Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Noten, zaden en havervlokken een nachtje weken; zin of onzin?

Noten, zaden en havervlokken een nachtje weken; zin of onzin?

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of noten en pitten nu wel of niet geweekt moeten worden en zo ja, waarom dat dan zo is. En havervlokken, wat doe ik daarmee?

Ik word altijd heel blij als ik lees dat ze ook willen weten waarom iets is. Dit betekent dat ze niet blindelings maar iets doen of opvolgen omdat iemand het zegt, maar dat ze hun eigen verstand blijven gebruiken. Als er iets nodig is als het gaat om gezonde voeding dan is het je gezonde verstand en ook je intuïtie inzetten. Doe nooit iets omdat iemand het zegt, maar bedenk of het logisch is en voel of het voor jou zo zou kunnen werken. Probeer het uit en doe je eigen ervaring op.

Terug naar de noten en pitten en havervlokken; weken of niet weken?

Niets is helemaal goed of helemaal slecht

Laat ik even beginnen met te stellen dat geen enkel voedingsmiddel helemaal goed of helemaal slecht is. Het hangt namelijk af van de hoeveelheid. Water drinken is gezond maar als je meer dan 10 liter water drinkt op een dag kan je eraan doodgaan. Dit geldt voor alle gezonde producten. En andersom: iets wat misschien niet zo gezond is, hebben we in kleine hoeveelheden toch vaak nodig. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk op een gezond peil, een beetje fytinezuur hebben we nodig om giftige stoffen in ons lichaam te binden en ook vrije radicalen in ons lichaam hebben een functie. Een goede benadering is dus te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie: eet van een heleboel dingen kleine hoeveelheden. Variatie is heel belangrijk.

Jammer, maar ik bedoel altijd de ongebrande noten

Ook nog even dit, als ik het heb over noten, dan heb ik het altijd over ongebrande, ongezouten noten. Ik bedoel de noten die nog zouden kunnen uitgroeien tot een notenboom als je ze in de grond stopt. Deze levenskracht van noten is er helemaal uit als ze op hoge temperatuur zijn gebrand. Dat is logisch. Juist deze levenskracht is wat we graag op ons bord willen. Ik zie soms vrouwen handjes vol met gebrande noten eten bij hun groene smoothie. Oeps, denk ik dan, foutje!

En trouwens, pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Pinda’s kunnen nogal eens een vervelende schimmel bevatten en zijn sterk zuurvormend. Kies dus bij voorkeur een variatie van blanke amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.

Enzymenlaagje plus fytinezuur kan je eraf weken

Om te voorkomen dat de noten gaan uitlopen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten een beschermend enzymenlaagje. Dit laagje voorkomt dat ze spontaan ontkiemen. Dit laagje wordt eraf gehaald als je ze weekt in water. Dat is logisch want stop je de noot in vochtige grond dan ontkiemt hij: vocht is nodig om het enzymenlaagje eraf te halen. Voor veel mensen is dit enzymenlaagje lastig te verteren, ze kunnen er buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen. Daarom is het weken van noten aan te raden. Tevens haal je hiermee ook het fytinezuur weg. Fytinezuur belemmert vooral de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam. Fytinezuur in grote hoeveelheden is niet gewenst en omdat het ook in granen, koffie, en rauwe cacao zit, krijgen we het doorgaans al gauw te veel binnen. Kortom: mijn advies is om je noten en zaden een nachtje te weken voordat je ze gaat gebruiken. Ben je het een keer vergeten: geen probleem, maak er geen halszaak van. Macadamianoten hoef je trouwens niet te weken en pistachenoten week ik ook nooit.

Weken en drogen

De procedure is heel eenvoudig. Zet de noten of pitten ’s nachts in een bakje (bij voorkeur gefilterd) warm water. Spoel ze de volgende ochtend in een zeef even goed af en droog ze zo nodig met wat keukenpapier of met een schone theedoek. Eenmaal droog kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.

Ik lees dat sommigen in het weekwater een scheutje azijn of citroenzuur doen. De meningen over de vraag of dit nodig is zijn verdeeld. Ik doe dat zelf nooit. Ik vind het zoetige aan geweekte amandelen namelijk lekker. Ik heb per ongeluk ooit een bakje amandelen wel 48 uur laten weken. Ze bleken toen bijna zoet te smaken. Walnoten geven veel bruine drab af als je ze weekt. Daarom zet ik die enkele keren opnieuw in schoon water. Die bruine drab lijkt me gewoon niet zo gezond. Puur intuïtie van me om het zo te doen.

