Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans

Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans

Eén plus één is altijd twee. Toch? Nee hoor, niet altijd. Soms kan één plus één een uitkomst geven van wel twintig. Wat ik daarmee bedoel, is dat als je twee dingen bij elkaar brengt, de uitkomst veel méér kan zijn dan de optelsom van de twee afzonderlijke delen. Kiemen zijn gezond; dat is één. Broccoli is ook gezond; dat is twee. Maar broccolikiemen zijn wondertjes van gezondheid, vooral voor je hormoonbalans. Laat me je dit uitleggen.

Kiemen; het krachtige begin van nieuw leven

Kiemen of sprouts zijn de uitlopers van zaden, die uitlopen omdat ze vochtig worden gehouden. De combinatie met water doet het zaad ontkiemen. De kiem is het begin van een nieuw plantje. Zijn voeding haalt de kiem nog uit het zaad en daardoor bevat hij waardevolle voedingsstoffen die voor ons makkelijk opneembaar zijn. In een wat later stadium krijgt de kiem worteltjes en kan hij in aarde worden gezet, dan is het een jong plantje geworden.

Het gebruik van kiemen als aanvulling op voeding is al duizenden jaren oud. Ze werden in het oude China vooral gebruikt om hun medicinale eigenschappen; tarwegras en gerstegras stonden toen al bekend om hun geneeskrachtige werking!

Kiemen zitten vol met levenskracht

Ik let heel erg op de vitaliteit van mijn voeding. Ik geloof dat als mijn voeding geen of weinig vitaliteit bevat, ik er zelf weinig vitaliteit van kan krijgen. Van bewerkt voedsel met chemische E-nummers, gefrituurd eten, gepasteuriseerde vruchtensappen of sufgekookte groenten verwacht ik dan ook weinig tot niets. Daarom eet ik het liever niet. Kiemen daarentegen zitten juist vol met levenskracht!

Wist je dat op lange scheepsreizen vroeger bonen werden meegenomen om te laten ontkiemen op het moment dat de eerste scheurbuik uitbrak? Scheurbuik was een ziekte waar veel bemanningsleden aan zijn overleden. De scheuten van de bonen bevatten onder andere een heel hoog gehalte vitamine C en gebrek aan vitamine C was de belangrijkste oorzaak van scheurbuik. Nu weten we dat kiemen ook grote hoeveelheden andere vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen en antioxidanten bevatten. Tot zover deel één van ons sommetje.

Kruisbloemigen bieden bescherming tegen kanker

Deel twee gaat over broccoli. Broccoli behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Ze worden zo genoemd omdat hun bloemen met vier blaadjes in een kruisvorm staan. Andere kruisbloemigen zijn alle soorten kolen, zoals witte, rode en groene kool, spitskool, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Ook radijs hoort bij deze familie.

Uit honderden wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat alléén deze groentefamilie opvallend veel glucosinolaten bevat; natuurlijke gifstoffen die de plant beschermen tegen insecten en larven. Opvallend genoeg blijken deze gifstoffen tegen insecten voor ons juist krachtige kankerwerende stoffen te zijn! Hoe mooi is dat? Glucosinolaten kunnen kankerverwekkende stoffen in ons lichaam uitschakelen, doordat ze enerzijds op celniveau actief zijn en anderzijds ons eigen ontgiftingssysteem ondersteunen. Een krachtige werking van ons eigen ontgiftingssysteem, ook detoxificatiesysteem genoemd, is essentieel om kanker te voorkomen.

Glucosinolaten, isothiocyanaten, sulforafaan of Indol-3-carbinol?

