filmpje naar mijn huisarts doorsturen.


Door Anke op 15 januari 2014

Dank je voor dit bericht.
Ik heb het al gedeeld en ook aan jonge vrouwen laten weten.


Door Marjo op 25 november 2013

Ben al een hele tijd op zoek naar een behandelaar in het zuiden van het land,mn. in Limburg.
Bij de huisarts krijg je als antwoord,”” een thermografie, wat is dat?” Nou vraag ik je.
Kan iemand mij helpen???


Door Bernadette Van Lierop op 20 januari 2014

Heb 7 0ktober via webinar contact gehad met Dr .Eccles deze gaf een lezing. Hij is medisch directeur van The Chirion Clinic in Londen.
Hij is uitgegroeid tot een van de leidinggevende Britse dokters op het gebied van M.T.I. medische thermische infraroodbeelden en in het bijzonder de toepassing ervan als NIET-INGRIJPENDE methode voor de VROEGE OPSPORING en CONTROLE van borstkanker.
http://www.chironclinic.com
Voor mij een enorme eye-opener daar ik in mijn massagepraktijk en ToonHermans”inloop”huis te Weert regelmatig te maken krijg met borstkanker . Wat loopt Nederland nog achter ! Onze vraag ; waar kunnen we terecht in Limburg !!

Balancemassagepraktijk ; specialisatie massage bij kanker.


Door Magda op 4 november 2013

Ik wil graag geloven dat thermografie een goede oplossing is om vroegtijdig borstkanker op te sporen. Ik heb zelfs al een afspraak gemaakt voor een scan! Aan de andere kant heb ik er een hekel aan belazert te worden. Daarom ben ik het web op gegaan om hier meer info over te vinden. Ik heb op http://www.medischdossier.org een vergelijkbaar verhaal gevonden als wat Marjolein schrijft. Maar ik zie ook een waarschuwend artikel van http://www.kwakzalverij.nl dat dit allemaal onzin zou zijn. Wie moet ik nu geloven? Waar kan ik terecht voor objectief betrouwbare informatie? Of moet ik concluderen dat zowel de mammografie als de thermografie wel een indicatie geven maar niet waterdicht zijn? Voordeel van de thermografie is de vrouw-vriendelijke aanpak én geen nadelige effecten door pletten en straling met als nadeel dat dit niet vergoed wordt door de verzekering? Dat er nadelen kleven aan de mammografie is volgens mij nl. geen discussie meer.


Door coby klazinga op 1 november 2013

Ik ben blij dat er nu zoveel aandacht besteed word aan het onderwerp borstkanker.
Jarenlang ben ik trouw naar het bevolkingsonderzoek gegaan en het was altijd goed. Tot vorig jaar ik de mededeling kreeg dat mijn borst verwijderd moest worden ivm een hele grote tumor.
Wij vroegen aan de arts hoe dit mogelijk was omdat ik altijd trouw naar de mammografie ging, en zijn antwoord was dat deze onderzoeken niet echt betrouwbaar waren. Dus daar was ik mooi mee, jarenlang kwelling en pijn en dan deze uitslag.
Ik had na het onderzoek zeker drie maanden last van een pijnlijke borst en had ook wel het idee dat dit niet echt goed kon zijn.
Nu moet ik jaarlijks voor een mammografie voor de rechterborst, maar ik ga voor thermografie. Ik hoop dat veel meer vrouwen hier voor gaan kiezen want dan kunnen ze niet anders meer dan dit te gaan vergoeden, en tot die tijd spaar ik er voor.


Door annick op 1 november 2013

IK ben pas operatie onder gaan van grote gescheurd pees veel pijn en moe is al dat je van hebt en niet kunnen doen want de linker is ook al gedaan soms kan ik niet meer ik ben moe en geen energie niet meer wat moet ik doen ANNICK


Door Hester Visser op 28 oktober 2013

Marjolein, hartelijk dank voor je uitleg bij thermografie!!

Geweldig dat dit nu algemeen bekend wordt. Ik doe zeker mee aan verspreiding via de social media! Voor onze borsten, die ons lief zijn. En onze algehele gezondheid, die onze eigen verantwoording is. Ook als dit, nu nog, keuzes maken betekent in uitgaven.