Misschien gelijk een bakje laten kiemen?

Heb je zaden laten weken en wil je ze niet gelijk gebruiken? Spoel ze dan schoon en houd ze twee dagen vochtig. In een kiembakje of in een schone, vochtige theedoek. Bij zonnebloempitten en pompoenpitten zie je dan een klein kiempje ontstaan. Deze jonge levenskracht zit vol met makkelijk opneembare vitaminen, mineralen en vezels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Noten kan je volgens mij niet kiemen, er komt in ieder geval geen “staartje” aan.

Of misschien zachtjes roosteren?

Ik hou ervan om zoveel mogelijk producten onbewerkt, dus onverhit te eten. Maar soms heb ik zin in pittige noten en rooster ik ze lichtjes op een zacht vuurtje. Kruiden als chilipoeder of kardemom erbij na het roosteren zijn dan heerlijk. Ik gebruik dan ook graag de kruidenmixen van Jonnie Boer (kruidenblikjes van Eurema). Gewoon, voor de variatie!

Nog even over de havervlokken

Zoals ik al schreef zijn granen de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Haver is een van de weinige granen die we rauw kunnen eten maar het bevat wel fytinezuur. Veel vrouwen zijn overgestapt van muesli op havervlokken als ontbijt om de gluten van tarwevlokken te vermijden. Eet je regelmatig rauwe, dat wil zeggen niet gekookte, havervlokken als ontbijt, laat dan bij voorkeur de haver de nacht ervoor weken in water. Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Dit is echter makkelijk op te lossen door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel. Een schepje boekweitmeel erbij dus en dit mee laten weken. Simpel zat!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

74 reacties op “Noten, zaden en havervlokken een nachtje weken; zin of onzin?


Door Edith Erné op 25 april 2017

Ik heb een vraagje over zaden en noten
Ik eet koolhydraatarm en heb gisteren een broodje gemaakt ( eigen recept) van amandelmeel, noten en een granolareep ( zaden ) en dit tot meel vermalen ! het broodje smaakte prima , maar tot mijn schrik was het broodje een paar uur later groen uitgeslagen heb jij enig idee waar het verkeerd is gegaan ?


Door Marjolein Dubbers op 2 mei 2017

Nee geen idee! Kan aan van alles liggen….er zat misschien al een schimmel in één van de ingrediënten of zo, of iets op het werkblad waar je het hebt gemaakt??


Door Karin Schreurs op 29 maart 2017

Hallo Marjolein, al geruime tijd eet ik Paleo vanwege darmproblemen. Dit heeft mij erg goed geholpen. Nu gaat het goed met mij en wil ik langzamerhand weer wat andere voedingsmiddelen toevoegen aan mijn dagelijks eetpatroon. Graag wil ik weer havervlokken gaan gebruiken (ontbijt en om te bakken). Je geeft aan dat weken i.c.m. wat boekweitmeel zorgt voor de afbraak van fytinezuur. Kun je mij zeggen hoeveel boekweitmeel je bij hoeveel havervlokken moet doen? Moet je dat mengsel ’s ochtends dan afspoelen? Met dank voor je reactie en vriendelijke groet, Karin.


Door Marjolein Dubbers op 3 april 2017

Een eetlepel boekweit per ontbijt-hoeveelheid is al genoeg. Dus een eetlepel op een paar lepels haver ongeveer. Afspoelen moet je niet doen, het fytinezuur verdwijnt door de chemische reactie zelf, je kan het niet wegspoelen.


Door Annemieke op 21 maart 2017

Hallo Marjolein,

Ik maak mijn eigen granola met havermoutvlokken en noten. Is het (op lage temperatuur) roosteren van de havermout en noten ook voldoende? Of moeten deze toch eerst geweekt worden om het fytinezuur zoveel mogelijk te verwijderen? Ik ben bang dat de havermout dan niet knapperig wordt en het niet zo lang houdbaar is.

Alvast dank voor je antwoord!


Door Marjolein Dubbers op 28 maart 2017

Nee hoor Annemieke, eerst weken is niet nodig, want het roosteren (inderdaad wel op lage temperatuur!) zorgt ook voor afbraak van het fytinezuur.