Als je leest over de beschermende werking van de kruisbloemigen kom je bovengenoemde stofjes allemaal tegen. Ik heb eens uitgezocht hoe het nu precies zit. Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten glucosinolaten bekend. Een bekende soort is glucorafanine. Als een plant bedreigd of beschadigd wordt, wordt met behulp van een enzym van glucosinolaat een isothiocyanaat gevormd. Er zijn ook weer verschillende soorten isothiocyanaten, afhankelijk van de koolsoort, waaronder sulforafaan en Indol-3-carbinol. Het zijn allemaal werkzaam stofjes in ons lichaam.

Broccoli op zich bevat al buitengewoon veel glucorafanine, dat door kauwen omgezet kan worden in sulforafaan. Maar in broccolikiemen zit maar liefst twintig keer méér glucorafanine. Hieruit kan dus twintig keer meer sulforafaan worden gemaakt, wat een helende en preventieve werking heeft bij verschillende kankersoorten. Uit onderzoek blijkt overigens dat je hiervoor wel goed moet kauwen op deze kiemen. Sla deze stap dus vooral niet over.

Broccolikiemen; ook onschadelijk maken van xeno-oestrogenen

Voor een goede hormoonbalans, en dus een goede gezondheid, is het van groot belang dat gebruikte hormonen, of een overschot aan hormonen, snel en makkelijk kunnen worden afgevoerd. Hier gaat het vaak mis. Vooral het afvoeren van lichaamsvreemde xeno-oestrogenen (die je binnen kunt krijgen met je voeding maar ook via niet-natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica) is voor je lichaam lastig. Nog nooit gehoord van xeno-oestogenen? Lees dan vooral dit artikel even. 

Dit ontgiftingsproces is een complex proces voor met name je lever, die hiervoor een grote variatie aan stofjes uit je voeding nodig heeft. Veel groene (blad)groenten eten is belangrijk voor de eerste fase. Voor de tweede fase heeft je lichaam onder andere het stofje di-endolylmethaan (DIM) nodig. Ook DIM vind je volop bij de kruisbloemige groenten, als je ze tenminste kort verwarmt. Rauw komt DIM niet vrij. Wokken, roerbakken en stomen is beter dan koken, anders gooi je dit kostbare DIM met het kookwater weg. Maar ook nu weer zijn broccolikiemen de topleveranciers! Deze mag je wel rauw eten. Wil je meer weten over dit belangrijke ontgiftingsproces lees dan mijn boek (o.a. blz 126 en 127). 

Broccolikiemen; één plus één is twintig!

Broccolikiemen zijn dus heel waardevol als je kanker wilt voorkomen en chemische stoffen waaronder xeno-oestrogenen uit je lichaam wilt verwijderen. En geloof me, dat wil je! Als je lichaam xeno-oestrogenen niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in je vetcellen. Daar kunnen ze het minste kwaad. Dit kan hardnekkig vet zijn waar je moeilijk vanaf kan komen. Je lichaam helpen om te ontgiften kan je dus helpen bij afvallen.

Opstapeling van xeno-oestrogenen in je lichaam kan overigens ook leiden tot kanker, het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarbij kunnen deze kiemen je ook helpen om grip te krijgen op je bloedglucosespiegel als je insulineresistent bent. Hierdoor kan je diabetes voorkomen.

Een plukje van 10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli! Dat is wat ik bedoel met één plus één is twintig! Genoeg redenen dus om regelmatig broccolikiemen te eten.

Wil je meer lezen over de geneeskrachtige werking van broccolikiemen lees dan hier Broccoli Sprouts, cancer prevention and detoxification van Geoff D’Arcy. Hierin vind je veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek. 

Broccolikiemen; makkelijk om zelf te maken.

We hebben niet allemaal een tuin om broccoli te laten groeien maar broccolikiemen kweken kan in de kleinste keuken. Het gaat echt makkelijk. Koop een zakje biologische broccoli-kiemzaden. Dit kan bijvoorbeeld hier.

