Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)

Wil jij weten hoe je met je voeding je hormonen kunt beïnvloeden? Wil jij méér energie?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)

Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)

Onlangs zag ik in een winkel een pot kokosyoghurt staan. Helaas bleek het gewone yoghurt met kokosrasp te zijn. Wat een teleurstelling! Mijn nieuwsgierigheid was echter gewekt en ik startte een zoektocht naar een goed recept voor zelfgemaakte kokosyoghurt. Na lang zoeken heb ik het eindelijk gevonden! 

Goede darmbacteriën smullen van gefermenteerde producten

Je doet je darmen geen groter plezier dan regelmatig gefermenteerde producten te eten. Gefermenteerde voedingsmiddelen brengen probiotica in je darmen, ofwel goede bacteriën. Je algehele gezondheid hangt af van de gezondheid van je darmen, inclusief je mentale en emotionele gezondheid. En de gezondheid van je darmen hangt af van het feit of jij je goede darmflora goed voedt.

Tempeh, miso, soja, tamari, kombucha, zuurkool en natuurlijk yoghurt zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen. Door het bewerkingsproces van yoghurt in een fabriek ontstaat er echter een ander fermentatieproces dan wanneer je het zelf zou doen. De melkzuurbacteriën worden niet gevoed door gist, want gisten worden weggelaten omdat anders de verpakking zou gaan bollen. Het eindproduct heeft dan ook een andere werking op je darmen. Aangezien ik zuivel van een koe probeer te vermijden maar wel gek ben op kokos, wilde ik al een tijdje zelf kokosyoghurt maken. Dat viel nog niet mee. Mijn zoektocht naar een goed recept heeft lange tijd geduurd.

Hoe maak je zelf kokosyoghurt?

Er zwerven op internet oneindig veel recepten rond, ook recepten om zelf kokosyoghurt te maken. Veel recepten zijn geschreven door Amerikanen die andere ingrediënten kunnen gebruiken dan wij, bijvoorbeeld kokosvruchtvlees uit de diepvries. Voor zover ik weet is dat in Nederland niet te koop. Ook hou ik van praktisch en snel en zie ik mezelf nog geen vier kokosnoten open hakken voor een bak kokosyoghurt. Gelukkig waren er genoeg recepten te vinden die wel makkelijk te doen leken. Ik heb zeker tien recepten geprobeerd, maar niets smaakte zoals ik graag zou willen dat het smaakte. Totdat ik na veel proberen op deze simpele versie uitkwam. Ik vind hem werkelijk heerlijk!

Het heeft de lichtzure smaak van yoghurt maar in een kokosversie. Echt de moeite waard om eens te proberen. Deze yoghurt is zwaarder dan gewone yoghurt, dus niet geschikt om een hele kom vol van te eten. Serveer een flinke eetlepel of twee over vers fruit of bestrooi het met gezonde glutenvrije muesli of zelfgemaakte granola. Het is ook heerlijk en gezond door een smoothie.

Goed om te weten

Gebruik hiervoor een pakje santen van 100% kokos, zonder toevoegingen. Er is veel troep op de markt als het gaat om kokos. Ik kreeg het beste resultaat met deze kokoscreme van Amaizin. Klik hier om het online te bestellen. 

Om te fermenteren heb je bacteriën nodig. Gelukkig zitten die beestjes keurig verpakt in capsules. Ik gebruikte de probiotica Orthica, Orthiflor Original, maar je kunt hier iedere goede probiotica voor gebruiken. Klik hier om deze online te bestellen. 

 

Kokosyoghurt

Gebruik een brandschone, glazen weckpot van minimaal 3/4 liter inclusief rubber ring die je goed kunt afsluiten. Spoel de pot voor het gebruik af met heet water.

Ingrediënten

1 pakje kokoscrème  (200 gram)

Twee probiotica capsules

350 ml liefst gefilterd water (of gebruik mineraalwater zonder prik)

Werkwijze

Haal de santen uit de verpakking en doe het in een klein pannetje of bakje. Giet hier 350 ml kokend water overheen. Laat het 15 minuten rustig staan, de santen zal dan zijn gesmolten. Roer het geheel met een garde goed glad.