Door Annette Beaujean op 22 februari 2017

Hallo Marjolein,
Na een tijdje een bak vers fruit als ontbijt te eten (met soms een ei erbij) ben ik overgestapt op havermout met fruit. Ik had schijnbaar jouw artikel niet goed gelezen want ik heb het laten weken in geitenmelk (koemelk verdraag ik niet goed) in plaats van water. Mag dat ook of is het af te raden?
Alvast bedankt voor jouw antwoord.
Vriendelijke groet,
Annette


Door Marjolein Dubbers op 27 februari 2017

Beste Annette, niets ‘moet’ of ‘mag niet’, maar zoals je in het artikel kunt lezen is het wel het best om haver in water te weken met eventueel dus wat boekweitmeel erdoor voor het beter afbreken van fytinezuur.


Door Mirella van Es op 25 december 2016

Hoi Marjolein, moet je de havervlokken ook de volgende ochtend eerst afspoelen in een vergiet? Ik doe het soms wel alleen lijkt het dan wel of ik ook heel veel waardevolle stoffen wegspoel. Havervlokken blijven nl. een wat wittige vocht afgeven, hoe lang je ook spoelt.

PS Ik heb je boek gekocht, super mooi. Ga er vandaag in beginnen met lezen. Maar ik ben al wat op de hoogte hoor, want ik volg je al zo’n 2 jaar op je website en ontvang geregeld je nieuwsbrief. Ga zo door. Fijne kerstdagen.


Door Marjolein Dubbers op 3 januari 2017

Hallo Mirella, fijn dat je het boek zo mooi vindt! Wat de haver betreft: nee niet afspoelen hoor, je gooit dan inderdaad de voedingsstoffen gedeeltelijk weg. Gewoon lekker opeten met het witte vocht, dat hoort zo. Het fytinezuur is dan wel al afgebroken, dat hoef je er niet ‘uit te spoelen’.



Door Marjolein Dubbers op 11 oktober 2016

Ha Rita, ja het kan best verwarrend zijn! Het is ook vaak niet zo eenvoudig om een eenduidig antwoord te vinden op de vraag of iets ‘slecht’ of ‘goed’ is in voeding. Dat zeg ik dan ook al in mijn blog: niets is alleen goed of alleen slecht. Ik ben het helemaal eens met de schrijfster van Iamafoodie dat je niet bang hoeft te zijn voor een beetje fytinezuur en inderdaad, er zitten ook gunstige kanten aan; het is een antioxidant en het is goed voor de botten. In mijn blog zeg ik ook dat weken heus geen halszaak hoeft te zijn en dat je echt niet direct tekorten krijgt als je het niet (altijd) doet. Maar het weken doe je ook niet alleen vanwege het fytinezuur; het gaat ook om het enzymenlaagje. Kortom: doe wat goed voelt en maak je niet te gauw druk.


Door Agnes Thijsse op 2 september 2016

Ik heb even een vraag: Ik kook mijn havermueslie altijd 30 minuten, dus vlokken, zaden, noten en rozijnen kook ik 30 minuten. Is het fytinezuur er dan ook al uit, of moet ik de mueslie ook nog een nachtje weken van te voren?
hartelijke groet


Door Marjolein Dubbers op 2 september 2016

Koken zorgt er inderdaad ook voor dat er nog wat fytinezuur verdwijnt. Noten en zaden heel zachtjes een tijdje roosteren helpt overigens ook. Als je gevarieerd eet en niet de hele dag door fytinezuur-rijke dingen, dan is het ook helemaal niet erg om wat fytinezuur binnen te krijgen, een klein beetje ervan hebben we ook nodig.


Door Lynn op 26 juli 2016

Een kleine vraag wat betreft het afspoelen van haver: zelf week ik havergrutten voor met boekweitmeel. Moet je haver afspoelen als je er een meel aan hebt toegevoegd? Dat doe ik namelijk nooit, omdat je haver met alleen zuur óók niet hoeft af te spoelen. Maar wil het toch graag zeker weten!

Dank!