Op het zakje staat precies wat je moet doen. Je kunt ze in een weckpot kweken of laten ontkiemen op een matje van (liefst biologische) katoenen watten. Deze laatste vind ik de makkelijkste methode. Binnen vier dagen heb je een portie gezonde kiemen. Ik heb op dit moment helaas geen tuin meer, maar zo heb ik toch mijn eigen kleine, voedzaam tuintje bij de hand. Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

28 reacties op “Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans


Door Ellen op 15 april 2017

Hoi Marjolein,

Ik las je laatste blog en las onderaan iets over broccolikiemen. Toevallig ben ik anderhalve week geleden met boerenkool en broccoliekiemen in een smoothie. Nog geen 10 gram per dag. Vanwege mijn hormoonbalans. Dit na 10 jaar anticonceptiepil. En tot mijn verrassing: ineens een kilo eraf!


Door Jeannette van Erckelens op 29 maart 2017

Dank voor je interessante en goed onderbouwde artikelen.
Hoe zit het met het schadelijke fytine zuur ? Ook aanwezig in broccoli sprouts ?


Door Marjolein Dubbers op 3 april 2017

Nee, door kiemen (en ook het weken van granen) verdwijnt juist veel van het eventueel aanwezige fytinezuur. In broccoli is fytinezuur sowieso al geen probleem.


Door Linda op 27 maart 2017

Hoi Marjolein,

Hartelijk dank voor weer een interessant en leerzaam artikel!
Weet je ook hoe de werking is van gedroogde broccolikiemen? Die had ik een tijd geleden gekocht bij de natuurwinkel met het oog op een goede gezondheid, maar ik begrijp uit je blog dat het gaat om verse kiemen. Bedankt!

Mvg, Linda


Door Marjolein Dubbers op 28 maart 2017

Beste Linda, ik denk dat vers eigenlijk altijd te verkiezen is. Ik weet niet of het in gedroogde vorm nog grotendeels dezelfde werking heeft, maar het lijkt mij logisch dat er voedingsstoffen verloren kunnen gaan in het bewerkingsproces van het drogen. Als we nu weer heel gezonde voeding gaan bewerken tot poedertjes en pillen, ook als ze in natuurlijke vorm goed te kweken, eten en te verteren zijn, dan zijn we weer terug bij af. Maar….gedroogde kiemen zullen vast nog steeds wel wat bijdragen, het is toch beter dan niets.


Door Marieke op 24 maart 2017

Helpen die kiemen ook nog als je al leveradenomen hebt?


Door Marjolein Dubbers op 28 maart 2017

Beste Marieke, je zou het natuurlijk kunnen proberen want gezond zijn ze altijd, maar in hoeverre het toevoegen van dit soort voeding in staat is om ernstige aandoeningen om te keren is niet duidelijk en medische adviezen kan ik sowieso niet geven. Misschien kun je hiervoor eens te rade gaan bij een natuurarts. Maar nogmaals, gezond is het altijd!


Door Marjon op 22 maart 2017

Dank je wel voor je info Marjolein.Ga het zeker uitproberen.
Altijd blij met je artikelen.Je boek is echt een geweldige investering !


Door Sibiene op 21 maart 2017

Bij AH verkopen ze broccocress. Heeft dit dezelfde werking als kiemen of sprouts.


Door Marjolein Dubbers op 28 maart 2017

Sterker nog Sibiene, het is precies hetzelfde! Cress (of ‘kers’ zoals in tuinkers of waterkers) is een ander woord voor allerlei plantjes van ontkiemde zaadjes.


Door Jannie op 20 maart 2017

Ga het meteen halen ,dank je voor ook weer deze informatie.


Door frieda op 20 maart 2017

Dank je voor je onderzoek naar dit wonderplantje, je mooie uitleg en ook nog gelijk de mogelijkheid om te bestellen.
Marjolein, je doet het geweldig en ik kijk altijd uit naar je leerzame mail!


Door maartje op 19 maart 2017

De schepping is bijzonder!


Door Christine op 18 maart 2017

Ik vroeg me af hoeveel ik dan per keer moet eten van de kiemen? En hoe? Door een smoothie?