Laat het afkoelen tot het lauw is. Open dan 2 probiotica-capsules door ze los te draaien en doe de inhoud hiervan bij de santen. De capsules zelf gebruik je dus niet! Roer nog een keer goed door met een garde en giet dit over in een schone weckpot . Laat dit 24 uur staan op een warme plek in huis. Boven de 20 graden is prima, dus in de zomer ergens in de keuken, in de winter ergens bij een verwarming. Dit is even uitproberen. Schud de pot af en toe even om als je hem ziet, maar open hem niet. Zet de pot na ongeveer 24 uur in de koelkast. Pas nu zal de yoghurt dik worden. Na nog eens 24 uur in de koelkast is het klaar. Open de pot voorzichtig, er zal wat druk op staan.

Roer de yoghurt even door en schep eruit wat je nodig hebt. Hij is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.  Wil je een printbare versie van dit recept klik dan hier. Dit recept is onderdeel van het e-book Daverende Desserts.  Je vindt het hier in mijn webshop. 

 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

58 reacties op “Kokosyoghurt; de enige, echte homemade (recept)


Door marieke op 19 november 2016

Wat fijn dat het zo gemakkelijk zelf te maken is. ga ik doen. Vaak lees ik dat probiotica-bacterien niet tegen metaal kunnen. een garde van hout is moeilijk te vinden. Hoe doe je het?


Door Agnita op 3 november 2016

Hallo Marjolein, helaas is deze kokosjoghurt niet aan mij besteed terwijl ik dol op kokos ben. Mijn zus maakt de kokosjoghurt regelmatig en ik heb eenmaal een portie ervan gegeten en heb daar de hele dag een misselijk gevoel van gehad. Na een paar weken heb ik nogmaals een paar happen gegeten en dat hadden hetzelfde effect. Helaas. Heb je enig idee waar dat aan ligt? Hartelijke groet Agnita


Door Marjolein Dubbers op 9 november 2016

Nee dat weet ik niet Agnita, wat jammer dat je er blijkbaar niet tegen kunt! Maar waar het door komt zou ik echt niet weten. Als je weet dat je wel tegen kokos kunt is dat het dus niet….iets in de probioticacapsules? Verder zit er namelijk niets in!


Door Milène op 20 oktober 2016

Ga dit doen! Heb wel eens kokosyoghurt geprobeert te maken volgens een ander recept die was niet zo lekker dus ben benieuwd naar deze! Heb Orthoflor Original besteld. Bij Drogisterij.net krijg je trouwens 120 capules ipv 60caps voor het zelfde geld als bij jouw link van de Weegschaal.nl


Door Leen op 14 oktober 2016

Heb deze week voor de eerste keer mijn eigen kokosyoghurt gemaakt volgens jouw recept en hij is heel geslaagd. Helemaal niet moeilijk en zoveel beter dan degene die je in de winkel vindt. Bedankt voor dit recept!



Door Claire op 29 augustus 2016

Ik ben helemaal fan van deze heerlijke frisse yoghurt en maak ca 2x per wk een portie. Ik ben echter wel benieuwd naar de voedingswaarde per 100 g yoghurt. Een blok pure santen van Amaizin heeft een voedingswaarde van 703 Kcal per 100 gram


Door Yvonne op 22 augustus 2016

Ik heb hem gemaakt maar het is nog steeds als melk 🙁


Door Marjolein Dubbers op 29 augustus 2016

Dat is jammer Yvonne! Het blijft een levende cultuur, maar met de ingrediënten en de werkwijze die ik beschrijf zou het toch moeten lukken! Misschien nog een keertje uitproberen?


Door Marianne op 11 augustus 2016

Dankjewel voor dit recept 😉 Ik wil het al zo lang eens proeven, ik heb net de santen en probiotica besteld, vanaf zaterdag kan ik mijn eigen yoghurt gaan maken, ik ben heel erg benieuwd 😉


Door Marian op 30 juli 2016

Hallo Marjolein, graag wil ik de yoghurt gaan maken. Ik geb Probiotica in poedervorm . Hoeveel moet ik hiervan gebruiken om dezelfde hoeveelheid te krijgen als in 2 capsules?
Hartelijke groet
Marian


Door Marianne op 11 juli 2016

Ik ben echt heel benieuwd hoe die smaakt Marjolein. Ik zal het morgen weten. Goede vondst !!