Vriendelijke groet,

Hester Visser, Therapeut
Oprichter Rosarium Stress Therapie (RST)
http://www.linkedin.com/groups?gid=6509765&trk=myg_ugrp_ovr
http://www.praktijkrosarium.nl


Door M. op 28 oktober 2013

Goed artikel en ook het filmpje. Zo zie je maar dat de onderzoekers en artsen ook over dit belangrijke onderwerp verschillende standpunten hebben. Heel verwarrend en hoe te handelen.
Als je implantaten hebt is een mam. helemaal geen pretje denk ik en misschien kan de impl. knappen, gevolg operatie.
Zeker goed om ook zelf goed te onderzoeken wat we willen.
Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor je eigen lichaam en leven.
Er zou veel meer openheid over de verschillende mogelijkheden moeten komen. Bedankt Marjolein voor je niet aflatende betrokkenheid en onderzoek.
Ik vind wel, dat we zelf ook moeten kijken naar wat goed voor onszelf is en niet zonder meer alle aanbevelingen opvolgen.


Door Judith Minnema op 28 oktober 2013

Dankjewel Marjolein voor het delen van deze informatie! Ik word altijd een beetje verdrietig als ik mijn borsten laat pletten en zie de verpleegkundige soms bijna als verrader, lijkt me helemaal geen fijne baan voor hun. Ik heb 3 zussen met borstkanker, waarvan 1 kort geleden is overleden. Een nicht is nog steeds in behandeling. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid en leef zo gezond mogelijk, dit zou heel goed een volgende stap kunnen zijn. Ik heb het gelijk gedeeld met mijn zussen!


Door Marjolein op 28 oktober 2013

beste dames,
Ik heb ook een foto van mijn borsten laten maken met deze methode. Binnenkort de tweede.
Ik zou iedereen oproepen om sowieso de factuur naar de ziektekostenverzekeraar door te sturen.
Dat levert het signaal op bij de ziektekosten verzekeraars dat wij het doodnormaal vinden dat deze kosten vergoed worden. Dat maakt ze ook wakker.
Wanneer je niets vergoed krijgt zou je zelfs kunnen bellen om je punt kracht bij te zetten.

EN ik heb (zonder verder telefonisch contact) 40 euro van de 120 euro teruggekregen van mijn ziektekostenverzekeraar Zilveren kruis Achmea! (Ik heb wel een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeskunde).


Door Aukje Sieben op 27 oktober 2013

Dankjewel Marjolein voor je uitgebreide stuk! Zelf ben ik 38 en krijg jaarlijks een mammografie. Ik vraag me af een ziekenhuis niet moeilijk gaat doen wanneer je kiest om een thermogram te nemen ipv een mammografie. Ik begreep dat het ziekenhuis zelf verzekering technisch gezien ook een nieuwe afspraak dient te maken binnen een jaar. Ben benieuwd of het qua verzekering nog impact kan hebben, iets om nog uit te zoeken. Ik probeer er alles aan te doen om gezond te blijven en vraag me af wat ik, en het ziekenhuis, zou kunnen doen wanneer er aanwijzingen zichtbaar zijn die wijzen op (voorstadie van) kanker.


Door sabine valkieser op 27 oktober 2013

Dankjewel Marjolein voor wederom veel inzichten en een super goed artikel. Ik heb het al aan een aantal vriendinnen doorgestuurd zodat ook zij zich kunnen informeren en de voor hen juiste keuzes kunnen maken. Het filmpje is zeker ook ‘shocking’…

Naar aanleiding van jouw eerdere artikel – en de vreselijke ervaringen die ik heb gehad met mammogrammen – ben ik mezelf gaan informeren en ben ik terecht gekomen bij Anand Badloe in Den Haag bij Meditherm. Ik ben door hem goed ingelicht, er was heel veel tijd voor informatie en uitleg en ik heb nu 2x een thermogram gehad (een ‘nul’ meting en de volgende 3 maanden hierna) en ben ongelofelijk blij dat ik op deze vrouwvriendelijke manier nu mijn borsten kan laten checken. Ik kan het iedereen aanraden. Dank voor dit zeer goede artikel en de trailer van de film. Ik stuur het door naar mijn vriendinnen!