Door Froucke op 28 juni 2016

Vroeger in de natuur werden de noten ook niet geweekt. Je at het zoals je het tegenkwam… dus gewoon zo onbewerkt mogelijk en variëren, want je kwam vroeger echt niet elke dag een notenboom tegen. En als je dan een nest eieren tegen kwam, at je die wel leeg en de dag daarna een bramenstruik, waar je dan ook je buik van vol at. Variatie is het toverwoord.


Door maarten op 2 maart 2016

hoe zit t met t weken van havervlokken die je uit de supermarkt haalt? want die zijn al verhit namelijk. heeft weken dan nog zin of zijn alle organismen gedood?


Door hedie op 3 december 2015

Mijn vraag ging niet over mail maar over de harde boekweitkorrels. Moeten die geweekt? Ik vind ze zo lekker knabbelen.


Door Inge op 15 november 2015

Marjolein, als ik haver week met gemalen boekweitmeel, dien ik dit dan na een nacht af te spoelen alvorens de haver te koken?


Door Marjolein Dubbers op 20 november 2015

Meel moet je niet weken, dat gaat niet. Het gaat om havervlokken. Deze kan je in vers water laten koken of in het geweekte water. Het schijnt dat het fytinezuur dan al is afgebroken. Overigens hoef je havervlokken niet te koken als je niet wilt, je kunt ze ook gewoon zo eten.


Door hedie op 28 oktober 2015

Ik heb onlangs boekweit ontdekt, heerlijk, maar dan wel rauw door de yoghurt. Is het noodzakelijk dat eerst te weken of te koken? Ik zie alleen maar recepten waar dat ‘moet’.



Door Vandenbroeck katelijne op 28 juli 2015

Mijn orthomoleculaire arts zegt ook te weken want zaden ontrekken vocht aan de darmen en voor mensen met gevoelige darmen of zoals ik met collitis ulcerosa werkt dat chronische infecties in de hand.


Door Mirjam op 24 juli 2015

Hoe zit het dan met de in water oplosbare vitamines. Die verdwijnen zo denk ik. Ik zet mijn fytinezuur rijke producten (vaak als een deeg)minimaal 5 uur weg met een zuur en boekweitmeel.


Door Monique Koebrugge op 23 juli 2015

IK maak altijd crackers van havervlokken , boekweit, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten en dat maal ik dan en dan nog sesamzaad er door en dan op bakplaat in oven . Maar waarom is het dan niet goed om de zaden te verhitten?


Door Marjolein Dubbers op 27 juli 2015

Omdat de olie in zaden oxideert als ze verhit worden. Oxidatie zorgt weer voor ontstekingen in je lichaam. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer je eigen crackers mag maken hoor! Probeer ze eens langer in de oven te bakken maar dan onder de 45 graden houden. Dan blijft de schade beperkt.


Door frederika op 6 juni 2015

hoi
ik eet al 6 jaar voor 80 procent rauw en ik week mijn noten altijd
daarna doe ik ze in de dehydrator en droog ik ze , worden ze weer knapperig
alleen als ik er een saus van maak laat ik ze nat, zijn ze lekker zacht
je kan zoveel met noten hele taarten maak ik er van en sauzen enz
en ik weeg maar 50 kilo terwijl ik toch zeker 2 kilo in de week wegwerk en natuurlijk alles biologisch


Door Phily op 2 juli 2015

Frederica, hoe lang droog jij je noten in de dehydrator?


Door Karin op 29 mei 2015

Dag,

Je hebt vast ook gehoord van het “life changing bread”
( google op internet en je vindt er heel veel over).
Hier gaan heel veel pitten en zaden in en havermout in.
Alle ingredienten moeten dan wel een nachtje blijven weken en daarna zet je het zo in de oven.
Hoe sta jij hier tegenover Marjolein?
Goed om zo nu en dan als broodvervanger te gebruiken?


Door Marjolein Dubbers op 1 juni 2015

Beste Karin, Ik ken het niet maar ik ben geen fan van het verhitten van zaden en pitten vanwege de oxidatie. Zaden en pitten moet je niet verhitten. Mijn voorkeur gaat uit brood van biologisch volkorenmeel, zout, water en gist.


Door Anita op 1 april 2015

Ik heb al eens noten een nacht geweekt en afgedroogd maar vond ze niet te eten. Is er een manier om ze beter te laten drogen? En moet gewone havermout ook geweekt worden? Ik kook deze altijd. Alvast bedankt.