Door Emmy op 4 juli 2016

Beste Marjolein, dank voor het recept! Ik heb voor het eerst kokos yoghurt gegeten in Amsterdam in de 9 straatjes bij een healty lunch zaakje, zo vreselijk lekker!! Ik heb nu jouw recept gemaakt, de smaak is goed maar ik krijg alleen een prikkend gevoel op mijn tong en ook inderdaad een korrelige dikke substantie. Dus hoe krijg je het meer als een yoghurt? Ik hoor het graag!! Groetjes


Door Marjolein Dubbers op 11 juli 2016

Beste Emmy, als je het recept volgt zou het inderdaad ietsje zanderig kunnen worden, maar heel korrelig en dik niet. Misschien kun je een volgende keer een andere probiotica uitproberen (kan ook schelen in het prikkende gevoel op de tong). Als je het recept volgt en Orthica hebt gebruikt zou het dus niet heel korrelig en dik moeten worden. Maar probiotica is ‘levende cultuur’dus misschien valt het de ene keer net anders uit dan de andere.


Door Ineke op 25 september 2016

Ik heb dit recept 2x gemaakt. De 1e keer de opgeloste kokos crème flink laten afkoelen en 24 uur in een thermoskan weggezet, af en toe schudden, waarna +/_ 20 uur in de koelkast. Resultaat was een zachtzure , ietwat korrelige, dikke yoghurt, erg lekker. De 2e keer was de opgeloste cocoscreme nog vrij warm, ong 38 gr. en was ik bang voor mislukking. De yoghurt had nu een zachtzure smaak met een lichte prikkeling (koolzuur?) De temperatuur is dus ook een variabele factor met een ander resultaat. Ineke


Door Annet op 4 juli 2016

Een heel goed recept! Dank je! De bestaande kokosyoghurt in de winkels is zo duur! Wel lekker😉



Door Aukje Visser op 4 juli 2016

Lijkt me heel erg lekker, ik heb Biotiflor Probioticum capsules, van de natuurwinkel, kun je die ook gebruiken?



Door Tini op 2 juli 2016

Hoi Marjolein, Ik heb je recept uitgeprobeerd alleen heb ik “GO Tan” kokoscream gebruikt. De smaak is oké maar de structuur heeft toch een korrelige taste. Bedankt voor dit recept ik ga nu kijken of ik dit ook kan maken met een andere eiwit/melk bestanddeel wat caseïne vrij is. Heeft iemand een suggestie? Laat het me weten!


Door Marlies op 2 juli 2016

Ik heb het geprobeerd. De santen is korrelig. Waardoor de yoghurt ook korrelig wordt. Smaakt wel goed. Enig idee wat dit door komt?


Door Miranda op 2 juli 2016

Moet het mengsel 2x 24 uur in de koelkast staan, totaal dus 48 uur?



Door Hanny op 8 augustus 2016

Marjolein kan ik ook een flesje Actimel 0 pr vet bij doen?


Door Marjolein Dubbers op 8 augustus 2016

Dat zou ik niet doen Hanny! Actimel is een bewerkt product van de voedingsindustrie (helemaal als het 0% vet bevat; waarom zou je het gezonde vet eruit halen??) en de bacteriestammen erin zijn lang niet zo veelzijdig en goed als die in een goed probioticasupplement. Het is zonde van je zelfgemaakte kokosyoghurt als je dit erin doet. Ik denk trouwens ook dat het niet zou werken want het is een zuivelproduct en bestaat niet uit alleen bacteriestammen.


Door Christel op 27 augustus 2016

Kom net je recept tegen. Ik maak toch niet uit het recept op dat het 2×24 uur in de koelkast moet staan of lees ik nu echt verkeerd? Ik lees dat het eerst 24 uur buiten de koelkast moet staan en dan 24 uur in de koelkast. Daarna kan je het gebruiken en blijft het nog een dag of 5 houdbaar. Marjolein, kan je het nog even verduidelijken. Dank


Door Christel op 27 augustus 2016

In het recept lees ik dit toch echt niet zo…


Door Bar op 29 juni 2016

Mooi recept! Helaas is het mij niet duidelijk wat het moment van toevoegen van de yoghurt is ?


Door Marleen op 27 juni 2016

Leuk, lijkt me zeker de moeite waard om te proberen. Ik heb wel een vraag: gebruik je santen (is toch een harde blok?) of kokoscrème (vloeibaar)?
Dank voor,het delen!