Door Marianne Vedder op 21 oktober 2015

Ik ben ook bij Anand Babloe geweest en sluit me helemaal bij jouw reactie aan Sabine Valkieser ; kosten zijn 135,00 per keer wat helaas niet vergoed wordt ,ik hou het dus daarom bij 1x per 2 jaar maar Anand komt ook speciaal naar Steenwijk paar keer per jaar meer info via http://www.mediterm.nlDoor Elsje wind op 27 oktober 2013

Dankjewel voor het delen van deze informatie Marjolein! Ik heb het al aan de nodige vrouwen doorgesluisd en zij weer aan anderen! Veel vrouwen zijn niet of slecht geinformeerd helaas met alle ellende van dien dus nogmaals dank en laten we het met z’n allen verspreiden groetjes elsje


Door Mieke Erkens op 27 oktober 2013

Heel waardevolle informatie! Heb nooit een goed gevoel gehad bij de mammografie, en dan doel ik niet alleen op de pijn!
Kwam vorige week deze website tegen: plannen voor een alternatieve gezondheidsverzekering, waarin preventief onderzoek wel vergoed wordt en je zelf kunt kiezen. Hoop dat dit zo snel mogelijk van start gaat!
http://gezondheidscooperatiefnederland.nl/


Door Serife Bayram op 27 oktober 2013

Dank je wel voor je informatie.Door Susan op 26 oktober 2013

Wat ik niet begrijp is waarom wordt het niet allang in ieder ziekenhuis wordt gedaan als het zoveel beter werkt. Is de apparatuur zo duur in aanschaf ,of zijn er toch nadelen aan deze werkwijze.
Eén ding weet ik wel: ik ben fan als het net zo goed werkt , want jemig wat doet dat zeer als ze je borsten platwalsen bij de mammografie!!


Door Charlotte op 26 oktober 2013

Fijn dat deze mogelijkheid bestaat, ik heb gelukkig net mijn “plet” oproep afgezegd vanwege de straling, had er geen goed gevoel bij. Ga snel een afspraak maken voor deze manier van onderzoek.


Door Iris op 26 oktober 2013

Bedankt, ik had er al geen goed gevoel bij en heb dit jaar de mammografie overgeslagen en nu een afspraak gemaakt voor de thermografie.


Door tineke op 26 oktober 2013

Hallo Marjolein

Hartelijk dank voor al je “research”. En voor het delen van deze informatie.
Heel waardevol vind ik dit artikel. Ik heb zelf dit jaar een mammografie geweigerd omdat ik denk dat dit onderzoek meer kwaad dan goed kan doen.
Nu ben ik blij te weten dat er een goed, zelfs veel beter, alternatief is!


Door Leen Ackx op 26 oktober 2013

Ik ben heel blij met dit artikel want ik zie enorm op tegen een mammografie. Enkele maanden geleden kreeg ik hiervoor terug een uitnodiging in de bus maar ik ben er niet op ingegaan. De gynaecologe waarbij ik jaarlijks een uitstrijkje laat nemen was hier sterk verwonderd over en maande me aan om er toch nog maar eens goed over na te denken en die mammografie alsnog te laten doorgaan. Ik heb echter besloten om dit niet meer te doen! Het probleem is dat thermografie hier in België blijkbaar weinig of niet gekend is om borsten te onderzoeken. Marjolein, beschik jij misschien over goede adressen in België waar men terecht kan voor thermografie?Door Agnes Jansen op 26 oktober 2013

Marjolein, ik ben je elke week heel dankbaar voor al je blogs! Zo ook deze weer. Vorig jaar heb ik ook bewust mijn 1e oproep voor een mammografie ter zijde gelegd. Misschien is het een goed idee om een petitie op internet te starten waarin wij vrouwen vragen/eisen om een betaalde thermografie in het basisverzekeringspakket op te laten nemen en aan te laten bieden aan minister Schippers? Hoe te organiseren precies weet ik niet, maar het idee kwam al nadenkende over dit artikel onder de douche.


Door Ilse Twisk op 27 oktober 2013

Hoi Agnes,

Tijdens het lezen van deze reacties, bedacht ik van wat is het prijsverschil?,
onderzoek daarna, misschien is het aan te vechten dat je zelf mag kiezen.
En toen las ik jou stukje en dacht dit is leuk, ik vind het een goed idee.
Hoe pak je zoiets aan?
Groet Ilse Twisk


Door lydia op 26 oktober 2013

Bedankt Marjolein voor alwéér een wetenswaardig artikel! Ik lees alles met veel interesse en deel ook veel op fb omdat ik vind dat alle vrouwen de kans moeten krijgen om in ieder geval van het bestaan vanEVA af te weten!