Door Geertje op 31 maart 2015

Door Geertje op 11 maart 2015 om 21:20
Dus havervlokken die je kookt, hoef je niet te weken ivm fytinezuur?

Reactie


Door Anne op 31 maart 2015

Ik zou ook graag willen weten of de havervlokken nadat het een nacht geweekt is toch nog afgegoten of afgespoeld moeten worden? Want dat doe ik namelijk niet. Ik zet s’avonds havervlokken met lijnzaad met eventueel chiazaag in de week. In de ochtend doe ik lijnzaad olie, biogarde en een kiwi erbij.


Door Marjolein Dubbers op 1 april 2015

Ha Anne, haver hoef je niet af te gieten. Door het weken verdwijnt het fytinezuur. Noten wel afgieten en afspoelen.


Door Bianca op 15 maart 2015

Ik raak van havermout (op welke manier dan ook) zo winderig! Ik heb 3 keer een proef gedaan van een paar dagen: havermout met water gekookt en ja hoor: het ging me weer voor de wind. Letterlijk dan. En een poos niet gegeten, geen last en tot 3 keer toe merkte ik het grote verschil. Het ligt dus echt aan de havermout. Ook in muesli-vorm dus. Ik heb een spastische darm, zal het daar aan liggen? Ik kan heel veel voedingsmiddelen niet goed verdragen. Aardappelen (en producten daarvan), daar kan ik helemaal niet tegen. Hoe meer aardappel ik binnen krijg, hoe slechter het gaat. En ik heb NAET-behandelingen ondergaan, maar de situatie is niet verbeterd helaas….misschien houdt het wel met elkaar verband dat ik ook op havermout reageer, maar dan ‘anders’?


Door Karin Volz op 13 maart 2015

leuk, weer een weetje…en ik maar denken, al die overnightoads…waarom?
Daarom dus….


Door Jouke op 27 februari 2015

Wat schrijf je toch altijd fijn! Ook fijn even een lekker down to earth overzichtje hiervan.
Ik merk zelf als ik noten gewoon eten, dat ik er sneller wat last van heb, terwijl ik dat bij geweekte helemaal niet heb….mooie verklaring gevonden nu dus 🙂


Door Annemarie op 24 februari 2015

Volgens mij is één van de aller-ongezondste dingen voor het lichaam (en geest) chronische stress ! Met andere woorden; laten we asjeblieft met z’n allen wat minder stressen over onze voeding en alle ‘gevaren’ die er loeren als je ingredient X , of Y, of Z, eet. Goed en lekker eten is óók een genot voor de zintuigen, laten we dat met al onze internet-kennis niet vergeten !

Ik ben zelf ook best vatbaar voor die stress, en vind het daarom belangrijk om op fora zo af en toe wat tegenwicht op de balans te leggen. Zo langzamerhand zijn we in het Westen nogal in een angst-cultuur terechtgekomen, niet gezond !


Door Marjolein Dubbers op 24 februari 2015

Ik ben het helemaal met je eens Annemarie, krijg vooral geen stress van voeding want niets is helemaal goed of slecht. Maar stress is niet altijd te vermijden of makkelijk op te lossen en voeding aanpassen is soms wat makkelijker.


Door maartje op 3 juni 2015

bedankt stress is echt een probleem bij mij..het is een cirkel, ziek (osteoporose, vrij ernstig en darmproblemen) en dan angst en dus ook om het fout te doen qua voeding en alles en dus stress en niet slapen, hoe moe ik ook ben…


Door piata op 22 februari 2015

pfff wat een tegenstrijdigheden toch!
lastig hoor…en eerder hield ik me er niet zo precies mee bezig maar nu ik ernstige osteoporose heb..

Hoe zit het met quinoa/gierst/boekweit…..en goedkope supermarkthavermout?
Helpt weken dan?

sorry

zit erg me al die vragen…zijn noten die je geroosterd (dus niet gebrand) koopt wel goed?
En hoe zit het met speltpasta/zilvervliesrijst etc??

bedankt


Door Marjolein Dubbers op 24 februari 2015

Geen stress dat is nog slechter voor je! Granen die je kookt hoef je niet eerst te weken. En zacht geroosterde noten zijn weer wat beter dan de gebrande noten maar meestal als je ze kant en klaar koopt zijn zo op hoog vuur verhit geweest. Je kunt dan beter ongebrande noten kopen en ze zelf zacht roosteren met wat kruiden. Erg lekker!