Door Paula op 27 juni 2016

Dank je wel Marjolein
Het staat al lang op mijn lijstje om de yoghurt te maken
Kan het ook in een yoghurt machine??


Door nikki op 27 juni 2016

Dank! ook ik was op zoek… Waarom een blok santen? Kan het ook met cocosroom en probiotica? En moet je dan de lactose-vrije probiotica hebben (zonder acidophilus lactis) als je geen lactose verdraagt? Of gaat dat goed zolang er maar geen koe(melk) bij komt kijken?


Door Marjolein Dubbers op 27 juni 2016

Beste Nikki, Ik heb een hoop recepten uitgeprobeerd maar deze vond ik het lekkerst. Maar je kan natuurlijk altijd zelf iets proberen :-).


Door Christien op 26 juni 2016

Ik had nog een stuk van een blok santen over. Dus ik dacht, doen! Geen probiotica starter in huis, dacht ik, maar toen zag ik in de koelkast nog een beetje melkkefir staan. Daar een volle lepel ervan bij de opgeloste santen gedaan. Dat ging helemaal prima. Iets te hard en brokkelig geworden, ik denk dat ik te weinig water heb gebruikt. Ik ga dit zeker nog een keer proberen. Kijken of het met waterkefir ook gaat. Het smaakt heerlijk door mijn rabarber.
Ik heb laatst verrukkelijke (volvette) crème fraîche gemaakt door een lepel karnemelk toe te voegen aan een bekertje (ongeklopte) slagroom. 48 uur laten staan op hetzelfde plekje waar alles goed fermenteert en vervolgens in de koelkast bewaren (uit het boek Verrot Lekker). Dat was zo ontzettend jummie!!


Door Christien op 11 juli 2016

Nee, helaas, waterkefir als starter ging niet erg goed, bleef waterig. Een schep volle yoghurt deed het echter weer wel 🙂


Door Astrid op 19 juni 2016

Wat een origineel recept! Kun je ook melkkefirkorrels hiervoor gebruiken i.p.v. probioticacapsules?


Door Djouke van Aken op 18 juni 2016

Hallo Marjolein,
Ik ga het zeker proberen maar er is ook een kokosyoghurt gewoon te koop bij Ekoplaza het heet Abbot Kinney’s kokosstart. Die is waanzinnig lekker
Abbot Kinney’s kokosstart


Door Marjolein Dubbers op 22 juni 2016

Ik zal hem eens opzoeken en de kleine lettertjes lezen 🙂 dank voor de tip


Door Willy van der kolk op 18 juni 2016

Hoi Marjolein, lees dit artikel in Italie. Kan er dus even niets mee, maar zodra ik thuis ben g ik het proberen, klinkt geweldig.


Door Christine op 18 juni 2016

Na dit gelezen te hebben, vraag ik me toch af of de Kimchi van komkommer die ik laatst gemaakt heb (en die ik ook gepost heb op Facebook) wel gefermenteerde komkommer werd of is het alleen gemarineerd? Ik begrijp dat je de probiotica gebruikt als starter en dat er ook spontaan een fermentatie-proces kan plaats vinden onder invloed van warmte bijvoorbeeld. Maar moet er geen zuur bij om de vorming van ziekmakende bacteriën tegen te gaan? Al moet ik zeggen dat de Kimchi-komkommer een week lang goed bleef: smaakte goed, bedierf niet. Waarschijnlijk door het zout. Maar nogmaals: denk je dat er wel echt een fermentatieproces heeft plaats gevonden?
Overigens ga ik zeker de kokosyoghurt maken! Klinkt erg lekker (en gezond)!


Door Marjolein Dubbers op 22 juni 2016

Fermentatie van groenten gaat anders dan van kokos en inderdaad door in zout te leggen. Dus volgens mij heb jij inderdaad wel gefermenteerde komkommer gemaakt hoor.


Door aukje op 18 juni 2016

Ziet er heel erg gemakkelijk uit, heb alle ingrediënten in huis dus ga het meteen proberen. De bij de natuurwinkel verkrijgbare kokosyoghurt (135 gram) kost tussen 2 en 3 euro! Pakje santen kost minder, minder dan 2 euro. Dank voor dit fijne recept.


Door Kim op 17 juni 2016

Ik ben benieuwd of je dit recept ook kunt maken met kefir korrels Marjolein, of heb je daar echte melk voor nodig?