Door Helga Potappel op 26 oktober 2013

Kijk, hier kunnen we nou iets mee! Hartelijk dank dat je dit allemaal hebt willen uitzoeken en delen!


Door Janine op 26 oktober 2013

Dank je wel Marjolein; ik was al op de hoogte en heb daarom vorig jaar geen gehoor gegeven aan de oproep voor mammografie en ga dat ook niet meer doen.


Door Els op 26 oktober 2013

Ik ben blij met je informatie Marjolein. Ik heb het twee keer ondergaan en toen besloten er niet meer aan mee te doen, want ik vind het een vernederend onderzoek. Ik ben blij dat er een alternatief is.


Door Marjo op 26 oktober 2013

Wat ben ik blij dit te mogen lezen. Bedankt voor de informatie.


Door jolanda op 26 oktober 2013

Zoveel onderzoek is er iets moois ontwikkeld zit het niet in zorgen pakket .wat idioot .mag het vrouw vriendelijke zijn .dus gewoon in pakket voor iedereen. Groetjes


Door Josselien Janssens op 25 oktober 2013

Mammografie lijkt wel ontworpen door medici die geloven dat de aarde plat is! Ik heb na de laatste besloten het niet meer te ondergaan ongeacht of er een alternatief is of niet (blij te horen, Marjolein, dat er WEL een is!) Het is schieten op mussen met kanonskogels, zoals zoveel aanpakken in de technocratische ‘reguliere’ zorg. Zoveel disrespect voor de vorm en gevoeligheid van onze borsten is niet te rijmen met de Hippocratische Eed. Ik ga deze informatie zeker doorspelen aan mijn huisarts en het ziekenhuis waar ik de laatste mammografie heb ondergaan.


Door Hilde op 25 oktober 2013

Ik heb ongeveer 25 jaar geleden ‘de pil’ een paar maanden gebruikt en kreeg op een gegeven moment pijn aan mijn rechterborst heb dat mijn huisarts laten weten en moest mammografie laten doen wat ik dan ook heb gedaan maar ze konden niks vinden, een paar jaar later was het weer zo ver maar nu kwam er bruin vocht uit, weer naar de huisarts en weer mammografie wat zo pijnlijk was dat de tranen over mijn wangen liepen en toen zei een verpleegkundige tegen mij maar mevr. zo’n pijn doet dat toch niet.
Toen kwam er een jonge man (weet niet wat voor een dokter of verpleegkundige hij was) maar die vroeg aan mij wat ik kwam doen want ik had niks en toen ik hem vertelde dat er bruin vocht uit mijn borst kwam zei hij tegen mij: ‘er komen hier mensen en daar komt groen vocht uit hun borsten’. ik ben een paar jaar geleden nog eens geweest maar toen had mijn arts mij gezegd dat ze echografie zouden doen en toen ik uiteindelijk in het ziekenhuis was MOEST ik weer mammografie laten doen en echografie want dan hadden ze een mooie vergelijking.
Nu heb ik weer pijn aan mijn borst maar durf niet meer naar het ziekenhuis bang dat ik weer een mammografie moet laten doen.
Zal helaas uiteindelijk toch weer naar de huisarts moeten gaan maar mammografie sta ik NIET meer toe.

Groetjes Hilde.


Door Mariska Jansen op 25 oktober 2013

Hoi,
Ook ik ben benieuwd waar thermografie van de borsten toegepast wordt in Duitsland en hoe duur dat is, maar dan t.h.v. Zuid-Limburg (Kerkrade).
Alvast bedankt. Groetjes, Mariska


Door Carla op 25 oktober 2013

Dankjewel Marjolein, ik ga een afspraak maken, zodat ik van de half jaarlijkse onderzoeken, afwisselend mammo en MRI, af kan. ik had daar al de schadelijke gevolgen van gelezen, maar nu is er een veel beter alternatief. Is het in Duitsland ook goedkoper? Wie weet dat?

Groet,
Carla


Door liane op 25 oktober 2013

Hallo
Is thermografie ook een geschikt onderzoek bij mastopathie.