Door Geertje op 11 maart 2015

Dus havervlokken die je kookt, hoef je niet te weken ivm fytinezuur?



Door maartje op 3 juni 2015

Deze reactie zag ik net.
Ik koop witte amandelen en verder rauwe noten die ik in water zet, het water af en toe ververs en dan gewoon “nat” opeten.
Lijnzaad en sesamzaad moet je dat ook weken? (ik heb het hele lijnzaad, het kan toch ook zonder te malen gegeten worden?)

havermout de goedkope variant week ik en kook het dan.
Boekweitkorrel week ik een nacht en gierst idem
Boekweitmeel voor pannenkoeken zet ik alvast in het water en roer er een papje van, is dat ook al beter?

Sorry veel vragen


Door Marjolein Dubbers op 8 juni 2015

Lijnzaad en sesamzaad hoef je niet te weken. Maal lijnzaad wel eerst zelf in een koffiemolentje want anders poep je het ongebruikt zo weer uit. Gemalen lijnzaad oxideert snel dus liever niet gemalen al kopen.


Door Daantje op 1 maart 2017

Hallo Marjolein,
Zag in eerder bericht dat je lijnzaad juist wel moest weken ivm fytonezuur? Kun jij me helderheid bieden? Heb het eerder geprobeerd te weken, maar na 2 dagen drogen is het nog steeds vochtig en amper te malen. Kun jij me helderheid bieden hoe ik af kom van fytinezuur als ik de lijnzaadjes door de kokosyoghurt wil doen.
Zag ook dat je ze kunt roosteren, maar daarna las ik dat he zaden en noten beter niet kunt verwarmen. Kun jij me duidelijkheid geven?


Door Marjolein Dubbers op 6 maart 2017

Ik zeg wel vaker in mijn antwoorden op vragen over fytinezuur: een beetje is helemaal niet erg en zelfs goed voor ons. Als we elke dag ongeweekte haver met ongeweekte noten en zaden gaan eten en bijvoorbeeld 4 koppen koffie plus nog wat chocola, dan heb je al gauw aardig wat fytinezuur binnen en dan kan het nadelig zijn. Maar als je afwisselt in je voedingspatroon, en vaak wel haver en noten weekt, dan kun je je gemalen lijnzaad echt wel ongeweekt toevoegen. Malen is bij lijnzaad dus belangrijker dan weken. Kortom: variatie is het best en overdaad schaadt, dat geldt voor alles, zelfs voor gezonde voeding. Nu en dan wat noten of zaden op laag vuur licht roosteren geeft ook minder fytinezuur. Maar niet te heet en te lang, dat is niet gezond om verschillende redenen.


Door Marlene op 21 februari 2015

Oh, dit heb ik niet geweten. Ik eet havermout en noten gewoon zonder ze te weken, ook doe ik ze ‘rauw’ door een smoothie. Ik geloof echter ook dat wanneer je gevarieerd eet, de balans gehandhaafd blijft.


Door Annemarie op 19 februari 2015

Je moedigt mensen aan om vooral kritisch te blijven en niet blindelings iets op te volgen, dus bijdeze 😉
Ik twijfel nog over het nut van weken van havermout met de bedoeling het fytinezuur af te breken. Het is moeilijk om daar goede gegevens over te vinden. In een andere blog vond ik wel een verwijzing naar een wetenschappelijk onderzoek waar diverse granen en peulvruchten 24 uur zijn geweekt om te kijken naar de gehaltes fytinezuur, ijzer en zink,( voor en na het weken.) Het is even lastig om de tabel te ‘vertalen’ , maar ik zie wel dat het weken bij lange na niet alle fytinezuur afbreekt. Bovendien wordt er juist vrij veel ijzer en zink afgebroken door het weken, en dat is ook weer jammer!Voor wie de tabel zelf wil bestuderen: http://iamafoodie.nl/fytinezuur-moeten-daar-iets-mee/
Marjolein, heb jij andere onderzoeken die een en ander verduidelijken/onderbouwen?

Kortom, ik weet het niet, en kies ervoor om niet te weken, en maar gewoon zo gevarieerd mogelijk te eten.