Door Tiny op 17 juni 2016

Dank je wel Marjolein, daar ben ik al lang naar op zoek


Door Mirella op 17 juni 2016

Hoi Marjolein,
Je kunt bij de Jumbo in de diepvries ingevroren stukjes kokosvruchtvlees vinden. Ik heb ze laatst zelf gekocht en door mijn smoothie verwerkt.


Door jeannet ijspeert op 17 juni 2016

Ik ga deze kokosyoghurt zeker uitproberen, lijkt me lekker!


Door jeannet ijspeert op 17 juni 2016

Ik ga de kokosyoghurt zeker uitproberen, lijkt me lekker!


Door Ria Coeckelberghs op 17 juni 2016

Ik maak zelf kokosdrinkyoghurt. Gewoon yoghurt mengen met kokoswater. Superlekker!


Door Dineke Prins op 17 juni 2016

Wat een super leuk/mooi recept. Dat ga ik echt proberen.
Dank je wel.
Ik lees je berichtjes altijd met verl genoegen.

Hartelijke groet,
Dineke


Door mieke H. op 17 juni 2016

Dit is echt te proberen waard… Dank je wel om dit voor ons uit te proberen en het recept met ons te delen (ik weet uit ervaring hoeveel tijd daar in kruipt 🙂 De boodschappen van het week-end moeten nog gedaan worden en Santen staat al op het lijstje.
Nb. In het lijstje van goede gefermenteerde producten mis ik waterkefir? dit is toch ook ok?


Door Inge op 17 juni 2016

Het is mij niet helemaal duidelijk welke santen je bedoelt. Is dat het blok of toch de dik vloeibare? Als je hier water bij doet wordt het toch erg dun lijkt mij?
Ik heb al eens de kokos yoghurt gekocht bij de Appie maar deze is ook niet helemaal vrij van meuk.


Door Yvonne Bergwerff op 17 juni 2016

Bedankt weer voor wederom een boeiende nieuwsbrief! De kokosyoghurt variant ga ik zeker proberen. Bedankt voor je reactie ook. Volgende week heb ik een gesprek met mijn huisarts. Bovendien heb ik een afspraak gemaakt met een orthomoleculaire verpleegkundige voedingsadviseuze die samen met mij naar mijn gezondheidsproblemen kijkt. Het verheugt mij te zeggen dat ik vandaag (eindelijk) de moed vatte (h)eerlijke groene en rode smoothies te maken van bio groenten en wat fruit en gember. Een voorzichtig begin. De vermoeidheid werd zo intens dat het mij lam sloeg. Ik kon niet meer en schud de reactie van mijn arts van mij af. Tenslotte volgde hij 3-6 colleges over voeding, vindt het allemaal onzin en is hij niet de geschikte arts om met mijn problemen naartoe te gaan.
Hoe het verder zal gaan….de tijd zal het leren.


Door Angeline op 17 juni 2016

Wat leuk, ik was net van plan om kokosyoghurt recept op de facebook groep te zetten. Ik heb het kokosvlees van de jonge kokos gebruikt. De rest heb ik op dezelfde manier gedaan. Nog 1 tip, in Nederland kun je bij de indische/chinese in de diepvries kokos ingevroren kopen. Het is het kokosvlees van de jonge klapper en is pure kokos. In Spanje waar ik woon, hebben ze alleen kokosvlees van de harige kokos dus ik neem af en toe kokos mee als ik in Nederland ben.


Door Monique op 17 juni 2016

Dank je wel, hier word ik ook blij van, ik had al eens biologische kokosyoghurt gekocht bij een bio boerderijwinkel, maar die is erg prijzig. Ik ga hem ook eens proberen te maken.


Door Bianca Belle op 17 juni 2016

Wat super!! Ik ben zelf ook al een poosje op zoek naar een recept voor kokosyoghurt. Deze ga ik zeker proberen zodra we thuis zijn van vakantie.


Door Lutgarde Vermeersch op 17 juni 2016

Dank je wel Marjolein.Ik probeer het morgen.Zal vast lekker en gezond zijn.Lieve groet.


Door Joke op 17 juni 2016

mij is het ook vele malen mislukt, en ga nu deze proberen te maken misschien dat ik het met kokoswater ga maken ben heel benieuwd.

Plaats een reactie


*


Interessante topics voor Energieke Vrouwen