Door Margreet op 25 oktober 2013

Marjolein,kun je over het volgende ook eens wat schrijven?
Het schijnt ook zo slecht voor je borsten te zijn om een bh te dragen,vooral met( stalen) beugels! die heb ik er dus al uitgehaald en draag thuis eigenlijk geen bh meer,buiten de deur vind ik het nog wat anders….
Je kunt je stalen beugels vervangen door kunststof.
Kun jij er iets zinnigs over zeggen? Ik heb er laatst een heel artikel over gelezen,maar kan het nergens terugvinden.
groetjes,Margreet.


Door Marjolein op 28 oktober 2013

Hoi Margreet,
Een jaar geleden of zo had de Hema hele prettige BH´s zonder beugel die toch voorgevormd waren. Met een B´tje zijn deze voor mij heel plezierig. Helaas zie ik ze niet meer te koop.
Wat mij betreft moedigen we de HEMA aan deze weer in de collectie op te nemen.
Groet, Marjolein


Door hanni op 25 oktober 2013

ik heb al diverse keren geprobeerd om in Duitsland een adres te vinden waar je een thermografie kunt laten doen. Helaas nog niets gevonden. Wie weet adressen in Duitsland (Enschede) waar dat kan. Alleen aangeven dat het in Duitsland kan en dat ze daar verder zijn brengt me nog niet verder.


Door Berndien op 25 oktober 2013

Een aantal jaren geleden was ik bij een lezing van Curtis Bennet. Hij liet toen al foto’s hiervan zien en ook wat er gebeurd als je speciale magneten draagt: de temp. verandert en er komt weer balans in het lichaam. Hij raadde mensen aan zo’n magneet in hun bh te dragen! Preventief: goede voeding, balans in je lichaam. Dit artikel bevestigt dit nogmaals!


Door Els op 26 oktober 2013

Ik ben heel blij met deze informatie van Marjolein en de reacties Jij ook bedankt Berndien voor je bericht. Hoe kom ik aan zo’n magneet?


Door christa op 25 oktober 2013

Bedankt voor al je mooie mailtjes
Fantastisch


Door Danielle op 25 oktober 2013

Bedankt voor de zeer interessante info. Daar ga ik zeker actie op ondernemen als ik volgend jaar een oproep krijg voor een mammografie.


Door Peggy op 25 oktober 2013

Bedankt Marjolein, voor deze zeer waardevolle informatie. Zoals alle stukken van jou!


Door judy op 25 oktober 2013

Ik geloof hier heilig in en ga zeker dit laten doen binnenkort.
Maar ik heb het artikel gedeeld via facebook en heb mij werkelijk verbaasd over de reacties.
Er zijn welken die zeggen hier absoluut niet in te geloven, ze laten liever hun borsten pletten als een pannenkoek dan te kiezen voor deze veilige en veel effectievere manier.

Zonde dat er zoveel kudde dieren zijn op deze wereld,
voordeel voor degenen die rijkelijk verdienen aan een mammografie of eventueel (verkeerd) gediagnosticeerd kankerbehandeling.

Bah, wat wordt de mens toch dom gehouden..

Ik ben zooooooooo blij dat er mensen zijn zoals jij die een ‘eye-opener’ zijn en/of de waarheid (weer) boven tafel willen krijgen!!


Door Marjolein Dubbers op 26 oktober 2013

Nieuwe dingen worden vaak eerst door de early adapters en pioniers opgepakt, later volgt de rest van de bevolking. Als 20% “om” is volgt de rest. Gewoon nog even blijven delen dus :-))


Door Judith op 21 oktober 2015

Mammografie – echografie – mri – thermografie: 4 scan methodes en geen eentje die mijn agressieve borstkanker detecteert. Wel het bekende voorstadium (fase 3), althans mri echo en mammografie. Thermografie ziet niks.
Er is geen 1 scan methode zaligmakend en daarom worden er zoveel naast elkaar gebruikt.
Geef ervaring ook een plaats in je afwegingen – wie heeft waarmee de meeste ervaring.
Ga het gesprek met iedereen die je behandelt aan hier over.
Stel je vragen.
Ook de kritische.
En als je geen bevredigend antwoord krijgt: second opinion. Daar ben je voor verzekerd. Daarna is het varen – op je eigen gevoel, nuchter verstand en met hulp van diegenen die de meeste ervaring hebben op het gebied van borstkanker. Niemand heeft de waarheid wat betreft scannen in pacht blijkt wel uit mijn vals positieve resultaten.