Door Marie-José op 21 februari 2015

Ik sluit me hierbij aan en eerlijk gezegd vind ik voeding wel erg ingewikkeld worden zo. Het gaat toch om de variatie. Ik bak zelf zuurdesem speltbrood, maar eet daarvan matige hoeveelheden (2 sneetjes per dag). Daarin is het fytinezuur bijna volledig afgebroken. In de morgen vaak gekookte havermout met plantaardige melk en wat fruit, ook daarin zit maar weinig tot geen fytinezuur. Groente, fruit, vis, idem. Dan kan ik echt wel elke dag een klein handje noten eten zonder te weken.


Door Monique op 17 februari 2015

Hoi Marjolein, ben ook benieuwd naar jouw reactie op bovestaande vragen ook heb ik gelezen dat als je noten weekt er beter een schepje zeezout bij moet doen? Bedankt voor deze tip, ik kookte mijn havermout, rauwe cashew noten en amandelnoten altijd met water maar ik ga het nu voortaan maar weken. Groetjes, Monique


Door Marianne op 16 februari 2015

Hoi Marjolein. Noten zijn handig en gemakkelijk om mee te nemen voor een tussendoortje. Het klinkt als nogal een gedoe dat weken. En bovendien ook niet lekker.
Groetjes Marianne


Door DetoxRox op 16 februari 2015

ook als je notenmelk gaat maken met de slowjuicer,week je je noten eerst een nachtje. Zo komen de voedingsstoffen optimaal vrij in je verse notenmelk!


Door Jolanda op 15 februari 2015

Hallo,
dit brengt me dan weer in verwarring:
als je havervlokken laat weken, nemen ze het vocht op. Moet je de vlokken daarna dan nog afspoelen o.i.d.?
Nu eet ik de geweekte havervlokken zo met kwark erbij op.


Door Barbara op 4 april 2015

Nee hoeft niet . Het fytinezuur lost gewoon op en is na het weken weg .


Door Simone op 4 januari 2016

Bedankt Barbara!


Door Ute op 14 februari 2015

ik heb tot heden altijd gemengde zaden en pitten in ’n koekenpan ( zonder vet ) geroosterd, knapperig, laten afkoelen en dan met geiten yoghurt gegeten, heerlijk.! Ik ga er van uit, dat het enzymenlaagje daardoor
afgebroken is, ben me niet zeker na bovenstaande bericht. Had graag
wat meer daarover geweten, zin of onzin ?
bedankt


Door Emilie Kuijpers op 14 februari 2015

Helder en leerzaam artikel! Bedankt daarvoor. Ik heb alleen nog 1 vraagje. Wanneer je haver een nachtje weekt, zuigt het sl het water op. Dan absorbeert het toch ook weer het losgeweekte fytinezuur? Groetjes Emilie


Door Caroline op 14 februari 2015

Dag Marjolein, ik volg je al een tijdje maar ben nog een beetje vastgeroest in mijn oude eetgewoontes gebleven. Nu is het volgens mij tijd voor me om wat meer te gaan doen met je adviezen. Je artikel over de ongebrande noten en havervlokken spreekt me erg aan èn is wel haalbaar om mee te starten lijkt me zo, maar nu komt het: waar kan ik die het beste halen? Je ziet ze overal wel, van de AH tot biologischewinkels tot de notenkraam op de markt, maar er zal wel verschil zijn. En als ik er nou toch aan begin, dan liever goed. Heb je adviezen wat goede notenwinkels- en merken zijn? En zijn havervlokken iets anders dan havermout ? Misschien een onbenullige vraag maar ik hoor het graag! Groetekens!


Door attje de vries op 14 februari 2015

wat ik me afvraag: “Waar blijft die fytine dan? In het product en /of weekwater?” Geweekte noten kun je afspoelen, maar havervlokken niet.


Door mariet meerhof op 13 februari 2015

Weer prima informatie! Dankjewel Marjolein!!


Door Harriët Kreeft op 13 februari 2015

Ha Marjolijn,

Je hebt het over zaden en pitten, maar mij is het niet helemaal duidelijk of je nu ook de zaadjes bedoelt om te laten weken (en welke) omdat je het dan weer (alleen) hebt over pitten?


Door sabine op 13 februari 2015

Als je alle noten en muesli op je bord hebt, dan kun je toch ook gekookt water erover doen en dan opeten?