Door Marjolein Dubbers op 20 maart 2017

Hallo Christine, zie de antwoorden op Pauli en Margriet. Je kunt het aan van alles toevoegen, het is maar net wat je lekker vindt! En de hoeveelheid kan in een wrap, op een omelet of bij een salade natuurlijk wat meer zijn dan b.v. op een rijstwafel, waar je een klein plukje op kan doen, dat wijst zich denk ik vanzelf.


Door Mirella op 18 maart 2017

Hoi Marjolein, kiemen zijn heel gezond. Wist je dat alfalfakiemen ook zo ontzettend gezond zijn? Lieve groet van Mirella


Door Marjolein Dubbers op 20 maart 2017

Zeker Mirella! Er bestaan allerlei kiem- en spruitgroenten, allemaal met zeer gezonde eigenschappen!


Door Pauli op 18 maart 2017

behouden ze hun waarde als je mee laat draaien in de blender voor een smoothie? Je kauwt er dan niet echt op…


Door Marjolein Dubbers op 20 maart 2017

Dat kan wel Pauli, maar ik vind het een beetje zonde omdat je dan inderdaad de stuctuur, de knapperigheid en frisheid ervan niet meer echt ervaart.


Door Sandra op 18 maart 2017

Super interessant! Ik ga aan de slag met dit krachtige en wonder plantje. Dank Marjolein voor het delen van deze belangrijke informatie t.g.v. de gezondheid van ‘ons’ vrouwen!


Door Veronica op 18 maart 2017

Dank voor je onderzoek en advies! Ik ga het direct opvolgen 😊


Door Margriet op 17 maart 2017

Wat een mooi artikel, alleen vraag ik me af op welke manier jij de kiemen eet. Doe jij ze door een salade, of strooi je ze bijvoorbeeld op je humus?
Heb je ideeën voor me?


Door Marjolein Dubbers op 20 maart 2017

Jouw voorbeelden zijn prima Margriet, je kunt ze inderdaad over allerlei (warme of koude) gerechten heen strooien of ze in een salade verwerken! Of in een wrap met allerlei andere groenten, of op een rijstwafel met humus etc….


Door Nels Fillekes op 17 maart 2017

Ha Marjolein, ik ben net als jij altijd gretig op zoek naar informatie over de helende werking van ons lichaam en het voedsel dat daar voor nodig is. Ik vind dit daarom ook weer zo’n geweldige aanvulling op alles wat wij aangereikt krijgen via jouw cursus. Dankjewel :-)) !


Door Lut Van Akoleyen op 17 maart 2017

Staat, (dank zij jouw heerlijk schrijven) op mijn boodschappenlijst voor morgen. Dank je voor de altijd zeer interessante nieuwsbrieven,boek, ondernemingen ….altijd super inspirerend en veel tijd besparend omdat ik het niet zelf allemaal moet uitzoeken.


Door jeannine vandekerkhove op 17 maart 2017

Dank je wel ,dit wist ik niet zal zeker eten


Door Isabelle op 17 maart 2017

Ook goed indien je Hashimoto hebt?!
Kruisbloemigen moest ik vermijden dacht ik?


Door Marjolein Dubbers op 20 maart 2017

Nou echt helemaal alle kruisbloemigen vermijden hoeft niet Isabelle, je kunt kruisbloemigen als schildklierpatiënt alleen beter wel koken, dat zorgt voor verwijdering van de goitrogenen (de stoffen die voor schilklierpatiënten dus niet goed zijn). Ik weet niet of de hoeveelheid goitrogenen in broccolikiemen hoog is, maar dat zou inderdaad een contra-indicatie kunnen zijn voor jou. Dus eet er zeker niet te veel van want je verhit ze natuurlijk niet, waardoor de goitrogenen er niet uitgehaald worden.

Plaats een reactie


*