Door Ria op 27 oktober 2013

Ik lees in dit artikel dat DCIS niet kwaadaardig is, maar dat is dus niet waar. Het is wel degelijk kwaadaardig, alleen zit de tumor nog IN de melkgang. Dus hoezo verkeerde behandeling door foute diagnose??????


Door Stephanie op 27 oktober 2013

Judy,

Echt waar, wat ben jij dan? Jij gelooft zomaar Marjolein. Hoezo is thermografie veiliger en effectiever. Er is nog niemand gediagnosticeerd m.b.v thermografie. Afijn je wilt dit ongetwijfeld niet horen. Maar echt, luister eerst even naar mensen die er verstand van hebben. O, ja ik word er helaas niet rijk van maar ik help wel mensen die mij nodig hebben als er een kanker ontdekt wordt en in de jaren erna.


Door Marjolein Dubbers op 31 oktober 2013

Een mammografie diagnosticeert ook geen kanker. Daarom is er altijd bij twijfel nader onderzoek nodig.


Door Marlies op 25 oktober 2013

Wat interessant! Voor mensen die meer willen lezen over de relatie voeding en kanker kan ik het boek ‘The China Study’ van Colin Campbell aanraden! Echt een eye opener. Groetjes


Door Cocky struijs op 25 oktober 2013

Dank je wel voor de informatie.Door elly van dijk op 25 oktober 2013

Heel interesant! vanmorgen net meegedaan aan bevolkingsonderzoek. Maar kende deze mogelijkheid nog niet. Het is zooo ontzettend stom dat wanneer je je zelf verantwoordelijk voelt voor je gezondheid, je alle kosten van ‘alternatief’ (terwijl de wijsheid daar ligt) niet vergoed wordt. Heb hele goede ervaringen met (voedings)adviezen van orthomoleculaire natuurarts !!! Alleen de kosten houden me tegen om alle adviezen op te (kunnen) volgen.


Door marijke ros op 25 oktober 2013

Waarom staat er in dit artikel niet wat de kosten zijn voor deze behandeling, ik wil dat wel graag weten.Door Ceesa op 16 juni 2014

Deze link werkt niet, jammer ik was wel benieuwd.


Door jannie op 22 mei 2015

als je/shop weghaalt, werkt het wel. Heb ik zojuist gedaanDoor Alice op 21 oktober 2015

Klopt maar er staan hier geen prijzen bij?


Door Judith op 6 oktober 2015

Vind je het geen tijd om actie te ondernemen wij zijn zo afhankelijk het gaat toch om onze gezondheid ,en de pijn die je hebt tijdens de behandeling en ook daarna .Door Marjolein Dubbers op 21 oktober 2015

Beste Alice, Ja had inderdaad gelijk. Ik heb de link aangepast. Nu werkt hij wel 🙂


Door minke op 27 oktober 2013

Ik moet weer voor controle.
Als jullie weten dat ik maatje AA heb, begrijpen jullie dat het zeer pijnlijk is om je borsten te proberen te pletten bij een onderzoek….Ze worden gewoon even aangetrokken, anders passen ze er niet tussen.
Zou heel graag een alternatief vinden. En als thermografie een uitkomst is? Ben ik blij.


Door Jet op 25 januari 2014

Klik bovenstaand op de link Den Haag bij Mediterm Nederland.
Daar staan kosten van een aantal onderzoeken vermeld!


Door Inge Venema op 25 oktober 2013

Ik woon in de buurt van Emmen, nabij Duitsland. Waar kan ik in Duitsland terecht voor een thermografie?


Door Els Berghout op 25 oktober 2013

Waarom wordt dit niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars?


Door Celinde op 22 oktober 2015

Goedemorgen,
Ik zou ook graag de kosten willen weten en ik woon in Handel richting Boxmeer vlakbij de duitse grens. De klinieken die daar zitten zou ik ook graag willen weten. Want mammografie zie ik dus helemaal niet zitten maar wil wel controle op borstkanker.

Celinde

Door Gerda op 15 januari 2016

Kan iemand vertellen waar in duitsland je thermografie kunt laten doen ?

Plaats een reactie


*