Door Barbara op 4 april 2015

Overgieten met water en meteen opeten haalt het fytinezuur niet weg . Als je dat wèl wilt moet je het echt een aantal uur weken .


Door Marion op 13 februari 2015

Ik week de havervlokken ’s avonds in havermelk of amandelmelk. ‘ s Morgens verwarm ik alles samen. Is dat ook goed? Ik heb gelezen dat het vocht waarin de havervlokken zijn geweekt moet wordenweggegooid. Waarom is dat?


Door Carla op 13 februari 2015

Wat fijn deze informatie in dit artikel! Ik heb inderdaad altijd last van mijn maag als ik noten eet en daarom eet ik ze niet vaak terwijl ik weet dat ze gezond zijn.
Ik ga vanavond gelijk een bakje weken!


Door Joke Zonneveld op 13 februari 2015

Hallo marjolein, Ik kook meestal havermouth pap, is dat koken genoeg in plaats van weken?
Groet Joke en dank voor je uitgebreide uitleg.


Door jacaueline op 13 februari 2015

Ik eet vrijwel elke ochtend havervlokken als ontbijt. Ik kook water met een snufje zeezout en rozijnen en als het water kookt laat ik de havervlokken even 1 a 2 minuten aan de kook komen en strooi er royaal kaneel over.Met koud weer heb ik behoefte aan een warm ontbijt maar gaat dit ten koste van de voedingswaarde ? en is de fytine dan voldoende onschadelijk gemaakt ?


Door Angelica Roest - van Engelen op 13 februari 2015

Hallo Marjolein,

Dat is toevallig, ik ben me de laatste dagen aan het verdiepen in fytinezuur en ik lees nu bij jou ook hierover!
Mijn vraag is: als ik de havermout met de boekweitmeel een nachtje geweekt heb moet ik het dan s’ochtends afspoelen en dan nog koken? Normaal kook ik het met sojamelk en voeg daar allerlei lekkere dingen bij. Dank je voor je antwoord!


Door Tjitske Lijzenga op 13 februari 2015

Geldt dat ook wanneer je een handje vol havervlokken door een bananenpannenkoek doet?


Door Margritha Veenstra op 13 februari 2015

Zelf kook ik havervlokken in rijste melk en de warmte s.morgens voelt heerlijk voor je buik. Daar voeg ik dan in mijn bord verschillende dingen s’morgens aan toe net wat er in huis is.


Door Carla Westmaas op 13 februari 2015

leuk stukje…alleen nu maak ik mij nog meer zorgen …pfff
Ik eet al jaren elke dag rauwe noten.
En sinds vorig jaar juni geen brood meer, en ik eet elke dag havermout…brood ervan, oven taartjes, koekjes… Gebruik het in veel van mijn baksels….. Maar nooit geweekt…bah lijkt het weer op pap…wat ik haat!
Doe soms wel een eet lepel roggemeel er bij in…ook ivm het fyctine zuur.
Maar dat er ook zoveel in noten zit…wist ik niet. En noten weken…weer t zelfde verhaal..worden ze zacht. Ik moet iets eten wat een bite heeft.
Ik heb vorig jaar darm kanker gehad…ik at al redelijk gezond ( mijn hele leven al interesse in voeding en wat dat met de mens doet en ook waar soorten Kanker wel of niet voorkomen etc ) maar heb dat nog aan gescherpt. En let op veel..maar weet nog niet alles…
Ik ben schoon..en wil dat graag blijven…
En gek op koken..helaas werkloos dus…kan niet alles omdat goed eten toch vrij duur is…
Mvg Carla


Door Astrid van der Star op 22 september 2015

Beste Carla.
Ik lees dat je darmkanker hebt gehad en dat is niet niets. Om je algehele weerstand te verhogen zou je CBD-olie kunnen gebruiken. Het is medicinale olie van de hennepplant. Je wordt er echt niet high van want het THC-gehalte is zo laag mogelijk gehouden. Kijk eens op de site van de stichting Mediwiet, dan lees en hoor je via filmpjes verbazende dingen en zou je eventueel een proefpakketje kunnen bestellen. Het werkt namelijk preventief en verhoogd je weerstand enorm. De hennepplant hoort bij de top tien van de gezondste planten ter wereld.

Plaats een reactie


*